Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Законопроєкт про мобілізацію не буде голосуватися в нинішньому вигляді – Подоляк

Субота, 30 грудня 2023, 16:46
Законопроєкт про мобілізацію не буде голосуватися в нинішньому вигляді – Подоляк
Михайло Подоляк, фото Getty Images

Законопроєкт про мобілізацію буде виноситися на голосування Верховної Ради лише після обговорення та внесення змін.

Джерело: радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону

Пряма мова: "Чи буде він (законопроєкт – ред.) в такому вигляді? Ні. Безумовно, для того і вноситься певний законопроєкт – для обговорення. Після того, як буде все враховано, будуть внесені відповідні зміни, ми отримаємо більш-менш оптимальний законопроєкт, який враховує, що в нас довга, масштабна, інтенсивна війна, і РФ не буде десь там зупинятись, вона буде тиснути, доки не програє цю війну...

Реклама:

Попри те, що традиційно для України спочатку багато хейту, багато хайпу, токсичності, скандалів, але поступово, побачите, цей законопроєкт буде обговорено і врегульовано так, щоб там були відповідні правильні нормативні позиції. Після цього, безумовно, парламент буде його голосувати в першому, другому читанні, і будемо мати новий закон про мобілізацію".

Деталі: Подоляк наголосив, що нинішня війна "потребує правильного юридичного оформлення і щодо мобілізаційних процесів".

"Тому що той закон, який сьогодні використовується, не відповідає нинішнім реаліям. І тому це дуже добре, що на рівні Генерального штабу, Міністерства оборони, Міністерства фінансів чи Кабміну в цілому, на рівні профільних комітетів Ради, на рівні експертного середовища відбувається дискусія. Це правильно", – сказав він.

ВІДЕО ДНЯ

Подоляк також підкреслив, що все суспільство має зрозуміти, що в Україні йде велика війна.

"Якщо Росія не програє цю війну, вона захоче встановити тут окупаційний режим із відповідними трагічними наслідками для десятків чи сотень тисяч громадян України. Треба це усвідомити", – додав радник голови ОП.

Передісторія:

  • Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" №10378, у якому регулюються питання щодо відстрочки від призову на військову службу, у тому числі людей з інвалідністю.
  • Уряд пропонує парламентарям накласти низку обмежень на тих громадян, які не виконали обов’язки щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації, для порушників правил військового обліку та законодавства про оборону підвищити штрафи, а за відмову проходити медогляд позбавляти волі так само, як за ухилення від мобілізації.
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що деякі норми законопроєкту про мобілізацію можуть суперечити Конституції.

Читайте також: Як виглядатиме мобілізація в Україні. Перекладаємо з бюрократичної мови на людську нашумілий законопроєкт від уряду 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування