Страждаєш від безсоння, перестань рахувати вівці

Вівторок, 29 січня 2002, 17:37
Теплі, покірні і лагідні - вівці володіють цими якостями, але вже втратили одну з міфічних властивостей: допомагати заснути тим, хто страждає від безсоння. Старий і перевірений засіб – рахувати вівці, коли не можеш заснути, тепер здається не тільки некорисним, але навіть викликає протилежний ефект. Про це свідчить дослідження групи вчених Оксфордського університету, опубліковане в науковому виданні "New Scientist".

"Ми не можемо точно сказати, чому і коли люди почали рахувати вівці, щоб заснути, - пояснюють професора Аллісон Харві (Allison Harvey) і Сюзанна Пейн (Suzanna Payne), - однак можемо з упевненістю стверджувати, що як метод це не підходить".

І дійсно, коли у п'ятдесяти добровольців, які приймали участь у дослідженні, попросили порахувати вівці для досягнення "снотворного" ефекту, ніхто його на собі не відчув.

Ті, хто брав участь у досліджені протягом декількох ночей, були розділені на три групи. Кожній групі було запропоновано зайняти свій мозок трьома різними способами, і всі, коли дійшла їх черга рахувати овець, заснули пізніше, ніж інші, і навіть пізніше, ніж ті, кому було запропоновано не використовувати ніякої техніки.

"З нашого дослідження стало зрозуміло, - заявляють вчені, - що підрахунок овець недостатньо займає мозок, і на фоні монотонності тварин, які монотонно перестрибують через перешкоду, виникає набагато більш сильне бажання перебирати у голові всі події дня. Внаслідок цього людина безнадійно не може заснути".

У "справі з вівцями" людство навіть досягло Інтернету. У всесвітній павутині, у бельгійському секторі, навіть створено сайт - www.go2sleep.be - на якому під монотонну музичку стрибають овечки. Все просто: не можеш заснути - включаєш комп'ютер, дивишся на вівці і засинаєш.

Але після викриття одного міфу йому на зміну неминуче приходить інший засіб. Набагато більш снотворним, порівняно з покірливими чотириногими, виявляється вид місця відпочинку на морі, і особливо, звук води, яка тече. Коли добровольці вдалися до цього засобу, вони заснули на цілих двадцять хвилин раніше, ніж звичайно.

Зрозуміло, дуже важко примусити забути таке стародавнє вірування і замінити його новим віянням, яке, чесно кажучи, не таке вже і нове (пригадаємо про пристрої на нічних столиках, які продукують звуки природи, які вже більше десяти років тому з'явилися у продажу).

Знадобиться, можливо, ціле століття. Стільки ж, наскільки стара легенда, яка поклала початок цьому віруванню: історія з 19 століття, героєм якої став, вівчар, який щоночі намагається порахувати своє стадо, але неминуче засинає.

Переклад ІноСмі.Ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді