Ющенко в Європі: на конвертах і в месіджах

Четвер, 24 лютого 2005, 01:32
Віктор Ющенко відсвяткував свій день народження у Європі. В принципі, робити це не вдома – не оригінальний спосіб. Але якщо Кучма тікав у Москву на дачу до Путіна, то тепер Ющенко – у Страсбург для виголошення промови в Європейському парламенті. Все залежить від пріоритетів...

У вівторок після обіду, завершивши роботу на саміті НАТО, Ющенко продовжив двосторонні зустрічі в Брюсселі. Уже тоді дехто з гостей українського президента, яких він приймав у фешенебельному готелі "Конрад", почали приносити подарунки. Наприклад, прем'єр Люксембургу Жан-Клод Юнкер – нині він головний політик у всьому Євросоюзі – презентував помаранчеву краватку зі спеціальною символікою: буквою "Ю".

Зранку середи Ющенку зробили подарунок члени делегації – ручку з пером та... іграшкову бджолу. Потім Ющенко зустрівся з президентом Європейської комісії Хосе Баррозу – це чиновник номер один Євросоюзу.

Чи був там якийсь подарунок – з'ясувати не вдалося. Зате Баррозу відзначив Ющенку, що число "23"– дуже щасливе. Не тільки тому що це день народження Ющенка – а і тому що в самого Баррозу день народження 23 березня. А 23 січня Ющенко вступив на посаду президента. Одним словом, якби Баррозу знав, що 23 лютого – це також День радянської армії і військово-морського флоту, він би ще більше зміцнився у своїй думці.

Ющенко і Баррозу обговорили наповнення нового словосполучення у відносинах між Україною і ЄС. Ідеться про так звану "дорожню карту", яка є додатком до Плану дій Україна-ЄС на найближчі три роки і де записані особливі призи, які Україна протягом 2005 може отримати за помаранчеву революцію.

Через кілька годин на прес-конференції у Страсбургу Ющенко пояснив, чого хоче від цього року:

"Перше півріччя буде присвячено темі отримання статусу ринкової економіки. Друге питання – до листопада пройти всі формальні процедури щодо вступу України до Світової організації торгівлі". Можна вважати, що і перша, і друга мета в різній мірі реальна.

"Наступне питання – початок консультацій і переговорного процесу про створення зони вільної торгівлі з ЄС", - додав він. "Четверте – лібералізація візового режиму для студентів, дипломатів і... (Ющенко взяв паузу, згадуючи, для кого) і для журналістів".

Потім він збагнув, яка аудиторія перед ним сидить, засміявся і виправив порядок, хто має отримувати "легкі" візи: на перше місце він поставив журналістів, а потім студентів і дипломатів. В будь-якому разі, і те, і інше менш реальне.

"Далі – доступ України до галузевих проектів. Для цього буде проведено переговори з енергетичним департаментом і керівництвом ЄС відносно концепції по новим можливостям організації енергетичного ринку". Що криється за цією фразою, Ющенко не пояснив.

Ющенко задумався ще на секунду, а хтось із українських чиновників, які сіли поруч із журналістами в залі, дав йому підказку. "2005 рік треба присвятити облаштуванню українських кордонів і митниці для забезпечення режиму, уніфікованого до ЄС, який би не дозволяв там формуватися контрабанді, наркотрафіку, незаконній міграції", - сказав Ющенко.

"Всі пункти ми спробуємо сформувати у окрему "дорожню карту 2005", - пояснив він.

Відповідальними за це Ющенко назвав віце-прем'єра Олега Рибачука і представника України при Євросоюзі Романа Шпека. Минулого року у нього закінчився відведений дипломатам трирічний термін роботи на посаді. Але, схоже, він продовжить свою місію у Брюсселі. Як сказав Рибачук, "Шпек живе у європейській столиці довше, ніж деякі українські євроінтегратори – на цьому світі".

Щоправда, можливо, відбудеться пониження у статусі структури, яку має очолювати сам Рибачук. На питання, чи правда, що буде створено не комітет з євроінтеграції, а лише департамент, Рибачук сказав: "Буде інструмент – віце-прем'єр з євроінтеграції, і буде структура, яка забезпечуватиме секретарські функції для відносин Україна-ЄС. Моя задача – міксера, тобто взаємодія з нашими міністрами, навіть віце-прем'єрами для досягнення критеріїв ЄС".

Конверти з Ющенком

У середу зранку ще в Брюсселі Ющенко зустрівся з верховним комісаром Євросоюзу Хав'єром Соланою, а потім відбув до Страсбургу.

Це, як відомо, друга столиця Європи, тут по черзі з Брюсселем проходять засідання Європарламенту. Ющенко планував виступити у законодавчому органі ЄС ще в січні – тоді сесія проходила як раз в Бельгії – але через нельотну погоду захід зірвався.

Як відомо, Європарламент – найбільш демократичний і не найвпливовіший орган Євросоюзу – бо інтеграція всередині ЄС тільки зараз дійшла рівня, коли він може почати набувати ваги.

У Європарламент обираються політики, а не чиновники. При чому провідні фігури частіше ідуть працювати не в брюссельські структури, а в національні уряди, від яких як раз і залежить прийом нового члена до ЄС.

Тому в цих умовах Європейський парламент може дозволити собі більше, ніж інші ланки ЄС. Хоча б тому, що відповідальність за його слова наступає менша.

І виходить так, що Європарламент поки єдина структура Євросоюзу, яка має офіційні документи, де говориться про шанс України стати членом ЄС. Це дві резолюції, перша з яких ухвалена в кінці 1990-х, а друга – зараз, у січні, після помаранчевої революції.

У останній міститься прямий заклик Європарламенту до Ради ЄС та Єврокомісії дати Україні перспективу отримання членства в Євросоюзі.

Ця резолюція стала причиною, яка змусила Ющенка вдруге за місяць прибути до Страсбургу. Перед приїздом українського президента ажіотаж підтримав лідер Європейської народної партії Ханс-Герт Петтерінг. У бюлетені цієї найбільшої фракції Європарламенту було написано, що Ющенко прибув до них саме "після пропозиції пана Петтерінга якнайшвидше запросити Віктора Ющенка".

У січні, коли Ющенко виголошував промову у Раді Європи, тоді з цієї нагоди випустили сувенірний поштовий конверт із зображенням Ющенка і Саакашвілі. Тепер надрукували ще один – просто із зображенням Ющенка і двома тюльпанами – одним помаранчевим, а іншим синім із золотими зірочками, як на прапорі ЄС. Так непомітно Україна інтегрується в Євросоюз.

Символічний подарунок Ющенку зробив і голова Європарламенту Жозеп Боррелль – репродукцію картини 17 століття. Люди, які її бачили, говорять, що там намальована Україна – як складова Європи.

Ющенко обіцяє революції нових кольорів і відтінків?

У середу в сесійній залі Європарламенту Ющенко з'явився після того як депутати закінчили голосування по одному з питань – до речі, рішення ухвалювалися підняттям рук! Ющенка зустрічали стоячи і оплесками. Потім його промову ще п'ять разів переривали, не шкодуючи долонь.

Кілька євродепутатів прийшли у помаранчевих шарфиках, а в кінці одного з секторів зали засідань зібралися справжні фанати-депутати – вони взяли аркуші кольору революції і при вдалих репліках Ющенка робили ними як на стадіоні.

"У нас у всіх бувають дні народження, але не кожного дня ми можемо спостерігати те, що відбувається зараз в Україні!", - запросив Ющенка до слова голова Європарламенту Боррелль. Ющенко у вдячності склав руки на рівні грудей.

"Ми усі пам'ятаємо мобілізацію громадян України і здивовані тим розмахом, які прийняли реформи в вашій країні. Будьте певні, ви можете розраховувати на підтримку ЄС!", - додав Боррелль.

"Я щасливий представляти країну, що створила новий символ новітньої європейської історії! Зруйнована берлінська стіна, варшавський круглий стіл, помаранчевий майдан у Києві... Це символи нової Європи... Простір свободи від Ліссабону до Варшави нині сягає Києва, Львова, Харкова і Одеси. Ніхто не в силах здолати народ! Свободу не спинити ні в Європі, ні в світі!", - для початку Ющенко заговорив гаслами революції.

Потім Ющенко нагадав про січневу резолюцію Європарламенту.

"Ви, європейські парламентарі, маєте право вважати себе хрещеними батьками нової демократичної України. За українським звичаєм хотів би схилити голову і подякувати за підтримку українського народу у важкі хвилини", - сказав Ющенко і дійсно схилив голову. Зал здригнувся від оплесків.

Далі ще одна метафора – Ющенко повідомив, що Україна "на порозі визначних змін", а "процес нагадує випікання хлібу: потрібні якісні складові, потрібна кропітка і вміла праця, а коли тісто готове – треба форма, яку набере духмяна хлібина".

Першу частину промови Ющенко читав впевненіше – він розсипався у компліментах і неначе задобрював європейських депутатів. Ближче до середини він пішов у наступ і час від часу став збиватися.

Ющенко повідомив про амбіції України стати регіональним лідером і навіть лобістом інтересів Росії. Після того, як Україну... приймуть в ЄС і НАТО.

"Ми як ніхто зацікавлені у покращенні стосунків з Росією та іншими сусідами. Рух до Об'єднаної Європи, який би швидкий не був, не є проблемою для Росії, а сприяв би зближенню між Росією і ЄС!".

"Хочу відверто сказати: не вірте тим, хто стверджує, що інтеграція України до ЄС не в інтересах Росії або тим більше ізолюватиме її від Європи!"

Далі – більше: Не почавши навіть перегорів про членство, Ющенко уже окреслив майбутню політику двох провідних міжнародних структур у разі членства в них: "Україна у ЄС і НАТО ніколи не дозволить використати ці структури проти інтересів російського народу!".

"Стабільна, демократична, реформована, інтегрована в європейські політичні та економічні стосунки Росія – це ключовий інтерес України".

Далі Ющенко повідомив про намір взяти участь у врегулюванні придністровських проблем, "інших заморожених конфліктів".

Якщо вчитатися, що Ющенко говорив далі, то, очевидно, це могло б сподобатися кільком деспотичним президентам країн СНД:

"Регіональна інтеграція на основі європейських цінностей, формування від Вітебська до Баку зони стабільності – вісі країн, які прагнуть відповідати європейським нормам і стандартам – одна з ключових цілей України".

Після цього Ющенко вимовив фразу, де при бажанні можна легко побачити експорт революції. А можна просто метафору: "На ваших очах Україна збагатила палітру Європи новим помаранчевим відтінком. На черзі нові яскраві барви, бо немає нічого більш творчого і потужного ніж переможна свобода".

Помилка, яка не шокувала європейців

Головна частина промови Ющенка – це були клятви, що Україна ніколи не відмовиться від ідеї входження в ЄС: "Євроінтеграція – єдино можлива програма реформ для сучасної України. Вступ до ЄС визначено головним завданням".

"Перспектива членства є найефективнішим стимулом для реформ всередині країни", - сказав Ющенко і додав, що Україна буде проводити реформ навіть якщо не отримає від ЄС шансу на членство.

"Перемога демократії докорінно змінила Україну. І Україна, і Євросоюз не мають права втрати цей унікальний шанс..".

"Українці зробили сміливий крок назустріч демократії та Євросоюзу – настав час зробити мужній і сміливий крок назустріч українцям", - почав Ющенко провокувати європейців. "Україна готова подати формальну заявку на членство у ЄС!".

Ющенко згадав, що 21 лютого було підписано план дій Україна-ЄС на три роки. Там про вступ Києва до Євросоюзу навіть у космічній перспективі не згадується ніяк.

Як відомо, Плани дій Євросоюз укладає з країнами Східної Європи і Африки – це такий протез, який замінює ідею членства в ЄС. Цим країнам ЄС в односторонньому порядку дав статус "сусіда", а відносини з ними назвав "Політикою сусідства".

Навіть Кучма обурювався таким майбутнім. Ющенко в Страсбургу відразу попередив європарламентарів, що приймає План дій, але відмовляється від "сусідства": "Виконання плану дій ми розглядаємо поза Політикою сусідства. Політика сусідства не сприймається нами як адекватна основа стосунків України і ЄС".

Ющенко сподівається, що переговори про вступ до Європейського союзу Україна почне до 2007 року – тобто на завершальному етапі Плану дій, який Ющенко збирається реалізувати достроково.

"Мета моєї країни, головне завдання мого уряду і мене особисто – це вступ України до ЄС. Кінцевим результатом реалізації Плану дій, яку ми готові здійснити прискореними темпами, є укладання нової посиленої угоди за формою європейської угоди про асоціацію". Європейська угода про асоціацію – це теж етап до членства в ЄС, який пройшли Польща й інші східні європейці.

Цікаво, що сказане Ющенком багато в чому співпадає з рідкими промовами на європейську тему Кучми. Але тоді його в Брюсселі та Страсбургу особливо не слухали – бо не вірили в щирість сказано. У випадку з Ющенком приводу відмахнутися немає.

І це головна проблема європейських політиків. Або шукати, як зупиняти інтеграційну риторику української влади, або починати подавати сигнали, паралельно максимально відтягуючи в часі реальні дії по інтеграції України. Щоб цим займалося уже нове покоління єврочиновників. Україні в цій ситуації залишається справами переконувати Берлін, Париж, Лондон і Брюссель у тому, що їм немає чого боятися. А словами привчати їх звикати, що Україна буде в ЄС.

Щоправда, Ющенко теж веде свою психологічну гру. Інколи навіть несвідомо.

Під час виступу в Європарламенті він оговорився. Ющенко сказав: "Сподіваюся, що до 2007 року ми зможемо завершити переговори про вступ України до Європейського союзу".

Ті, хто слухали виступ українською, були вражені – адже втілити це нереально навіть для найбільших єврофантазерів. Але, як з'ясувалося, європейців обминув черговий шок. Перекладачі переклали на англійську неправильно по-змісту, але правильно по-суті – що Ющенко до 2007 хоче почати, а не завершити переговори про приєднання до Євросоюзу.

Це ж записано і в англомовному прес-релізі Європарламенту за середу. А оскільки здебільшого як базова мова використовується англійська, то у всіх документах ЄС залишилася фраза, яку Ющенко не говорив, але яку мав на увазі.

Сам же Ющенко, схоже, і не помітив, що прочитав не те. Бо коли на прес-конференції у нього стали цікавитися саме цим казковим завершенням переговорів до 2007, Ющенко сказав: "Ми говоримо про початок переговорів, а ви ставите питання про завершення переговорів. Тут є певна некоректність..."



Поїздка журналіста "Української правди" організована за сприяння Фонду підтримки ЗМІ посольства США


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді