Євген Кушнарьов: Мене допитували в Генпрокуратурі як свідка

Четвер, 20 січня 2005, 14:09
Оксана Калитюк: Прихильники Віктора Януковича вже встановили у Харкові 14 наметів і обіцяють, що їх кількість буде з кожним днем зростати, а екс-губернатор Харківщини, Євген Кушнарьов, у свою чергу, звернувся у середу до кандидата у президенти Віктора Ющенка з відкритим листом, в якому просить лідера "помаранчевих" звернути увагу на політичні переслідування, які зараз мають місце в Україні та припинити їх.

Про те, як будуть розвиватися події на Східній Україні ми поговоримо з самим Євгеном Кушнарьовим. Він голова Харківської обласної ради і лідер партії "Нова демократія". Пане Євгене, чи можуть акції на Сході України перерости в акцію громадянської непокори і страйки на Сході?

Євген Кушнарьов:
Мені важко говорити за всю Східну Україну. В Харкові, принаймні, до вчорашнього ранку, ситуація була абсолютно спокійною і нічим не відрізнялась від тієї, що була у нас до початку президентських перегонів.

Вчора з ранку, дійсно, з свого вікна в службовому кабінеті на майдані Свободи я побачив декілька наметів під біло-голубими прапорами і поцікавився хто це і що це, а через деякий час вийшов і зустрівся з цими людьми. "Партія регіонів", громадська організація "Слов’янське братство" чи щось на зразок цього і просто групи громадян таким чином хочуть привернути увагу до несправедливого, на їх думку, судового процесу, який відбувається і взагалі вкрадену перемогу Віктора Януковича.

Я не відчув в настроях цих людей готовність перейти до якихось радикальних заходів – вони хочуть бути поміченими і почутими. На середу було 14 наметів і я знаю, що кількість людей, які там в день знаходяться зростає постійно, це свідчить лише про одне – велика кількість людей вважає себе обманутою.

Оксана Калитюк: Пане Євгене, а якщо Верховний Суд винесе рішення на користь Віктора Ющенка, на вашу думку, чи будуть якісь радикальні дії з боку цих людей?

Євген Кушнарьов:
Цими людьми керує переконання та власні уподобання. Водночас цими людьми керують і політичні організації. Я нічого не знаю про їх наміри і мені важко щось прогнозувати. Ще раз хочу сказати – я не відчуваю революційних настроїв на Харківщині.

Михайло Шаманов: Пане Євгене, ви казали про політичні переслідування прихильників Віктора Януковича. Чи могли б ви конкретизувати, в чому саме вони проявляються?

Євген Кушнарьов:
Я отримую велику кількість звернень громадян з різних областей і куточків України і маю десятки прикладів того, як людей переслідують, як людей цькують за їх переконання. Крім того, ми всі сьогодні знаємо неодноразові заклики деяких політиків з табору Віктора Ющенка і політичних сил з його коаліції щодо усунення від влади всіх, хто працював при старій владі.

В Інтернеті з’явились списки, які начебто належать "Порі", я не берусь стверджувати, але ці списки є реальністю, в яких перераховані "вороги України" і я в тому числі. Також листівки такого роду з’являються. У вівторок до Харкова приїхала родина з Львівщини ( чоловік, дружина, троє дітей – 5, 6 і 8 років), садиби яких спалили, а їх всіх вигнали, бо вони мали іншу думку щодо кандидата в президенти.

Михайло Шаманов: Чи порушена була кримінальна справа з цього приводу?

Євген Кушнарьов:
Мені важко сказати. Це відбулось у вівторок ввечері і я лише встиг, бо я від’їжджав до Києва, дати доручення, щоб цих людей влаштували на ніч, це перше, що треба було зробити. На сьогодні я маю інформацію, що вже практично вирішене питання про їх працевлаштування, а від так і тимчасового житла.

Я гадаю, цей приклад повинен привернути увагу всієї громадськості, бо він є просто кричущий і абсолютно неприпустимим для цивілізованого демократичного суспільства. Що там відбулось, при яких обставинах – я не можу зараз говорити, я просто констатую факт, який відбувся, але ж це, так би мовити, крайнощі.

А фактів, коли на місцях починають зводити рахунки, коли місцеві політичні організації починають закликати до якоїсь, так званої, люстрації, коли складаються списки тих, хто на думку когось є або корупціонером, або бозна ще ким і таке інше.... Я добре знаю історію людства, я добре знаю історію більшовизму і фашизму, я бачу в цьому ознаки цих страшних явищ.

Оксана Калитюк: Пане Євгене, у нас кілька днів тому був матеріал із Харкова, що діти з цього регіону їздили на Різдво до Львова і вони розповідали як їм там сподобалося і вони чекають на Великдень своїх однолітків до Харкова.

Євген Кушнарьов:
Я це вітаю і було б дивно якби дітей з Харкова погано зустріли на Львівщині, тим більше в цей час. Я був ініціатором, ще коли був мером Харкова, щоб такі зустрічні, поїздки відбувалися і вони відбувалися щороку. Коли я повернувся на Харківщину як голова адміністрації і узнав, що вони, нажаль, були припинені я їх відродив, але в цьому році, оскільки ми завжди формували ці групи ще десь в листопаді, багато батьків висловили незгоду посилати дітей.

Тому я своїм листом повідомив керівництво Львівської облдержадміністрації , що ми як облдержадміністрація в цих умовах не можемо формувати групи. Я підкреслюю, це було в листопаді, коли напруження було найбільшим і як і чим це все закінчиться ніхто не знав, але коли трошки пристрасті вгамувались міська влада Харкова вирішила послати дітей до Львова і я це вітаю.

Ще раз кажу, у мене не було сумнівів що їх добре зустрінуть, я думаю, що їх навіть зустріли краще ніж раніше, принаймні, зробили все, щоб вони проїхали з добрими враженнями. Дай Боже.

Михайло Шаманов: Пане Євгене, Генеральна прокуратура порушила кримінальні справи, зокрема про зазіхання на територіальну цілісність України. Вже в Генеральну прокуратуру викликали губернаторів Луганської та Донецької областей, зокрема викликали і вас. Про що йшлося?

Євген Кушнарьов:
Так дійсно, це було, по-перше, в минулому році. Кримінальна справа порушена за фактом, а не проти когось. Мене викликали в якості свідка. Я зараз за себе відповідаю, за інших не маю права і бажання. Офіційно це називається "допит свідка" – я повинен був дати відповіді, я дав вичерпні відповіді на ті питання, які мені ставили.

Михайло Шаманов: Чи не є таємницею – про що запитували?

Євген Кушнарьов:
Запитували про два заходи: про надзвичайну сесію Харківської обласної ради, яка відбулась 26 листопада і про з’їзд в Сєвєродонецьку, який відбувся 28 листопада.

Зрозуміло, що я був дієвою особою, учасником обох заходів, але як мені здається, навіть з питань, моїх відповідей там взагалі не йшлося про територіальну цілісність України і загрозу її кордонам, бо термін "сепаратизм" який зараз широко вживається, він взагалі відсутній в нашому законодавстві. "Сепаратизм", в дослівному перекладі означає "відокремлення, відділення".

Я, принаймні, не знаю, хто хотів займатись відділенням, а будь-які спроби мені нав’язати цю точку зору є абсолютною політичною спекуляцією – я ніколи взагалі не вживав цих термінів, я ніколи не закликав до створення якихось, не хочу ці назви використовувати, територіальних об’єднань чи інші, але виступ мій був дійсно різкий, емоційний і слава Богу, що він не залишився непомітним і відіграв свою роль.

Михайло Шаманов: Пане Євгене, спробую вас зараз процитувати. Ви казали на мітингу, що в Харкові не буде "ані донецької, ані львівської влади".

Євген Кушнарьов:
Не буде. Ніколи не буде.

Михайло Шаманов: Ваша позиція незмінилась?

Євген Кушнарьов:
Абсолютно. Я впевнений, що харків’яни ніколи не оберуть нікого з Донецька і нікого зі Львова, як із Києва і Сімферополя також, а будуть обирати до влади тільки харків’ян.

Оксана Калитюк: Пане Євгене, скажіть будь-ласка, чи не здається Вам, що на цих політичних хвилях протесту бали набирає пані Наталя Вітренко?

Євген Кушнарьов:
Знаєте, певний політичний ренесанс Наталі Вітренко на мій погляд викликаний тими сприятливими політичними умовами, які склались для неї. Вона є яскравим політиком протесаного характеру і коли є проти чого протестувати і проти чого гуртувати людей, і проти чого закликати, то такі політики витребувані завжди. Я ще раз підкреслюю, я вважаю її яскравим політиком цього жанру.

Коли умови складались не на її користь, а ми останні десь 4 роки по наростаючій рухались до покращення економічної, соціальної ситуації в державі, а від так відчувалась і певна політична стабільність, то в такий час такі політики, як правило, не витребувані, саме, мабуть, тому Наталя Вітренко і не змогла пройти певний бар’єр в 2002 році.

Оксана Калитюк: Пане Євгене, знову повертаючись до теми федералізму або сепаратизму. Скажіть, ваші опоненти говорять, що керівники областей, які заявляли про ці речі мають бути покарані, ви боїтеся цього чи ні?

Євген Кушнарьов:
Давайте все ж таки визначимося – до якої теми ми повертаємося?

Оксана Калитюк: До сепаратизму.

Євген Кушнарьов:
Якщо ми повертаємося до сепаратизму, то я вважаю, що за заклики до порушення територіальної цілісності держави і зміни кордонів держави, якщо такі дійсно були, безумовно людина повинна відповідати. Яким чином - чи її треба саджати за грати, як того хтось хоче, чи, як це відбулося в Івано-Франківську..... Як там це юридично називається? Коли минув термін покарання і цього хлопця помилували?

Оксана Калитюк:Романюка

Євген Кушнарьов:
Да. То відбудеться і тут саме так, а в цивілізованому суспільстві, скоріш за все, саме так і повинно відбутись, це не мені вирішувати.

Оксана Калитюк: Але, пане Євгене, представники Ющенка стверджують, що такі різки заяви, як ви виголосили, ви б не зробили без погодження із президентом Кучмою або із Віктором Януковичем. Як ви це прокоментуєте?

Євген Кушнарьов:
Це все дурниці. Абсолютні. Якщо хтось хоче принизити мене як публічного, самостійного політика, то він саме так і намагається це піднести.

Я 15 років в українській публічній політиці на її верхньому рівні і як я не боявся, як губернатор, до речі проти відставки Віктора Ющенко з посади прем’єр-міністра виступати, а ви розумієте, що в той час це не співпадало з точкою зору керівництва, то так я сьогодні не боявся і не боюсь висловлювати свою власну точку зору відносно будь-яких подій в Україні. І не буду боятися і нового президента.

Михайло Шаманов: Скажіть будь-ласка, навіщо була створена партія "Нова демократія"? Вона позиціонує себе як опозиційна чи ні?

Євген Кушнарьов:
По-перше – чому? Тому, що я повернувся в публічну політику. Тому, що одинаки в політиці нічого не варті. Тому, що я повністю переконаний, що я себе повністю використав в Народно-демократичній партії, а ця партія, як політичний проект відчуває себе не найкращим чином. Тому збіг всіх цих обставин і привів мене до необхідності ініціювати створення нової партії.

Я її з однодумцями створив, відбувся минулої суботи установчий з’їзд партії, який проголосив створення цієї партії, обрав мене її генеральним секретарем, затвердив програму і статут нашої партії. Зараз ми збираємо 10 тисяч підписів на підтримку реєстрації нашої партії, думаю що до кінця тижня ми з цим впораємося. Після цього подаємо документи на реєстрацію.

Михайло Шаманов: Осередки цієї партії є тільки на Харківщині?

Євген Кушнарьов:
Ні. На установчому з’їзді, як раніше і на установчому комітеті, були представлені всі області України, Автономна республіка Крим, міста Київ і Севастополь. Ми створюємо загальноукраїнську партію.

Оксана Калитюк:Чому ви не схотіли приєднатися до "Регіонів України", лідера якого ви підтримуєте?

Євген Кушнарьов:
Чому я повинен до когось приєднуватися? По-перше, якщо відповідати суто формально - мене ніхто не запрошував. По-друге, ця партія створювалася групою однодумців, в партії є своя програма, керівні органи, є просто певне співтовариство, а входити в інший колектив одинаком, це не мій шлях.

Я цілком можу прийти до створення з цією ж "Партією регіонів", як до речі і з "Трудовою Україною" , нової потужної центристської партії, але я хотів би прийти в цей новий проект з своїми друзями, і чим більше їх буде, тим краще.

Михайло Шаманов: Поки що в партії "Нова демократія", крім вас, політики і політологи не помітили яскравих особистостей. Чи плануєте ви когось до себе залучати з відомих політиків, які вже мають вплив на суспільство і мають свій авторитет?

Євген Кушнарьов:
Мені постійно задають це питання. Відмінність цього проекту якраз і полягає в тому, що він не спирається на відомих політиків, тому що кожний відомий політик, окрім того, що він відомий з якихось добрих справ і якостей, так чи інакше вже заангажований і багато чого вже наобіцяв і не все виконав. Тому я спираюсь на новий потужний шар нашого суспільства і зараз активно залучився до політики.

Оксана Калитюк:Пане Євген, ви один із тих політиків, які закликають надати ширші права російській мові в Україні. Підчас перебудови, ви досить погано володіли українською мовою, але зараз у вас чудова українська мова, вам нічого не завадило її вивчити і дуже гарно розмовляти.

Євген Кушнарьов:
Дякую.

Оксана Калитюк: Взагалі – чому треба надати ширші права російській мові?

Євген Кушнарьов:
Я відстоюю не ширші права російської мови, вона має достатнє поширення і принаймні на Сході і Півдні сьогодні використовується переважною частиною населення.

Я хочу, щоб ми зрозуміли, що той розподіл України, який об’єктивно відбувся за наслідками голосування на Східну , Південну і Центрально-Західну частину України він, на мій погляд, значною мірою пов’язаний з тим, що ці різні частини за історією, ментальністю, за культурою, мовою, релігією відчули певну загрозу – одни від одного кандидата, інші від іншого.

Щоб ми Україну і суспільство надалі об’єднували, я переконаний, нам треба захистити оці відмінності надавши можливість, наприклад на Харківщині, використовувати російську мову....

Оксана Калитюк: Другою державною?

Євген Кушнарьов:
Ні, офіційною. Моє переконання - державна повинна бути одна і це українська.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді