Медведчук: У мене віза до США на 6 років, але в мене немає потреби їхати

Середа, 26 січня 2005, 18:56
У середу відбулася "історична подія" – СДПУ(о) пішла в опозицію, а її лідер Віктор Медведчук став публічним політиком.

Пресу з нагоди рішення політради про новий статус найодіознішої партії влади епохи режиму Кучми зібрали в офісі на Івана Франка.

За два з половиною роки роботи в АП Медведчук ледь не вперше відкрито спілкувався з пресою. Здається, це йому навіть сподобалося. Принаймні він двічі заперечував ініціативу прес-секретаря завершити прес-конференцію. "Ні, ні давайте далі… Тепер у нас багато часу", - зауважував Медведчук.

Він намагався поновити себе в статусі публічного політика, але в голосі ще говорив держчиновник. "Медведчук, тобто я" – така канцелярська форма говорити про себе в третій особі не раз звучала на прес-конференції.

Голова СДПУ(о) намагався демонструвати щирість і доброзичливість, на деякі питання навіть намагався жартувати, але більшість часу сидів традиційно зціпивши зуби. Можливо, він знав, що його чекають неприємні питання, можливо, йому неприємно було бути в ранзі офіційно переможеного.

Хоча він це й визнав. Так само, як і те, що помилився сказавши, що Ющенко "не буде президентом".

Тепер Медведчук іде в опозицію.

"Учора відбулося засідання політбюро партії, яке самі ж партійці ознаменували як історичне, оскільки партія вперше за час свого існування заявила про перехід в опозицію", - почав прес-конференцію голова СДПУ(о)

"Вибір для партії був невеликий. Ми програли вибори, цей факт сьогодні є вже і юридичним і фактичним. І знаючи всі форми, які передбачає демократія, що партія може бути або при владі, або в опозиції, або знаходитися в тому середовищі, яке часто іменується як болото", - сказав Медведчук з покірністю долі.

"Знаходитись в болоті для нас принизливо, це була однозначна точка зору, владу програвши, ми не можемо залишатися при владі і претендувати, тому єдиним для нас виходом був перехід в опозицію. І ми в неї перейшли", - багатообіцяюче додав він.

Тепер СДПУ(о), за його словами, буде "опонентом, критиком і уважним спостерігачем" за діями нової влади.

Він пообіцяв "взяти все найкраще" у опозиції, яка сьогодні вже стала владою, стояти твердо на позицію того, щоб нова влада, яка отримала довіру людей, була "якісно демократичною, більш ефективною в економічному плані".

Медведчук нагадав, що його партія була "послідовним і принципіальним" прихильником Януковича на президентських виборах і зробить усе для захисту тих 44%, які за нього проголосували.

Він також проголосив основні напрямки майбутнього опозиційного курсу СДПУ(о).

1. протидіяти будь-яким спробам ревізії політреформи, яка відбулася "в політично екстремальних умовах" і провести вже найближчим часом законопроект 3201.
2. направити зусилля на створення коаліції центристських та лівоцентристських сил, яка вважатиме для себе головним завданням вирішення питань побудови соціальної держави.
3. категорично протидіяти будь-яким спробам впливати на зниження рівня життя в нашій країні, порівняно з тим, який був досягнений урядом Януковича.
4. недопущення зменшення фінансування медицини, освіти та інших соціальних сфер.
5. ухвалення нового законодавства в мовній сфері, зокрема, щодо статусу російської мови.
6. у зовнішньополітичній сфері Медведчук обіцяє робити все для зміцнення українсько-російських відносин, насамперед через реалізацію проекту створення ЄЕП
7. партія є прихильником європейського вибору, але на сучасному етапі розуміє під європейським вибором рівень життя людей. Щодо вступу до ЄС – то "це далека перспектива". Більше того СДПУ(о) протидіятиме форсованим спробам інтегрувати Україну до ЄС та СОТ (тільки разом з Росією). "Ми за євроінтеграцію, але за умови несуперечності національним інтересам України".
8. наголошує на недоцільності вступу України до НАТО, хоча й не виключає співпраці.

Після оголошення нового курсу партії лідер СДПУ(о) дозволив ставити питання.

СДПУ не претендує на кадри

Перше з них стосувалося нових кадрових призначень та ставлення до них СДПУ(о), а також претензій на посаду віце-спікера, яку Зінченко отримав за квотою СДП(о).

У відповідь Медведчук зазначив, що збирається бути "класичною опозицією" і не претендуватиме на владу, де б то не було. "Є влада, вона відповідає за стан справ у державі, і є опозиція, яка не може входити до владних коридорів", - зазначив він.

"Щодо кадрових призначень, зроблених паном Ющенком, то повторю, що ми не в опозиції до конкретних людей, ми будемо в опозиції, якщо це знадобиться, до їх дій. Ми добре знаємо цих політиків, починаючи з пана Ющенка, Порошенка, Зінченка, які були вихідцями зі СДПУ(о). Тому ми подивимося на їхні дії, а кадровий вибір – це вибір президента. З цим ми не сперечаємося", - додав він.

Щодо адміністрації президента, то Медведчук висловив здивування реформування органу, який він очолював 2 роки і 7 місяців.

Він зазначив, що "назва не змінює суті, а про суть ми поки що нічого не знаємо. Просто одна вивіска змінилася на іншу – це добре чи погано, ми побачимо".

"Що стосується нової посади держсекретаря, то ви знаєте, що не посада прикрашає, а авторитет. Чи вийде це в Олександра Олексійовича продемонструвати цей авторитет – ми побачимо. Як мінімум, ми бажаємо, щоб він його продемонстрував", - додав Медведчук.

В той же час Леонід Кравчук, присутній на прес-конференції разом з іншими першими обличчями СДПУ(о), зробив екскурс до історії АП. Він нагадав, що по закону про президента адміністрацією президента був кабмін. А сама АП як державний орган ніде в конституції не прописана, а тому президент може зробити з нею все, що побажає.

"Єдине, щоб вона не стала другою гілкою виконавчою влади, разом з кабінетом міністрів", - додав Кравчук, неначе не пам'ятаючи, що саме цим вона й була при президенті Кучмі.

Перерозподіл власності

Далі в Медведчука поцікавилися питанням перерозподілу власності. Він висловився проти цього з огляду на те, що це може зашкодити міжнародним інвестиціям.

"Перерозподіл власності не буде прикрашати нову владу. Тому, що слід визначити, що ви маєте на увазі під перерозподілом власності – якщо будуть виявлені якісь порушення і встановлено як це характерно для правової держави в судовому порядку, це одна справа. Якщо сьогодні прийшли нові люди, які мають свої інтереси до тієї чи іншої власності і хочуть перерозподілити її на свою користь – це інша справа", - зазначив він.

"І в першому, і в другому випадку це вплине на психологічну атмосферу для інвестицій як внутрішніх, так і зовнішніх", - сказав він, зазначивши, що "сьогодні інвестиційний клімат може погіршитися".

Медведчук і фальсифікація виборів

А потім Медведчука чекало питання про притягнення його до кримінальної відповідальності й можливу еміграцію.

"Я завжди був законослухняним громадянином! Я не порушував закону і не збираюсь його порушувати. Тим більше, я не збираюся залишати межі України! Ну, а якщо такі спроби будуть, я їх розцінюватиму як політичні репресії опонента, яким я був щодо певних осіб завжди і залишаюся сьогодні", - заявив голова СДПУ(о).

На питання про американську візу, якого його могли позбавити за фальсифікацію виборів, Медведчук заявив, що в нього відкрита віза до США "на 6 років". На запитання, чи діє вона зараз Медведчук відповів: "Я перевірю, коли поїду туди, але в мене немає потреби".

На питання про його роль у фальсифікації виборів, зокрема того, що зафіксовано на записах телефонних розмов, то Медведчук повідомив, що він подав позов про захист честі й гідності проти народного депутата Олега Рибачка, який оприлюднив плівки.

"Щодо фальсифікації виборів, то Медведчук, тобто я, ніякого відношення до дій, які можуть назватися фальсифікацією не маю, більше того, для того щоб говорити про фальсифікації їх треба підтвердити відповідними рішеннями суду, які повинні вступити в законну силу. Щодо цього є серйозні сумніви", - заявив Медведчук.

Путін і силовий варіант

Протягом прес-конференції Медведчуку не раз ставилися питання про його роль в підготовці силового варіанту, а також відносини з Москвою у цій кампанії.

На питання, чи правда, що він протягом помаранчевої революції не раз літав до Москви і намагався зустрітися з Путіним, лідер СДПУ(о) відповів: "правда, що відвідував і Москву і я не намагався, я зустрічався з Путіним і мова йшла про відносини між Україною і Росією і про їх подальший розвиток".

"Це приблизно те, про що я сьогодні говорив: є політика партії по багатьох відносинах, яка сьогодні пов'язана з політикою Росії і по відношенню Росії до України".

На уточнення, чи просив він про підтримку Віктора Януковича в третьому турі і чи йшлося про можливий силовий сценарій, Медведчук зазначив:

"Мені здається, це було б недоречним і некоректним для представника іншої держави, тим більше лідера партії або глави адміністрації обговорювати питання якогось тиску або застосування сили в державі з керівником іншої держави. Я б собі такого ніколи не дозволив".

На питання, чи розглядалася після 21 листопада можливість силового варіанту, Медведчук поцікавився:"Ким?"

"Про уряд не знаю, президентом і адміністрацією – ні", - додав він.

Коментуючи статтю в New York Times про підготовку силового сценарію, Медведчук зазначив, що "не побачив зі статті та інтерв'ю окремих фігурантів, які давали свої пояснення, що що готувався якийсь силовий варіант. Мова йшла про 2 тисячі військових, які передислокувалися для навчань".

"Якщо ви вважаєте, що це була загроза захоплення демонстрантів чи припинення їх діяльності, так вважати не можна. Для застосування сили повинно було бути рішення президента чи Ради нацбезпеки. Таке питання на РНБО не розглядалося. Не розглядалося воно і президентом, наскільки я знаю, як людина, що займала посаду в АП".

Парламентські перспективи

Про свої подальші перспективи своєї партії Медведчук сказав, що "чисельність партії залишається стабільною, хоча дехто з членів її безумовно залишить, але до лав партії продовжують вступати багато нових членів, навіть в часи революції". Він додав, що його радує "очищення партії".

Що ж до свого майбутнього, то Медведчук сказав, що "залишатиметься в партії".

"Більше того, я офіційно сьогодні є головою СДПУ(о) і після того як забрав свою трудову книжку з АП, приніс її сюди, у відділ кадрів партії. Моя діяльність буде направлена, і професійна, і політична, як голови партії до тих пір, поки я залишатимуся головою партії", - сказав він.

При цьому Леонід Кравчук зауважив, що у вівторок на політбюро "не було жодного слова, навіть натяку на зміну керівництва партії".

"Чи піду я в парламент. Ці думки лунали ще до президентських виборів, я казав, що нема сенсу сьогодні йти на рік до парламенту, тим більше я знаю, як це буде сприйнято в тому числі в засобах масової інформації, не говорячи про політичних опонентів: Медведчук хоче сховатися за депутатською недоторканністю", - сказав лідер СДПУ(о).

"Тому я в своїх планах передбачаю, і хочу сказати, що через кілька днів і юридичної можливості такої ні в кого не буде – бо залишається рік до парламентських виборів", - зазначив він.

Щодо можливої коаліції, з якою СДПУ(о) працюватиме перед виборами 2006, то Медведчук відзначив, що "ведуться переговори щодо принципів політичної діяльності, а щодо коаліції, якщо вона буде створена, ми подивимося, хто і що буде робити".

На питання, яким буде тандем СДПУ(о) у парламенті, Медведчук зазначив, що його сила продемонструвала, що може працювати будь з ким і не виключив, що це можуть бути "Регіони України" чи КПУ.

"Хіба потрібні для цього додаткові умови – потрібна позиція, політика партії і якщо вони співпадають, то є спільний знаменник", - сказав Медведчук.

Медведчук і Ющенко

Журналісти не могли не нагадати Медведчуку його слова про те, що Ющенко не стане президентом. Також вони поцікавилися, чи не змінилося його ставлення до нового президента.

"Дійсно, на запитання про те, що ви будете робити, якщо ющенко стане президентом, я сказав "Не стане!" Я в це щиро вірив, як і вірив у перемогу Януковича. І не тільки вірив. Я робив як лідер партії все можливе, щоб Янукович переміг. Але так вийшло, що я помилився", - сказав Медведчук.

"Щодо відношення до президента Ющенка, то воно буде складатися по мірі його безпосередніх дій, як він буде діяти і якими будуть наслідки", - додав він.

Він ще раз наголосив, СДПУ(о), ідучи в опозицію, "ніколи й нікого не буде обливати брудом", але те "що жорстко буде критикувати – це факт".

Щодо призначення Юлії Тимошенко прем'єром, то Медведчук відзначив, що фракція ще не розглядала це питання. "вона буде розглядати його в аспектах програми Тимошенко, в аспектах її діяльності і підтримки тих позицій, на яких сьогодні стоїть партія й, я думаю, що фракція, яку очолює Леонід Макарович, прийме своє рішення".

Сам Кравчук зазначив, що хочуть створити опозицію не ворогів владі, а опозицію до дій. "Нас зробили ворогами і саме Ющенко назвав соціал-демократів ворогом номер один". "Хочемо чи не хочемо, а нас заганяють в глухий кут, але ми туди не підемо", - додав він.

Він відзначив, що голосування за прем'єра – це справа тих, хто взяв владу, тим більше, що декларується наявність у нової більшості 270 голосів.

"Але користуючись тим, що опозиція буде справжня після виборів 2006 року, то сьогодні ми можемо вести відповідні дискусії", - сказав Кравчук.

Гроші

Довелося Медведчуку розповісти й про свої статки. Зокрема, іноземного журналіста зацікавило, як керівник партії робітників і селян може мати мільярдні статки.

"Я чесно й відверто скажу: я б хотів мати мільярдні статки, але, на жаль, не маю", - сказав він.

Медведчук наголосив, що до свого обрання до парламенту у 1997 році вів досить активний юридичний бізнес і робив це "дуже прозоро". І все це можуть підтвердити дані його податкових декларацій. За його словами, всі розмови про його статки є лише "спробами скомпрометувати його як політика, а раніше - як державного службовця".

А Кравчук вставив, що, можливо, "вся партія десь потягне на мільярд", якщо кожен з 407 тисяч її членів дасть по 100 доларів з носа".

Щодо заяв бізнесмена Костянтина Григоришина про те, що СДПУ(о) забрала його власність, то Медведчук назвав його слова "дурницею". "У мене власності є один жилий будинок. Все! У мене нема ніяких акцій, у 1997 році я все продав, всі акції, гроші лежать сьогодні в банку", - наголосив лідер СДПУ(о).

Темники

"Ніколи, ніде і ні за яких обставин". Медведчук не визнає досі причетності СДПУ(о) до темників. "доведіть, що Медведчук мав причетність до темників і я вибачуся перед всією країною", - додає він.

"Ну подивіться мені в очі, хіба я можу брехати", - каже він журналістці після прес-конференції, яка безуспішно доводить Медведчуку існування темників.

Медведчук і АП

Медведчук визнав, що його робота головою АП спричинила "значні збитки іміджу і авторитету" очолюваної ним партії.

"Винен! Але не каюсь", - заявив він. "Зараз, що працював там, я не жалкую", - сказав Медведчук. За його словами, дивлячись на президента, він отримав для себе багато нових якостей, зокрема, мудрість державного управління, відношення до людей, знання процесів, які впливають на життя України. "Це не зайві роки для мене і мого росту як політика", - сказав він.

Похвалив Медведчук Кучму і за вибори 2004.

"Леонід Кучма під час цих виборів виявив себе як мудрий політик, який знає, що таке державна влада, що таке її реалізація, що таке перехід влади мирний, який спочатку був продемонстрований у 1994 Кравчуком, а зараз зусиллями президента Кучми було зроблено все для того, щоб перехід влади відбувся мирно"

"Щодо його ролі стосовно соціал-демократів, то всім зрозуміло, ставлення Леоніда Кучми завжди було доброзичливим і це було природно і об'єктивно, оскільки ми підтримували політику президента Кучми", - сказав Медведчук.

А от запрошувати до себе в партію Кучму не став. Раптом у Леоніда Даниловича інші плани.

Де вони?

Довелося Медведчуку відповідати на питання, де зараз знаходяться головні політичні гравці минулого режиму.

Так на питання, де зараз знаходиться Віктор Янукович – у Москві чи в Єгипті, Медведчук сказав, що з цим краще звернутися до прес-служби екс-прем'єра.

"Є можливість задати питання прес-службі я не слідкую за Віктором Федоровичем, але я кілька разів зустрічався з ним, останній раз така зустріч була в минулу суботу. Ми обговорювали теж питання подальшої політичної діяльності"

Водночас екс-президент Україна Леонід Кучма, за його словами, після складення повноважень залишається в Україні.

"Леонід Данилович тут, він нікуди не поїхав і я зараз їду до нього в гості", - сказав екс-голова АП В Медвечук в коментарі журналістам

Щодо екс-голови Державного управління справами Ігора Бакая, Медведчук сказав, що він не знає де він, але "точно не в Україні".

На питання про порушену кримінальну справу проти Державного управління справи за несанкціоновану роздачу заповідних земель, Медведчук відповів, що йому про це нічого не відомо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді