Апельсини в труні або Неповзуча революція Януковича

Четвер, 13 січня 2005, 16:30
Нелюбителю "повзучих помаранчевих путчів" Віктору Януковичу, здається, не вдасться влаштувати блакитну революцію.

У різних містах України котрий день тривають нечисленні акції на його підтримку. Але резонанс від них пропорційний чисельності.

У четвер акції протесту пройшли навіть у Києві - близько сотні прихильників Наталії Вітренко та братчиків Корчинського пікетували Верховну Раду.

Вони ознаменували появу нової опозиції до режиму Ющенка.

Якщо в Києві проростають лише перші паростки антиющенківської опозиції, то в деяких містах акції протесту вже набули стану осідлості.



 
Фото сайту Остров
 
На площі Леніна в Донецьку вже встановлено 18 наметів з польовою кухнею. А соратник Вітренко Володимир Марченко час від часу водить їх на пікети містом. Наприклад, під облраду – вимагати не зносити намети. Або вимагати російській мові статус державної.

Сформувавши з ранку колону із блакитними стрічечками й транспарантами, учасники акції вирушають із площі Леніна, але не дійшовши до міськради, звертають до будинку обладміністрації.

Часом про зміну маршруту не всіх встигають попередити. І тоді захекана бабуся із зав'язаним на шиї шарфиком "за Януковича", схвильовано перепитавши у перехожих, чи немає "людей у міськвиконкому?" наздоганяє підтюпцем своїх колег.

На місці мітингувальників чекаютю турнікети й кілька міліціонерів. Вибудувавши фронт, прихильники Януковича піднімають транспаранти "Ні Ющенку-Тимошенко!", "Мир і стабільність Донбасу!", "Регіони, прокиньтеся!".

 
Фото сайту Остров
 
Транспаранти підкріплюються скандуванням: "Референдум, референдум!" й "Ми не раби!".

Постоявши так хвилин п'ять, пікетники розбиваються на кілька груп "по інтересах", і обговорюють, що їм робити далі. Так описує протести в донецьку місцеве видання "Острів".

Одні закликають збирати підпису "за проведення референдуму" (щодо автономії), хтось закликає "піднімати народ, заводи й фабрики", а якийсь житель Черкас закликає збирати на площу Леніна побільше людей.

Потім до учасників приходить хтось з активістів ПСПУ і оголошує порядок денний: зранку на пікет, ввечері на мітинг. Заразом зібрати підписи за референдум.

За цими словами, частина хлопців пікетників іде геть у супроводі пляшок "Сармату", бабусі повертаються на площу готуватися до вечірнього мітингу. Там їх чекає чоловік сто, які збирають і здають підписи. Це супроводжується скандуванням у мегафон - "нас обдурили", "по-їхньому не буде", "Ющенко однаково піде".

За словами місцевих журналістів, учасникам акції явно не дістає гарної організації.

У середу поки учасники протесту дочекалися цінних вказівок зверху дехто з них вже їх явно не потребував - транспаранти вони тримали "догори дригом".

В той день вони вимагали визнати президентство Ющенка незаконним, а переголосування 26 грудня неконституційним.

Пікетники також вимагали від мера міста Олександра Лук'янченка відкликати позовну заяву "на дії Страйкового комітету".

Однак партія Януковича не здається – вона обіцяє проводити мітинги щовечора.


 
Фото сайту Остров
 
Акції протесту тривають і в Луганську. Правда там пальму головного ворога у Ющенка ризикує відібрати місцевий мер Євген Бурлаченко.

Луганські прихильники Януковича звинувачують його у неправильній поведінці під час переголосування 26 грудня.

На їхню думку, відмова мера привселюдно визнати перемогу Віктора Януковича в президентській кампанії є зрадою Донбасу.

У четвер януковичі принесли до дверей міськвиконкому труну, наповнену гнилими апельсинами, повідомляє "Остров".

Біля труни залишилося біля півсотні жителів Луганська. Інші - майже півтори тисячі - пішли до стін обласної ради, де депутати вирішували, хто буде новим головою області Луганщини.

Депутати майже одноголосно підтримали кандидатуру Олександра Єфремова. Учасників мітингу таке рішення задовольнило.

Не відстає від Донбасу і Харків. Там на головній площі міста прихильники Януковича провели дещо інше дійство - траурну церемонію прощання з українською економікою.

Панихиду по добробуту України організував харківський Фонд підтримки демократичних ініціатив.

В ході президентської кампанії фонд входив в склад коаліції "Харківщина - за Януковича". Організатори акції вважають, що спочатку помаранчева революці а потім і нова влада країни зведуть нанівець уряду Януковича - повідомляє Об'єктив.

Панахида символічна, але організована за всіма правилами. Тільки труна, де спочиває добробут, не чорна, а помаранчева. Заупокійна музика, пам'ятні мови і вінки з жалобними стрічками: від пенсіонерів, учителів, лікарів, міліції. Вони - як вважають організатори акції - раніше і сильніше усіх відчують економічну кризу, розповідає Інститут масової інформації.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді