Вибори президента. Хроніка

Субота, 25 грудня 2004, 23:00

24:00

Виборчий штаб Ющенка побоюється незаконного вкидання бюлетенів на дільницях округу №49 (Добропільський район, Донецька область).

Про це сказано в повідомленні прес-служби штабу з посиланням на депутата Олександра Чорноволенка.

Він побоюється, що групи людей, які збираються біля всіх ділянок округу №49 після їх закриття, мають намір напасти на дільниці, вкинути бюлетені й розправитися із представниками Ющенка в комісіях.

Чорноволенко повідомляє, що на дільниці №56 голова дільничної комісії, який представляв Ющенка, був жорстоко побитий людьми, які ввірвалися на дільницю, знищили документацію і вкинули додаткові бюлетені.

Чорноволенко звернувся в Міністерство внутрішніх справ з вимогою негайно організувати охорону дільниць у Добропільському районі, повідомляють "Українські новини".

***

Міліція спростовує заяви штабу кандидата в президенти, прем'єр-міністра Віктора Януковича про те, що прихильники кандидата в президенти, лідера блоку партій "Наша Україна" Віктора Ющенка погрожували й побили його представників у комісіях дільниць №44 й 47 в окрузі №126 у Львівській області.

Про це на прес-конференції у Львові повідомив заступник начальника управління Міністерства внутрішніх справ у Львівській області Володимир Дітюк.
"Ніякого побиття не було", - сказав він.

З його слів, на дільниці №44 у селі Діброва представник комісії від Януковича незаконно відмовляла місцевому жителеві проголосувати, через що між ними виникла словесна перепалка.

Він додав, що на дільниці №47 у селі Жужеляни голова комісії від Януковича намагалася залишити дільницю, закривши печатку в сейфі, незадовго до закінчення голосування.

Вона намагалася виїхати на машині, у якій приїхали спостерігачі з Полтавської області.
Але місцеві жителі викликали міліцію й не дозволили їй це зробити, не застосовуючи силу.

Зараз вона й ці 5 чоловік перебувають у районному відділенні міліції.

***

Міліція встановила людину, яка розбила 1 зовнішнє вікно в поїзді Маріуполь-Ходорів.

Про це Українським Новинам повідомив заступник начальника Управління Міністерства внутрішніх справ у Львівській області Володимир Дітюк.

З його слів, міліція встановила, що чоловік випадково ногою вдарив камінь, у результаті чого він потрапив у зовнішнє вікно, через що воно тріснуло.

20:53

***

Прес-служба Української народної партії повідомляє про зникнення голови дільничної виборчої комісії в Донецькій області.

Як повідомив прес-службі УНП міжнародний спостерігач від Польщі Веслав Гжемала, о 18.00 з дільниці 61 округу 55 у Маріуполі зник голова дільничої комісії Олексій Безхлібний, котрий забрал із собою печатку комісії.

За словами Гжемали, "за фактом зникнення голови виборчкому члени комісії склали відповідний акт".

***

Поблизу однієї з дільниць у Приморському районі Запорізької області виборець стріляв з газового пістолета.

Про це кореспондентові агентства "Інтерфакс-Україна" повідомили в громадському комітеті "За чесні й прозорі вибори", спостерігачі якого працюють у Запоріжжі й районах області.

Один з виборців прийшов на дільницю, розповіли очевидці події, і на підвищених тонах говорив з головою комісії.

Вийшовши з дільниці, він підійшов до свого автомобіля, дістав з нього газовий пістолет, вистрілив у повітря й виїхав. Від пострілу ніхто не постраждав.

***

У Євпаторії на виборчій дільниці номер 8 територіального округу 4 офіційний спостерігач від кандидата в президенти Віктора Ющенка Олександр Платонов виявив 720 захованих бюлетенів.

Як повідомила журналістам представник місцевого виборчого штабу Ющенка Олена Севастьянова, бюлетені лежали на підвіконні прикриті рушником.

За її словами, коли Платонов наблизився до підвіконня, голова дільничної комісії, представник Януковича Микола Філімонов "фізично йому перешкоджав і грубо ображав".

"Заховані бюлетені були зняті на відеокамеру, а правопорушення заактоване", - підкреслила Севастьянова. При цьому вона відзначила, що офіційні спостерігачі від Януковича склали акт на Платонова про те, що нібито "він рився в бюлетенях".

"Ми розцінюємо цей факт, як кричущу спробу сфальсифікувати волевиявлення євпаторійців шляхом махінацій з виборчими бюлетенями", - заявив представник євпаторійського виборчого штабу Ющенка.

За її словами, "можна зрозуміти нервозність голови комісії, адже він повинен знати, що участь у фальсифікації виборів може потягти кримінальну відповідальність".

19:30

Погіршення стану представників Януковича на ділянці №15 119-го округу у Львівській області зв'язано не з отруєнням, а з гіпертонічним кризом, заявив начальник Львівського міського управління міліції Михайло Курочка.

"Повідомлення про отруєння не відповідає дійсності, їх стан викликаний гіпертонічним кризом", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у неділю.

За словами Курочки, член комісії від Януковича купила чаю й запропонувала випити його ще одному члену комісії й спостерігачеві. У результаті їм стало погано. Була викликана "швидка допомога" й їх відвезли в лікарню, де медики встановили, що погіршення стану було викликано підвищенням кров'яного тиску.

Раніше центральний штаб Януковича поширив повідомлення про те, начебто у Львові намагалися отруїти представників цього кандидата.

Новину про отруєння читайте тут, у блоці за 17:00.

***

Харківський регіональний штаб Віктора Ющенка повідомляє про численні порушення, пов'язаних з голосуванням вдома.

На 106 дільниці в окрузі 183 спостерігачі від Ющенка виявили близько 50 заяв по голосуванню вдома, які були написані однією рукою. При відвідуванні зазначених у заявах виборців з'ясувалося, що вони таких документів не оформляли.

За даними фактами юристи штабу будуть домагатися порушення кримінальної справи.
В 182-му окрузі, повідомляє прес-служба, агітатори від Януковича всю ніч напередодні виборів збирали заяви про голосування вдома.

До ранку 26 грудня на дільницях 171, 169, 182, 186, де кількість виборців не перевищує 600 осіб, заяв про голосування вдома нараховувалося по 160-200 екземплярів, відзначають у прес-службі. За її даними, у більшості випадків медичних довідок до цих заяв немає.

Крім того, в 180 окрузі на 72-й й 88-й дільницях спостерігачі виявили порожні бланки довідок відділу соціального захисту населення. Їх заповнювали прямо на дільницях і видавали тим, хто приніс заяву про голосування вдома. Бланки, за даними прес-служби, завезли на дільниці вночі.

В 179-му окрузі на ділянці 110 заяви про голосування вдома задовольняють без довідок, а в 178 окрузі на 58 дільниці виборців "змушують у неділю реєструвати заяви про голосування вдома", повідомляє прес-служба.

Прес-служба відзначає також порушення іншого роду. Так, за її даними, голова дільничної виборчої комісії на дільниці 7 округу 171 виходив за межі дільниці з печаткою в кишені. У цьому ж окрузі на дільницю 59 не пускали журналістів.

На 135 дільниці 178 округу спостерігачам заборонили відеозйомку, тут також зафіксована видача бюлетенів без пред'явлення паспортів, повідомили в прес-службі.

Представники Віктора Януковича за даними на 16.30 неділі задокументували 11 порушень закону про вибори президента, пов'язаних з голосуванням за межами спеціального приміщення.

Представники Януковича склали за цими фактами 7 актів й 4 скарги, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі штабу кандидата.

У зв'язку з неоголошенням головами комісій про вихід членів дільничних виборчкомів для організації голосування виборців за межами приміщення для голосування в Херсонській області складено 2 акти й 2 скарги, у Києві складено 1 акт.

У зв'язку з видачею більшої кількості бюлетенів для голосування за межами спеціалізованого приміщення, ніж число виборців у списку, у Києві складений 1 акт.

***

У неділю близько 17.00 у приміщенні територіальної виборчої комісії №38 (райцентр Царичанка Дніпропетровської області) член ТВК від кандидата у президенти Віктора Януковича Юрій Павлушинський побив спостерігача від дніпропетровського обласного відділення Комітету виборців України Сергія Рублевського.

Про це УНІАН повідомили в обласному відділенні КВУ.

Павлушинський відштовхував Рублевського, а також ударив його декілька разів. Павлушинський застосував фізичну силу до спостерігача від КВУ після того, як Рублевський декілька разів попередив його про порушення виборчого законодавства.

Рублевський був присутній при тому, як Павлушинський телефоном давав усні розпорядження головам дільничних виборчих комісій організувати голосування за місцем проживання виборців за заявами, що були подані у день голосування, або взагалі без письмових заяв.

За даними обласного відділення КВУ, Павлушинський перебував у нетверезому стані. Після інциденту до приміщення територіальної виборчої комісії округу №38 прибув наряд міліції.

***

У Запорізькій області на виборчі дільниці своєчасно не було допущено 35 спостерігачів від Комітету виборців України.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Запорізької організації КВУ, проблема з допуском спостерігачів на виборчі дільниці виникла через "так зване роз`яснення Національного союзу журналістів України, яке вимагає від усіх спецкорів мати посвідчення з фотографією або довіреність від газети".

"На підставі цього роз`яснення в Запорізькій області не були допущені на дільниці 35 спостерігачів КВУ, які працювали як кореспонденти газети "Точка зору" (газета є офіційно зареєстрованим виданням КВУ)".

У неділю на виборчих дільницях на території Запорізької області перебуває більш як 600 спецкорів газети "Точка зору" - спостерігачів від КВУ і більш як 100 міжнародних спостерігачів.

***

У штабі Віктора Ющенка заявляють, що на Кіровоградщині голоси пенсіонерів "купують" для Віктора Януковича.

Зокрема, у повідомленні прес-служби Центрального штабу Ющенка йдеться: "У селі Червоновершка Компаніївського району Кіровоградської області (ТВО№101, виборча дільниця №116) невідомий водій люб`язно привозив бабусь та дідусів до виборчої дільниці та пропонував їм по 20 гривень, щоб вони проголосували за Януковича, повідомляють люди, яких він підвозив до дільниць".

17:48

У Донецькій області у неділю жінка народила дитину на виборчій дільниці.

Як повідомляє прес-служба обласного штабу Віктора Януковича, у вагітної жінки, яка прийшла на виборчу ділянку 70 округу 41, раптово почалися пологи.

Пологи прийняли прямо на ділянці. Народженого хлопчика назвали Віктором.
На честь якого з кандидатів у президенти названо дитину, не уточнюється.

17:30

У Сумах на дільниці №58 територіального виборчого округу №160 Комітет виборців України зафіксував масове вкидання бюлетенів.

Про це йдеться у повідомленні КВУ, переданому агентству УНІАН.

"Троє чоловіків, одночасно прийшовши на дільницю, одночасно отримали бюлетені і зайшли до кабінок, заповнили бюлетені і разом підійшли до скриньки, оточивши її. У цей момент вони вкинули пачку бюлетенів", зазначається у повідомленні.

КВУ також інформує, що зараз спостерігачі складають акт про порушення виборчого законодавства.

***

На вулицях Івано-Франківська спостерігається "масова наочна агітація", повідомляють у прес-службі Януковича.

Крім того, спостерігається масова наочна агітація за Віктора Ющенка в Тернополі і Житомирі.

***

У Львові "в 12.00 по місцевому радіо ведучим було оголошено, що президент уже обраний і ним став Ющенко", повідомляє штаб Януковича.

На дільниці 7 округу 193 у Хмельницькій області "спостерігач від Ющенка (юрист) фізично не впускає на дільницю спостерігачів, що прибули з Полтави з відеокамерою, також не впускали юриста з Харкова". За неправомірними діями складають акт.

На дільниці 64 округу 190 у тій же області "член виборчої комісії обв'язана жовтогарячими стрічечками, на зауваження не реагує".

"Інша стоїть безпосередньо біля урни, також у жовтогарячій атрибутиці й контролює, за кого голосують виборці. На зауваження також не реагує. Спостерігачі ведуть відеозапис", - повідомляє прес-служба штабу Януковича.

***

Прес-служба Віктора Януковича інформує про напад на представника кандидата.

В Умані Черкаської області вчинено напад на окружного координатора Партії регіонів "невідомими людьми з жовтогарячою символікою на одязі".

"Його автомобіль був ушкоджений, бланки та акти про порушення, які були у салоні автомобіля, викрадені, у результаті чого зірвана робота спостерігачів від партії на 21 виборчій дільниці", - повідомили в прес-службі.

17:00

Спостерігача від Віктора Януковича спробували отруїти на виборчій дільниці №15 територіального виборчого округу №119 у Львові.

"Член виборчої комісії запропонував випити чаю, спостерігач втратив свідомість, в даний момент він перебуває в лікарні, стан критичний", написано в повідомленні.

Крім того, за даними прес-служби штабу, чаєм були отруєні і два члени комісії – Валентина Сорокотяга і Михайло Дорожовець. Обох госпіталізовано, склянки з-під чаю доставлено на експертизу.

***

Продовжується відкрита агітація за Віктора Ющенка в Івано-Франківській і Вінницькій областях.

За даними штабу, в м.Болесів (Івано-Франківська область) на дільниці №57 члени виборчої комісії "підводять виборців до плаката Віктора Ющенка і кажуть: "Ви розумієте, що від цього залежить ваше життя".

Крім того, за даними штабу Януковича, в Івано-Франківську і області в церквах ідуть проповіді про майбутнє України, під час яких прихожанам відкрито вказується за кого голосувати.

В католицькому храмі Івано-Франківська вивішено списки тих, хто голосував за Януковича, і в посланнях "містяться погрози на адресу названих осіб".

Прес-служба штабу Януковича також повідомляє, що у Вінниці на радіостанції 105,5 FM о 12.05 вийшла передача, під час якої велася "пряма агітація за Ющенка".

У м.Хмільник Вінницької області (ТВО №13), за даними штабу Януковича, під час голосування триває відкрита агітація за Ющенка, зокрема, по місту роз'їжджають автомобілі помаранчевого кольору, обладнані гучномовними пристроями.

***

Прес-служба Центрального виборчого штабу Віктора Януковича повідомляє про те, що в Тернополі розповсюджуються провокаційні листівки.

Зокрема, розповсюджуються листівки від імені організації "Тризуб" імені Степана Бандери з погрозами на адресу ворогів України, а також листівки із зображенням Януковича і підписом "Бандюкович".

Крім того, за даними штабу, на вулицях міста спостерігається масова наочна агітація за Ющенка.

16:05

Прес-служба Центрального виборчого штабу кандидата в президенти Віктора Януковича повідомляє про масове відключення ліфтів у багатоповерхових будинках ряду районів Києва, вважаючи це "зловмисною дією", спрямованою на перешкоду голосування прихильників кандидата.

"Із самого ранку сьогоднішнього дня з різних виборчих дільниць Києва надходять звернення громадян про масове відключення ліфтів у багатоповерхових будинках. У ніч на 26 грудня в Голосіївському, Святошинському, Соломенському районах Києва була блокована робота ліфтів більше десяти багатоповерхівок", - йдеться у повідомленні прес-служби, переданому в неділю в агентство "Інтерфакс-Україна".

За даними київського громадського виборчого штабу Януковича, зловмисники "зі знанням справи" ламали пульти управління, тягові механізми, різали силові проведення. Внаслідок цього, відзначили в прес-службі, велика кількість інвалідів, пенсіонерів, вагітних жінок, хворих, які проживають у цих будинках, не зможуть прийти й проголосувати на своїх виборчих дільницях.

Штаб Януковича вважає цю подія не тільки актом "професійного вандалізму", але й зловмисною дією, спрямованою на блокування ходу голосування в Києві прихильників цього кандидата.

У столичній мерії поки не коментують цю заяву.

***

Прес-служба Донецького обласного виборчого штабу Віктора Януковича повідомляє про смертельні випадки в день голосування.

За даними прес-служби, у місті Дебальцеве на 47-м виборчій дільниці округу 47 померла від серцево-судинної недостатності Щербатих Ася Сократовна, 1941 року народження.

Як повідомляють у штабі, жінка страждала глибокою аритмією, їй не можна було пересуватися. Проголосувати вона не встигла.

Крім того, померли два виборці з округу номер 49.

До Ситніка Андрія Петровича, 1929 року народження, мешканця села Шиловка (дільниця 57) не приїхали додому з виборчою урною, і він пішов на дільницю сам. Повернувшись додому після голосування, чоловік помер, повідомляє прес-служба.

У селі Новотроїцьке померла Плющ Ярослава Іларіонівна, 1939 року народження, яка не встигла написати заяву про голосування вдома, тому прийшла голосувати на дільницю 51. Повернувшись додому після голосування, жінка померла.

15:38

Не менше двохсот виборців вишикувалися в довгу чергу перед будинком посольства України в Афінах, де в неділю проходить голосування з виборів українського президента.

Черга тягнеться далеко за межі вулиці, на якій розташовується диппредставництво. Чекаючи своєї черги, виборці виспівують українські пісні, зокрема, "Розпрягайте, хлопці, коней".

"Всього в списках виборців зареєстровано 5806 чоловік. Якою буде явка, поки що складно сказати", - повідомила РІА "Новости" голова виборчої комісії Оксана Наконечна.

***

За інформацією РІА "Новости", в Петербурзі на виборах президента України, за даними на 14.30, проголосували 683 особи.

В основний список виборців включено 6 тисяч 243 особи - громадяни, які перебувають на консульському обліку в генконсульстві України в Петербурзі. В додатковий список, складений за заявами українців, що не перебувають на консульському обліку, включені 430 осіб.

***

Депутат Держдуми Костянтин Затулін, котрий є спостерігачем у складі місії СНД, відзначає активність населення Криму на виборах президента України.

"Вибори в Криму йдуть активно, практично проголосували вже 50% населення", - сказав він по телефону.

"Відомо, що Крим голосував за Януковича і в першому, і в другому турі. Немає підстав вважати, що цього разу буде голосувати за Ющенка", - зазначив депутат.

За його словами, у цьому зв'язку на виборчих дільницях складається напружена ситуація, повідомляє РІА "Новости".

"Представники Ющенка причепливо ставляться до перевірки документів, скрізь створюються черги, самі списки залишають бажати кращого, суди забиті заявами з вимогою дати проголосувати", - повідомив Затулін.

Депутат відзначив також ще одну проблему, що виникла після рішення Конституційного Суду України дозволити голосувати вдома всім громадянам, нездатним самостійно пересуватися.

"Це рішення надійшло в територіальні виборчі комісії пізно. У результаті зменшилася кількість людей, які можуть проголосувати. Вони формально одержали право голосувати, але реалізувати його не можуть", - зазначив депутат Держдуми.

15:15

Біля ряду виборчих дільниць у Чернівцях було затримано декількох жінок-провокаторів, які вигукували агітаційні гасла за Віктора Ющенка і вимагали, щоб їх побачили міжнародні спостерігачі, які прибули на Буковину від ОБСЄ та Посольства Канади в Україні.

Як заявили УНІАН у прес-службі регіонального виборчого штабу Ющенка, "це наймані владою люди, які провокують нас, дестабілізують виборчий процес у регіоні. Однак їм нічого не вдасться".

***

2 тисячі 606 відкріпних посвідчень було видано у Львівській області, повідомила УНІАН прес-секретар Львівського обласного штабу Віктора Ющенка Іванка Попович.

За її словами, найбільше відкріпних посвідчень було видано у 120-му виборчому окрузі – 1 тисяча 117, найменше - у 121-му окрузі – 39 посвідчень.

***

25 грудня на залізничній станції Стрий декілька невідомих закидали камінням і побили вікна трьох вагонів потяга сполученням "Маріуполь-Ходорів", у якому прибули на Львівщину спостерігачі зі Сходу України від кандидата у Президенти Віктора Януковича.

Про це УНІАН повідомив прес-секретар Львівського обласного виборчого штабу Януковича Юрій Кріль.

За словами Кріля, ніхто не постраждав. За фактом хуліганства порушено кримінальну справу.

***

Центральний штаб Віктора Януковича зафіксував ряд порушень закону про вибори президента з боку виборчих комісій і засобів масової інформації.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив керівник штабу кандидата Тарас Чорновіл у неділю.

"Порушень досить багато", - відзначив він, додавши, що в цей час у штабі збирають інформацію про порушення.

За словами Чорновола, основним порушенням є те, що Верховний суд України дозволив ЦВК трактувати рішення Конституційного суду, що стосується голосування виборців-інвалідів.

Крім того, за даними штабу, зафіксовані порушення, коли територіальні виборчі комісії відмовляють у прийомі заяв про надання виборцям права проголосувати вдома.

Серед порушень - неявка представників від кандидата Віктора Ющенка для участі в роботі виборчих комісій на деяких виборчих дільницях.

Чорновіл також заявив, що в неділю телекомпанія "Ера" й українське радіо (УР-1) продовжували "пряму політичну агітацію".

14:46

Після голосування на одній з дільниць у Луганській області помер літній виборець, який прибув голосувати за допомогою супроводжуючих.

Сталося це об 11.15 на виході з виборчої дільниці номер 20 виборчого округу 115 (селище Новоселівка Сватовського району). Померлого звати Анатолій Чернишов, 1934 року народження.

За свідченням очевидців, Чернишов не міг самостійно пересуватися і прибув на дільницю за допомогою супроводжуючих.

Відразу після голосування виборець відчув себе погано і знепритомнів. Прибулі на місце медики зафіксували його смерть. Для з'ясування обставин виїхали працівники міліції і прокуратури.

14:42

У Криму використовуються нові "брудні" технології, не використані на двох попередніх турах голосування.

За даними голови кримського відділення Комітету виборців України Романа Черемухіна, на кількох дільницях у Сімферопольському районі і місті Саки помічені представники Російської громади Криму, які пропонують виборцям 200 грн. в обмін на тимчасове користування їх паспортами.

На думку Черемухина, це "надто дорога технологія, яка дотепер не використовувалася".

Як повідомляють у Комітеті виборців, у неділю багато ялтинців отримали агітаційні листи від імені штабу Ющенка. Вони відправлені були адресатам напередодні.

Кримчани продовжують знаходити у своїх поштових скриньках листівки з вимогою перед тим, як піти на вибори, перерахувати на рахунок Центвиборчкому України 20 грн.

14:37

В Дніпропетровську за студентів проголосували невідомі: студенти Академії будівництва та архітектури в Дніпропетровську не мають змоги проголосувати через те, що за них це вже хтось зробив.

У м. Червоноперекопськ на дільниці №9, 46-го виборчого округу, голова комісії допустив лише двох спостерігачів від Віктора Ющенка, мотивуючи тим, що нібито кандидат Ющенко – самозванець.

***

На дільницю №67, 53-го виборчого округу в Макіївці на Донеччині не пускають офіційних спостерігачів від Віктора Ющенка на виборчу дільницю, а їхні скарги відмовляються реєструвати.

У селі Золотарьовка Донецької області почалась підтасовка бюлетенів, члени комісії навмисно їх псують.

А в Українці Обухівського району видають виборцям бюлетені для голосування без підписів членів комісії.

На Донеччині до списків виборців включено померлих ще 15 років тому

Дніпропетровська область, Чероківський район. Подано 70 заяв щодо голосування на дому. Усього тут 500 виборців. Члени дільничної комісії не знають, що з цим робити.

Донецька область, місто Єнакієве. На дільниці №1 виборчого округу №5 в списки виборців включено людей, які померли 15 років тому. В цьому місті вже 25 грудня представники Януковича проводили голосування на дому людей, які не здатні самостійно прийти на дільницю.

Київська область, Макарівський район, село Липівка. Запрошення на вибори виписані на людей, яких в селі не знають.

Київ, Дарницький вокзал. У відстійниках помічено два потяги з людьми, які з'явилися 25 грудня ввечері. Якщо до вагонів хтось близько підходить – заганяють у вагони.

Сумська область, Глухівський район, село Шанигіно. В місцевий монастир приїхало два автобуси з харківськими та донецькими номерами. На питання місцевих жителів, хто вони, звучить відповідь: "Якщо хочете жити – йдіть звідси".

***

На Миколаївщині кількість бажаючих проголосувати вдома зменшилася у 100 разів

"Приблизно в сто разів зменшилася кількість бажаючих проголосувати вдома у Миколаївській області порівняно з голосуванням 21 листопада", - про повідомив керівник виборчого штабу Віктора Ющенка в Миколаївській області Юрій Ширко.

"Якщо під час голосування 21 листопада вдома на деяких дільницях голосувало по півтори тисячі виборців, то сьогодні ми маємо лише 5-10 таких заяв на кожній дільниці", - повідомив він.

За словами Юрія Ширка, на даний момент вибори в області проходять без значних порушень. Він повідомив, що дільниці майже повністю "перекриті спостерігачами". Юрій Ширко розповів, що "на дільницях працюють спостерігачі із Нідерландів, Республіки Польща та інших країн, усього - близько 3 тисяч спостерігачів.

14:30

Апеляційний суд Львівщини відмовив у задоволенні вимог представників кандидатів Януковича. Про це повідомляє львівське представництво "Нашої України".

Станом на 25 грудня в Апеляційний суд Львівської області представниками Віктора Януковича було подано шість скарг на дії чи бездіяльність Територіальних виборчих комісій.

За всіма скаргами Апеляційний суд відмовив в задоволенні вимог скаржників за їх безпідставністю. Станом на 13.00 26 грудня в місцеві суди Львівської області подано 193 скарги на невключення у списки виборців.

***

Станом на 11.00 у Львівській області проголосувало близько 20% виборців. Порівнюючи із попередніми двома турами, явка виборців на цю годину є дещо нижчою.

Водночас, виборчий процес проходить без вагомих ексцесів, а на деяких ТВК до сих пір не поступило ще жодної скарги.

В цілому на усіх ТВО кількість скарг є в кілька разів меншою, ніж в першому і другому тура

На початок голосування на підставі відкріпних посвідчень до списків виборців було внесено 323 чоловік - про це повідомив офіційний сайт ЦВК.

При цьому найбільше таких виборців прибуде до виборчого округу N123 (Дрогобицький) – 193 чол., а також у в.о. N120 (Шевченківський) – 71 чоловік, та в.о. N 119 (Франківський) – 59 чоловік.

Водночас до початку голосування надійшло 5866 заяв від виборців, які хочуть проголосувати за межами приміщення для голосування. Причому найбільше їх знову ж таки у в.о. N123 (Дрогобицький) – 3821, а також у в.о. N120 (Шевченківський) – 1119, у в.о. N 119 – 898 чол. та у в. о. N 122 (Городоцький) – 28 заяв.

14:19

На дільниці № 98 (ТВО №100) відсутній кворум у складі виборчої комісії. На даний момент у складі комісії замість 16 осіб присутні лише 8. Голосування на дільниці триває у звичному режимі, повідомляє Комітет виборців України.

За даними КВУ, на дільниці № 65 ТВО № 184 в списку виборців виявлено 65 повторів, на дільниці №4 ТВО №171 виявлено 76 повторних записів у списку виборців однієї і тієї ж особи.

Також на багатьох виборчих дільницях округу № 100 (Кіровоград) виникли проблеми із списками виборців.

На дільниці №26 ТВО №1 у Криму подано 62 заяви на голосування вдома 62, а документи додані лише до 16 заяв, повідомляє КВУ. Але деякі члени комісії погрожують забрати переносну скриньку і провести голосування вдома по всіх заявах.

На ТВО №58 у Донецькій області загальна кількість виборців на дільниці 164112. Із них заяв на голосування за місцем перебування виборців складено 5886, але жодна із заяв не підтверджена документально.

На дільниці №25 ТВО №75 у Закарпатській області виявлено 73 заяви для голосування дома, жодна з яких не оформлена правильно. Заяви написані трьома різними почерками.

На дільниці №85 ТВО №70 на Закарпатті спостерігачами виявлено вкидання по 5-6 бюлетенів до скриньок.

На дільниці №153 ТВО 200 у Черкаській області здійснюється тиск на виборців безпосередньо на дільниці. Біля скриньок сидить господар місцевої агрофірми і контролює, хто за кого голосує, при цьому наголошуючи "Якщо ви не за Януковича, то можете не голосувати". На дільницю прибула група міжнародних спостерігачів, повідомляє КВУ.

На виборчій дільниці ДВО №61 (ТВО №140, Одеська область) групою спостерігачів від Ющенка було затримано автобус, повністю обклеєний листівками за Януковича. Автобус підвозив виборців до їх виборчої дільниці. Спостерігачі примусили водія автобуса зняти всю агітацію.

13:49

У Дніпропетровську активісти громадського руху "Дніпропетровщина за чесні вибори" пікетують тіньовий штаб кандидата Віктора Януковича.

Про це "Українській правді" повідомив співголова руху Олександр Кабацький.

За його інформацією саме в цьому штабі (за адресою вул. Комсомольська, 58) розроблені технології по "веденню управління цифрами по всіх дільницях по області".

Учасники руху з 6 години ранку почали блокувати будинок, де розташовано регіональне відділення Фонду держмайна, бібліотеку й Відділення рахункової палати, які за словами Кабацького не повинні працювати в неділю.

Метою пікетування є доведення того, що Янукович використовує адміністративний ресурс в регіоні і розміщу свої штаби в будівлях держустанов. Люди повісили ланцюг на вхід у будівлю і перекрили доступ до нього.

Але до 6-30 до будинку почали підходити люди, які стверджували, що вони є працівниками штабу.

Пізніше під'їхав депутат, член фракції Регіони України Олег Царьов у супроводі 30 молодих людей спортивної статури з біло-блакитними стрічками. Зі словами "ці люди йдуть до штабу Януковича".

За словами Кабацького, Царьов також додав, що Янукович переможе, а всіх "випадкових перехожих", які будуть перебувати біля приміщення, будуть карати

Як стверджує Кабацької, у будинок, де перебуває тіньовий штаб приходять люди з будинку обладміністрації, який знаходиться навпроти, з папками, що може свідчити про те, що працівники обладміністрації, які за законом не мають права брати участь у виборах, задіяні в роботі "тіньового" штабу.

Офіційним штабом Януковича керує ректор гірського університету Геннадій Півняк, а штаб перебуває в готелі Жовтневий.

13:25

На виборчих дільницях в Донецьку спостерігається масова плутанина з членами дільничних виборчих комісій від Віктора Ющенка. Про це повідомляє Комітет виборців України.

За інформацією КВУ, частина людей, які приїхали працювати членами комісій від Ющенка, не знайшли себе в списках членів комісій.

"Так, Володимир Головешко, який був направлений на виборчу дільницю №28, ТВО №43, не знайшов себе в списках членів комісії. Подібна ситуація трапилася з Карбовською Л., яка мала працювати членом комісії № 2, ТВО №43", - зазначає КВУ.

"З іншого боку, багато дільничних виборчих комісій просто не дорахувались представників Ющенка. Так, взагалі немає або не вистачає представників в дільничних виборчих комісіях №18, 68, 46, 74 (округ №41)", - додає КВУ.

Натомість у селі Новоселиця, що на Закарпатті, на дільницю №39 (ТВО № 74) станом на 10.30 з'явилися тільки 3 члени комісії з 16. Усі троє – представники кандидата Ющенка.

Також Львівський обласний штаб Ющенка повідомляє, що у 127 територіальному виборчому окрузі (Старий Самбір, Турка, Сколе) 33 члени дільничних комісій, які представляють кандидата у президенти Януковича, не приступили до роботи на дільницях у день переголосування.

За інформацією КВУ, у Криму на дільниці №75 (ТВО №1) увечері в суботу невідомими без присутності членів комісії був відкритий сейф з бюлетенями. Однак перед початком голосування бюлетені не були перераховані і не був складений відповідний акт.

Крім того, в ніч з 25 на 26 грудня в квартирі координатора незалежного спостереження Комітету виборців України по ТВО №62 Ігоря Степанченка були підпалені двері. Після того як пожежу вдалось погасити, невідомий зателефонував Степанченку, та з погрозами на адресу координатора і його родини сказав: “Не майтесь дурью – наш президент Виктор Янукович”.

11:35

У Дніпропетровську співробітники обласного штабу Віктора Ющенка виявили 22 підроблених посвідчення спостерігачів від свого кандидата.

Прес-секретар Дніпропетровського обласного штабу Ющенка Павло Чиненков повідомив, що пакет документів перед входом до будинку штабу виявили близько 11.00 прихильники кандидата.

За його словами, 22 посвідчення спостерігачів на виборчих дільницях були затверджені печаткою штабу Ющенка й підписом однієї з відповідальних осіб, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Це добре зроблена підробка, ми ці посвідчення не видавали", - заявив Чиненков.

В обласному штабі припускають, що дані посвідчення були виготовлені з метою дискредитації під час виборів спостерігачів від Ющенка. "Людина з таким посвідченням могла поводитися негідно й агресивно, а при затримці міліцією бути оголошена як наш спостерігач", - припустив Чиненков.

Появу підроблених посвідчень перед дверима штабу його керівництво розцінює як допомогу з боку доброзичливців, котрі знали про підготовку провокацій.

У даний момент юристи Дніпропетровського обласного штабу Ющенка готують заяви в СБУ й прокуратуру з вимогою розібратися в ситуації.

За інформацією регіонального штабу, у день виборів у Дніпропетровській області працює близько 7 тис. спостерігачів від Ющенка.

***

На Черкащині в територіальній виборчій комісії №201 викрадено шість мішків для протоколів: №№453124, 453125, 453126, 453127, 453128, 453129.

Черкаським виборчим штабом Віктора Ющенка поінформовано всіх членів ТВК про запобігання можливості подібних крадіжок, зважаючи, що викрадені протокольні мішки надалі можуть бути використані при фальсифікації виборів.

Крім того, на окремих виборчих дільницях області виявлено "двійників" у списках виборців, повідомляє прес-служба центрального виборчого штабу Ющенка.

Зокрема, на виборчій дільниці №81 (село Свидівок) у списку виборців кількістю 1800 чоловік виявлено 38 "двійників", у яких повністю збігаються прізвище, ім'я та по-батькові. Іде з'ясування достовірності цих списків.

Також у Запоріжжi при перевірці списків виборців чотирьох дільничних виборчих комісій - №76, 77, 78, 79 – виявлено понад 5 тисяч прізвищ виборців, які були включені в списки по кілька разів за різними адресами місць проживання.

Петро Сабашук підкреслив, що списки "двійників" уже направлені в обласну прокуратуру. Також підготовлено відповідний депутатський запит на ім'я генерального прокурора Святослава Піскуна.

***

Спостерігач від кандидата у президенти Віктора Ющенка на дільниці №105 виборчого округу №124 у Львівській області Богдан Прудиус помер у неділю на виборчій дільниці.

Про це повідомила прес-служба Львівського обласного штабу Ющенка.

За попередніми даними, причиною смерті став серцевий напад, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Дільниця 105 перебуває в Яворівському районі Львівської області. В округ 124 входять Жовківський і Яворівський райони області.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді