Убивати Григоришина Суркіс не буде, але повоює

Неділя, 27 лютого 2005, 18:43
Cловесна війна між Григорієм Суркісом та російським бізнесменом Костянтином Григоришиним матиме новий виток розвитку. Тепер, схоже, будуть розпочинатися "бойові" дії. Замість спортивних справ свою суботню прес-конференцію президент Федерації футболу Суркіс присвятив конфлікту з Григоришиним і арешту за позовом його фірми "Пасіфік Інтернешнл Спорт Клабз Лімітед" акцій ФК "Динамо".

"Він (Григоришин) оголосив війну, я йому білет на війну не виписував. Повірте мені, що воювати я вмію! Але без зброї, словесно... І все буде проходити згідно з законом!", - заявив Суркіс.

Під час виходу до журналістів Суркіс зробив легкий наїзд і на нову владу, яка обіцяла демократію в державі. Але, найцікавіше, в той же час він встигав відвішувати компліменти на адресу президента Віктора Ющенка та навіть свого кровного ворога чотирирічної давності Юлії Тимошенко.

"Ті події, які приходять зі зміною влади, яка декларує, що вона буде прозорою, що буде здійснювати верховенства права – це слова та декларації, а деякі особи дозволяють робити такі вчинки, які не мають ніякого відношення до всі вищеназваних чинників демократії", - сказав Суркіс.

Ці слова стосувалися того, що губернатор Рівненської області Василь Червоній намагався примусити звільнитися з посади керівника обласного відділення Федерації футболу, хоча й не мав такого права – бо це є громадська організація і не підпорядковується органам державної влади.

Що стосується Григоришина, то лише згадування цього прізвища виразно змінювало обличчя Суркіса-старшого. В результаті Суркіс назвав Григоришина, який хоче відібрати у них з братом "Динамо", "негідником та аферистом". Причому, спочатку Суркіс зазначав, що не збирається давати характеристик Григоришину як людині чи економісту, але далі все-таки не витримав...

"Я не хочу давати оцінку Григоришину й обговорювати мораль людини, якої в її немає. Його футбол цікавить не в першу чергу, не в другу і навіть не в десяту. Його цікавить конвертувати те, що він стояв на трибуні під час революції, у свої особисті амбіції честолюбство і не більш того", - сказав Суркіс, маючи на увазі допомогу Григоришина помаранчевій революції.

"Це не означає, що безпрецедентне рішення Печерського суду (про арешт акцій "Динамо") буде реалізовано в реальному житті! Це не можливо з точки зору юридичної і правової, якщо ми живемо у правовій державі!", - додав Суркіс.

Не виключає Суркіс і того, що Григоришин і надалі матиме акції київського "Динамо", але виключає, що це будуть ті самі 98,71%, які той хоче забрати через Печерський суд.

"Якщо пан Григоришин хоче й надалі володіти акціями київського "Динамо", то він повинен заплатити гроші. Він, взявши участь в емісії та його представники, не виявили бажання купувати акцій. Це все з розряду совісті, а якщо її в людини немає, то немає про що говорити".

"У Григоришина було 18% акцій, він на що претендує? Купити клуб? Чому він це не зробив під час емісії, коли статутний капітал становив один мільйон гривень, а акціонери прийняли рішення, що він повинен бути доведений до 170 мільйонів гривень в рамках вимог ліцензування УЄФА".

"Таким чином, Григоришин вводить в оману абсолютно всіх! Він мав право викупити в рамках емісії 18% акцій, але йому для цього потрібно було заплатити 33-34 мільйони гривень. І тоді б його гроші працювали на український футбол. Сьогодні ж він однією цілою та однією сотою крендель акцій пред`являє нам, що він хоче купити 98,71 – це не смішно? Смішно, якщо б не було так сумно", - підкреслив Суркіс.

Відповідаючи ж на питання, чи зможуть відібрати "Динамо" і чи зміниться там власник, Суркіс відповів. "Ви подивіться на мене і ви все зрозумієте.! Я не дам цього зробити…"

Як відомо, зараз у Григоришина 0,1% акцій команди. Два місяці тому в інтерв'ю "Українській правді" Григоришин розповів, як, за його версією, все було: спочатку Суркіс обміняв 40% Запорізького феросплавного заводу Григоришина на 20% "Динамо". Потім він витягував з Григоришина акції інших підприємств в обмін на політичний дах, який виражався у його участі у складі власників футбольного клубу. Крім того, змусив 2% "Динамо" подарувати Кучмі на день народження.

Григоришин каже, про старій владі не міг цьому протистояти. При новій він хоче повернути всі підприємства назад – тим більше що свої 20% в "Динамо" він втратив під час додаткової емісії.

Григоришин каже, що як акціонер мав пріоритетне право на викуп акцій "Динамо" при їх формальному продажі, а фактично передачі від офшорних фірм Суркіса у особисту власність Ігоря Суркіса та Валентина Згурського, які формально акціонерами команди не були.

Григоришин також стверджує, що у нього є докази, що він повідомив Суркіса про готовність викупити "Динамо", але йому це не дали зробити.

В інтерв'ю Григоришин також натякнув, що готовий не чіпати "Динамо", якщо Суркіс поверне йому обленерго і заводи. Зараз Григоришин почав наступ на двох фронтах – одночасно намагається отримати і обласні енергокомпанії, і футбольну команду.

Про обленерго замовте слово...

Тема захоплення Григоришиним обленерго була піднята Суркісом неначе випадково, але з детальними подробицями.

"Григоришин нещодавно захоплював обленерго разом з якоюсь там "Альфою", яка була не "Альфа" (що входить у структуру СБУ), а комерційна охоронна структура, яка має ліцензію. Причому, поклавши на підлогу охорону, яка була присутня на об`єктах "Полтаваобленерго та "Прикарпаттяобленерго"!".

"Мабуть, дійсно у Григоришина, російського громадянина, є такі прави в цій країні, що він має право вийти за межі закону і реалізувати бажання щось зробити!... Але це бажання. А є ще верховенство права, яке нам обіцяла нова влада, яка йшла на вибори! Якщо це право було під час виборчих перегонів, а зараз воно відсутнє, чи про нього забули?" – не заспокоювався на прес-конференції Суркіс.

Щоправда, на запитання, чи має він сам відношення до власників п'яти обленерго, куди входить і полтавське, і прикарпатське, Суркіс, не коливаючись, відповів: "Ні!". Невідомо лише, звідки він знає всі деталі подій...

Розповідаючи, як захоплювали "Прикарпаттяобленерго", Суркіс відзначив позицію Ющенка, що все повинно вирішуватися виключно законом. Причому, торкнувшись теми обленерго, Суркіс знову згадав Григоришина і як він буде діяти проти нього: "Убивати Григоришина не збираюся, він потрібен як свідок тих злочинів, які він вчинив… ".

Чим далі продовжувалася прес-конференція Суркіса, тим більше здавалося, що над головою у Григорія Суркіса з`являться німб святого, який з кожною реплікою стає все більшим.

"Я завжди був законослухняною людиною, і заповнюючи декларації про прибутки, і сплачуючи податки, і таке інше..."

При цьому Суркіс поставив у провину Григоришину, що він працював із Павлом Лазаренком, який нині знаходиться в "местах не столь отдаленных", але далеких…

"Із всіх фінансових та бізнес структур, які мали значення для України, наша група ніколи не співпрацювали з групою Павла Лазаренка, що викликало в нього подив. Григоришин же так: 50% у Павла Ивановича і 50% Петра Кириченка, а потім він легко продавав ці 50 % іншим власникам... Він так напродавався, що він кричав, що в нього 40% пакет, але зараз в нього менше ніж 20%! Тому він і захоплює організації озброєними людьми".

"Профпридатність" Григоришина як бізнесмена, який ніколи не цікавився справами київського "Динамо", будучи акціонером команди, також викликає у Суркіса сумніви.

"Що стосується вашого запитання, чи брав пан Григоришин участь в економічному житті клубу. Не брав участі, не бере і не збирається брати. Навіть, якщо собі представити те, що називається купівлею акцій, то найгіршого менеджменту не можна собі представити. Потрібно бути спеціалістом і щось розуміти! Ще потрібно любити клуб і поважати його традиції! Він хоче дорваться до всього того, що називається інфраструктура київського "Динамо".

Також Григорій Суркіс натякнув, що Григоришину незабаром прийдеться займатися чимось іншим, ніж забирати "Динамо"….

"Незабаром пану Григоришину прийдеться займатися своєю долею. І не так, як він говорив, що "я боюсь Суркіса, бо він мене вб`є". І пістолет в кармані возив і казав, що Суркіс йому арешт організував. Я ніколи про це не говорив і по одній простій причині – це дурість!", - сказав він, маючи на увазі арешт Григоришина восени 2002, коли у нього в кишені "знайшли" пістолет і кокаїн.

"Якщо б Суркіс чи Медведчук у свій час хотіли би (коли Медведчук був головою адміністрації) арештувати пана Григоришина, то хіба кращого методу не було, ніж арештувати його разом з паном Сівковичем?! Щоб потім деякі канали показували, як його кладуть на асфальт і дістають наркотики та пістолет?! Це примітивно!", - вирішив Суркіс.

Втім, Суркіс визнав, що колись співпрацював з Григоришиним, але вже жалкує про це.

"У нас дійсно раніше були разом з Григоришиним спільні підприємства, але, слава Богу, я від такого партнерства відмовився. Але я хочу вам сказати відверто... Ми проініціюємо, щоб правоохоронними органами були перевірені підприємства, коли їх очолював Григоришин".

"Я кажу про обленерго, коли, умовно, олівець коштував один долар, а зараз виявляється, він коштує 10. Таким чином пан Григоришин забирав прибуток, дуривши і своїх партнерів, нас!".

"Цікаво також, якої думки будуть податкові органи Росії, що пан Григоришин отримував прибуток України і чи платив він податки в своїй країні. Як тільки канал "Росія" покаже не тільки інтерв`ю Григоришина, де він махає шаблею і кричить, що повідрубає всім голови і позабирає все у Суркісів, тоді побачимо..."

Окрім того, Суркіс, вперше назвав Григоришина "негідником" і сказав, що доведе це. Правда, ще на початку прес-конференції Григоришин отримав від Суркіса ще один не надто почесний "титул" – "закордонний аферист". Причому, Суркіс пообіцяв, що тепер присвятить Григоришину частину свого життя, щоб довести, що він, знову ж таки, "негідник" та ще "приспособленець".

Що стосується інформації, що судові виконавці не можуть знайти акції київського "Динамо", щоб накласти на них арешт, то Суркіс відзначив: на час їхнього візиту вони просто не застали реєстраторів акцій – і нехай приходять у наступний понеділок з рішенням суду, і їм все покажуть. Якщо до цього не буде іншого рішення іншого суду...

Суркіс співає дифірамби Тимошенко

Загалом, за словами Суркіса, дії Григоришина навколо "Динамо" ледь не зірвали чемпіонат України з футботу: "Деякі керівники клубів дзвонили і пропонували бойкотувати проведення чемпіонату України!".

"Брати Суркіси можуть подобатися і не подобатися, але не можна нині плювати на символи та їх топтати. З того моменту, коли ми стали незалежними, про Україну мало знали. Я пишаюсь тією роллю, яку в 1993 роках зіграла наша команда, перш за все менеджерів, яка зберегла, як говорить Микола Томенко, бренд київського "Динамо". Цей бренд нині не належить не Суркісу, а всій Україні. Якщо є в бюджеті кілька десятків мільйонів, щоб фінансувати клуб – будь-ласка, приходить і покажіть як ви це зробити!"

На питання, чи зустрічався Суркіс після революції з новою владою, він повідомив: "Мені не приходилося брати участь у зустрічах з кимось з перших людей в керівництві країни, я місяць хворів. Найближчим часом, я буду ініціювати такі зустрічі, інша справа, щоб влада відгукнулася на це...".

Суркіс не зміг відповісти, хто може стояти за Григоршиним і чи часом це не Томенко, який нещодавно заявляв про можливий повернення "Динамо" (Київ) у держвласність.

"Ви знаєте, я не слідчий… Я не думаю, що між Григоришиним та паном Томенком є якість домовленості. Після виступу Томенка на Генеральній асамблей НОК України (на минулому тижні) він підійшов до мене і сказав, що він йде на нову нараду і не залишається на ту частину, де буду давати промову я, щоб послухати мої репліки".

"Він (Томенко) вибачився за те, що багато що робиться, то робиться на емоціях і що він можливо, ще не відійшов від революції. Рано чи пізно потрібно відходити від революції і не діяти лозунгами", - заявив Суркіс.

(Сам Томенко у суботу обурено заявив у коментарі "УП", що "це брехня, я не вибачався і не збираюся вибачатися перед Суркісом". "Він і його родина неадекватно оцінювали мій психологічний стан – думаю, це їм треба вибачатися", - сказав Томенко, маючи на увазі коментарі Ігоря Суркіса в 2004 році, що він був готовий надати нинішньому віце-прем'єру путівку на відпочинок. Було це під час викриттів депутата Томенка стосовно будівництва дачі Медведчука на Закарпатті під виглядом бази "Динамо".

Зараз, за словами Томенка, йому треба ще тиждень, щоб закінчити доповідь для президента Ющенка стосовно ситуації з "Динамо". У понеділок віце-прем'єр збирається отримати від київської мерії документи щодо переходу власності "Динамо" до Суркіса.)

Тим часом Суркіс заявив на прес-конференції, що події навколо "Динамо" погано вплинули на атмосферу в середині команди перед матчем у відповідь з іспанським "Вільярралом".

"Дружини футболістів "Динамо" телефонували до своїх чоловіків і запитували, що сталося з "Динамо". Кого ж арештували? Суркіса, акції "Динамо"? Думають, їх арештовувати, якщо Суркіс їх купив на вторинному ринку, а хтось це право не використав... Якщо людина несе ахінею, то її так потрібно і сприймати."

Піднесено ж Суркіс говорив про те, що проведення Євро-2012 в Україні та Польщі співпадає з планом дій президента Ющенка про благополуччя в Україні. За словами Суркіса авторитет Ющенка та Квасневського в Європі та його як президента Федерації футболу в УЄФА та ФІФА дає шанс.

Ще однією цікавою інформації може стати те, що група депутатів ініціювала в регламентний комітет Верховної Ради звернення, щоб відібрати депутатський мандат в головного тренера збірної України Олега Блохіна. За словами Суркіса, Блохін у збірній не отримує жодної копійки. Правда, у це віриться дуже тяжко, знаючи Олега Блохіна, у першу чергу, як людину…

При цьому Суркіс навів як приклад Тимошенко, з якою в нього давні ворожі відносини. "Я можу вам навести приклад Юлії Тимошенко, яка віддала свій депутатський мандат відразу, як за неї проголосував зал (коли обирали прем`єром). Потрібно брати приклад з таких, як Юлія Володимирівна. Тут вона приклад для того, щоб її наслідувати", - сказав Суркіс.

На питання, які відносини у Суркіса з нинішнім держсекретарем Олександром Зінченком, то, за словами Суркіса, раніше вони товаришували, були в одній партії, але потім людина обрала інший шлях, і це її право, "але ми й не вороги", - зазначив, посміхаючись Суркіс.

Найбільше компліментів від Суркіса дісталося президенту Ющенку, якого президент ФФУ буде запрошувати на футболи. Але на запитання, чи власне любить Ющенко футбол, Суркіс відповів так:

"Ви задаєте мені дуже тяжке запитання. Я не знаю. Я знаю єдине, він любить Україну. Якщо футболісти, відстоюючи честь країни, будуть грати на міжнародній арені і відстоюватимуть честь національного прапору, то, я впевнений, що Віктор Андрійович, як і пан Ширак, буде дуже любити футбол!".

"Між іншим, Віктор Андрійович поздоровив Андрія Шевченка із завоюванням "Золото м`яча". Це про щось говорить! Це при цьому, що Шевченко підтримав на президентських виборах іншого кандидата!".

"Нормальна людина наш президент? Нормальна. Це моє зобов`язання запросити першу людину в країні до присутності на футбольному заході. Я сподіваюся, що Віктор Андрійович прийме наше запрошення".

Читайте також:

Константин Григоришин: Гриша Суркис говорил, что Папе надо подарить 10% собственности

Константин Григоришин: Сейчас все "Динамо Киев" оформлено на двух людей. Я заберу его у Суркиса из принципа


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді