Інавгурація Ющенка пройде без фуршету

Четвер, 20 січня 2005, 15:40
20 січня дві офіціозні газети "Урядовий кур'єр" і "Голос України", мабуть, не часто у своїй історії зіштовхнулися з такою популярністю. Уже о 8 годині у більшості кіосків колишньої "Союзпечати" номер з опублікованою постановою ЦВК про перемогу Ющенка був розкуплений за годину.

"Чи немає у вас "Урядового кур'єра?", - запитувала у продавщиці жінка в поношеній шубі зі скромним жовтогарячим бантиком на сумці. "Ну так, я розумію, звичайно... Я вже всі кіоски по дорозі обійшла. Я навіть не подумала, що їх усі розкуплять", - журилася вона, вислуховуючи відповідь кіоскерки.

Газети розкуповувалися пачками. Зараз номери непопулярних офіціозних газет сканують і ксерокопіюють.

 
Саме ця газета з постановою стала раритетом.
 
Газети з постановою Центвиборчкому ще вночі привіз у Верховний суд соратник Ющенка Петро Порошенко. Йому винесли із прохідної "Преси України" півсотні екземплярів. У суді він роздавав всім бажаючим - як газету, так і автографи на ній.

Тепер цей номер - раритет. І сигнал - вибори закінчилися, можна проводити інавгурацію. З моменту офіційного початку виборчої кампанії пройшло рівно 200 днів.

Без жодних проблем парламент проголосував за дату складання присяги Ющенком. Не типово, вона відбудеться в неділю, 23 січня.

Через судові перипетії український МЗС тільки в четвер розіслав офіційні запрошення на інавгурацію нового президента. Однак, можливо, саме через вихідний день на неї до Ющенка зможе прибути більша кількість важливих гостей.

Уже зараз відомо, що будуть посередники на маріїнських переговорах Ющенка з Януковичем і Кучмою - Квасневський і Гризлов. Адамкус, так і не дочекавшись запрошення від нового українського президента, поїхав відпочивати в Мексику.

Путін, напевно, не приїхав би, навіть якщо б йому графік дозволяв. У Солани інші плани на цей день. Зате очікується екс-держсекретар США Пауелл - у статусі спецпосланника Буша.

Українська інавгурація проходитиме скромно - у будинку парламенту при великій кількості народу, із прямою трансляцією на всіх телеканалах й обмеженому доступі преси на балкон Верховної Ради. Журналісти зможуть бути присутніми тільки в кулуарах парламенту - а їхні місця в ложі займуть почесні гості.

Уже зараз прихильники нового президента обіцяють "родзинки" інавгурації. Які тримаються в секреті.

Гарантовано відомо, що Ющенко складе присягу на Конституції і Пересопницькому Євангеліє. Після цього голова Конституційного суду оголосить про складання новим главою держави присяги й вступ його на посаду президента.

Там же, у парламенті, голова Центвиборчкому видасть Ющенкові посвідчення президента, а голова ЦВК - атрибути влади. Щоб додати особливої урочистості й символічності до зали внесуть булаву й особистий прапор гетьмана війська Запорізького Богдана Хмельницького, привезені з Королівського військового музею Швеції у Стокгольмі.


 
Так складав присягу перший президент незалежної України Леонід Кравчук
 
Потім Ющенко відбуде на Майдан, де о 13-30 відбудеться його громадська інавгурація. Зважаючи, що це неділя, можна очікувати більше мільйона чоловік. Трансляція офіційної присяги в парламенті буде демонструватися на екранах на площі.

Також удень Ющенко планує дати прийом для іноземних делегацій у Маріїнськім палаці. За словами джерела "Української правди", очікується не менше 15 перших осіб іноземних держав, які приїдуть до Києва на свято.

Крім того, є інформація, що в Маріїнці Ющенко прийматиме символічний звіт від командуючих силовими структурами.

Увечері в Палаці "Україна" пройде урочиста програма. Джерела говорять, що це - "концерт класичної музики". Однак найцікавіше, що після цього в "Україні" не буде традиційного фуршету на шостому поверсі.


 
Щасливий Кучма у 1994 році. Відразу після одержання посвідчення президента
 
Пояснення різні - що це й безглузда витрата грошей, і зал уміщує всього 500 осіб, а в палаці буде три з половиною тисячі, і багато хто образиться. І просто занадто по-совдепівськи.

Можливо, столики встановлять на всіх поверхах "України", і там Ющенко пройдеться поміж людьми.

Ще одне питання - участь Кучми. Хоча б у церемонії в парламенті. Вона не передбачається, але й не виключається. Джерела "Української правди" стверджують, що дух Кучми "не зломлений", і він готовий привселюдно й символічно передати Ющенкові повноваження, як це зробив його попередник у 1994-ому.


 
Кучма складає присягу перший раз
 
Тоді, 19 липня 1994, перший вступ на посаду Кучми також проходив у парламенті. У гості прибули делегації 14 держав. І вже пізніше, у Маріїнському палаці, офіційній резиденції українських президентів, відбулася символічна церемонія "мирної передачі влади" від Леоніда першого до Леоніда другого, тобто від Кравчука до Кучми.

Друга інавгурація Кучми проходила в умовах його жорстокої конфронтації з парламентом. Саме тому Кучма наполіг на проведенні інавгурації у щойно відремонтованому Палаці "Україна".

"Для мене як президента не принципове місце проведення інавгурації... Я перед парламентом повинен приймати присягу? Я її перед українським народом повинен приймати... Вони не поважають український народ! Парламент ще раз показав, що не готовий до конструктивного співробітництва із президентом. Це змушує мене думати над адекватними мірами, і вони будуть обов'язково", - з таким настроєм Кучма другий раз сідав у крісло президента.


 
А ця фотографія з церемонії інаугурації Кучми у 1999 році
 
А от як про саму церемонію писала у 1999-ому Юлія Мостова: "Сама інавгурація президента України Леоніда Кучми пройшла швидко й без особливої фантазії. Переможений і тому протокольний спікер (Олександр Ткаченко). Без упину киваючий головою з приводу кожного сказаного президентом слова віце-спікер (Віктор Медведчук). Зніяковіло усміхнений прем'єр (Валерій Пустовойтенко), який повідомляє про відхід очолюваного ним уряду у відставку... Більшість людей, присутніх на сцені Палацу культури "Україна", були державними декораціями, що символізують або руїни політичних кар'єр, або надії на сяючі політичні висоти. На цьому тлі обраний 14 листопада 57 відсотками голосів президент України присягнув на вірність своєму народові".

Мостова пише, що Кучма в цей день "не світився радістю, але почував себе впевнено, по-хазяйськи". У своєму виступі він "пресі пообіцяв свободу, економіці - ріст, зовнішній політиці - передбачуваність і стабільність".

Тоді ж Кучма проголосив основною зовнішньополітичною метою України - вступ у Європейський союз. На церемонії були присутні делегації з 21 країни, п'ять із них - на чолі із президентами (Білорусії, Молдови, Азербайджану, Узбекистану й Словаччини). Почесний запрошений - прем'єр-міністр Росії Володимир Путін. Німеччина, Франція, Італія, Великобританія були представлені на церемонії послами.

"Чим далі на Захід, тим нижче за посадою ті, які вітають. Вершиною дипломатичного провалу став гість зі США - заступник міністра з питань енергетики", писала Мостова, і розцінила це не інакше, як "бойкот".

Найголовніша новина з інавгурації - Кучма заявив, що народ України побачить нового президента.

А потім був пишний фуршет у Маріїнському, який плавно переходить у святкування в президентській резиденції в Заліссі...

Що цікаво - Кучма все-таки став автором однієї традиції. Зовнішньополітичної. Він відразу заявив, що перший його візит у статусі нового-старого президента буде в Москву. Відразу ж після Москви він вилетів у Париж, а звідти - у Вашингтон.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді