Промова Ющенка на пленарному засіданні ПАРЄ

Вівторок, 25 січня 2005, 17:06
Перші кілька речень доповіді уточнуюються – прес-служба.

Завдяки цьому членству (України – у Раді Європі – прес-служба) десятиліття, якого ми урочисто відзначимо уже наступної осені, завдяки прискіпливій увазі до нас з боку інституцій Ради Європи, а особливо європарламентарів, Україна змогла пройти нелегкий період свого становлення, Україна змогла пережити і спадкові проблеми тоталітарного минулого і проблеми росту молодого організму демократії.

Ми щиро вдячні Раді Європі як за підтримку, за підбадьорливі сигнали, так і за справедливу, часом гостру критику, що звучала на нашу адресу протягом цих десяти досить складних років. За те, що ви били на сполох, коли трапилася страшна трагедія з журналістом Георгієм Гонгадзе. За те, що завадили остаточному наступу на свободу слова в нашій державі, за постійну увагу до нашої конституційної реформи.

Я хотів би зробити окрему подяку мужнім доповідачкам ПАРЄ пані Ханне Северинсен і пані Ренаті Вольвенд, які були очима, голосом і совістю Європи в Україні. Всі разом ми змогли, незважаючи на все, будувати демократичне, правове громадянське суспільство, наближатися до високих стандартів організації, реалізувати гуманістичні ідеали, на яких базується Рада Європи.

Впевнений, що помаранчева українська революція змогла відбутися значною мірою завдяки тому, що європейські цінності, передусім свободи і демократії, міцно закріпилися в свідомості мого народу; що українці як вільна європейська нація, яка є стороною європейської конвенції із захисту прав людини, не змогли змиритися з наступом на їхню свободу, рішуче виступили і відстояли своє право на вільні і чесні вибори, виступили за свободу слова і переконань, свободу будувати достойне своє майбутнє.

Передаю слова глибокої подяки українського народу всім представникам Ради Європи, парламентарям, спостерігачам за вашу підтримку і допомогу в той скрутний для України час. За те, що пожертвували різдвяними святами, щоб об’їздити всю Україну від сходу до заходу. За високий взірець співпереживання та солідарності.

Шановні панове, одразу зі Страсбургу, символу совісті Європи, примирення і демократії, я відбуваю до Освенциму, символу болю Європи, де був розташований найжорстокіший концентраційний табір фашистів, щоб ушанувати пам’ять його в’язнів, серед яких був і мій батько, віддати данину тим, хто звільнив його і звільнив усю Європу від фашизму.

Для мене Освенцим відбивається в серці особистим болем, подробицями батьківських розповідей, які я передаю своїм дітям, грудочкою землі, на якій я поклявся ніколи не допустити в Україні жодних проявів антисемітизму чи будь-якої нетерпимості до інших націй, релігій, мов і культур.

Освенцим і гітлеризм, ГУЛАГ і радянський тоталітаризм, голокост і Голодомор в Україні в 1932-33 роках, який забрав до 10 мільйонів людей і довгі роки приховувався сталінським режимом, залізною завісою, депортація цілих народів і розстріли мирних демонстрантів, переслідування інакомислячих та інші жахіття, що пережила Європа у двадцятому столітті, змушують нас у першу чергу пам’ятати про спільну відповідальність за долю кожної європейської країни, про недопущення лінії поділу та побудову нових берлінських мурів, за якими можна безкарно творити і приховувати будь-які злочини.

І головне, про необхідність забезпечення верховенства права, недопустимість щонайменших порушень прав людини сьогодні, що вже завтра може спричинити непоправні наслідки.

У цьому зв’язку я хотів би повторити Ваші слова, шановний пане Голово Парламентської Асамблеї, під час вступу на цю високу посаду про те, що наша сила полягає у відданості правам людини і демократії не як абстрактним цінностям чи порожнім словам, які часто використовуються і мало що означають, а в відповідальності, що базується на юридичних обов’язкових правилах і виявляються на практиці.

Хотів би запевнити поважне товариство, що як Президент України я докладу зусиль для забезпечення незворотності демократичних перетворень у моїй державі, панування фундаментальних принципів Ради Європи, захисту прав людини, плюралістичної демократії та верховенства права.

Саме на дотримання цих принципів будуть спрямовані дії виконавчої влади в таких сферах як подальша демократизація інститутів державної влади, незалежність судової влади, забезпечення реальної свободи висловлювання та покращення ситуації з функціонуванням засобів масової інформації, зміцнення громадянського суспільства, боротьба з корупцією, організованою злочинністю та нелегальною міграцією.

Звичайно, в реалізації цих амбітних завдань ми розраховуємо на подальшу підтримку Ради Європи, зокрема залучення її потужного експертного потенціалу, прискорення процесу гармонізації українського законодавства та практики його застосування відповідно до європейських стандартів. Нова виконавча влада України буде тісно співпрацювати з усіма іншими гілками влади, насамперед законодавчою, з метою виконати два останні зобов’язання перед Радою Європи.

Вважаю також своїм моральним обов’язком максимально сприяти розслідуванню справи Гонгадзе та інших резонансних справ, що стосуються актів насильства над журналістами та притягнення винних до відповідальності.

На моє глибоке переконання, справжній демократичний характер змін в Україні, свідками яких ви стали, зрілість, продемонстрована українським суспільство під час виборів, відданість нового керівництва України європейським цінностям, принципам демократії, яскраво свідчать про необхідність якісних змін у співпраці нашої країни з Радою Європи, насамперед її Парламентською асамблеєю, вихід за рамки процедур, встановлених десятиліттями тому за цілком інших обставин, переведення їх на дійсно рівну, партнерську основу.

Такий крок не тільки підтвердив би прогрес України на шляху демократичних перетворень, а й засвідчив би справжню еволюцію парламентської асамблеї, її здатність адекватно реагувати на нові реалії сьогодення.

Це також стало б значним стимулом для України на шляху її просування до єдиного європейського простору, демократичної стабільності, створення якої є головною метою організації.

Завершення президентських виборів в Україні – це лише початок оздоровчих процесів у нашій державі до повного одужання та становлення її дорослого організму, стійкого до вірусів корупції, автократії, цензури, будь-яких порушень прав людини, це початок упевненого руху до економічного процвітання, економічних гарантій та достойного життя кожного українця.

Цей шлях складний, але необов’язково тривалий. Я знаю, як це здійснити, я вірю, що українці зможуть це зробити, в мене є чіткий план перетворень в Україні на наступні 5 років і команда, яка його може реалізувати. Я не зупинятимуся на ньому детально, зазначу лише, що в його основі – реалізація стратегічної зовнішньополітичної мети – членства в Європейському союзі. Це проста і зрозуміла формула добробуту і безпеки українців.

Усередині країни буде проведено реорганізацію органів державної влади з тим, щоб процес інтеграції в Європейський Союз набув реального, а не декларативного змісту.

Ми вітаємо намір Європейського Союзу розробити нову стратегію щодо відносин з Україною. Переконаний, що вона повинна передбачити перспективу членства.

З цих позицій ми розглядаємо план дії Україна – ЄС у рамках європейської політики сусідства як першу сходинку на шляху досягнення цієї мети.

Вже протягом найближчого часу ми розраховуємо отримати статус країни з ринковою економікою, а до кінця 2005року приєднатися до СОТ і укласти з Європейським Союзом Угоду про створення зони вільної торгівлі.

Важливим психологічним фактором має стати спрощення візового режиму між Україною і державами Європейського Союзу.

З поліпшенням життя в Україні хвиля трудової міграції громадян України в країни Заходу поверне назад. Українці будуть їздити до Європи на відпочинок, навчання, обмін досвідом. Ця мета цілком співзвучна великій роботі, яка проводиться в нашій організації для забезпечення свободи пересування у Європі.

Ініціатива "Європа – безвізовий простір для країн-членів Ради Європи" стане найпереконливішим гуманістичним доказом життєвості об’єднувальних процесів на континенті. Гадаю, що ці серйозні геополітичні та стратегічні процеси стануть чудовим тлом для третього саміту нашої організації, в якому я обов’язково візьму участь.

Читайте також:

ЮЩЕНКО ПОРІВНЮЄ УКРАЇНУ ЗІ СЛОНОМ, КАЖЕ "СЕНК Ю" І ХОЧЕ ЧЕРЕЗ 5 РОКІВ БУТИ В ЄС

Ющенко дав два місяці на пошук убивць Гонгадзе

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді