Віктор Янукович хоче змінювати Конституцію. Відео

Пятница, 25 июня 2010, 22:50
Віктор Янукович входить у смак влади. Його наступна мета - підсилення повноважень президента.

У розпорядження "Української правди" потрапило відеозвернення Віктора Януковича з нагоди Дня Конституції, що святкується 28 червня.

Це привітання було напередодні записане в адміністрації президента, змонтоване та розіслане на канали з тим, щоб його протранслювали в день свята.

У своєму зверненні Янукович прямо вказує на головний недолік Конституції - схвалені в 2004 році зміни. Ті самі зміни, які тоді були покликані обмежити повноваження майбутнього президента Ющенка і за які фракція Партії регіонів проголосувала в повному складі.

Але сьогодні президентом став Янукович, і йому стало тісно сидіти в тому кріслі, яке він же п'ять років тому приготував Ющенку і яке сьогодні перейшло до нього.

Рік тому, в розпал залаштункових переговорів з Тимошенко про нову редакцію Основного закону, Янукович ледь було не погодився на повноваження британської королеви. Сьогодні ж він хоче всієї повноти влади, легалізованої у головному документі країни.

Не влаштовує Януковича нинішня ручна коаліція та уряд, що віддано заглядає у очі президенту. Він не хоче бути заручником "тушок" чи кадрових примх "однодумців" з блоку Литвина та комуністів.

Тому Янукович прагне переписати повноваження президента. Цей висновок з його відеозвернення очевидний - адже зміни 2004 року, які він зараз пропонує відредагувати, стосуються саме звуження переліку прав і обов'язків глави держави.

"Конституція в сучасних динамічних історичних умовах потребує деяких змін. Деякі її норми, зокрема поспішно прийняти в кінці 2004 року, стали причиною розбалансування та серйозної кризи влади, а відтак об'єктом обґрунтованої критики всередині країни та з боку міжнародного співтовариства", - повідомляє Янукович у своєму святковому зверненні з нагоди Дня Конституції.

У промові Янукович не вказує, які конкретно зміни він пропонуватиме. Лише запевняє, що опиратиметься на абстрактну "волю народу".

"...Хочу наголосити - виправлення недоліків, процес удосконалення Конституції жодним чином не повинен потворитися на політичну акцію. Це серйозна зміна суспільних відносин, яка має опиратися на волю народу, відповідати сучасним реаліям та визначати поступ держави в цілому".

Символічно, що майже одночасно зі словами про необхідність змінити Конституцію виступив близький соратник Януковича, губернатор Донецької області Анатолій Близнюк.

"Речі потрібно називати своїми іменами. Конституцію потрібно переглядати й будувати сильну державу, починаючи із сильних регіонів", - заявив губернатор у п'ятницю.

"Можна привести багато прикладів, що доводять, що не все задеклароване в Конституції підтверджене чинним законодавством", - додав Близнюк.

Однак замість змін законодавства пропонує поміняти Конституцію. Для досягнення чисельності коаліції в 300 депутатів, необхідних для ухвалення змін до Основного закону, залишилося рекретувати декілька десятків голосів.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде