Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Арахамія пояснив, що не сподобалося Комітету у законопроєкті про мобілізацію

П'ятниця, 12 січня 2024, 15:03
Арахамія пояснив, що не сподобалося Комітету у законопроєкті про мобілізацію
Фото уп

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія розповів, які саме пропозиції до законопроєкту про мобілізацію надав Комітет з нацбезпеки, оборони та розвідки.

Джерело: Арахамія в ефірі національного телемарафону новин

Пряма мова: "Там багато було (пропозицій від комітету - ред.). Наприклад, питання мобілізації транспорту у ФОПів. Ми сказали, що такого не може бути. Також було про інвалідів. Ми не допустимо, щоб інваліди третьої групи могли йти до призову, тому що там багато людей, які не мають одного з органів, чи хворі на туберкульоз. Навіщо це в армії?

Реклама:

Безліч питань. Питання стосовно повісток по електронній пошті. Взагалі не можна навіть обговорювати …. яким чином, надіславши повістку, потім починається кримінальна відповідальність за ухилення, хоча людина може просто не мати доступу.

Таких питань дуже-дуже багато. Ми кожне це питання пропрацювали, сказали: "це може підходити, це не буде підходити, точно не буде проходити". Все це віддали назад і сказали: "давайте, приходьте до нас із законопроєктом, який не буде так турбувати суспільство та буде виконувати своє головне завдання – мобілізацію.

Ми ж до того мали вже 5 чи 6 хвиль мобілізації, які не були такими резонансними, як ця. Тому правила треба змінювали, але із дотримання прав людини і всіх інших чинних законів.

ВІДЕО ДНЯ

Деталі: На питання, чи обговорювалися терміни, і коли Кабмін має знову подати законопроєкт, Арахамія відповів: 

Пряма мова: "Ми не обговорювали терміни. Ми сказали, що ми розуміємо, що якщо військовим потрібно, то ми зберемося в будь-який день чи вночі, і всі будемо голосувати. Просто дайте якісний документ".

Більше деталей: На питання, якою є позиція головкома Валерія Залужного та міністра оборони Рустема Умєрова, він відповів: 

Пряма мова: "Мені здається, вони уважно нас почули. Ми почули їх, тому що вони аргументовано казали, де їм не вистачає людей. Ми дуже-дуже багато уваги в цих дискусіях приділили підвищенню рівня навчання в учбових центрах. Тому що ми багато отримуємо історій, коли людину мобілізували, він навчився нібито, має пройдений курс, на передовій, а потім виявляється, що вони одну гранату кинули і більше немає ніяких навичок. 

Ми кажемо, що таким чином ми не будемо більше пропускати. Прямо в законі в рекомендаціях записали, що має бути обов'язковий курс. Щоб ми розуміли, що навчені солдати збережуть свої життя і будуть захищати країну. А ненавчені солдати – це російська модель, ми не хочемо таку модель застосовувати в Україні".

Передісторія:

  • 25 грудня стало відомо, що Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" №10378, у якому регулюються питання щодо відстрочки від призову на військову службу, у тому числі людей з інвалідністю.
  • Уряд пропонує парламентарям накласти низку обмежень на тих громадян, які не виконали обов’язки щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації, для порушників правил військового обліку та законодавства про оборону підвищити штрафи, а за відмову проходити медогляд позбавляти волі так само, як за ухилення від мобілізації.
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що деякі норми законопроєкту про мобілізацію можуть суперечити Конституції.
  • Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону заявив, що законопроєкт про мобілізацію буде виноситися на голосування Верховної Ради лише після обговорення та внесення змін.
  • 8 січня Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики на засіданні визнав урядовий законопроект про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики.
  • 12 січня Верховна Рада повергула на доопрацювання уряду законопроєкт щодо вдосконалення мобілізації.

Читайте також Як виглядатиме мобілізація в Україні. Перекладаємо з бюрократичної мови на людську нашумілий законопроєкт від уряду

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:36
Журналістка-розслідувачка Анна Бабінець: "Краще багато маленьких скандалів, ніж один великий у кінці"
06:28
Вночі оборонці знищили на Одещині 17 ворожих "Шахедів" із 20 запущених
06:01
блогСпортдир на Джиро: відомий український велопрофі розкрив, які функції виконує спортивний директор команди
05:54
ISW проаналізував мету останніх масованих атак РФ на Україну
04:38
Байден пригрозив Ізраїлю обмеженням постання зброї в разі наступу на Рафах
04:06
оновлено, фото, відеоУ РФ заявляють про атаку українських БпЛА на нафтобазу та вибухи і пожежі в Бєлгороді
03:31
Формула-1Сайнс вагається: "Мерседес" пропонує пілоту "Феррарі" короткостроковий контракт
03:12
Росіяни атакували громади Сумщини КАБами, скинули 28 мін
02:52
оновлено від 00:26Повітряні сили попереджали про ворожі "Шахеди" з Чорного моря
02:27
"Фіорентина" стала першим фіналистом Ліги конференцій
Усі новини...
Реклама: