Бюджет-2002 не врятує навіть Фонд держмайна

П'ятниця, 11 жовтня 2002, 11:55
Колись в Україні прийдуть часи, коли мірилом успішності приватизації стануть критерії поліпшення роботи проданих підприємств або приходу ефективного власника. А поки що ледь чи не найпринциповішим питанням для приватизаторів залишаються обсяги надходжень у державну казну.

Гроші від приватизації повинні фінансувати плановий дефіцит бюджету-2002, що збільшується невиконанням прибуткової частини. Тут ФДМ як і раніше порадувати уряд не може: за вересень приватизаційні надходження з великими труднощами перевалили за півмільярда гривень. Проте Фонд розраховує до кінця року одержати ще стільки ж - для цього для продажу "заготовлено" кілька великих підприємств.

Фонд держмайна за дев'ять місяців у 2002 році одержав від приватизації 500 млн. грн., а також 16 млн. грн. - від дивідендів на державні пакети акцій, повідомив перший заступник голови ФДМ Михайло Чечетов. Ця сума розрахована поки без обліку продажів через регіональні відділення Фонду (що, у принципі, не набагато збільшить підсумковий показник). Таким чином, у цілому за вересень значних приватизаційних процесів не відбувалося.

Як уже повідомлялося, за січень-серпень надходження склали 480 млн. грн.
Разом з тим, експерти Фонду не втрачають надії за підсумками року зібрати "врожай" більше 1 млрд. грн. Так, Фонд очікує до кінця року отримати 30 млн. грн. дивідендів з державних корпоративних прав, переважно від підприємств ПЕК.

Але основні надії ФДМ, за словами пана Чечетова, пов'язані з ВАТ "Північний гірничо-збагачувальний комбінат" (35,74% акцій, ціна продажу - 89 млн. грн.), ВАТ "Азовсталь" (25%, стартова ціна 138,9 млн. грн.) і ЗАТ "Український мобільний зв'язок" (25%, ціна продажу оцінюється в $100 млн.). Щоправда, приватизація всіх більш-менш великих і привабливих об'єктів традиційно супроводжується або скандалами, або складнощами з підготовкою підприємства до приватизації.

Як відомо, продаж Північного гірничо-збагачувального комбінату став найбільш резонансним приватизаційним процесом останніх місяців. Нагадаємо, що на сьогодні оголошений переможець конкурсу ("Укрсиббанк", Харків), але інші його учасники заперечують рішення ФДМ у суді. Як вважають експерти, продаж відбудеться - Фонду держмайна вже перераховано 40 млн. грн. за цей об'єкт.

За інформацією деяких джерел, "Приватбанк", що певний час конкурував у боротьбі за Північний ГЗК, швидше за все, поступиться підприємством "Укрсиббанку". Таким чином, останній зможе завершити купівлю ГЗКу, і Фонд дістане кошти від продажу в повному обсязі.

Найскладнішим для приватизації об'єктом експерти ФДМ вважають оператора мобільного зв'язку UMC. Несприятливі з погляду надходжень у бюджет ні час продажу (до кінця цього року), ні його форма (25% акцій), відзначив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Гліб Вишлінський. Хоча мобільний зв'язок - найбільш динамічний у розвитку сектор вітчизняної економіки, ціна пакету все одно невисока, вважає експерт. Викликає сумніви й оптимальність продажу саме 25% акцій, а не, скажімо 50%+1: проте з іншого боку в інвестора буде більше стимулів для модернізації об'єкту.

З іншого боку, настав саме час для залучення в UMC інвестицій. Через придбання контрольного пакету акцій "Київстару" норвезькою компанією "Telenor" UMC втратила статус лідера на ринку і надалі ризикує ще більше здати свої позиції, відзначає пан Вишлінський. Але, схоже, Держкомзв'язок і "Укртелеком" (саме вони, а не ФДМ, керують приватизацію UMC) поки що не мають наміру продавати пакет, плануючи зробити це паралельно з приватизацією самого "Укртелекому" (з різних причин, про які раніше писалося, уряд має намір продати монополіста в області телекомунікацій тільки наступного року).

Втім, шанси продати UMC цього року все-таки залишаються, і пов'язані вони з наміром російського оператора мобільного зв'язку МТС придбати пакет акцій української компанії. Враховуючи, що зараз Україна йде на численні поступки Росії, у першу чергу - на економічному фронті, політичне рішення щодо продажу акцій UMC цілком може бути ухвалене, вважає експерт.

Нарешті, про ситуацію навколо "Азовсталі". ФДМ тільки наприкінці вересня оголосив конкурс продажу підприємства. Сам конкурс відбудеться наприкінці жовтня. На даний момент Фонд ще не отримав заявок - це традиційно відбувається ближче до моменту проведення конкурсу. Правда, сумнівно, що хто-небудь побажає (і зможе) перешкодити придбати виставлений на продаж пакет акцій "Азовсталі" власнику контрольного пакету - Індустріальному союзу Донбасу.

Якщо ФДМ вдасться продати згадані об'єкти, Фонд забезпечить навіть не мільярд, а майже 1,3 млрд. грн. надходжень. Тим часом, відповідно до закону про держбюджет-2002, надходження від приватизації в поточному році повинні були скласти 5,85 млрд. грн. Таким чином, навіть якщо при вдалому збігу обставин Фонду держмайна вдасться здійснити всі заплановані продажі, виконанню бюджету це радикально не допоможе. Отож уряд продовжить додаткові пошуки джерел фінансування державного бюджету.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді