Останні дані перед виборами: у Ющенка плюс 4%. І одночасно мінус 8%

П'ятниця, 29 жовтня 2004, 00:28
За кілька днів до виборів Ющенко випереджає Януковича на чотири відсотки. І в той же час програє вісім відсотків. Різниця тільки в тому, хто проводив соціологічне дослідження.

В останні дні, що залишилися до голосування, свіжу соціологію роздали журналістам Центр Разумкова і російський Фонд "Общественное мнение".

Хоча публікація рейтингів заборонена в ЗМІ за два тижні до виборів, "Українська правда" після довгих суперечок і дискусій в редакції свідомо йде на оприлюднення даних.

І не тому, що першим в цій країні саме сайт штабу Януковича роздав у заборонений період свіжі соціоцифри. Ми не вважаємо, що можна наслідувати поганий приклад.

Але ми добре усвідомлюємо, що російські політтехнологи по повній програмі використовиватимуть свій "соціологічний ресурс", оприлюднюючи у своїх ЗМІ однобоку інформацію навіть за наявності альтернативних даних.

Тому ми вважаємо, що наші читачі повинні знати як мінімум дві позиції. Принаймні, два результати.

Тим більше, що влада не формалізувала статус інтернет-видань. І коли вважає за потрібне, то вказує, що ми не є ЗМІ.

Центр Разумкова

На питання "За кого ви збираєтеся голосувати наступної неділі?" розподілилися в такий спосіб:
Ющенко - 32%,
Янукович - 28%,
Мороз - 8%,
Симоненко - 7%,
Витренко - 3%,
Кінах - 2%.

Проти всіх кандидатів голосували б 4% опитаних, 3% - твердо упевнені, що не будуть голосувати 31 жовтня, 11% - не визначилися зі своїм вибором.

Картина другого туру не змінюється.

На питання, якби вирішальний раунд відбувся наступної неділі:

Ющенко одержав би 40%;
Янукович - 36%;

проти всіх кандидатів голосували б 10% опитаних, 4% - твердо упевнені, що не будуть голосувати, 10% - ще не визначилися.

Центр Разумкова звертає увагу, що на відміну від попередніх, це соцопитування було проведено поза межами житла респондентів, на вулиці, без фіксації в анкеті їхньої адреси. Ця анонімність дозволила частково компенсувати "фактор страху", вважають разумковці.

На питання, "чи є серед ваших колег і знайомих" такі, що бояться говорити про свій вибір малознайомим людям, 22% респондентів відповіли ствердно. 49% - негативно, 29% - вагалися з відповіддю.

Згаданим 22% респондентам було поставлене додаткове питання "За кого, на вашу думку, збираються голосувати ці люди?". Відповіді розподілилися в такий спосіб: за Ющенка - 43%, Симоненка - 8%, Януковича - 8%, Мороза - 5%, Вітренка - 1%, Кінаха - 1%, за іншого кандидата - 2%, проти усіх - 1%, не збираються голосувати - 2%, вагалися з відповіддю - 29% респондентів.

Центр Разумкова визначає прихований потенціал для Ющенка у 10%, для Симоненка і Януковича - 2%, для Мороза - 1% голосів.

Центр Разумкова опитав з 23 по 26 жовтня 2 016 респондентів. Відбувалося це все в 121 населеному пункті, включаючи великі й малі міста, села й селища міського типу, у всіх регіонах України. Похибка вибірки не перевищує 2,3%, без урахування дизайну-ефекту.

Центр Разумкова володіє власною соціологічною мережею. Він - учасник консорціуму провідних соціоструктур, які 31 жовтня проведуть найбільший в історії України 50-тисячний екзит-пол під кураторством фонду "Демократичні ініціативи".

Анатолій Гриценко, керівник Центру Разумкова, є заступником виборчої кампанії Ющенка. Він стверджує, що на час виборів склав повноваження в Центрі й пообіцяв не використовувати свою основну посаду в інтересах лідера "Нашої України".

Фонд "Общественное мнение"

Дзеркальна ситуація в рейтингах, які оприлюднив російський Фонд "Общественное мнение".

Він не наводить питання, на яке відповідали респонденти. Рейтинги ж виглядають так:
Янукович - 37%,
Ющенко - 29%,
Симоненко - 5%,
Мороз - 5%.

У другому турі картина така:
Янукович - 43%,
Ющенко - 33%.

Опитування було проведене Фондом "Общественное мнение" 19-24 жовтня в 111 населених пунктах у всіх областях країни й АР Крим. Опитані 2 064 осіб. Статистична похибка не перевищує 3,4%.

Як відомо, "Общественное мнение" не володіє соціологічною мережею в Україні. Раніше вони замовляли опитування Київському міжнародному інституту соціології. Однак в останньому передвиборчому опитуванні не сказано, хто збирав дані для ФОМ.

Крім того, нема даних, на якому місці в анкеті стояло питання. Як відомо, до того опитування ФОМ відрізнялися тим, що головне питання - про те, за кого збирається голосувати людина, - ставилося наприкінці. А питання перед цим розгойдували респондента на користь Януковича.

Фонд "Общественное мнение" вважається близьким до російського політтехнолога Гліба Павловського, який працює з главою адміністрації президента Медведчуком. Павловський стверджує, що не пов'язаний з Януковичем, хоча всі його вчинки говорять про зворотнє.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді