Ющенко в Давосі бореться зі спадщиною Кучми. Пінчук допомагає ланчем?

Субота, 29 січня 2005, 23:00
Другий день Давосу президент Віктор Ющенко присвятив розвитку успіху, який мав у перший. Для цього він провів роз'яснювальну роботу з міжнародними інвесторами на сніданку, а також із журналістами на прес-конференції. Тепер уже на всій планеті не повинно залишитися людей, які б не знали, хто куди інтегрується: Україна - в Європу, а чиновники-крадії – як мінімум у відставку, як максимум – у тюрму.

Серед бізнесменів, які суботнього ранку прийшли на Ющенка, один був гостем і п'ятничного ланчу в зятя Кучми Віктора Пінчука. Це індус Лакшмі Міттал, чия сталеварна фірма входить до числа найбільших на планеті.

Під час приватизації "Криворіжсталі" його елегантно кинули, як і всіх західних інвесторів – додатковими умовами конкурсу, за якими криворізький комбінат не міг потрапити у інші руки, як тільки Пінчука і Ахметова. Тепер влада в Україні змінилася, олігархи готуються до префікса "екс-", а Міттал цікавиться, чи часом не почнеться реприватизація "Криворіжсталі". Схоже, йому є сенс збирати гроші.

Як повідомив один із учасників сніданку, Ющенко звернувся до Міттала приблизно зі словами – комбінат буде продано вдруге, так що готуйте, шановні друзі, документи на повторну приватизацію. Олег Рибачук, який за добу до того брав участь у ланчі в Пінчука, каже, що і там Міттал з'ясовував, що і до чого.

"Він цікавився, якщо буде ще одна приватизація – чи будуть виставлені такі ж додаткові умови. Я сказав: "ні", бо при Кучмі це був механізм відсікати кращих учасників".

Але Рибачук не знає, яка доля чекає на завод. "У мене відповіді немає. Бо за декілька тижнів до "Криворіжсталі" Індустріальний союз Донбасу купив комбінат, у два рази менший за потужністю, але заплатив у шість разів менше. Тому треба реагувати, але з однаковим підходом до всіх".

Як виявилося, ця тема приватизації Дзержинського меткомбінату на користь ІСД також звучала на ланчі.

А в суботу зранку Пінчук також брав участь у сніданку з Ющенком. Очевидці говорять, що рукостискання зятя Кучми і нового президента України не можна було назвати ворожим.

Після ранкового спілкування з інвесторами Ющенко перейшов до прес-центру, по дорозі в кулуарах зустрівши екс-віце-президента США Альберта Гора. Він був одягнутий у светр, а у списку гостей значився як голова "Generation Investment Management LLP". Випадкова розмова тривала секунд сорок і складалася з привітань один одного. А, як відомо, напередодні в аеропорту Цюриха Ющенко говорив з колишнім начальником Гора Біллом Клінтоном.

На прес-конференції Ющенко показав уміння як давати влучні відповіді на питання, так і уникати їх. Як, наприклад, щодо переїзду в Україну Березовського. Ющенко сказав, що не готовий це коментувати - можливо, це єдина безпечна відповідь у цій ситуації.

Водночас Ющенко чотири рази розвеселив західну пресу, що досить непогано для залучення її симпатій - адже з розкішної цитати завжди можна зробити заголовок.

Ющенко влучив, порівнявши західних інвесторів з дружиною ("Як в кохані, так і в бізнесі немає аксіоми, коли сказав один раз: "Я тебе кохаю" і цього досить на все життя. Це треба повторювати кожного ранку".)

Сподобалася пресі пропозиція до бізнесменів "зекономити на хабарях" (бо вони будуть непотрібні).

Зал відверто сміявся над згадкам Ющенка про телеміст часів перебудови Познера-Донах'ю і цитатою "В Советском Союзе секса немає". Як пояснив Ющенко, це те ж саме, як влада Кучми казала, що немає корупції. "Але це глибока неправда. Як і в першому прикладі (що в СРСР немає сексу)", - додав Ющенко і знову розвеселив журналістів.

Ще одна мовна метафоричність Ющенка загубилася у хащах російської і англійської мови. Ющенко сказав, що бюджетні дії його влади не повинні бути як "облако в штанах". Але перекладач був безсилий – він повідомив сухою англійською, що нова влада не хоче бачити свої результати "як щось нематеріальне".

Це деталі, які залишилися за кадром. А в кадрі Ющенко обіцяв журналістам правильні речі: що новий уряд не буде красти, інвесторів захищатимуть, а Україна буде інтегруватися до Євросоюзу.

"Моя головна задача в Давосі – це подати руку бізнесу. І для мене дуже важливо, щоб моя рука не зависла в повітрі".

Ющенко також повідомив, що "домовився" з організаторам Всесвітнього економічного форуму: "В Україні цього року ми проведемо маленький Давос і запросимо бізнес з усіх континентів, який цікавиться Україною".

"Там виступатимуть члени українського уряду, місцева влада, які будуть засвідчувати, що ми змінилися", - попередив новий президент. (Детальний звіт про прес-конференцію Ющенка в Давосі читайте в розділі "Новини".)

Після Ющенко дав інтерв'ю двом головним новинним телекомпаніям світу. "Це людина, яка надихає! Він вірить у свою місію в житті!", - сказала потім Ребека Андерсон з CNN. "Але найбільша його проблема – це побороти корупцію".

Ніка Гоувінга з BBC Ющенко наштовхнув на філософствування: "Я був на революціях у Польщі, в Чехії, у Берліні... Що ж, інколи екстраординарні речі трапляються. Ющенко символізує такі зміни".

Тим часом Ющенко ще трохи походив кулуарами, поспілкувався з Соросом і кореспондентом із Єрусалиму ("У нас ніколи не буде антисемітизму!") та відбув на обід із провідними журналістами та редакторами західних ЗМІ.

Після повернення на Ющенка чекав головний чиновник структури, куди хоче інтегруватися Україна – президент Єврокомісії Хосе Мануель Барросо. Виходячи після зустрічі до преси, брюсельський начальник не сказав нічого нового.

Барросо наполягає, що до України і далі буде застосовуватися принцип "європейської політики суспільства". "Ми будемо працювати настільки близько, наскільки це можливо", - сказав Барросо. "Але політика сусідства – це амбіційна програма".

На головне питання, чи можливе членство України в ЄС, Барросо утретє повторив: "Зараз ми пропонуємо політику сусідства". Напевно, він уже сам собі набрид. Тому нарешті дав натяк, який можна прочитати з оптимізмом: "Майбутнє України - в Європі".

В принципі, Барросо не має права казати інакше, тому що він висловлює позицію всіх 25 членів Євросоюзу. І тільки якщо серед них почне вимальовуватися більшість, готових визнати майбутнє членство України в ЄС – тільки тоді Барросо зможе говорити розкутіше.

Але Ющенку слід бути готовим, що це станеться не скоро, і внутрішньоукраїнський євроентузіазм може розбитися через позицію ЄСівських бюрократів. Тоді йому буде складно доводити українцям, що його вибір правильний – якщо він не отримуватиме відлуння в Брюсселі.

Після Барросо у Ющенка в програмі значилися глава МЗС Ірану, прем'єр Норвегії та відльот додому. Чи відбулася у цій круговерті обіцяна напередодні ще одна зустріч з Шерон Стоун – невідомо. Зате вдалося з'ясувати, для чого вона була потрібна американській акторці. Таким хитрим чином вона виманює з учасників Форуму по десять тисяч доларів на фонд боротьби зі СНІДом у Африці.

(Бізнес) Ланч Пінчука

В Україні, як відомо, темою СНІДу займається Олена Франчук. Яка в Давосі, за словами її чоловіка Віктора Пінчука, говорила про це з різними людьми. Також рідня Кучми зустрічалася з Річардом Гіром і солістом U-2 Боно. Всі вони борються за добро.

Для самого Пінчука у Давосі було окреме заняття – як він каже, "промотування України". Не від слова "промотати", а від слова "промоушен".

"Багато людей питали мене про прес-конференцію, яку тут даватиме президент України... Інтерес величезний! І цим треба користуватися, щоб розповісти про країну". Для цього Пінчук зібрав у п'ятницю ланч, нагодував інвесторів, посадив слухати Олега Рибачука, а в кінці роздав їм пакети з символічними подарунками. "І люди мене підходять і дякують – все так супер!"

Подібних заходів за чотирі дні формуму буває кілька сот. Однак Пінчук стверджує, що це перший тематичний захід України в неофіційній частині давоського форуму взагалі за всі роки. На дебют прийшов окрім згадуваного Лакшмі Міттеля американський інвестор Рональд Лаудер.

Він розказав, що опинився на обіді, бо "тепер в Україні відкриваються нові можливості". "В Україні ми володіємо пакетом акцій каналу 1+1", - пояснив він і ствердно відповів на питання про розширення бізнесу в Україні. "Але це секрет", - додав він.

Сорос з'явився у Пінчука на 10 хвилин у супроводі вагітної дружини голландського принца, яка працює в його компанії. Він пішов, бо мандрував з обіду на обід, а його супутниця сказала: "Але ми раді бути тут, навіть ненадовго". Також там були керівники "Лафаржу", "Мерілл Лінч" та журналісти західних ЗМІ. Повний список компаній отримати не вдалося. Загалом близько 30 осіб.

"Це все був один великий перформанс Олега Рибачука і його піднесеної розповіді про євроінтеграцію", - розповів про ланч представник України в Європейському банку реконструкції та розвитку Юрій Полунєєв.

Це саме помітив керуючий "Ротшильд Банку" по Франції Жан П'єр Салтієль: "Олег дуже добро відповідав на питання, він енергійний і відкритий – це головне враження. А розмови за столом йшли не про бізнес, а про політику. Людей більше цікавили відносини нової України з Росією та Євросоюзом".

Сам Рибачук виявив, що ланч не був рекламною акцією "Інтерпайпу": "Інакше я б просто не прийшов".

Пінчук же каже, що (виявляється!) він стає філософом і навіть як уміє допомагає Україні та... Ющенку. Що відбувається у середині цієї людини – поки зрозуміти складно. Але так само очевидно і інше – бути серед борців за демократію і мир вигідно йому самому. Зараз Пінчук стає максимально публічним - найкращий спосіб захисту отриманої за Кучми власності. Саме так починав в Росії Ходорковський. Просто президенти тут і там різні.

Гроші, вкладені у ланч, можливо, відкупляться збереженням активів вартістю більше у десятки тисяч разів. І Пінчук був би не бізнесменом, якби так не робив.

ЄБРРівець Юрій Полунєєв, який останні десять років живе в Лондоні, ішов з ланчу в меланхолічному настрої: "Україна існувала як закрите акціонерне товариство, де Віктор Пінчук є акціонером, який разом із собі подібними має контрольний пакет. Але контрольний пакет має належати суспільству! Він як розумна людина мав зрозуміти давно, що створення України як моделі відкритого акціонерного товариства іде на користь всім! У тому числі і йому. Я кажу це без зла до Віктора..."

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді