Олег Скрипка: "Іти на барикади - не є нашою метою. Хочеться співати про любов"

Четвер, 19 червня 2003, 13:30
Напередодні концерту у Лондоні соліст легендарної української групи "Воплі Відоплясова" Олег Скрипка дав інтерв'ю Українській Службі Бі-Бі-Cі.

Бі-Бі-Сі: Які у вас очікування від цих гастролей? Чи буде це спробою вийти на західний ринок?

Скрипка: Ні, це не є спробою вийти на західний ринок. Очікується, що 90% публіки становитимуть українці та росіяни. Тобто, люди які знаходяться в інформаційному просторі країн СНД. Існує монополізація музичного ринку, і є небагато можливостей вийти до англійського слухача. А особливо - до англійського, вони закриті до іноземної музики. Я думаю, більше шансів пробитися в Європі. Франція, наприклад, дуже зацікавлена у тому, що відбувається на сході Європи.

Бі-Бі-Сі: У вашому останньому альбомі "Файно" та у сольному альбомі є пісні французькою мовою. Ви певний час жили у Франції, очевидно, робили спроби пробитися на місцевий ринок. Чи можна вважати ці пісні повторною спробою вийти на цей ринок?

Скрипка: Ні, для мене і франкомовні, і англомовні пісні Віктора Цоя - це такі фонетичні "екзерсіси," було цікаво перекласти, поспівати французькою мовою, і спробувати англійську.

"Іти на барикади - не є нашою метою"

Бі-Бі-Сі: Ви дедалі більше говорите про соціальне наповнення своїх пісень. В одному зі своїх попередніх інтерв"ю ви говорили, що тепер переходите до соціального року.

Скрипка: Це не зовсім так. Це була спроба саме на цей альбом. Я не думаю, що ми те саме зробимо в наступному альбомі. Наш наступний альбом буде традиційний - танцювальна, весільна музика.

Бі-Бі-Сі: Ваш творчий проект з Лесем Подерев"янським, який називався "Клуб естетичної непокори", був спробою презентувати себе як представника "культурної опозиції"? Що вас може поєднувати з Лесем Подерев"янським?

Скрипка: Я би сказав, що ми культурна не-попса. На Україні існує масова культура, яка насправді є якоюсь синтетичною культурою. Насправді, в усіх митців культури немає виходу до інформаційних джерел. Досить рідко потрапляє в ефіри цікава, альтернативна музика, альтернативні вистави чи фільми. Таких передач майже немає. 1+1 має претензію бути інтелектуальними, але їм ще досить далеко до цього.

В розумінні культури українське суспільство зараз перебуває в печерному періоді. Після розвалу Радянського Союзу відбувся великий відкат, виросло ціле покоління напівбандитів, бандитська культура й манера поведінки стала загальною. Середній інтелігент просто зник, він швидко перетворився на "лоха", якого можна використовувати, якому можна не платити заробітну платню, і т. д.

Що стосується проекту з Лесем Подерев"янським, це був артовий проект. Я не хочу бути політиком. Все таки хочеться співати про любов.

Бі-Бі-Сі: То ви вважаєте себе контр-культурною групою, ви в опозиції до офіційної культури?

Скрипка: Ні, ми дуже культурна група. А всі поплавські з кіркоровими - оце є контркультура, яка просто заполонила усі ефіри, телевізійні і радіо.

Бі-Бі-Сі: Ви згадали Кіркорова - чому ж ви тоді погодилися брати участь у такому "попсовому" проекті, як відеофільм "Вечори на хуторі поблизу Диканьки", де ви зіграли "малороса" Вакулу?

Скрипка: Це була єдина рідка можливість достукатися до широкого слухача і глядача. Всі думають, що рок-музики не існує, що мовляв, українців, які співають, немає, є лише росіяни, які співають. Є лише попса під дешеві клавіші.

Тепер люди знають, що є інша музика, і тепер матимуть можливість прийти на наш концерт, отут, у Лондоні, лише завдяки тому, що я знімався два рази в цих фільмах. Український глядач не має доступу до різнобічної інформації, є однобока інформація, яка контролюється певними олігархами, які володіють ЗМІ. У них є свій смак, свої ідеї, і вони формують культуру на Україні.

Бі-Бі-Сі: Вам доводиться йти на компроміс з цими олігархами, що отримати доступ до ефіру?

Скрипка: Коли VV з"явилося в українському ефірі і почало робити якісний продукт, наші кліпи брали в ефір, щоб підвищити авторитет каналу. Щойно він піднімався і VV вже були непотрібні, директори почали просити гроші за те, що на каналі крутилися наші кліпи. Так не має бути. Отак виходить, що ми якось поза ефірами.

Але ось зараз у нас двомісячний тур по Україні, буде 5 концертів. Ми підписали контракт з однією маркою - виробником апаратури, це будуть безкоштовні концерти для публіки у великих містах, і вони платитимуть гроші "ефірам", щоб крутилася наша музика. На такі контракти ми ідемо.

Бі-Бі-Сі: Три роки тому, під час попереднього інтерв"ю з вами ви говорили, що вас пробували заангажувати до участі у передвиборчій кампанії до виборів мера одного з великих українських міст. Наступного року в Україні президентські вибори. Робитимуться спроби залучити VV у президентську кампанію і як ви на них реагуватимете?

Скрипка: Я певен, що буде спроба. Піарщики, вони ідуть на різні хитрощі. Наприклад, може організовуватися свято міста, і так воно анонсується. Ти приїздиш і потім ти розумієш, що в контексті - це Пі-Ар кампанія якогось політичного діяча. Двічі ми потрапляли у таку халепу. У свою рекламну кампанію нас затягнуло "Озиме покоління." В майбутньому у нас є великий шанс, що ми будемо мати пропозиції і на інші концерти, окрім політичних. Тоді ми можемо відмовитися на цій підставі.

Бі-Бі-Сі: Чи бере участь VV у концертах під патронатом президента?

Скрипка: Здається, один раз "Таврійські ігри", де ми грали, були під патронатом президента. Я не скажу, що ми так принципово стаємо в позицію. Краще бути аполітичними, бути в стороні. Іти на барикади - не є нашою метою. В нас інша функція. Але не хочеться уподібнюватися жінці легкої поведінки і грати наліво і направо.

Бі-Бі-Сі: Три роки тому напередодні вашого першого концерту до Лондона я говорила з музичним критиком одного з московських видань, яке включило VV у список найпопулярніших рок-груп Росії. На питання, чому українська група перебуває у російському рейтингу, він відповів, що якщо музика хороша, то вона - наша. За ці три роки росіяни змінили ідентифікацію вашої групи?

Скрипка: Змінили. Ставлення до українців змінилося. Тоді ще були ностальгічні мрії повернення України до Росії. Тепер у це майже ніхто не вірить. У нас є публіка в Росії, хоча з російських ефірів ми починаємо зникати, з російського МТВ ми зникли. Як не крути, але ми є групою радянського походження, ми є носії радянського соцреалізму. І навіть нове покоління читає цю естетику. Все одно ми - пострадянська група.

Бі-Бі-Сі: Ми перебуваєте в стані судової тяганини з російською компанією CBA Records, яка, як ви твердите, продала права на ваші твори третім особам без вашого відома. Які шанси отримати компенсацію?

Скрипка: Авторське право, як ви знаєте, зараз порушується направо й наліво, а в Україні ще більше. Чому ми боремося саме в Росії, тому що Росія у питанні захисту авторського права пішла набагато вперед. В Україні ми намагалися щось зробити, і нічого не виходило, а в Росії наші юристи нам кажуть, що ми маємо усі шанси виграти цю справу.

"Євробачення - попсовий проект"

Бі-Бі-Сі: Як ви ставитеся до участі України в конкурсі Євробаченні?

Скрипка: Мені дається, що це якийсь попсовий проект. Як рокер, скажу, що мені здається, що Європа придумала таку фішку, як розводити нерозвинуті країни, країни третього світу, і вони приїздять зі своїми грішми, і платять очевидно немало, щоб там виступити і потім повернуться на своє "село" і сказали, дивіться, я ось в Європі дуже популярна фігура. Це є просто Пі-Ар в своїй країні, в своєму "селі."

Бі-Бі-Сі: А якби вам запропонували брати участь?

Скрипка: Там, здається треба під фанеру співати. Якісь попсові штуки. Якби був аналогічний рок-фестиваль, ми б із задоволенням взяли б участь.

Бі-Бі-Сі: Так сталося, що один із ваших найвідоміших хітів - "Весна"- народився в тузі за батьківщиною, на еміграції. Чи не плануєте ви для творчого натхнення знову емігрувати, наприклад, до Британії?

Скрипка: До речі, подобається країна. Може вона подобається, бо я тут ніколи не лишався більше, ніж 3-4 дні. Потім з"являються емігрантські настрої, десь через два місяці. Зробити собі якусь творчу поїздку було б цікаво, і саме лишитися не в Лондоні, а посидіти в провінції, "на селі", спостерігати ландшафти, вийти до Темзи...


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді