Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російський суд відправив кримського журналіста Ернеса Аметова до в’язниці на 11 років 

П'ятниця, 15 грудня 2023, 20:05
Російський суд відправив кримського журналіста Ернеса Аметова до в’язниці на 11 років 
журналіст Ернес Аметов. Фото - Кримська Солідарність

Російський апеляційний суд затвердив вирок громадському журналісту Ернесу Аметову – його відправлять до колонії на 11 років у справі "Хізб-ут-Тахрір".

Джерело: Кримська солідарність

Деталі: Організація, з посиланням на дружину Аметова – Елеонору, повідомляє, що вона вважає вирок помстою російської спецслужби за відмову обмовляти своїх єдиновірців.

Реклама:

Пряма мова Аметової: "Ернес – віруюча людина. Він вірний Богові та своїм життєвим принципам. Коли він відмовився, йому сказали: "Отже, сидітимеш з усіма"".

Деталі: За словами самого Ернеса, цей вирок суд затвердив з легкістю, що не піддається поясненню.

Пряма мова Ернеса: "Суд мені більше нагадав конвеєр із закочування кришок консерв — настільки бездоганний і лякаюче швидкоплинний, налагоджений до ідеалу процес. Наче вони не вирішують долю людини, а закочують чергову консерву. [Для суду це] нічого особистого, просто бізнес".

ВІДЕО ДНЯ

Що передувало:

  • У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір'яєв і Ернес Аметов. ФСБ Росії інкримінує їм участь у забороненій в Росії та анексованому нею Криму організації "Хізб ут-Тахрір".
  • Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону 16 вересня 2020 року оголосив вироки від 13 до 19 років в'язниці фігурантам другої бахчисарайської групи у "справі Хізб ут-Тахрір". МЗС України висловило "рішучий протест".
  • В тому ж році Аметова виправдали та звільнили в залі суду через відсутність доказів провини.
  • Це був перший подібний випадок у справах "Хізб-ут-Тахрір" не тільки в Криму, а й у Росії. Але у березні 2022 року апеляційний суд переглянув рішення Південного окружного військового суду та надіслав справу на новий розгляд.
  • Ернес Аметов добровільно прибув на попереднє слухання з повторного розгляду. Прокуратура знову звинуватила Аметова в участі у терористичній організації та спробі державного перевороту у Криму. Кримський татарин заперечував свою причетність до названих злочинів.
  • У Європейському Союзі відреагували на засудження до тривалих термінів фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" закликом до Росії скасувати рішення суду та негайно звільнити усіх незаконно затриманих українських громадян. 

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: