Акції "скандальних" обленерго будуть продані через Київську міжнародну фондову біржу

Середа, 28 серпня 2002, 15:13
Недовиконання програми з приватизації у поточному році стало однією з основних проблем по наповненню бюджету. І хоч значні надходження вже навряд чи вдасться забезпечити у зв'язку з проблемністю більшості об'єктів, що приватизуються, ФДМ не залишає надії отримати від енергетики (особливо - від прибуткових обленерго) хоч щось. Разом із тим, навряд чи всі рішення уряду у сфері енергоприватизації продиктовані виключно турботами про виконання основного фінансового документа країни...

Сьогодні ні уряд, ні ФДМ навіть не згадують про те, що на цей рік у країні планувався грандіозний продаж енергетики. У відкоректованих життям планах залишився тільки скромний "допродаж" невеликих пакетів акцій, що залишаються у власності держави після приватизації п'яти енергокомпаній, яка відбулася ще у 1998 році.

Власне, рішення про продаж блокуючих пакетів акцій п'яти обленерго, у числі яких 25%-і пакети ВАТ "Чернігів- ", "Полтава- ", "Суми- ", "Прикарпаттяобленерго" і 26,98% акцій ВАТ "Львівобленерго" було прийнято Кабінетом Міністрів ще на початку червня, однак продаж планувалося почати не раніше кінця літа - початку осені. Тобто, зараз.

Але гучних торжеств із приводу підготовки до такої знаменної у вітчизняній приватизації події не передбачається. Принаймні, про те, що державні органи визначили біржу, через яку, можливо, будуть продані акції названих обленерго, знають тільки "інформовані джерела".

Вони стверджують, що мова йде про Київську міжнародну фондову біржу (КМФБ). Незважаючи на те, що офіційно цю інформацію поки ніхто не підтвердив (але і не спростував), чутки про подібний варіант (отримані з різних, але близьких до органів державної влади джерел) примушують звернути на себе увагу.

Як не дивно, представники Фонду держмайна не готові коментувати цю інформацію. Вони навіть сумніваються у тому, що сама подія взагалі відбудеться в історії української приватизації, оскільки, як сказала прес-секретар ФДМ Ніна Бурлюк, "відсутня політична воля для прийняття остаточного рішення". Тому, мовляв, офіційна позиція Фонду поки не міняється - кожний пакет планується рівномірно розподілити між декількома фондовими біржами, насамперед, тими, які знаходяться у Києві. Але, правда, пані Бурлюк, на відміну від урядових джерел, не мала у своєму розпорядженні інформації щодо конкретних бірж (або, точніше - біржі), на яких ось-ось відбудуться торги.

А ця інформація була б, очевидно, багата на цікаві факти: продаються блокуючі пакети акцій вельми успішних підприємств. Зокрема, "Чернігів- ", "Полтава- ", "Сумиобленерго" у минулому році забезпечили найкращі розрахунки з енергоринком, сплативши, відповідно, 100,8%, 100,4% і 96,5% куплених в оптовому ринку електроенергії. На фоні інших обленерго, борги яких становлять мільярди гривень, ці компанії - ласий шматок у своїй галузі. Чому ж усе відбувається у режимі секретності?

Багато інформованих експертів стверджують, що надметою урядового рішення про продаж блокуючих пакетів акцій у ряді обленерго є аж ніяк не спроба збільшити прибутки від приватизації і посприяти зменшенню гостроти бюджетних проблем. За словами експертів, ситуацію варто розглядати як продовження переділу на ринку електроенергетики.

На думку спостерігачів, цей процес став явним з моменту скандалу навколо компанії "Сумиобленерго", в якій, як відомо, із спостережливої ради були витіснені представники фінансово-політичної групи, публічним лідером якої виступає Костянтин Григоришин.

На думку аналітиків, "переворот" у сумській енергорозподільній компанії був вчинений людьми, близькими до фінансово-політичної групи Суркіса-Медведчука. Якщо вірити тим же інформованим у питаннях енергетики джерелам, умовна "група Григоришина" сконцентрувала у своїх руках приблизно по 40% акцій проданих у 1998 році обленерго, а умовна "група Суркіса-Медведчука" ніби володіє не більше ніж 25% акцій тих же компаній.

У зв'язку з цим інформовані джерела вважають, що рішення уряду про продаж пакетів акцій "скандальних" обленерго може бути продиктоване бажанням групи Суркіса-Медведчука розширити свій вплив на енергокомпанії за допомогою викупу додаткових 25% акцій у держави і, можливо, ще 10% - в акціонерів-фізичних осіб.

Подібна можливість, на думку оглядача тижневика "Дзеркало тижня" Ігоря Маскалевича, у бізнесменів, близьких до групи Суркіса-Медведчука, з'явилася після призначення Віктора Медведчука на посаду глави адміністрації президента - в той час як Григоришин, за словами Маскалевича, "погано спрацював на виборах".

Разом із тим, Ігор Маскалевич зауважив, що групі Суркіса-Медведчука навряд чи вигідно зараз вкладати кошти у купівлю пакетів акцій обленерго (за оцінками ФДМ вартість цих пакетів складає приблизно 100 млн. грн.), оскільки необхідний контроль може бути забезпечений за допомогою "довіреності на управління цими пакетами".

З урахуванням "співпраці" глави адміністрації президента з владою всіх рівнів, отримання подібної довіреності навряд чи становитиме складність, вважає експерт. "З іншого боку, зацікавленість Костянтина Григоришина у придбанні пакетів, що виставляються на продаж також не велика у цей час, оскільки сам факт купівлі не збільшить вплив групи Григоришина в обленерго, адже менеджмент, який працював за Григоришина, тепер перейшов під управління нових керівників, - пояснив Маскалевич. - Разом із тим, не виключено, що у майбутньому ситуація може змінитися, тому теоретично кожна з груп зацікавлена у володінні пакетами акцій, які поки знаходяться у власності держави".

Експерти не беруться судити, з чим може бути пов'язане рішення (поки ніким офіційне не підтверджене) про плани продажу всіх акцій обленерго через Київську міжнародну фондову біржу, яку, відзначимо заради справедливості, не можна назвати "близькою" до жодної з гіпотетично зацікавлених сторін. Єдиною перевагою такої "централізації", мабуть, є те, що такий продаж у будь-якому випадку легше контролювати. Хто цим займеться (і чи займеться) - поки питання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді