"Інтерпайп" виходить у великий світ

Четвер, 24 липня 2003, 16:45
Виробництво феросплавів є ключовим елементом стратегії групи "Інтерпайп", яка зараз контролює Нікопольський завод. Про це на недавній конференції інвесторів, що відбулася у Лондоні, заявив фінансовий директор корпорації Сергій Скатерщиков.

У травні нинішнього року на державному аукціоні група "Інтерпайп" придбала 25% акцій Нікопольського заводу феросплавів, найбільшого виробника силікомарганцю у СНД. Група була єдиним учасником торгів. Ця операція збільшила загальний пакет акцій "Інтерпайпу" до 51%, що дозволяє йому управляти 25% акцій, що знаходяться у руках держави. Ще 24% акцій належать"Приват Банку" й іншим акціонерам.

Завод у Нікополі - найбільший в Україні виробник феросплавів. Зі слів Скатерщикова, на його долю припадає 45% ринку силікомарганцю в Європі і 49% - у СНД. Під час приватизаційних торгів у травні, в адміністрації українського президента був підписаний указ, який додав до тендеру умови, що негайно виключили інших покупців.

Наприклад, з'явилася така вимога: протягом останніх трьох років претендент на купівлю акцій повинен був зробити 350 тисяч тонн феросплавів. Всі інші українські потенційні покупці, крім "Інтерпайпу", не змогли виконати цю умову.

З іншого боку, ряд вимог, що стосуються оформлення документів для реєстрації, виключив також й іноземних виробників феросплавів. Спільне опитування аналітиків, проведене провідними українськими агентствами фінансової інформації "Сократ-Інфо" і "Контекстом", показав, що введення додаткових критеріїв відбору означає лише те, що незалежність Фонду Держмайна від адміністрації президента вельми і вельми ілюзорна.

На лондонській конференції, організатором якої виступив Альфа Банк, Скатерщиков заявив: "Україна не славиться прозорістю своїх приватизаційних процедур. Але ми граємо у ту гру, в яку грають і всі інші. Я не можу нічого додати".

Джерело у ФДМ, яке побажало залишитися неназваним, розповіло: "Ми впевнені, що вся приватизація повинна пройти на рівних умовах для всіх покупців. Але у цьому випадку рішення було прийняте не Фондом".

Скатерщиков описав Нікопольський завод як "перлину" української металургії. З його слів, "придбання цього заводу відкриває можливості для корпоративної реструктуризації й модернізації всіх ключових бізнес-сегментів "Інтерпайпу".

Завдяки аукціону "Інтерпайп", очолюваний зятем Леоніда Кучми Віктором Пінчуком, стає одним із двох основних гравців на ринку феросплавів в Україні. Другий гравець - це ПриватБанк, який за допомогою дочірніх компаній контролює Стаханівський і Запорізький феросплавні заводи, а також більшість основних постачальників руди.

Говорячи про ділові інтереси "Інтерпайпу" в області виробництва стальних труб, Скатерщиков попередив, що незабаром усі українські виробники можуть виявитися відрізаними від російського ринку завдяки політиці заміщення імпорту, що підтримується на державному рівні. "Російський ринок закривається", заявив Скатерщиков, - "політика Росії по заміщенню імпорту, що проводиться через картелі місцевих виробників і які благословляє держава, обмежує і навіть істотно зменшить можливості "Інтерпайпу" продавати свою продукцію на російському ринку".

"Інтерпайпу" належать три з шести провідних українських заводів з виробництва труб: Нижньодніпровський, Нікопольський південнотрубний і Новомосковський.

Природно, що менеджери "Інтерпайпу" працюють над припущенням, що протягом декількох найближчих років експорт продукції їх компанії у Росію зведеться до нуля. Вони виступають проти могутнього лобіювання, що проводиться насамперед ТМК і "Євраз-холдингом", основними виробниками труб у Росії.

Скатерщиков повідомив на конференції, що на сьогоднішній день "Інтерпайп" продає 34% об'єму труб, що виробляються, у Росію, 32% - в Україну, 12% - в інші країни СНД і 19% - по світу.

Щоб зменшити "залежність від режиму вільної торгівлі СНД", "Інтерпайп" впровадив диверсифікаційну стратегію, розказав Скатерщиков. "Ми сподіваємося, що переговори про приєднання Росії до СОТ зможуть поправити ситуацію, але, чесно кажучи, ми не думаємо, що вступ до СОТ припинить політику заміщення імпорту".

Експорт коліс у Росію - ще один з ключових напрямів у діяльності "Інтерпайпу" в останні два або три роки. Але цей ринок також під загрозою закриття: при потужній підтримці держави у Росії будуються місцеві потужності, здатні задовольнити потреби російського Міністерства транспорту.

Скатерщиков повідомив, що група прагне диверсифікуватися і переорієнтуватися на ринки країн Близького Сходу, Південної Азії і Центральної Європи. Це дозволить поліпшити якість трубопрокатної промисловості, зокрема, завдяки договорам про придбання високоякісної сталі.

Міняється і фінансова стратегія компанії. "Ми збираються сконцентрувати наші зусилля на зменшенні ризиків зустрічної сторони для інвесторів", - заявив Скатерщиков. Будуть у групі проаналізовані й можливі альянси зі світовими виробниками.

Поява в "Інтерпайпі" Скатерщикова, високоповажного російського фінансиста, який зміг залучити інвесторів до роботи з машинобудівними потужностями ОМЗ і який був консультантом російської державної нафтопровідної компанії-монополіста "Транснефть", свідчить, що "Інтерпайп" дійсно серйозно збирається отримати доступ до ринків капіталу.

На конференції Скатерщиков повідомив, що на сьогоднішній день не планується випуск акцій без фіксованого дивіденду або євробондів. Перший вихід
"Інтерпайпу" на ринок капіталів, передбачається, буде виглядати як випуск незабезпечених векселів на 30 млн. доларів у четвертому кварталі цього року.

План групи з капітальних витрат, який буде профінансований переважно у 2004-5 рр., включає у себе (на короткий термін) модернізацію виробництва сталі та безшовних труб на Нижньодніпровському заводі, а також модернізацію виробництва безшовних труб на Нікопольському заводі NikoTube. У середньостроковій перспективі передбачається установка нового ливарного обладнання на Нижньодніпровському і запуск на Новомосковському заводі лінії по виробництву труб, відповідної стандартам API.

Конференція інвесторів була організована російським Альфа Банком, який зараз досить швидко купує активи в Україні. На ній виступили представники керівництва таких приватних компаній, як "Київстар", "Центроенерго" і "Основа", а також посол України в Великобританії Ігор Мітюков і заступник міністра економіки Людмила Мусіна.

Читайте також:

Хто й чим володіє в Україні

ПІНЧУК ДОВІРИВ СВІЙ БІЗНЕС МОСКВИЧАМ

ПІДПРИЄМСТВА ПІНЧУКА Й ПОРОШЕНКА ЛІДИРУЮТЬ У СВОЇХ ГАЛУЗЯХ

Мільярдери Ахметов і Пінчук виходять на міжнародну арену

Гроші Ахметова та Пінчука порахували без їх дозволу


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді