"Відрада" Олега Скрипки

Четвер, 1 липня 2004, 16:40
У кінці червня на відкритому сценічному майданчику в Центральному парку культури та відпочинку, більше відомому як "Ракушка", майже навпроти Верховної Ради України і зовсім поряд з Маріїнкою відбулася музична подія, що стала справжнім святом для пересічних киян-любителів року і просто хорошої музики - презентація сольного альбому Олега Скрипки "Відрада" (Лавіна Мьюзік).

Зазвичай, подібні імпрези проходять у якомусь крутому ресторанчику чи нічному клубі, де розбалувана фуршетами і видовищами журналістська братія поглинає ці маленькі свята з такими ж маленькими, але живими концертами і яскравими подарунковими дисками у робочому, як-то кажуть, порядку. Але цього разу винуватець урочистості, про якого у прес-релізі було зазначено як "співак з гурту "Воплі Відоплясова" Олег Скрипка", дав шанс усім киянам і гостям столиці долучитися до сучасної музичної культури України.

Багатомовний – українська, англійська, іспанська, російська, французька – та розмаїтий – від народних пісень в стилі регей та румби до блюзу і романсу – цей альбом є своєрідною збіркою найулюбленіших пісень Скрипки, які він з задоволенням виконує як на великих сольних концертах, так і в колі друзів.

Альбом отримав свою назву "Відрада" не лише завдяки однойменній авторській пісні з "Хвилей Амуру" (2000), виконаній на диску у стилі суфійської імпровізації. Відрада, вважає співак і музикант, – це та місцина, де не зникають і не стираються найкращі та найсолодші мелодії, не в’януть і не старіють найзвичніші слова.

Тому сьогодні серед бурхливої та плинної ріки сучасних музичних подій ми так часто шукаємо для себе ту тиху гавань, де всі стихійні вітри вщухають і спокійне водяне плесо навіює знайомі наспіви, що ностальгічно тривожать душу. І вмить повертається час, повертаються забуті ритми, відроджуються в пам’яті забуті мелодії та улюблені пісні.

У вирі відродження звучать і 11 треків з нового сольного альбому. Романтична лірика, що пронизує усю творчість "ВВ", особливо актуалізується у сольній кар’єрі Скрипки, передусім його переспівах – народних та всенародно улюблених пісень, міських та авторських романсів усього світу.


У новому альбомі можна знайти французько-циганський романс "Tombe la neige" Сальвадоре Адамо та французький регей "Rien de rien" Едіт Піаф, український романс "Не питай", російський романс "Не пробуждай воспоминанья" та радянський блюз "Ромашки спрятались", а також українські народні пісні, яким маестро надав легкого відтінку сучасності.

Інтерпретації Скрипки виходять за межі так званих "кавер-версій": у його виконанні відомі композиції набувають, з одного боку, затятої експресії, притаманної йому як рок-музиканту, а з іншого - унікальної мелодійності і чуттєвості – завдяки неповторним вокальним даним та артистичній обдарованості співака. Бонусом до диску є відео з концерту Скрипки у Львівській Опері 28 лютого 2004 р. - пісня "Країна мрій", виконана разом з фольклорним колективом "Божичі" та ансамблем народних інструментів "Галичина".

Під час концерту-презентації публіка шаленіла, співала, танцювала (як завжди) і хотіла подвигів, але відігравши з 7 пісень у супроводі, за його словами, "оркестру "внутрішніх сил", як жартома їх називаю, подібного до того справжнього оркестру МВС, що знімався у кліпі "Каліфорнія": легкі барабани, контрабас, жіночий мелодійний спів (дівчата з гурту "Божичі – Н.Р.)"

Скрипка делікатно зауважив "це ж не презентація" і відкланявся. Того вечора щасливе слухацьке вухо серед інших порадували "Тоmbe la neige" Сальвадоре Адамо, "Черемшина", заспівана в стилі блюзу, українська народна пісня "Ой, у вишневому саду" - у стилі румби (звучить класно!) і відомі ВеВешно-народні "Горіла сосна, палала", "Я кохаю тебе, Галю", "Таємні сфери", "Стривай, паровозе, не грюкайте, колеса" та новий хіт усіх часів і народів "Саlifornia/Каліфорнія".

Праця над "Відрадою" тривала майже 2 роки - у перервах між напруженим гастрольним графіком "Воплів Відоплясова" та громадською діяльністю: Скрипка є членом Клубу Естетичної Непокори та ініціатором міжнародного фольклорного фестивалю "Країна мрій", що має відбутися 10-11 липня цього року в Україні.

Свою сольну кар’єру Олег Скрипка, який ось уже впродовж 17 років є незмінним фронтменом "Воплів Відоплясова", розпочав ще у Франції на початку 1990-х років. Спершу це була робота в кількох театральних проектах, де Олег випробовував свої здібності як музикант і актор. Найбільш помітними і вагомими серед них є дві вистави відомого французького режисера Філіпа де Куфлє, в яких Скрипка брав участь.

З сольними концертами керманич "ВВ" кілька разів виступив у популярному паризькому клубі "Кабаре Соваж". Повернувшись з французької еміграції на батьківщину Олег не покинув сольних виступів та проектів і успішно концертує в цьому амплуа в Україні та закордоном. "Відраді" передували два персональних диски: перший - у 2000 р. – живий запис з сольного концерту в КПІ "Live in Kiev" та альбом-реміксів в 2001 р.- діджейська робота Олега Скрипки переважно з вевешними піснями і двома піснями з радянських кінофільмів.

Інформація про майбутній фестиваль "Країна мрій":

Фестиваль проходитиме 10-11 липня 2004 року на території Печерського ландшафтного парку "Співоче поле" у вигляді музичного фольклорного дійства – святкового народного гуляння – ярмарку. Музична програма включає в себе живі виступи автентичних, фольклорних та сучасних гуртів, що працюють в етнічному стилі, з України, Фінляндії, Шотландії, Литви, Польщі, Чехії, Білорусі, Литви, Молдови, Росії.

Презентуватимуться автентичні та відтворені в професійному виконанні народні пісні, обряди, інструментальні композиції, танці. На вечірній сцені виступлять відомі музиканти та гурти (Олег Скрипка – етнічна програма, спеціально підготована на фестиваль; Ніна Матвієнко, "Мандри", "Палац" (Білорусь), "Здоб ши Здуб" (Молдова), Енвер Ізмайлов (Крим), "Карпатіянs" (м.Київ), "Čankišou" (Чехія), "Spontaani Vire" (Фінляндія)), що презентують різні етнічні напрямки в сучасній музичній культурі: етно-джаз, етно-рок, сучасний романс та інші. Вдень працюватиме дитячий фольк-майданчик, майстерня танців, кобзарсько-лірницька сцена та алея майстрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді