Хто любить помідори, не хворіє на рак

Понеділок, 11 березня 2002, 17:29
Речовина, яка робить помідори червоними, може допомогти знизити ризик захворювання раком передміхурової залози. За даними нових досліджень, у чоловіків, які дотримуються дієти з великою кількістю томатного соусу, кетчупа чи інших продуктів, які містять помідори, ймовірність розвитку цього захворювання на одну третину нижча. Даний ефект пояснюється тим, що у цих продуктах міститься могутній антиоксидант під назвою лікопен.

Вчені проаналізували дієту і випадки виникнення рака передміхурової залози більш ніж у 47 тисяч чоловіків. У ході дослідження було виявлено, що для тих з них, хто, щонайменше, двічі на тиждень вживав продукти, які містять помідори, ризик виникнення рака передміхурової залози знизився на 24-36%.

Лікар Едвард Джованнуччі (Edward Giovannucci) з Brigham and Women's Hospital і Гарвардської школи громадського здоров'я, один з авторів дослідження, заявив, що отримані результати узгоджуються з попередніми роботами в області вивчення продуктів, особливо помідорів, що містять багато лікопена.

"Отримані дані підтверджують думку про те, що дієта, багата помідорами, іншими фрукти, овочами і продуктами, які містять лікопен, може зменшити ризик виникнення рака передміхурової залози", - говорить Джованнуччі.

Зі слів лікаря Омера Кукука (Omer Kucuk) з Інституту з дослідження ракових захворювань у Детройті, лікопен - це природний антиоксидант, що відноситься до групи вітаміну А. Саме він і додає помідорам червоного кольору. Хімічні речовини, що містяться у рослинних продуктах, поглинають радикали, вільні від кисня, які можуть пошкоджувати ДНК і спричиняти рак.

Доповідь про це дослідження була опублікована у журналі Національного інституту з лікування ракових захворювань.

Дослідження є частиною великого проекту з вивчення здоров'я, у рамках якого проводилося спостереження за станом здоров'я і дієтою 47 тисяч чоловіків віком від 40 до 75 років з 1986 по 1998 рік. За цей період 2481 чоловік захворів раком передміхурової залози.

У цьому дослідженні використовувалися спеціальні опитувальники про дієти, які фіксували вживання таких видів продуктів, як помідори, томатний соус і сік, піцца, кавуни і червоні грейпфрути, а також сальса, кетчуп й інші приправи на основі помідорів.

Чудово приготовані

Зіставивши ці дані з впливом інших чинників образу життя, вчені виявили, що помідори, особливо оброблені, запобігають розвитку рака передміхурової залози.

Зі слів Джованнучі, "соус для спагетті був найпопулярнішим продуктом харчування", мабуть, він найбільш ефективно захищає від рака. Він стверджує, що обробка помідорів, з яких знята шкірка, як це робиться для приготування соусу спагетті, руйнує клітинні стінки. А це дозволяє організму отримувати більше лікопену.

Джованнучі підкреслює, що томатні продукти повинні становити лише невелику частину добре збалансованої дієти, що включає інші фрукти і овочі, і виключає надмірне вживання жирів.

Зі слів Джо Енн Карсон (Jo Ann Carson), клінічного дієтолога з Південно-Західного медичного центра при Техаському університеті у Далласі, дане дослідження - "приклад того, що якість нашого харчування може впливати на ризик виникнення рака".

За її словами, дослідження підтверджує ідею про те, що їжа, багата антиоксидантами у більшій мірі, ніж вітамінні препарати, є найбільшою профілактикою онкологічних захворювань. "Вживання суцільних продуктів, мабуть, дає сприятливе поєднання, яке може бути відсутнім у харчових добавках", - вважає Карсон.

Лікар Френк Рочер (Frank Raucher) з Інституту Вістара в Філадельфії зазначає, що, крім цього, помідори не володіють токсичністю.

Зі слів Кукука, чиї дослідження довели здатність лікопену зменшувати пухлини передміхурової залози, дієта, багата на помідори, може бути корисна для кожного. Дослідження показують, що лікопен може захищати організм від рака порожнини рота, гортані, стравоходу, шлунку, товстої кишки, прямої кишки і шийки матки.

Переклад ІноСмі.Ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді