Новий міністр закордонних справ Борис Тарасюк: У Москві про мене сформувався невірний стереотип

Четвер, 3 лютого 2005, 14:49
У Міністерство закордонних справ повертається Борис Тарасюк. Чотири з половиною років тому його зняли за вимогою Москви та при підтримці керівника зовнішньополітичного відділу адміністрації президента Анатолія Орла. Про відставку свого міністра тодішній прем’єр Ющенко дізнався від преси.

Нинішнє призначення Тарасюка – це другий після внесення Тимошенко на прем’єра відвертний жест Ющенка на адресу Росії: що він самостійний при визначенні своєї команди і не озирається на те, як це буде сприйнято в Кремлі. Через що Кучма і відправив Тарасюка у відставку.

Відразу після підписання указу про друге сходження Тарасюка на вершину дипломатичної служби він дав невелике інтерв’ю „Українській правді”.

- Ваш пріоритет на посаді керівника МЗС: Росія чи євроатлантичний вектор?

- На місці міністра я відійшов би від декларативності та перейшов би до конкретних справ. Слід реалізувати ті пріоритети, які визначені президентом – європейська інтеграція.

Але відразу додам – політики „або-або” не буде.

- Протягом якого часу Україна може досягнути критеріїв членства в НАТО?

- Пріоритетом є європейська інтеграція. Тому треба все зусилля спрямувати на неї.

- Але у вас імідж євроатлантиста, який прагне до НАТО!

- Якщо іти за іміджами, створеними в Москві, то виходить, що я виступав за проєвропейський курс України, і, за їхньою логікою, антиросійський. Що було абсолютно невірним стереотипом! Не треба дивитися на якусь особу як на людину, яка іде якимсь одним курсом.

- Чи значить це, що ви відкладаєте ідею членства в НАТО, адже досягнути критеріїв Альянсу простіше, ніж членства в Євросоюзі.

- Я думаю, Україна не буде унікальною з-поміж країн центрально-східної Європи, які на шляху до ЄС вступали до НАТО. Тут не буде виключення для України.

- Ющенко запровадив посаду віце-прем’єра з євроінтеграції, і це місце посів Олег Рибачук. Його повноваження конкурують з вашими...

- У різних країн, які інтегрувалися до Євросоюзу, ніколи не було конфлікту між МЗС і структурами, які займалися вступом до ЄС. Всім вистачить роботи! Особливо в частині приведення нашого законодавства до законодавства ЄС. Тут дуже багато чого слід зробити. Так само як по міжгалузевому узгодженню і приведенню до стандартів ЄС. Тому я співчуваю віце-прем’єру з євроінтеграції.

- Як складатимуться відносини з Росією за вашого керівництва МЗС?

- Вони будуть конструктивними, прагматичними, доброзичливими.

- Яка доля чекає на ЄЕП?

- Глибокий аналіз і перевірка на відповідність національним інтересам у правовій та економічній площині.

- Кажуть, що перегляд угоди про створення ЄЕП можна здійснити через механізм експертизи у Конституційному суді?

- Таке подання уже було зроблено, але воно поки не розглянуто КС.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді