"Попелюшка" нашого організму

Середа, 28 листопада 2001, 19:06
Щитовидна залоза виконує роль справжнісінької Попелюшки у нашому організмі – вона дуже непомітна на перший погляд, про неї дуже часто можна забути та одразу можна не визначити де вона і є. Але у той же час жоден орган у нашому організмі не виконує настільки важливої функції, як вона. Але якщо про неї незаслужено забути, вона сама про себе нагадає, бо без її нормального функціонування ви не будете почувати себе нормально.

Щитовидна залоза знаходиться всередині організму, і вона обплетена численними капілярами, біля неї проходить сонна артерія та велика кількість вен, які живлять кору головного мозку людини. А також важливі нерви та трахея, плюс виробництво численної кількості гормонів. Коли щитовидна залоза починає "барахлить", то шкоди від цього буде дуже і дуже багато.

Щитовидний шторм – назва дуже складного та непередбачуваного процесу роботи щитовидної залози. Стан організму дуже схожий на стан людини під час грипу, або коли вона дуже хвилюється, сердиться, у неї частіше б'ється серце, і взагалі ненормальна робота всього організму.

На щастя, більшість проблем щитовидної залози не настільки серйозні.
Хоча вони з'являються одразу ж, коли виробляється або замало, або ж занадто багато гормонів – і те, й інше лікарі називають хворобою щитовидної залози.

Причини виникнення цих проблем можуть полягати або ж у звичайній інфекції організму, пухлині або ж зумовлені хворобою імунної системи (коли імунна система атакує щитовидну залозу). Але у деяких випадках гормональне лікування не дає результатів.

Інші ж проблеми щитовидки можуть привести до зобу – збільшення щитовидної залози. Вона може збільшуватися до дуже великих розмірів, завдаючи великих проблем органам, які знаходяться поруч. Як правило, залоза починає збільшуватися тоді, коли організму не вистачає йоду.

Ознаки підвищеної активності роботи щитовидної залози мають тенденцію відбивати зміни у механізмі метаболічної норми організму. Підвищується пульс, може втрачатися вага при великому апетиті, судоми, роздратованість, підвищена пітливість, діарея.

Симптомами хвороби також можуть бути зовнішні ознаки – помітне збільшення зобу, збільшення очного яблука. Більш серйозна форма захворювання щитовидної залози лікується стаціонарно, часто потрібне хірургічне втручання.

А от нестача гормонів в організмі позначається перш за все на психічному стані людини. Зазвичай, людина спокійна стає дуже нервово збудженою, дратується через найменші дрібниці через недостачу гормону у крові.

В таких випадках прописують препарат гормону, який виробляє щитовидна залоза.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді