З життя "патріотичної" еліти: маєток Івана Плюща. Відео

Вторник, 5 июля 2011, 15:44

"Українська правда" продовжує описувати умови проживання vip-утриманців українського народу.

Комплекс відпочинку "Пуща Водиця" та будинок відпочинку "Конча-Заспа", де мешкають можновладці, з'їдять цього року 50 мільйонів гривень платників податків.

Адміністрація президента, у віданні якої перебувають ці території, не збирається відмовлятися від привілеїв для високих посадовців. При цьому влада не забула оголосити масове скорочення пільг для простих громадян.

Сьогодні у "Пуща-Водиці" завершується будівництво розкішного маєтку, який увінчаний куполом і зовні нагадує чи то церкву, чи то обсерваторію. Цей будинок зводить колишній спікер парламенту та секретар Ради нацбезпеки Іван Плющ.

Звісно, Плющеві далеко до своєї наступниці в Радбезі Раїси Богатирьової, яка розжилася палацом в Конча-Заспі. Однак його хатинка так само вражає триповерховим розмахом і незрозумілими джерелами доходів, на які скромний екс-голова Верховної Ради облаштовується в "Пуща Водиці".

 Маєток, який зводить Іван Плющ...
 ...в державній "Пуща Водиці"
 Здалеку нова хатинка Плюща нагадує церкву

Зміна влади ніяк не позначилася на його планах обзавестися нерухомістю на державних землях. У 2010 році Плющ непомітно дрейфував до нового президента, вступивши в групу "Реформи заради майбутнього", яка розвішала білборди на підтримку курсу Януковича на стовбах урядових трас.

Адміністрація президента повідомила мінімум інформації на запит "Української правди": "Плющу І.С. надано державну дачу відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.05.94 № 367".

Цей документ, підписаний в 1994 році виконуючим обов'язки прем'єр-міністра Юхимом Звягільським, в зв'язку з відставкою Плюща з посади спікера забезпечив його низкою привілеїв.

 

Зокрема, Звягільський доручив "надати Плющу Іван Степановичу державну дачу з необхідним обслуговуванням і зберегти за ним побутове обслуговування (одна покоївка)".

Крім того, за Плющем та його дружиною зберегли "медичне та санаторно-курортне обслуговування", охоронця та транспорт.

У свою чергу, Звягільський посилався на Постанову президії Верховної Ради УРСР від 1 серпня 1990 року, за якою після припинення повноважень голові парламенту Радянської України довічно надається державна дача.

Парадокс, але минуло вже двадцять років від настання української незалежності, а вітчизняні vip-чиновники продовжують утримуватися коштом бюджету за нормативними актами неіснуючої держави.

 

Отже, за розпорядженням 1994 року Плющеві було надано в пожиттєве користування будинок №4 в державному комплексі відпочинку "Пуща Водиця".

Але житлових умов, якими Плюща забезпечила держава, було замало. І в останні роки президентства Ющенка по сусідству з дачею Плюща почалося грандіозне будівництво. Виявилося, що екс-спікер почав зводити там ще один будинок.

Колишній керівник Державного управління справами Ігор Тарасюк запевнив Українську правду, що Плющ "робить це за свої гроші".

 
 Новий маєток Плюща впритул межує зі старим будинком, обнесеним коричневим парканом
 

Звідки у Плюща, який все життя працював на державній службі, гроші для подібної розкоші, він коментувати відмовився. Спочатку він проігнорував запит Української правди надати декларацію про доходи.

Коли автор цих рядків зустрів Плюща в кулуарах Верховної Ради, той категорично відмовився спілкуватися щодо будівництва, яке він, до речі, розгорнув на території, що є державною та фінансується з бюджету.

Цей діалог вартий того, щоб його процитувати повністю.

- Мені казали, що ви знову щось там викидаєте? - звернувся Плющ до журналіста "Української правди".

- Не викидаємо, а запитуємо - за які кошти ви будуєте величезний будинок в "Пуща Водиці"?

- Це моя справа.

- Ви ж народний депутат, державний службовець першого рангу...

- Знаєш, я на своєму віку перебачив...

- Нам просто треба ваш коментар…

- Заспокойся! Заспокойся!

- Це буде ваша приватна дача чи державна?

- Не знаю! Заспокойся! - заявив Плющ і відмовився далі спілкуватися.

Як і сам Плющ, так і апарат Верховної Ради відмовилися надати декларацію про доходи народного депутата.

Водночас у комплексі відпочинку "Пуща Водиця" також відмовилися надати документи, на підставі яких Плющ розгорнув будівництво маєтку та відповісти на питання, у чиїй власності він залишиться.

Можна лише зробити припущення, що Плющ вкладає кошти не для того, щоб ця дача відійшла державі.

Враховуючи, що цього року Плющу виповниться 70 років, він явно планує залишити новобудову своїй родині. А утримувати цю територію і далі будуть платники податків. Щоправда, яких вже позбавлять пільг під мантри про хронічно дірявий бюджет.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде