Соціологія для ідіотів

Понеділок, 18 березня 2002, 15:08
Соціологічні дані публікувати в Україні не можна. Але маніпулювати суспільною свідомістю за їх допомогою можна, ще й як. І це успішно роблять наші північні сусіди.

Як і передбачалося, фантазія платних помічників СДПУ(О) не обмежилася підживленням колишнього нашого колеги Дмитра Понамарчука, який, здається, готовий оприлюднити компромат на самого Чорновіла, якщо раптом виявиться, що це зіграє проти блоку Віктора Ющенка. Не досить йому рум'яних жінок, які з піонерським завзяттям зачитують листи на адресу Медведчука і знову ж Ющенка з проханням побрататися. Не вистачає їм поспішно створених проєвропейських організацій, які вказують екс-прем'єру на його помилки, чомусь геть забувши про недоліки всіх інших кандидатів.

Таке відчуття, що вся робота платних фахівців зосередилася на одному Вікторові Ющенку. А тим часом, їм би потрібно в інший бік кинути оком, щоб їм ненажерлива "Єда" хвіст не відкусила.

Здається в штабі об'єднаних соціал-демократів про це також задумалися. У понеділок з'виявився ще один винахід знатних найманих фахівців. Як відомо, СДПУ(О) як ніхто уміє наживати собі ворогів. Так ось, якщо у кого і будуть "відщипувати" проценти - так це у них. Обов'язково постраждають блок Ющенка, Тимошенко, Мороза, зелені і жінки. Кожен з цих партій і блоків вирішив врятовуватися самостійно, а есдеки – за допомогою російських профі.

Для того, щоб ніби контролювати вибори російський Фонд "Громадська думка" і Фонд ефективної політики створює новий проект - "Вибори в Україні. Міжнародний контроль". Яка гучна назва! Принаймні, у цьому росіяни визнають, що Україна і Росія - різні країни!

На сайті http://www.ukr.ru, зареєстрованому у Росії, а не в Україні, щоб не було ніяких претензій, ніби будуть розміщуватися соціологічні опитування - для контролю. Тобто весь час, поки в Україні це заборонено, в Інтернеті це дозволено. І нехай ЦВК хоч десять заяв видасть, соціал-демократи скажуть, що все це ФЕП, "поведений на ідеях соціал-демократії" вигадав. Сам вигадав, сам фінансує і сам же реалізовує. Їм там, у Росії, розвернутися нема де!

Цікаво буде подивитися на розвиток ситуації на сайті, хоч вже зараз зрозумілі певні тенденції.

Можливо, правда, що з математикою у товаришів не вийшло, але швидше за все, вона їм просто ні до чого. Їм головне, щоб у "За єдУ" було 6-7%, у СДПУ(О) не менше 8%. Впевнена, що згодом це буде помітно. А всім іншим можна малювати з голови. Наприклад, 20% блока Ющенка, або 13% у КПУ. Я вже не кажу про "середні" 3% зелених, Тимошенко, Вітренко, Яблука і 2% у "Єдності"? Звідки такі дані? Якщо подивитися на опубліковані трохи нижче дані опитування, то ну ніяк не виходить, хіба що якщо підняти і скласти дані ще за грудень…

На сайті є окрема колонка - "Заказуха", де, на думку авторів, сайту, розміщується інформація, яка не відповідає дійсності. Тобто замовлена кандидатами і блоками. На мій погляд, автори були надто вже скромні, і зробили дуже маленьке таке "клеймо" - "Заказуха", а місце йому знайшли у правому верхньому кутку - там, де шапочка повинна висіти.

 
 
P.S. І наостанок - ще один приклад "навколо" соціологічного наукового дослідження. Як у Донецькій області зомбують населення і готують до впевненої перемоги блоку "За єдУ".

 
 
У Донецьку тиражем 1 мільйон (!) 739 995 примірників вийшов такий собі папірець - "Програма плюс". Так там прямо вказується – "За єдУ" отримає в регіоні 45%. І це цілком реально. Як вам таке?

Читайте також:

Ось вони, повії!


NB: Про те, як би Фрейд витлумачив вітчизняні політичні скандали, як використовують соціологію, щоб "мочити" Ющенка, чому Кучма соромиться "За ЄдУ", які наслідки матиме тимчасова відпустка Омельченка, читайте в новому політичному проекті П.П.П.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді