Вбити Вакуленка наказав луганчанин, сестра якого пережила окупацію Ірпеня – ЗМІ

Середа, 22 листопада 2023, 15:02
Вбити Вакуленка наказав луганчанин, сестра якого пережила окупацію Ірпеня – ЗМІ
Владислав Нескородьєв, "Лев", фото "Слідство.Інфо"

Журналісти "Слідства.Інфо" встановили, що до вбивства дитячого письменника й поета Володимира Вакуленка в Капитолівці Ізюмського району під час окупації Харківщини причетний Владислав Нескородьєв ("Лев") із Луганська, родичі якого проживають як на окупованих територіях, так і на Київщині. 

Джерело: "Слідство.Інфо"

Деталі: Тиждень тому правоохоронці повідомили, що встановили двох бойовиків із Луганщини, яких підозрюють у вбивстві Володимира Вакуленка і ще трьох чоловіків. Було оприлюднено повідомлення про підозру Нескородьєву В.В. та Удоденку С.А. Вони ж – командир однієї з рот "ЛНР" із позивним "Лев" і кулеметник на прізвисько "Удод". Обидва – уродженці окупованого нині Луганська.

Реклама:

Журналісти "Слідства.Інфо" знайшли рідну сестру й тітку луганчанина Владислава Нескородьєва і поспілкувалися з ними.

Російські військові на чолі з луганчанином Нескородьєвим навесні 2022-го неодноразово приходили у дім письменника. У матеріалах слідства йдеться, що військові РФ викрали письменника разом із сином-підлітком, який має інвалідність. 

Попри добу знущань, Вакуленко не погодився на співпрацю з ворогом – і військові спершу повернули його з сином додому, а за два дні біла автівка з "Z" знову стояла біля подвірʼя українського письменника. 

ВІДЕО ДНЯ

Колаборант Нескородьєв наказав солдатам силоміць витягнути Володимира з дому. Російські військові забрали і його рюкзак з українськими шевронами та нашивками військових частин ЗСУ. Через декілька днів місцеві знайшли рюкзак у Капитолівці, що за 15 хвилин їзди від Ізюма. 

Нескородьєв імовірно віддав наказ солдату Удоденку розстріляти Вакуленка: той вбив письменника трьома пострілами, перед цим зламав йому пальці на руках. Тіло Вакуленка ідентифікували серед закатованих під час ексгумації у листопаді 2022 року. 

Журналісти "Слідства.Інфо" знайшли в російській соцмережі "Однокласники" сторінку Владислава Нескородьєва. Зраднику України 33 роки, він має дружину Ліну й доньку 7 років. Сімʼя вирішила не виїжджати з окупованого Луганська.

Журналісти "Слідства.Інфо" зателефонували Нескородьєву, однак його український номер виявився недійсним. 

А рідна сестра Владислава Сюзанна, яка після окупації Луганська у 2014 році переїхала в Ірпінь на Київщині, під час розмови з журналістами вперше почула про воєнні злочини, в яких підозрюють її брата. 

Пряма мова Сюзанни: "Ви зараз це розповідаєте – і в мене прям почало серце калатати. Я взагалі не знаю всю цю історію… Ми з самого Луганська. Я виїхала ще в 2014-му. А брат залишився, і я навіть не знаю де він, що з ним… Я була в шоці взагалі, коли почула від бабусі, що у них там почалося, в Луганську. Для мене це був шок, я не вірила".

Деталі: Сюзанна розповіла, що коли російські війська окупували Київщину, то вона не встигла виїхати з дітьми у безпечне місце, тому чекала на звільнення Ірпеня у підвалі будинку. Її сім’я пережила окупацію в Ірпені. Їхній будинок в Ірпені вцілів, там вікна побило. Зараз вони переїхали в інший будинок.

Із братом Сюзанна посварилася, тому звʼязок не підтримує: "Ми з ним не спілкуємося років 7. Я навіть не знаю, де він, що з ним. Ми завжди спілкувалися не дуже. Востаннє бачилися ще у 2014 році, коли ми були в Луганську".

Жінка каже, що не знала, що брат перейшов на бік окупантів: "Він робив на будівництвах, тітці й дядьку допомагав. Більше нічого такого я й не знаю. У Луганську залишилася родина: брат Олександр Ковальов і мама. Тітка залишилася, тому що бабуся сказала, що не буде нікуди виїжджати. Усі інші чому так вирішили – за них не відповім, я не знаю. Кожен сам за себе вирішує". 

Сестра Нескородьєва запевнила, що ненавидить російську армію і що сама "ніколи б не пішла на російську сторону". 

Натомість тітка бойовика Наталя Ковальова, яка живе у Луганську, задоволена окупацією і в "Однокласниках" не приховує прихильність до Володимира Путіна й російської армії. 

У розмові з журналістами Ковальова заявила, що теж посварилася з племінником, але переконана, що Нескородьєв не здатен вбити цивільного.

"Владислав ніколи не зміг би вбити ніякого мирного жителя — це я знаю точно. Я його з дитинства виховувала, він не така людина. Так що те, що публікує українська прокуратура, – це їхні проблеми. Я не вірю й ніколи не повірю", – заявила Наталя, яка також переконана, що "російська армія захищає українців", а в ЗСУ служать "американські найманці".

Прокуратура України підозрює Владислава Нескородьєва в організації вбивства ще трьох мирних жителів Ізюма: Івана Шабельника, учасника АТО Юрія Кавуна та Леоніда Тарана. 

Наразі невідомо, де знаходиться Нескородьєв. В Україні йому загрожує позбавлення волі строком від 8 до 12 років (стаття 438 КК України).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:12
Арештували прикордонника, який застрелив порушника кордону на Закарпатті
12:01
Ситуація на фронті загострена, від початку доби вже було 30 боєзіткнень − Генштаб
11:56
"Котяче нашестя": полярники показали дивовижні фото морських котиків в Антарктиці
11:54
відеоРосіяни поцілили по підприємству в Херсоні, загинув чоловік – ОВА
11:54
Ввечері вимикатимуть світло попри зменшення дефіциту в енергосистемі: коли почнуть
11:51
За 10 метрів від Румунії: В Тисі знайшли чергове тіло потопельника
11:45
Атака дронів СБУ на Слов'янський НПЗ: росіяни підтвердили пошкодження на заводі
11:40
Єврокомісар пояснив, що допомога Ірану та слова про солідарність є "проявом людяності"
11:30
відео, оновлено"Важкий початок тижня для окупантів": У Луганську вибухи, росіяни кажуть про ракетний удар
11:21
Прем’єрка Естонії розповіла, що деякі країни вже тренують військових в Україні
Усі новини...
Реклама: