Віктор Янукович так і не побачив себе на іконі

П'ятниця, 21 січня 2005, 11:59
Ікона із портретом Віктора Януковича зберігається в одному із донецьких храмів Української греко-католицької церкви.

Твір написано п’ять років тому, коли Янукович очолював Донецьку обласну державну адміністрацію. Представники церкви не вбачають нічого дивного у тому, що на іконі зображено представників влади.

Чи прикрасить ікона новий кафедральний храм Покрова Пресвятої Богородиці, поки не вирішено.

Перша парафія Української греко-католицької церкви на Донеччині з’явилася у 1989 році. Спочатку богослужіння відбувалися просто неба, перед пам’ятником Тарасу Шевченку.

Майже десять років тривало будівництво храму Покрова Пресвятої Богородиці. Отець Василь, протопресвітер Донецько-Луганський, приїхав до Донецька у 1993 році. А в 2000-му загорівся ідеєю відзначити кінець тисячоліття написанням ікони Пресвятої Богородиці.

Незвичайність задуму полягала в тому, що на іконі зображені відомі в регіоні особи. Зокрема – тодішній голова обласної держадміністрації Віктор Янукович та міський голова Володимир Рибак.

 
 
Отець Василь каже: "Ідея – щоб матір Божа накривала весь Донбас. І друга – щоб божественна ідея через матір Божу прийшла і щоб пізнали Бога всі суспільні верстви. Всі, які тут знаходяться".

Верхня частина ікони нагадує терикон. По обидва боки Матері Божої із дитям на руках видно донецькі символи: море, заводські труби, хлібне поле. Під рядом ангелів ідуть зображення металурга, шахтарів, лікарів тощо.

За словами отця Василя, Янукович та Рибак уособлюють владу. Учених представляє ректор Донецького державного інституту штучного інтелекту Анатолій Шевченко, козацтво – отаман Кальміуської паланки Українського козацтва Микола Пантелюк.

Тут же бачимо керівників усіх трьох християнських конфесій на Донеччині – владику Василя Медвіта (УГКЦ), митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона (Українська православна церква Московського патріархату), владику Юрія Юрчика (УПЦ Київського патріархату), а також патріарха УПЦ Київського патріархату Філарета. Вони дивляться в різні боки – це символ роз’єднаності духовних отців.

Ставлення до ікони, коли вона з’явилася у храмі, було неоднозначне. Деякі люди запитували, чому це в церкві виставили "грішника і бандита". Отець Василь відповідає: "Ніхто тоді не знав, що Віктор Федорович Янукович буде кандидатом в президенти. Я не знаю, як далі люди будуть дивитися на цю ікону. І це є певним протиріччям".

Донецько-харківський екзарх єпископ Степан Менек не бачить нічого надзвичайного в зображенні представників влади на іконі.

"Колись така була стара традиція, - пояснює він, - що на Покрові Пресвятої Богородиці були зображені українські гетьмани. Ви можете побачити десь такі ікони. Богдан Хмельницький, Виговський, інші гетьмани. І простий люд стояв під покровом Пресвятої Богородиці. Тут нічого дивного нема, така традиція була. А тут задумка для Східної України, щоб об’єднати. Вона фактично актуальна на даний час. Тому що лунають заклики про від’єднання, про референдум і так далі. Такий сепаратизм – то не є добре. І тому під покровом Пресвятої Богородиці ми повинні об’єднатися і цілу Україну не розділювати, а лишити її цілою, такою, як вона є".

 
Каплиця святої Вервиці, де зберігається ікона „Донецька Пресвята Богородиця”
 
"Але люди приходять різні, різних національностей, які читають багато літератури і хочуть бути католиками східного обряду, - каже єпископ. - Наша церква якраз представляє цей обряд. Ми всі церковні книги переклали українською мовою, перш за все щоб ця мова була доступна".

На Водохреще перед храмом вишикувалися десятки людей із банками та пляшками з водою. Церква розташована неподалік житлового кварталу, і його мешканцям зручно ходити сюди святити воду. Кістяк парафіян становлять люди, які ходили молитися ще до пам’ятника Шевченку. Валентина Іванівна відвідує цю церкву уже десять років і ікону Донецької пресвятої богородиці добре пам’ятає.

"Хай буде так, - каже вона. - Хай буде навіть Янукович, хай усі. Хай Господь помилує. Хай Господь коснеться їхньої душі. Хай вони не будуть фарисеями, хай істинно вірують. Мені по-людськи жалко їх усіх. Всіх-всіх жалко. Тому що Бог усіх любить. Але вони люди далекі від цього. Язиком сповідують, а душею... душею далекі від цього".

А ось як висловилася ще одна моя співрозмовниця, пані Марія: "Це є Покров Пресвятої Богородиці. А Божа мати не дивиться, чи це Янукович, чи це Рибак, чи це Іванов, чи це Петров. Це людина. В Божих очах це є душа і людина, за яку він умер. І Мати Божа всіх бере під свій Покров. Янукович – це також є Божа дитина".

За час своєї роботи в Донецьку Віктор Янукович у греко-католицькому храмі не побував жодного разу. І на власні очі ікону зі своїм зображенням не бачив. Хоча фотокопії раритету були надіслані до обласної та міської рад.

Півроку тому протопресвітер написав листа прем’єр-міністрові, до якого приклав фотографію ікони. У листі отець Василь закликав політика не розділяти суспільство і країну. Відповіді священник не одержав.

Отець Василь заперечує чутки, що до ікони протоптали стежку донецькі чиновники: ніхто із них у маленькій каплиці святої Вервиці не з’являвся. Може, тому що портрети губернатора Донеччини, а потім – прем’єр-міністра України до недавнього часу прикрашали кабінети кожного начальника.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді