Шістнадцятий день спротиву

Понеділок, 6 грудня 2004, 23:00
Читайте історію революції

П'ятнадцятий день спротиву

Тринадцятий день опору

Дванадцятий день спротиву

ОДИНАДЦЯТИЙ ДЕНЬ СПРОТИВУ

ДЕСЯТИЙ ДЕНЬ СПРОТИВУ

Дев'ятий день непокори

Восьмий день непокори

СЬОМИЙ ДЕНЬ СПРОТИВУ. Від Януковича відмовився його вуз

6-Й ДЕНЬ ОПОРУ. Мітинги по всій країні

П’ятий день. Кабміну зірвали роботу. Відбулися переговори Ющенка і Кучми

Четвертий день. ЮЩЕНКІВЦІ ЗАБЛОКУВАЛИ ВСІ ВХОДИ ДО КАБМІНУ ТА АП

Третій день спротиву. Події на Майдані та біля ЦВК

Другий день народного повстання. Ще один 150-тисячний мітинг

РЕГІОНИ ЗА ЮЩЕНКА

Як все починалося. НАМЕТИ НА МАЙДАНІ. Фоторепортаж

А також

Міфи та Правда наметового містечка

Майдан не спинити

 
 
20:24

В Сумах тривають щоденні мітинги на підтримку Віктора Ющенка. Політичний страйк оголосили такі підприємства, як ВАТ "Завод ім. Фрунзе", концерн "Укрросметал", ВО "Хімпром".

Про свою підтримку акції непокори заявили Сумський педагогічний університет, Сумський державний університет, технікуми та коледжі міста.

***

Національні спілки студентів Польщі й Австрії спрямували листи представникам Української асоціації студентського самоврядування з підтримкою українських студентів в їхній боротьбі за демократію і чесні вибори.

Так, в листі голови парламенту студентів Республіки Польща Аркадіуша Дочика наголошується на тому, що польські студенти висловлюють єдність з українським студентством в боротьбі за демократичну державу, в якій найвищою цінністю є верховенство права.

В листі Національної спілки студентів Австрії наголошується на повній підтримці австрійською молоддю акцій протесту, які проводять члени асоціації, а також інші студенти по всій Україні.

Асоціація студентського самоврядування планує спрямувати зусилля на організацію роботи волонтерів для участі в діяльності дільничних виборчих комісій та спостереження за повторним голосуванням на виборах президента.
Крім того, організація планує активізувати волонтерську допомогу учасникам масових акцій протесту.

***

Хірурги Житомирської області на позачергових зборах своєї асоціації у вівторок ухвалили заяву, у якій засудили переслідування медпрацівників з боку влади за політичні переконання.

У заяві також міститься заклик до керівництва обласного управління охорони здоров'я принести публічні вибачення медпрацівникам, яких було піддано тиску під час проведення передвиборчої кампанії й гонінням за свої політичні переконання.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на зборах наводилися факти тиску на медпрацівників, від яких вимагали вести агітацію серед пацієнтів на користь кандидата від влади, а також факти переслідувань за симпатії до опозиційного кандидата.

Ухвалену одноголосно заяву буде доведено до відома асоціації хірургів України.

19:51

Юрій Луценко закликає прихильників Ющенка провести мітинг біля будинку Верховної Ради 8 грудня о 10:00, де парламентарії мають намір розглянути питання про прийняття змін до закону про вибори президента, а також затвердити новий склад ЦВК.

Про це Луценко заявив, виступаючи перед прихильниками Ющенка в Києві на Майдані Незалежності.

"Прошу вас завтра бути о 10:00 біля Верховної Ради" - сказав Луценко.

Для цього він закликав прихильників Ющенка зібратися на Майдані Незалежності о 9-30, звідки вони попрямують до Верховної Ради.

При цьому Луценко підкреслив, що мітинг треба буде проводити виключно з боку вул. Грушевського, щоб надати можливість Кучмі потрапити на засідання Ради, для того, щоб невідкладно підписати ухвалені Радою документи.

Депутат Верховної Ради Микола Томенко також підкреслив, що завтра на Кучму покладається особлива відповідальність за вирішення політичної ситуації, що склалася.
Луценко, у свою чергу зазначив, що сьогодні в Раді є необхідна більшість для прийняття згаданих рішень.

"Голоси для цього є" - сказав Луценко

18:52

8 грудня о 10.00 партія "Яблуко" починає безстрокове пікетування Генеральної прокуратури.

"Яблуко" іде на такий крок у зв'язку з тим, що ГПУ не виконує вимог партії по захисту прав і свобод громадян, територіальної цілісності України.

4 грудня "ЯБЛУКО" зажадала від Генеральної прокуратури й Служби безпеки негайно заарештувати голову Луганської облради Віктора Тихонова, губернаторів Луганської, Донецької й Харківської областей Єфремова, Близнюка й Кушнарьова, а також інших осіб, причетних до розпалювання сепаратизму в Україні.

Партія вимагає негайно обрати для фігурантів справи запобіжним заходом арешт й утримання під вартою, оскільки знаходження Тихонова, Єфремова, Близнюка, Колесникова, Кушнарьова й інших на волі несе небезпеку для суспільства.

***
Учасники акції громадської непокори, що пікетують будинок парламенту, зустріли вихід депутатів з Верховної Ради свистом, лементами й скандуванням "Ганьба!" й "Дармоїди!".

Парламент закрив засідання у вівторок і продовжить його в середу вранці.

Виходячи із центрального входу парламенту, депутати проходять через утворений людьми коридор.

Певна кількість парламентаріїв вийшла через сусідню з Верховною Радою будівлю, пройшовши в неї через коридор з основного будинку парламенту.

Після оголошення про закриття засідання колона учасників акції із приблизно 700 осіб рушила убік Європейської площі.

Наразі біля будинку парламенту залишається близько тисячі чоловік. Правопорядок підтримують близько 40 співробітників міліції, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

17:28

У вівторок будинок парламенту пікетують прихильники лідера опозиції Віктора Ющенка - учасники акції громадянської непокори, що проходить у столиці от уже два тижні.

Зокрема, оголошення про чергову перерву в засіданні Верховної Ради пікетувальники, яких там близько 2 тис. чоловік, зустрічають скандуванням "Ганьба", "Дармоїди", "Кучму - геть", "Ганьба КПУ".

Люди розмахують жовтогарячими прапорами "Так", прапорами України й прапорами Європейського Союзу. Кілька сотень людей стоять окремою групою, одягнені в жовтогарячі поліетиленові накидки й жовтогарячі каски.

Передній ряд прихильників Ющенка, що оточили будинок Верховної Ради, стоїть, взявшись за руки, і не пропускає впритул до забору всіх інших.
Біля Верховної Ради встановлено телевізійний екран, на якому показують пряму трансляцію засідання депутатів.

16:21

В понеділок біля Посольства Росії в Україні в рамках акції "Арт-фронт" відбулась передача листа російському президенту Володимиру Путіну від українських громадян, виконаному на 70-ти метровому сувої оранжевої тканини.

Учасники акції розгорнули лист навпроти Посольства РФ. Це дійство супроводжувалося виконанням частушок та веселих пісень. Як зазначив один із організаторів акції, художній керівник культурно-мистецького центру "Дах" Владислав Троїцький, всіх переповнювали надзвичайно позитивні емоції.

Люди також виконали гімн України та запакували лист з написом "Владимиру Путину лично в руки", щоб передати працівникам російського посольства. Проте до учасників акції ніхто не вийшов, по селектору їм порадили відправити лист поштою.

Троїцький запевнив, що сам лист передадуть в музей Києво-Могилянської академії, а його фотографії надішлють Путіну поштою, щоб помаранчеве послання українців випадково "не загубилося в дорозі".

Наступну свою мистецьку акцію "Арт-фронт" присвятить єднанню України. Влад Троїцький повідомив, що цього разу митці будуть використовувати вугілля і продемонструють свій витвір найближчими днями, - передає прес-служба Центрального штабу Ющенка.

14:42

Виборчий штаб Ющенка звертається до киян, які мають власні автомобілі, взяти участь в агітаційному турне по південно-східних регіонах України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив у вівторок, виступаючи на Майдані Незалежності, керівник прес-клубу Ющенка "Так!" Олег Медведєв.

Він зазначив, що під час цього туру його учасники отримають агітаційну продукцію та символіку виборчої кампанії Ющенка, а також відеоматеріали, які стосуються подій, що відбуваються останні тижні в Києві, для того, щоб донести до виборців східних та південних областей нашої країни позицію Ющенка щодо подальшої розбудови України, а також загітувати їх голосувати на повторних виборах за цього кандидата.

14:41

Виконком Української асоціації студентського самоврядування (УАСС)
проголосив нову тактику страйкової боротьби. Зміст її зводиться до п'яти пунктів:

- студенти братимуть участь у масових акціях громадського протесту позмінно, при паралельному поновленні навчального процесу у вузах;

- Асоціація всебічно сприятиме прийому в Києві організованих груп студентів з різних міст України для участі в акціях народного протесту. Склад цих груп буде періодично мінятися;

- Асоціація спільно зі страйккомами вузів здійснюватиме персональну реєстрацію студентів, готових на добровільних засадах надавати допомогу протестуючим, а також працювати в якості членів дільничних комісій и спостерігачів на виборах 26 грудня;

- Асоціація постійно здійснюватиме моніторинг того, щоб студенти, які беруть участь в акціях протесту, жодним чином не утискалися в правах через пов"язаний з цим пропуск занять;

- Асоціація починає національну кампанію зі збору коштів для підтримки протестуючих студентів.

21 листопада 2004 року Українська асоціація студентського самоврядування була однією з перших організацій, що закликали студентів до безстрокового політичного страйку з метою визнання перемоги на виборах президента України кандидата Віктора Ющенка, котрий реально набрав більшість голосів.

***

Журналісти телерадіокомпанії Військово-морських сил України "Бриз" (Севастополь) звернулися з відкритим листом до російських журналістів, у якому закликають їх об'єктивно відображати події, що відбуваються в Україні, і не розпалювати сепаратистські настрої.

У листі висловлюється стурбованість потоком "відверто недоброзичливих стосовно українського глядача й читача матеріалів, розміщуваних на багатьох російських телеканалах й у газетах".

"Інакше як відверто недружніми й абсурдними ми не можемо розцінювати коментарі багатьох російських журналістів і політологів, коли багатотисячні зібрання українських громадян у Києві й Донецьку, Харкові й Луганську, як і в багатьох інших містах України, які вирішили відстояти своє конституційне право, називаються "політтехнологією, юрбою, вулицею", - йдеться в листі.

Як повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна", журналісти "Бризу" переконливо просять російських колег "не підігрівати сепаратистські настрої в Україні, дати можливість мешканцям усіх регіонів України самим розібратися в ситуації, що склалася, не намагатися нав'язати свою думку всьому українському народу".

13:52

У Дніпропетровську формуються мобільні спецзагони провокаторів. Про це стало відомо Дніпропетровському штабу Віктора Ющенка з поінформованого джерела у правоохоронних органах.

За повідомленням джерела, минулої суботи у Дніпропетровську на "сходняку" кримінальних авторитетів були визнані неефективними дії провокаторів-графітчиків зі складу студентів, які розмальовували стіни міста свастикою та підписували ці малюнки лозунгами "Так!Ющенко!".

Натомість суботнє "зібрання" вирішило змінити окрас кримінальних елементів та сформувати з них мобільні групи, які будуть діяти в Києві, Дніпропетровську та Черкасах.

Одягнені у символіку Ющенка провокатори планують порушувати громадський спокій, вчиняти хуліганські дії, спричиняти бійки між прихильниками кандидатів у Президенти, усіляко нівелювати позитив, створений "помаранчевим" настроєм, повідомляє прес-служба штабу Ющенка.

***

УСПП та Федерація роботодавців україни висловили недовіру уряду Віктора Януковича та засудили прояви сепаратизму країни

Про це ідеться в спільній заяві УСПП і ФРУ. "Внаслідок відсутності цілісної прогнозованої економічної політики уряду Віктора Януковича, а також використання ним короткотермінових популістських прийомів, сьогодні спостерігається погіршення соціально-економічної ситуації в країні", - говориться в ній.

13:27

Прихильники Віктора Ющенка знімають блокаду Музейного провулку у Києві, де, за неофіційними даними, нібито розташовано "тіньовий штаб" Віктора Януковича.

Як повідомив кореспонденту УНІАН один із пікетувальників, рішення про зняття блокади було прийнято сьогодні у зв`язку із початком передвиборчої кампанії.

Разом з тим, прихильники Ющенка планують зберігти візуальне спостереження за приміщенням, де нібито розташовується "тіньовий штаб" Януковича

Зараз пікетувальники завершують розбирати барикади, встановлені на в`їздах у Музейний провулок як з боку Європейської площі, так і з боку вулиці Грушевського.

Крім цього, від Музейного провулку відігнано самоскид КрАЗ з піском, який перекривав під`їзд з боку вулиці Грушевського.

13:12

Близько 4 тисяч прихильників Віктора Ющенка пікетують Верховну Раду.

Як передає кореспондент УНІАН, вони розташувались по периметру навколо будинку парламенту від Маріїнського палацу до вулиці Грушевського. Пікетувальники скандують "Ющенко", "Уряд - геть". Рух транспорту по вул. Грушевського перекритий.

***

Київський районний суд Харкова у вівторок розгляне питання про знесення наметового містечка страйкуючих студентів на майдані Свободи.

Як повідомив кореспонденту УНІАН юрист від "Нашої України" Євген Андрійченко, позивачем у суді виступає міськвиконком, який мотивує свої заперечення проти наметів тим, що їх встановлення не передбачене ніякими нормативними актами, а про саму акцію не було повідомлено владу у 10-денний термін.

Міськвиконком також бачить загрозу громадському спокою у тому, що на іншому боці майдану стоять пізніше встановлені намети прихильників Віктора Януковича, а також нейтральних “зелених”, і буцімто можуть виникнути сутички, зазначив юрист.

13:06

Британский часопис "Таймс" опублікував статтю "Кохання у холодному кліматі для українських демонстрантів", в якій пише про одруження учасників акції громадянської непокори Василя Філосова та Софії Кириченко.

"4 дні тому вони побралися у ході скромної церемонії , коли і наречений і наречена були одягнені у помаранчеві кольори української революції та опозиційних сил Віктора Ющенка", - цитується матеріал в огляді британської преси, зробленому українською службою Бі-Бі-Сі.

"Василь та Софія були першими з тих, що подали приклад сотні інших пар які сформувалися у ході подій минулих двох тижнів у наметовому містечку центрального проспекту столиці України – Хрещатика", - пише газета.

Часопис, втім, додає, що ті пари - більшість з яких студенти - приваблює до наметового містечка дещо більше аніж просто їхня спільна відданість підтримці Ющенка.

На думку "Таймс", реґулярні виступи рок-виконавців на Майдані Незалежності допомагають створити атмосферу "вільного кохання", що нагадує щось середнє між леґендарним рок-фестивалем у Вудстоку 1969 року і атмосферою Праги 1989 року.

Ціла атмосфера наметового містечка на Хрещатику втілює у собі ті цінності за які виступає українська опозиція - самоуправління та громадянське суспільство, пише газета.

Підкреслюючи високий рівень самоорганізації наметового містечка, газета додає: "Єдина проблема для молодят у наметовому містечку на Хрещатику - брак можливостей для усамітнення".

12:55

Учасники акції протесту прибули до будинку Верховного Суду із квітами. Ця хода відбулася в рамках акції "Квіти від народу України - суддям Верховного Суду".

Таким чином вони висловлюють суддям подяку за те, що, за словами Миколи Катеринчука, "судді у вирішальний для країни час - разом з народом".

Люди йшли вигукуючи "Ющенко!", "Ющенко – наш президент" та "Кучму Геть".

12:50

Сьогодні о 14.00 на майдані Незалежності виступить переможниця "Євробачення-2004" співачка Руслана.

***

Відомий футболіст, чемпіон України та Англії, екс-капітан київського "Динамо" Олег Лужний приїхав до Києва підтримати Віктора Ющенка. Це вже друга поїздка футболіста в Україну за час президентської виборчої кампанії.

Лужний повідомив, що у Англії суспільна думка на боці Ющенка. "Всі знають та кажуть про те, що на виборах Президента України була фальсифікація", - зазначив футболіст. "Аби була можливість, то всі українці, які проживають в Англії та навіть великий процент англійців вже були б тут та підтримували Ющенка", - сказав він.

Футболіст розповів, що разом з представниками української громади в Англії він намагався потрапити на аудієнцію до англійського прем'єра Тоні Блера, але вдалося поговорити лише з його секретарем. "Ми дуже емоційно поспілкувалися з цією людиною та просили зробити все можливе аби демократичні зміни в Україні було підтримано", - сказав Лужний.

***

В Чугуєві, що на Харківщині, школярів шкіл №2 і 5 зобов’язали використовувати тільки нові щоденники з портретом Віктора Януковича.

Ще 1 вересня їм роздали подарунки від цього кандидата в президенти, але не всі діти використовували нові щоденники за призначенням. Тепер класні керівниці суворо стежать, щоби щодня учні мали перед очима портрет Віктора Януковича як взірця освіченості.

В тому ж місті, за розпорядженням завідувача відділом освіти Олексія Якуніна, дітей в помаранчевому одязі не пускають ані до шкіл, ані до дитсадків. У дитячому садку №8 дитину в оранжевій шапочці й шарфику не прийняли до групи. Її батьки були змушені брати відгул і сидіти з дитиною вдома, повідомляє прес-служба штабу Ющенка.

12:16

Журналісти Миколаєва розповсюдили заяву, де визнають, що в ході усієї виборчої кампанії засоби масової інформації області надзвичайно незбалансовано подавали інформацію про ситуацію в регіоні.

Так, надзвичайно показовим, вважають журналісти, є той факт, що усі потужності обласної друкарні були задіяні для випуску останнього передвиборчого номера газети "Скіф". Газета була віддрукована тиражем 100 000 екземплярів, а номер був відверто однобоким і агітував за провладного кандидата. Внаслідок цього, зазначають журналісти, усі обласні газети не мали нормальної можливості розтиражувати свої випуски.

Заяву підписали газета "Южная правда", газета "Взгляд", газета "Победа", журнал "Имена" та телерадіокомпанія "НИС-ТВ".

***

Про намір працювати чесно і професійно заявили журналісти Миколаївської державної телерадіокомпанії. Журналісти заявляють, що і зараз Миколаївська обласна державна адміністрація виступає в ролі політичного цензора. Таку ситуацію як в регіоні, та і в усій країні загалом, колектив телерадіокомпанії вважає неприпустимою, а тому сповнений рішучості на шляху до її виправлення.

***

Незалежна профспілка журналістів Одеси і гільдія власних кореспондентів Одеської області направили заяву прокурору міста і області про порушення кримінальної справи проти начальника управління інформації Одеської обласної державної адміністрації Олексія Зарічанського.

Журналісти регіону звинувачують його у запровадженні тотального контролю над інформаційними продуктами, що виробляються, а тому вважають за необхідне боротись з такими проявами відповідно з законом.

***

Представники Миколаївських підприємств свідчать про тиск та використання адмінресурсу під час виборів.

Зокрема, "Зоря" отримувала неодноразові погрози про відмову у приватизації підприємства у разі, якщо трудовий колектив не підтримає на виборах Віктора Януковича.

Примусові поїздки до Києва на підтримку провладного кандидата організовувались на підприємстві "Океан" та Миколаївському міському торговому порту. Про використання адмінресурсу відкрито заявляє виробничо-торгова фірма "Велан", яка підтримала загальноукраїнський політичний страйк.

***

Депутати Луганської міської ради створили фракцію "Сила народу". Як йдеться у рішенні депутатів, мета нової фракції – координація дій, спрямованих на захист конституційних прав і свобод громадян, які останнім часом цинічно порушувались.

Депутати фракції "Сила народу" наголосили на необхідності припинення практики одностороннього та заангажованого висвітлення засобами масової інформації подій та закликала представників усіх ЗМІ Луганщини до об'єктивного подання інформації.

"Сила народу" також засудила усі антиконституційні заяви, які спрямовані на розкол України.

11:46

Близько 2 тис. прихильників Ющенка проводять мітинг на його підтримку на Майдані Незалежності в Києві.

Зараз на Майдані проходить спільна молитва за участю священиків всіх традиційних конфесій, передають "Українські новини".

Крім того, прихильники Ющенка продовжують блокування Кабінету Міністрів й Адміністрації Президента.

Як повідомив один з організаторів блокування, зараз у будинок Кабміну пропускаються всі працівники Кабміну, крім самих міністрів й їхніх заступників.

Також він повідомив, що такий режим пропуску буде працювати протягом усього дня.

Навколо Кабміну знаходиться близько 500 прибічників Ющенка, які барабанять у бляшанки.

Ще близько 1,5 тисячі його прихильників зі скандуванням "Ющенко, Ющенко!" пікетують Верховну Раду.

***

Станом на 6 грудня за медичною допомогою у медпункти Головного управління охорони здоров`я та медичного забезпечення міста Києва в районі перебування учасників масової акції звернулось 1 тис. 898 чоловік.

Як повідомили УНІАН, у ГУОЗ та МОЗ, люди звертались з такими діагнозами: гострі респіраторні вірусні інфекції та застудні захворювання – 618; інфекції (герпес) – 2; пневмонії – 3; травми – 31 (з них закриті черепно-мозкові – 2); токсикози – 2; переохолодження – 2; інші – 1 тис. 240.

Госпіталізовано 16 чоловік з такими діагнозами: травми – 2; епілепсія – 1; пневмонії – 3; переохолодження – 2; гіпертонічний криз – 2; токсикоз – 2; гастрит – 2; інші – 2.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді