Президентський спад

Середа, 16 квітня 2003, 16:21
Леонід Кучма прогнозує стагнацію української економіки

Щорічне послання президента парламенту містить негативну оцінку здатності української економіки щодо досягнення запланованого 4% росту ВВП у 2003 році. Експерти вказують, що ці припущення небезпідставні: існують факти, що підтверджують побоювання глави держави. У той же час деякі аналітики не згодні з недооцінкою президентом урядового прогнозу економічного росту.

На тлі численних оптимістичних заяв уряду з приводу перспектив економічного розвитку України, тональність і песимістичні оцінки української економіки, що містилися у вівторковому посланні Леоніда Кучми Верховній Раді, виглядали дещо несподіваними. Зустрівшись із депутатами, президент відзначив, що українська економіка (її нинішня структура) вичерпала усі свої ресурси росту. І саме цей факт, на думку президента, зберігає високі шанси переходу вітчизняної економіки у фазу стагнації. "У 2003 році економічні процеси містять у собі загрозу....поновлення кризових явищ в українській економіці, її перехід у фазу економічної стагнації", - йдеться в посланні. Стагнацією, на думку голови держави, справа не обмежиться. До неї приєднається і "погіршення ситуації у грошово-кредитній сфері 2003 році". Якщо говорити простіше, то в поточному році Україні доведеться зіштовхнутися з інфляцією, темпи якої істотно перевищать раніше прогнозовані.

Побоювання президента, якими він поділився з парламентом, поділяють і експерти Міжнародного центру перспективних досліджень. На думку аналітика Центра Ольги Піндюк, ріст ВВП цього року може досягти лише 3,5%. Такий песимістичний прогноз експерти пояснюють як великою імовірністю погіршення кон'юнктури на зовнішніх ринках для українських товарів, так і відсутністю структурних реформ, що не створили базу для виробництва українською економікою продукції більш високого рівня переробки. У той же час, зрозуміло, стверджують аналітики Міжнародного центру перспективних досліджень, що без істотних змін інертний розвиток української економіки надалі неможливий.

Нагалосим, що настільки сумна оцінка президентом перспектив української економіки пролунала дещо несподівано не тільки для уряду, але і для Міжнародного валютного фонду, що днями поліпшив прогноз росту ВВП для України в 2003 році з 4 до 4,5%. Щодо поліпшення прогнозу, зокрема, минулого тижня заявив старший представник Фонду в Києві Лоренцо Філіуолі. "СВФ вважає, що економіка України цього року зросте на 4,5%. Ми вбачаємо поліпшення росту ВВП та промислового виробництва за перші два місяці року", - відзначив пан Філіуолі. Більш того, представник Фонду висловив переконаність, що Україна здатна домогтися в 2004 році і більшому росту ВВП, ніж прогнозується, - аж до 8% - у випадку проведення масштабних реформ. Мова про реформування податкової, банківської, енергетичної сфер та приватизації. Оптимізм західних колег поділяють і деякі українські економісти. Експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан в інтерв'ю "Контексту" відзначила, що "для настання стагнації в економіці України причин поки що не існує". Підставою для таких досить оптимістичних заяв є ріст реального ВВП за перші три місяці на рівні 7% і галузевий аналіз росту української економіки. Зокрема, спостерігається поліпшення показників будівельної галузі, що свідчить у першу чергу про поліпшення динаміки інвестицій і розвитку внутрішнього ринку, тобто, збільшенні стійкості вітчизняної економіки перед мінливістю світової кон'юнктури. На думку експерта, прискорення інфляції призведе до певного уповільнення росту купівельної спроможності населення, проте споживання усе-таки буде збільшуватися. На закінчення свого коментарю аналітик висловила думку, що ріст ВВП поточного року складе близько 5,4%.

Дуже цікаво відреагував на президентський виступ і Держкомстат, що практично одночасно з побажаннями президента перебороти планований 4,5%-ий ріст економіки, повідомив про те, що ріст українського ВВП у березні склав 6,6%.

Якщо говорити про наслідки вівторкових різких заяв президента, то, припускають експерти, настрій повинен зіпсуватися в уряду, що у проекті своєї програми дій, поданої на розгляд Верховної Ради, обіцяє домогтися 5-6%-ого росту ВВП у 2003 році. А Леонід Кучма не вірить навіть у перспективу 4%-ого росту ВВП...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді