Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Змагання Пригожина і Гіркіна за політичний вплив може зіграти на руку Путіну – ISW

П'ятниця, 27 січня 2023, 05:48
Змагання Пригожина і Гіркіна за політичний вплив може зіграти на руку Путіну – ISW
Євген Пригожин. Фото gettyimages

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що конфлікт між Євгеном Пригожиним та Ігорем Гіркіним – це нова сфера конкуренції за політичний вплив у Росії, яка може піти на користь Володимиру Путіну.

Джерело: ISW

Деталі: Як зазначають експерти, нещодавня сутичка між фінансистом групи "Вагнера" Євгеном Пригожиним і ексватажком донецьких бойовиків, так званим колишнім "міністром оборони ДНР" Ігорем Гіркіним викриває нову сферу конкуренції між російськими націоналістичними групами за політичний вплив у Росії.

Реклама:

У ISW вважають, що Пригожин і Гіркін – обидва критики ведення війни президентом Росії Володимиром Путіним – ймовірно, змагаються за вплив і покровительство серед провійськових політиків, розчарованих ходом війни.

Проте, на думку аналітиків, атака Пригожина проти Гіркіна може піти на користь Путіну.

Пригожин дуже помітний у російському інформаційному просторі, і багато військових блогерів у відповідь на цю перепалку звинуватили Гіркіна у відсутності бойового досвіду і боягузтві.

ВІДЕО ДНЯ

"Пригожин, можливо, намагався підірвати авторитет Гіркіна, щоб отримати вплив у націоналістичному просторі, одночасно, але не обов'язково навмисно, дискредитуючи одного з найвідоміших критиків Путіна", – йдеться у звіті інституту.

У ISW припускають, що Пригожин, ймовірно, намагається максимізувати свій вплив, щоб уникнути долі Гіркіна, якого Кремль змістив з "посад" після того, як його бойовики відступили зі Слов'янська і його причетності до збиття літака рейсу 17 Малайзійських авіаліній у липні 2014 р.

В інституті вказують і на те, що Міністерство фінансів США оголосило про нові санкції, спрямовані проти глобальної мережі підтримки групи "Вагнера", ймовірно, у відповідь на відновлення зусиль групи "Вагнера" щодо операцій за межами України.

Основні висновки ISW за 26 січня:

  • 26 січня російські війська завдали чергової масованої серії ракетних ударів і ударів з безпілотників по всій території України.
  • Нещодавня сутичка між фінансистом групи Вагнера Євгеном Пригожиним і колишнім російським офіцером Ігорем Гіркіним викриває нову сферу конкуренції між російськими націоналістичними групами за політичний вплив у Росії на тлі російських військових невдач в Україні.
  • Президент Росії Володимир Путін продовжив свою кампанію проти критичних та опозиційних голосів, розправившись з кількома великими опозиційними ЗМІ.
  • Міністерство фінансів США оголосило про нові санкції, спрямовані на глобальну мережу підтримки групи "Вагнера".
  • Російські джерела стверджують, що українські війська відновили контрнаступальні операції під Кремінною.
  • Окупанти продовжили наземні атаки навколо Бахмута, на західних околицях Донецька та в районі Вугледара.
  • Українські офіційні особи повідомили, що російські війська в Запорізькій області не проводять наступальних операцій у масштабах, необхідних для повномасштабного наступу.
  • Російські військові блогери стверджували, що російські війська продовжують проводити обмежені та локальні наземні атаки в Запорізькій області.
  • Група "Вагнера", ймовірно, зазнала значних втрат у виснажливих наступальних операціях на сході України за останні кілька місяців.
  • За повідомленнями, російські окупаційні чиновники продовжують "націоналізувати" майно та закривати культові споруди українських євангельських християн-баптистів в окупованій Запорізькій області, намагаючись встановити афілійовану з Кремлем Православну церкву Московського патріархату як домінуючу в регіоні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування