Ахметов, Пінчук і Тарута - українські мільярдери

П'ятниця, 11 березня 2005, 17:45
Американський діловий журнал Forbes оприлюднив свій щорічний список мільярдерів. Уперше в його списку з'явилися представники України. Ними стали Ринат Ахметов, Віктор Пінчук і Сергій Тарута.

У списку з 691 міліардера Ринат Ахметов зайняв 258-е місце з $2,4 млрд. Він контролює компанію System Capital Management, що володіє низкою великих промислових підприємств Донбасу.

Зять колишнього президента Кучми Віктор Пінчук зайняв у списку 507-е місце з $1,3 млрд. Він контролює, зокрема, Нікопольський завод феросплавів, частка якого на світовому ринку феросплавів становить 11,5%.

Сергій Тарута (620-й з $1 млрд) — голова ради директорів корпорації "Індустріальний союз Донбасу", у яку входять більше 40 підприємств чорної металургії й інших галузей.

На думку російського видання "Ведомости", увагу до України притягнули бурхливий ріст цін на сировинні товари й політичні події в країні.

"Капіталізм у його зародковій формі дуже нам цікавий", - пояснює один з укладачів списку Луїза Кролл.

Оцінити статки українських бізнесменів було важко, зізнається вона, — і не тільки через скритність самих олігархів. У 2004 році Ахметов і Пінчук за $800 млн купили найбільший в Україні металургійний комбінат "Криворіжсталь".

"Купили його з великою знижкою, так що їхні реальні статки потрібно оцінювати акуратно", — говорить Кролл. У лютому українська влада почала деприватизацію "Криворіжсталі" — якщо Ахметов і Пінчук втратять її, вони можуть втратити й місця в списку.

До речі, оцінка Forbes істотно відрізняється від оцінки польського видання "Впрост", який минулої осені вимірював багатство підприємців Східної й Центральної Європи.

Восени 2004 його експерти назвали Ахметова шостим серед найбагатших людей Центральної й Східної Європи зі статками у три з половиною мільярди доларів.

Віктор Пінчук у списку "Впрост" був на 10 місці. За даними поляків, його капітал за останній рік зріс до суми в 2,5 мільярди доларів.

На 12-му місці був головний акціонер капітал-групи "Приват" Ігор Коломойський.

А от Тарута був 15-м. У рейтингу ж Forbes Коломойського немає.

На сайті Forbes інформація про найбагатших українців виглядає так.

 
 
Ринат Ахметов

38, self made
Джерело: сталь, шахти
Статки: 2,4 мільярди
Громадянство: Україна
Проживання: Донецьк, Україна
Промисловість: різні сфери
Сімейний статус: одружений, 2 дітей
Донецький Національний технічний університет, бакалавр

Син шахтаря, Ахметов побудував свою українську імперію сталі й вугілля в середині 1990 за рахунок зв'язків з Віктором Януковичем, тоді губернатором східного регіону Донбасу, багатого на сталь і вугілля. Пізніше Янукович став прем'єр-міністром, а в 2004 році програв президентські вибори.

Разом з мільярдером Віктором Пінчуком Ахметов в 2004 році переміг на сумнівних торгах за найбільшу кампанію "Криворіжсталь", куплену за 800 мільйонів доларів.

Київський суд ухвалив рішення щодо визнання покупки незаконною, але обоє покупці подали апеляцію. Разом зі своїми політичними партнерами, які впали в немилість, і без того відлюдькуватий Ахметов піде в тінь.


Розташування мільярдерів по країнах.
Діаметр диска відображає розмір статку. Червоний диск вказує на Ахметова


 
Фото Forbes
 
Віктор Пінчук

44, self made
Джерело: сталь
Власний капітал: $1,3 млрд.
Громадянство: Україна
Місце проживання: Дніпропетровськ, Україна
Виробництво: різноманітне
Сімейний стан: одружений, 2 дітей
Дніпропетровський металургійний інститут, докторантура

Зять екс-президента Леоніда Кучми, використав свій ступінь кандидата наук для заснування компанії "Інтерпайп" у 1990 році, нині четвертого за величиною виробника сталі у світі. З компаньйоном – мільярдером Ринатом Ахметовим за $800 мільйонів виграв сумнівний конкурс з продажу найбільшої української компанії "Криворіжсталь".

Київський суд визнав продаж незаконним, але вони обидва подали апеляцію. В цьому році був прийнятий вищими колами в Давосі, зараз співпрацює з фондом Сороса "Відродження" й зі Стівеном Спілбергом над виготовленням документального фільму про масове знищення людей в Бабиному Яру на Україні в роки Другої світової війни.


 
фото з сайту ІСД
 
Сергій Тарута

Джерело: сталь
Статки: 1 мільярд доларів.
Громадянство: Україна
Місце проживання: Донецьк, Україна
Промисловість: різноманітне
Сімейний стан: Одружений, 2 дітей

(Forbes не зміг знайти фотокартку Тарути, тому його біографія єдина серед українців висить на сайті без фото)

Розпочинав як менеджер на Азовсталі (зараз її власником є найбагатша людина України Ринат Ахметов). В 1995 році став членом конгломерату зі сталі, вугілля та енергетики "Індустріальний союз Донбасу", головою якого він є зараз.

Нещодавно програв конкурс третьому серед найбагатших людей світу Лакшмі Мітталу на придбання Польського сталелітейного металургійного заводу.

Також він має інтереси в сільському господарстві, будівництві та Донецькій фондовій біржі, найбільшій регіональній фондовій біржі в Україні.



Традиційно щороку хтось із великих бізнесменів заявляє про те, що названі виданнями суми не відповідають дійсності. Швидше за все, це пов'язано з тим, що ніхто з них не називає подібні цифри у своїх податкових деклараціях.

Цього року своє багатство вирішив заперечувати Сергій Тарута - донецький бізнесмен, що у звичайному житті ще менш публічний і доступний для ЗМІ, ніж Ринат Ахметов.

Тарута повідомив журналістам, що методика оцінки капіталу йому не відома.

Разом з тим Тарута сказав, що власність "Індустріального союзу Донбасу" може бути навіть дорожча 1 мільярда доларів, однак неправильно приписувати всі ці гроші йому.

"У мене є партнери", - сказав Тарута. На питання, хто це, він сказав: "Думаю, буде неправильно називати їх без їхньої згоди. Це два основних партнери, а також друзі по життю".

За його словами, одна із західних компаній зараз проводить оцінку "ІСД".

Читайте також оцінку статків найбагатших українців минулих років:

2004

МЕДВЕДЧУК ВИЛЕТІВ ЗІ СПИСКУ СХІДНОЄВРОПЕЙСЬКИХ БАГАТІЇВ

2003

Найбагатші українці: Ахметов, Пінчук, Коломойський, Ярославський, Тарута, Медведчук

Де беруть гроші українські олігархи?

МЕДВЕДЧУК – НАЙБІДНІШИЙ З НАЙБАГАТШИХ

Мільярдери Ахметов і Пінчук виходять на міжнародну арену

2002

МЕДВЕДЧУК В ДВА РАЗИ БІДНІШИЙ ЗА АХМЕТОВА


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді