Азаров устроит Тимошенко проблемы в Америке?

Среда, 9 июня 2010, 11:38
Микола Азаров знайшов новий підхід до справи Тимошенко. За інформацією "Української правди", прем'єр дав доручення Мінюсту підготувати рішення про вступ України в судовий процес щодо повернення коштів Лазаренка, арештований американською юстицією.

Окрім кримінального судового процесу над Лазаренком, який завершився у Каліфорнії у 2006 році, зараз в Америці також відбувається судовий процес щодо конфіскації грошей Лазаренка.

Позов до окружного суду Округу Колумбія в червні 2005-го подала держава США, яка намагається конфіскувати понад 250 мільйонів доларів, арештованих на різноманітних рахунках на острові Гернсі, Антигуа, в Ліхтенштейні, Литві та Женеві, які так чи інакше, на думку прокурора, пов'язані з Лазаренком.

Кошти мають бути конфісковані на користь США. Але, за американським законодавством, якщо хтось вважає себе потерпілим від дій Лазаренка, він також може подати претензії на ці гроші.

Хоча отримані Лазаренком кошти зароблялися на батьківщині, Україна досі не подала своїх вимог на їх повернення. Тоді як, приміром, "Газпром" зробив таке клопотання ще в березні 2007 року.

Російський газовий монополіст намагається отримати частину заблокованих коштів Лазаренка - 140 мільйонів доларів.

І от тепер, як повідомляють джерела "Української правди", після зміни влади Азаров уже двічі давав письмові доручення Мінюсту визначитися щодо вступу в процес.

Про це також ідеться у відповіді, яку було отримано "Українською правдою" від заступниці міністра Лідії Горбунової:

"Міністерство юстиції згідно з дорученням Кабінету міністрів на даний час опрацьовує питання щодо оптимальних шляхів повернення в Україну незаконних активів Павла Лазаренка. У зв'язку з цим Мінюстом здійснюються заходи щодо залучення американського правового експерта для надання правової допомоги з питань американського законодавства".

 

Цю інформацію також підтвердив співрозмовник "Української правди" в уряді:

"Мінюст шукає фірму в США, яка може взяти це питання на себе. Воно непросте - і гонорар адвокатів може потягнути 2 мільйони доларів. Чиновники не хочуть брати на себе відповідальність без гарантій перемоги. Бо в разі поразки з них спитають. Але і проігнорувати доручення Азарова в Міністерстві теж бояться. Ситуація ускладнюється тим, що вже порушено строки заявлення претензій", - зазначило джерело.

За його словами, це сталося тому, що Тимошенко як прем'єр-міністр не ініціювала повернення коштів Лазаренка до України, адже фактично мала би спричинити сама собі проблеми. Тому що в процесі вивчення претензії України спливли би подробиці, як ці гроші виявилися на рахунку Лазаренка.

Український політичний біженець

Як відомо, після втечі з України в 1999-му році Лазаренко був арештований у Нью-Йорку. Він попросив про політичний притулок, але замість цього Лазаренка судили в Сан-Франциско за відмивання коштів, оскільки в Каліфорнії він встиг обзавестися нерухомістю.

Зрештою в серпні 2006-го Лазаренка засудили до дев'яти років тюрми.

У термін ув'язнення йому врахували час, проведений у виправному закладі під час попереднього слідства. У листопаді 2009-го вирок Лазаренку скоротили до 8 років.

У кримінальному процесі, що відбувався проти Лазаренка, судом було відхилено всі звинувачення щодо Тимошенко і корпорації ЄЕСУ .

Водночас у другому позові - про конфіскацію коштів Лазаренка, який розглядається у Вашингтоні - американська сторона знову наводить аргументи, які містилися в прокурорському обвинуваченні під час розгляду кримінальної справи в Сан-Франциско.

І той же "Газпром", обґрунтовуючи свою претензію на 140 мільйонів доларів з арештованих коштів Лазаренка, посилався на підозри щодо ролі Тимошенко в тих подіях.

Це викладено в 37 пункті позову американської юстиції щодо конфіскації коштів екс-прем'єра, поданого до окружного суду Округу Колумбія в червні 2005-го.

Там згадується про таке: "В січні 1996 року компанія ЄЕСУ передала право на імпорт газу компанії United Energy International Ltd, яка володіла самою ЄЕСУ і була створена за вказівкою Тимошенко. Таким чином, платежі українських споживачів газу, який вони отримували через ЄЕСУ, переадресовувалися на іноземні рахунки, що належали United Energy International Ltd".

"В період з 8 квітня 1996 по 31 грудня 1996 компанія United Energy International Ltd, замість того, щоб використовувати отримані кошти для платежів "Газпрому" за поставки газу, перевела 140 мільйонів доларів на ім'я кіпрської компанії Somolli Enterprises, яка перебувала під контролем Юлії Тимошенко та інших", - зазначається в 37 пункті.

Спираючись на це, "Газпром" вимагає собі згадані 140 мільйонів доларів.

 
 

"Газпром є вірогідним власником зазначених коштів... Замість того, щоб здійснити оплату на користь "Газпрому" за поставлений газ, United Energy International Ltd за вказівкою Тимошенко і Лазаренка перевели приблизно 140 мільйонів на користь кіпрської компанії, яка контролювалася Тимошенко та іншими", - ідеться у претензії "Газпрому", підписаній в 2007 році керівником юрдепартаменту Костянтином Чуйченком (зараз він, до речі, помічник президента РФ Медведєва - начальник контрольного управління президента).

Однак висока імовірність, що цей 37 пункт буде відхилений в ході слухань справи по суті, як це сталося в кримінальному процесі проти Лазаренка в Каліфорнії.

"Бронежилет" Юлії Тимошенко

Сама Тимошенко ініціативу Азарова поборотися за гроші Лазаренка коментує традиційно.

"Я переконана, що все, що зараз стосується цієї теми - це намагання закінчити репресії, які свого часу не встиг закінчити Кучма", - сказала вона в коментарі "Українській правді".

На питання, чому Тимошенко, будучи прем'єром, не намагалася подати претензію на повернення коштів Лазаренка, вона відповіла: "Якщо б щось можна було повернути, вже все давно б повернули. А так це просто ще один етап політичного переслідування".

Намір України взяти участь у розподілі грошей Лазаренка ускладнюється тим, що державі буде складно довести свою роль потерпілої.

Адже справа про давання хабарів Лазаренку з боку Тимошенко, як і справа про отримання хабарів Лазаренком від Тимошенко, закриті Генпрокуратурою України.

Більше того, скасування справи проти себе Юлія Тимошенко закріпила у Верховному суді, який не розглядав обставини по суті, а лише визнав вердикт прокуратури як винесений в межах її компетенції.

Під час останніх виборів президента нагадати про себе на темі повернення грошей Лазаренка намагався колишній заступник генпрокурора Микола Обиход, який вів справу Тимошенко до 2002 року.

Обиход у січні 2010 повідомив, що 10 грудня 2009 року генпрокурор США Ерік Холдер підтвердив порушену справу про конфіскацію активів Лазаренка у окружному суді Округу Колумбія.

"Для повернення цих коштів треба довести в американському суді їх кримінальне походження. А застереженням для цього є незаконне рішення Піскуна про закриття справ проти подружжя Тимошенко щодо хабарів Лазаренку, яким фактично визнана законність походження цих коштів", - стверджує Обиход.

Тобто, щоб довести свої претензії на гроші Лазаренка, Україна має поновити ці справи.

Але це не лише викличе звинувачення опозиції в переслідуваннях. Самі слідчі не наважуються брати на себе відповідальність за повторне відкриття справи, якщо є позиція Верховного суду.

І, зрештою, розподіл спадщини Лазаренка найпевніше відбудеться без участі України.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде