Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тисячі вантажівок з російською агропродукцією їздять через Білорусь в Польщу – розслідування УП

Четвер, 29 лютого 2024, 23:49
Тисячі вантажівок з російською агропродукцією їздять через Білорусь в Польщу – розслідування УП
Вантажівки на пункті перетину кордону між Польщею та Білоруссю. Фото - УП

Журналіст УП Михайло Ткач показав у розслідуванні, як тисячі польських вантажівок з російською агропродукцією їздять через Білорусь в Польщу і в зворотньому напрямку.

Джерело: розслідування Михайла Ткача

Деталі: Чоловік на прохання знімальної групи УП зателефонував до польської компанії та представився менеджером реальної білоруської компанії. Він відкрито запропонував придбати російський ріпаковий шрот під білоруськими документами.

Реклама:

Менеджер польської фірми попросив надіслати умови постачання на електронну пошту.

Хоча у вересні 2023 року після протестів фермерів, Польща заборонила ввезення ріпакового шроту з України. Після цього обсяг продукції, який продовжував їхати з Білорусі невпинно збільшується.

ВІДЕО ДНЯ

Пряма мова Ткача: "Для розуміння, лише за три місяці після введення заборони на українську продукцію, поляки придбали через Білорусь ріпакового шроту майже на $8 млн".

Деталі: Біля КПП "Кукурикі" ми нарахували сотні фур, які без перешкод заїхали до Польщі з боку Білорусі. Судячи зі спілкування з представниками агрофірм, спочатку російська агропродукція прямує до Білорусі, там її перевантажують у спеціальних центрах на вантажівки з польською реєстрацією, а далі фури вирушають до Польщі за адресами великих компаній.

Один із таких центрів у Білорусі – термінал Колядичі Державного підприємства "БТЛЦ" в Мінську.

 

За інформацією польських джерел УП та даними з відкритих та закритих баз, у Польщі є щонайменше три компанії, які є найбільшими покупцями агропродукції з Росії: Bromex, Diaspolis та Kampol Krzysztof Łużniak.

 
 
 

Редактор "Економічної правди" Дмитро Дєнков зазначає, що загалом Польщі та іншим країнам ЄС ніхто не забороняв торгувати з Росією та Білоруссю, адже немає санкцій, які стосуються саме агропродукції.

Пряма мова Дєнкова: "Для Європи ці країни несуть потенційну загрозу, але вони все одно продовжують торгувати з ними агропродукцією. Якщо ми візьмемо баланс торгівлі агропродукцією між Польщею та Росією, то найбільше, що дивує: у них навіть цей товарообіг зростає і цифри торгівлі виросли порівняно з 2021 роком".

Що передувало: 

  • Знімальна група УП у складі керівника відділу журналістських розслідувань Михайла Ткача та відеографа Ярослава Бондаренка була затримана 28 лютого польськими правоохоронцями під час зйомок матеріалу про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю. 
  • Польські поліцейські під час затримання провели обшук машини, забрали картки пам'яті з камер, усі телефони та документи наших колег. 
  • Поліція Підляського воєводства ввечері 27 лютого опублікувала коротке повідомлення про те, що "не затримувала журналіста з України".
  • Пізніше поліція повідомила, що офіцери вжили заходів, щоб встановити особи людей, перебування яких у прикордонній зоні стурбувало мешканців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування