Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

До списку лідерів УП 100 увійшов колишній політвʼязень Кремля Олег Сенцов

Середа, 22 листопада 2023, 12:08
До списку лідерів УП 100 увійшов колишній політвʼязень Кремля Олег Сенцов
Олег Сенцов. Фото з Facebook

Українського режисера, який нині є військовим, відзначили у категорії "Захисники". 

Сенцов − український сценарист, режисер, письменник, колишній політвʼязень Кремля. Від початку Революції Гідності активно долучився до громадсько-політичного життя − приїжджав з Києва до Сімферополя. 

У травні 2014 року у Криму Олега Сенцова затримали російські силові структури. Згодом Росія висунула йому звинувачення у підготовці терористичного акту і засудила до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму. 

Реклама:

Під час перебування за ґратами Сенцов оголосив безстрокове голодування. Тоді він вимагав звільнити українських політвʼязнів Кремля. Протягом 145 днів Олег Сенцов відмовлявся від їжі, що призвело до серйозного погіршення його здоров'я. Пізніше він видав книгу "Хроніка одного голодування. 4 з половиною кроки", − тюремний щоденник, у якому він описував свої будні у російській вʼязниці під час голодування. 

"Я, Сенцов Олег, громадянин України, незаконно засуджений російським судом і який знаходиться в колонії міста Лабитнангі, оголосив безстрокове голодування з 14 травня 2018 р. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які знаходяться на території РФ. Разом та до кінця! Слава Україні", − написав Сенцов.

Міжнародна громадськість та правозахисні організації вимагали визволення Сенцова, вважаючи його справу політично мотивованою. Олег Сенцов був звільнений 7 вересня 2019 року в результаті обміну полоненими між Україною та Росією. Цей обмін відбувся за участю представників обох країн і за підтримки міжнародних посередників. 

ВІДЕО ДНЯ

У російській колонії Сенцов пробув пʼять років, а його голодування стало символом протесту проти порушень прав людини і політичного переслідування Росії. Визволення колишнього політвʼязня стало важливою перемогою для всіх, хто виступає за свободу і справедливість. 

На другу добу повномасштабної війни Росії проти України, Сенцов оприлюднив світлину у військовому камуфляжі й закликав усіх боронити державу. У липні 2023 року Олег Сенцов був нагороджений найвищою нагородою Франції – Орденом Почесного легіону. Її присуджує президент за військові або цивільні заслуги. 

"Це наша спільна нагорода, усіх, хто зараз боронить Україну", − додав у соцмережах Сенцов. 

У 2023 році під час одного з контрнаступів військовий отримав дві контузії та поранення. У червні 2023 року Олега Сенцова підвищили та надали звання молодшого лейтенанта. 

Хто ще увійшов до сотні лідерів за версією УП? Приходь 22 листопада на захід і дізнайся!

Купити квиток та переглянути розклад події можна за посиланням.

Генеральними партнерами заходу стали юридична компанія ADER HABER, ІНТЕРПАЙП і ВГО "ФРНГ" (Федерація роботодавців нафтогазової галузі).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: