Віктор Пинзеник. Людина з сигаретою

Четвер, 13 січня 2005, 20:56
Віктор Пинзеник – це резервний кандидат в прем'єри від фракції "Наша Україна". Пинзеника називають не часто, але він має шанс очолити уряд Ющенка – за певних умов.

По-перше, якщо протистояння між Тимошенко і Порошенком за це місце набуде непристойних форм і в різні боки полетять підбори від туфель і шоколадні цукерки. Друга умова – якщо переможе концепція, що глава уряду має бути представником саме "Нашої України".

Так думає більшість оточення Ющенка – все-таки саме він, а не хтось інший, переміг на виборах. І неправильно віддавати головний приз союзникам, навіть якщо вони посилаються на таємний і ніким не бачений протокол. Тим більше, якщо ці союзники не збираються вливатися в "Нашу Україну" – а хочуть бути конкурентами на виборах-2006.

Прийнято вважати, що Пинзеник, на відміну від Порошенка, має нижчу планку амбіцій. І більше підходить під втілення концепції "технічний прем'єр" при президенті Ющенку, який буде головним керівником виконавчої влади.

Проти Пинзеника те, що його складно назвати обіцяним "новим обличчям влади". Він депутат усіх чотирьох скликань та чиновник епохи Кучми.

Вперше він став віце-прем'єром в 1992, в уряді Кучми. Але, за словами Пинзеника, міністром фінансів у свій уряд його ще навіть кликав Вітольд Фокін – у 1990. Це часи, коли і Порошенко, і Тимошенко в кращому випадку були дрібними бізнесменами.

Потім Пинзеник повернувся в крісло віце-прем'єра: уже при Кучмі-президенті, в жовтні 1994 – і пропрацював до квітня 1997. Тягар відповідальності за гіперінфляцію історія залишила за ним. Далі він був радником Кучми, хоча це не заважало йому пропонувати Ющенку скласти конкуренцію тодішньому гаранту на президентських виборах-1999.

Попри неспівпадіння у поглядах і давнє розлучення, Пинзеник й зараз у декого асоціюється з Кучмою. Більше того, кілька років тому саме слово "Пинзеник" мало лайливий відтінок в народних масах – люди пов'язували з ним економічний провал середини 1990-х.

А зараз Пинзеника тихо ненавидить 75 членів фракції Ющенка – за те, що він привласнив назву і перейменував свою партію "Реформи і порядок" у партію "Наша Україна". Водночас 25 депутатів, які входять у внутрішню групу ПРП, вважають це геніальним кроком – для стимулювання розбудови єдиного партійного гіганта з переможною назвою. Де на чолі паровозу стоїть їх політсила.

До речі, виходить, що у Пинзеника з його 25 картками для голосування – найбільше депутатське представництво з числа усіх кандидатів на главу уряду. Менше – і в блоку Тимошенко, і в Соцпартії, і тим більше в "Солідарності" або Партії промисловців Кінаха.

Віктор Пинзеник є координатором парламентських голосувань "Нашої України". У момент провалу політреформи у квітні 2004 він показував картки, які конфіскував у своїх депутатів, зі словами: "Тут кілька десятків мільйонів доларів". І хитро усміхався у вуса.

Під час помаранчевої революції Пинзеник входив до поміркованого крила "Нашої України" і брав участь у переговорах з Кучмою. Його конкуренти у коаліції Ющенка відразу висунули звинувачення: Кучма домовився з ним і Порошенком, а за це Порошенко очолить уряд, а Пинзеник стане його першим заступником і одночасно міністром фінансів. Як Янукович і Азаров.

Також у біографії Пинзеника є скандал – в середині 1990-х як віце-прем’єр він був куратором фонду розподілу німецьких грошей, які виплачували як компенсації остарбайтерам через Градобанк.

Керівника Градобанку Віктора Жердицького у 2004 визнали винним у Німеччині. Коли справу розслідували в Україні, Пинзеник проходив по ній як свідок. Разом з Жердицьким в Німеччині судили екс-керівника "Нафтогазу" Ігоря Діденка, який в минулому був партнером Жердицького. На виборах 1998 року Діденко балотувався до парламенту за списком партії Пинзеника "Реформи і порядок".

Ще Пинзеник великий дивак. Хоча б тому, що працює в одному кабінеті зі своєю помічницею, яка страждає від постійного диму його цигарок. "Мені все одно, умови мене ніколи не цікавили", - говорить він про незвичне сусідство в кімнаті, виділеній йому як депутату. Цікаво, що у цього кабінету є приймальня. Але там сидять ще кілька співробітників.

Курить же Пинзеник "Мальборо Лайт". Каже, що перейшов на цю марку в середині 1990-х, після того, як у пресі пішли публікації, що він нескромно проводить переговори зі страйкуючими шахтарями, дихаючи їм в обличчя цим американським тютюном. Насправді, каже Пинзеник, тоді він курив "LM".

Ще Пинзеник постійно п'є каву. 10 років тому "Дзеркало тижня" написало, що за добу - в середньому 12 чашок. Зараз, каже Пинзеник, ця цифра є дещо применшена. Наскільки – не каже.

У кабінеті Пинзеника висить Тарас Шевченко і величезне фото... самого Пинзеника. "Це робота видатного фотохудожника Леоніда Черновецького", - жартує він, пояснюючи, що сфотографував його цей депутат-банкір прямо в сесійній залі.

Поруч із заваленим паперами столом Пинзеника – жахливий диван і крісла, можливо, навіть, із шкірозамінника. Оскільки кімната маленька, розгорнутися особливо немає де. Кабінет без ремонту, в яких зазвичай сидять депутати-небізнесмени та їхні помічники у приміщенні парламенту по вулиці Садовій. Не дивуйтеся, якщо на вікні побачите кип'ятильник.

Ще у Пинзеника є кабінет у комітеті з фінансів і банківської діяльності, яким він користується мало, та кабінет у офісі ПРП (приміщення дитячого садку на розі вулиць Інститутська та Кловський узвіз).

Інтерв'ю "Українській правді" Пинзеник призначив на 8:45 ранку. Каже, що буває і раніше. Але, зізнається він, зараз не дотримується режиму роботи в уряді – початок праці о 8 ранку, закінчення – об 11 вечора.

Пинзеник - людина в собі і говорить політично виваженими і нецікавими шаблонами. Крім того, що він не звертає уваги на оточуючі предмети, Пинзеник ловить себе, що пропускає навіть моменти із особистого життя. "Нещодавно дружина одягнула одну річ. Я питаю, звідки вона її взяла? Вона була дуже шокована. Виявилося, що я сам подарував давно, і цій речі вже не першій рік".

Коли питаєш Пинзеника, де він живе, він каже: "На вулиці... е-е-е (пауза секунд 30)... О! На вулиці Малопідвальній". Так, є така біля Майдану Незалежності. Щоправда, скільки у нього дітей, Пинзеник пам'ятає: "Старша донька працює, ще одна донька і син ходять в школу. Ліцей "Лідер". На вулиці Московській".

За прогнозом Пинзеника, в декларації про доходи за 2004 рік у нього буде близько 140 тисяч гривень.

"Моя декларація складається із зарплати депутата – це близько 36 тисяч. Плюс я працюю професором, викладаю у вузах – зараз у бізнес-школі Києво-Могилянської академії. Це - елітна школа, де я теж непогано заробляю – я читаю лекції для українських менеджерів, майбутніх і практикуючих. Також я отримую гонорар і доход на вклад в банку".

На рахунку в Пинзеника, за його словами – понад 100 тисяч гривень. "До речі, доходи понад 100 тисяч гривень декларую протягом останніх шести років". При цьому, каже Пинзеник, ні він, ні дружина бізнесом не займаються. Це, як відомо, є одна з вимог Ющенка до нового глави уряду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді