Первая премия "УП100. Сила женщин". Успейте приобрести билеты

СБУ и МИД: россияне причастны к провокациям и столкновениям в Одессе

Суббота, 3 мая 2014, 17:54

Серед осіб, які влаштували провокації в Одесі, є щонайменше троє громадян Російської Федерації.

Про це йдеться у заяві Служби безпеки України.

"Встановлено, що серед затриманих осіб, які влаштували провокації, що призвели до зіткнень і масових жертв серед людей 2 травня в Одесі, є щонайменше троє громадян Російської Федерації. Відповідні документи передані до Міністерства закордонних справ України", - зазначили в СБУ.

Зокрема, один з затриманих - громадянин РФ Мефедов Євген Ігоревич, 1983 року народження, уродженець м. Йошкар-Ола. З його слів, батько працює в МНС РФ.

Ще двоє затриманих - громадянин РФ Красильников Андрій Володимирович, 1966 року народження, мешканець міста Нижній Новгород громадянин РФ Золоташко Олександр Олександрович, 1976 року народження. З його слів, батько співробітник ВВ РФ, який проходить службу у м.Харп Тюменської області та мешкає в м. Нижній Новгород", - зазначили в СБУ.

Фото прес-служби СБУ
 
 

Вместе с тем друзья Андрея Красильникова сообщили о том, что он является активистом Самообороны Майдана и участвовал в боях с Беркутом, будучи членом оперативной группы Борис-2 "15 сотни".

По словам друзей Красильникова, Андрей проживает в Одессе в течение 4 лет, однако не является гражданином Украины. Сейчас он находится в больнице с вонепальним ранением ключицы, готовится к операции.

У свою чергу в Міністерстві закордонних справ заявили: правоохоронними органами України отримано підтвердження щодо участі громадян Російської Федерації у провокаціях в Одесі 2 травня,  внаслідок яких десятки людей загинули, сотні – отримали поранення.

"Є всі підстави стверджувати, що трагедія була наперед спланованою і щедро проплаченою російськими спецслужбами акцією, метою якої було спровокувати вибух насильства в Одесі та дестабілізувати ситуацію в усьому південному регіоні України", - заявили в МЗС.

Затримані громадяни Росії дають свідчення.

"Переконані, що всебічне та об’єктивне розслідування, яке проводиться правоохоронними органами України, дасть можливістьназвати не лише безпосередніх винуватців трагедії, а й їх ляльководів і спонсорів як в Україні, так і в Росії", - підкреслили в МЗС.

Раніше в облуправлінні МВС Одещини заявили: "про ретельну підготовку екстремістів до цієї акції свідчить вилучена правоохоронцями вогнепальна нарізна, гладкоствольна та травматична зброя, значна кількість запальної суміші, яка використовувалася проти мирних громадян".

"Особливо підтверджує це більшість осіб, які на даний час вже ідентифіковані, які є громадянами Російської Федерації та Придністров’я", - заявили в МВС.

За фактами заворушень в Одесі 2 травня розпочато 10 кримінальних проваджень, в рамках їх розслідувань було затримано 172 особи.

Після проведення відповідних слідчих дій частина з них відпущена під особисте зобов’язання, 127 затримані як активні учасники масових безпорядків. З ними проводиться комплекс досудових слідчих заходів.

Українська правда 

"Украинская правда" в Threads

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования