Тимошенко – Ющенко: близький початок зими?

Середа, 16 березня 2005, 21:29
На вулиці зима поступово відступає, у відносинах між соратниками Ющенка вона тільки починається. У середу зі складу фракції "Наша Україна" вийшли два десятки депутатів групи Костенка, можливо, таке ж рішення ухвалить Народний Рух Тарасюка. Тим часом Юлія Тимошенко збирає нову конструкцію своєї політсили. Не виключено, що і перші, і другі, й навіть треті підуть на вибори 2006 року окремо від партії Ющенка.

Українську народну партію Юрія Костенка виштовхнули в окреме життя, коли було створено проект мрії Ющенка – псевдо-єдину партію "Народний Союз Наша Україна". Ющенко хотів, щоб УНП також увійшло до цього утворення, але Костенко навпаки, тепер навіть від'єднався від уже колись спільної фракції.

Костенко буде відокремлюватися і в регіонах – за його словами, в обласних радах УНП також створює свої фракції. Схоже, рішення розійтися не засмутило нікого – ні з боку Костенка, ні з боку організаторів нової партії Ющенка.

У "Народному Союзі Наша Україна" користь від присутності Костенка оцінюють низько – бо все одно партія Ющенка будується по-новому, чисельність може сягнути 750 тисяч, і від втрати оргструктури УНП ніхто не буде плакати. А якби вони залишилися, то довелося б ділитися прохідними місцями у виборчому списку.

Шанси УНП самостійно подолати 3% бар’єр на виборах-2006 у "Народному Союзі Наша Україна" вважають несерйозними і говорять, що якщо Костенко захоче мати майбутнє, змушений буде саморозпускатися і вливатися до них. Бо блокуватися Ющенко наказав лише з БЮТ і партією Литвина, і УНП як окремий учасник блоку не розглядається. І навіть якщо тепер костенківці захочуть приєднатися, умови будуть гірші, ніж робити це з самого початку.

Усередині політичної сили Костенка над такими аргументами сміються. Вони впевнені, що "Народний Союз Наща Україна" спіткає доля в кращому випадку "За єдУ", в гіршому – НДП. В УНП сперечаються лише, коли почнуться розварюватися Порошенко, Пинзеник, Безсмертний, Зінченко, Мартиненко і Петро Ющенко – через кілька місяців чи на це треба рік-півтора.

Партія Костенка збираються розвивати свою структуру окремо, щоб потім Ющенко міг сам визначитися, що краще. Там також не дуже вірять, що буде дотримана жорстка умова – "Народний Союз Наша Україна" блокується лише з БЮТ і Литвиним. Бо не факт, що керівник партії Безсмертний знайде спільну мову з Тимошенко і тим більше з Литвиним. Тоді й в УНП, якщо вона захоче, є шанс знову опинитися зі старими соратниками – але навпаки, на більш вигідних умовах.

Однак є ще один гравець, який може переламати всі розклади. Звати її Юлія Тимошенко, і саме з нею УНП хотіла б себе бачити у окремому блоці. Самій же Тимошенко чим далі тим менше подобається те, що відбувається.

Напередодні свого призначення прем’єром Тимошенко назвала ціну, яку вона заплатила Ющенку за це – зобов’язалася іти на виборах 2006 року разом з "Нашою Україною". "Ми блоково єднаємо наші зусилля", - сказала у січні Тимошенко. Але події говорять про те, що ця домовленість до виборів може бути денонсована.

Тимошенко нарощує вагу своєї політичної сили. До БЮТ вступають бізнесмени-кучмісти. Прихід з СДПУ(о) до фракції Тимошенко давнього соратника Бакая Олександра Абдулліна обурив Степана Хмару, і він почав говорити про свій вихід. Його трохи повмовляли залишитися, але не дуже сильно – і натомість вирішили прийняти ще одного депутата-підприємця із рядів СДПУ(о) – Лукашука.

Далі буде більше. Депутати-старожили БЮТ говорять, що Тимошенко уклала угоду з групою депутата Миколи Гапочки – це один із одіозних прихильників Кучми в дореволюційній Україні. Справа в тому, що Гапочка очолює "Союз", а там залишилося 13 депутатів і найближчим часом вони зникнуть.

Тому старі тимошенківці підозрюють, що Гапочка продовжить кар’єру як їхній соратник. Це наводить на них жах, під впливом якого вони розкривають секрет, що про угоду їхньої політсили з Гапочкою вони дізналися зі ЗМІ, а з самою Тимошенко уже тривалий час не бачилися.

Але шок їхній ще більше підсилюється, коли дізнаються, що промацати грунт щодо вступу до БЮТ приходив... екс-адвокат Януковича Степан Гавриш. Частина БЮТівців з опозиційним стажем не приховують, що їх можуть так само допекти, як і Хмару.

Тим часом, кажуть, до БЮТ найближчому майбутньому можуть прийняти депутата-космонавта екс-радника Кучми Леоніда Каденюка, просився у фракцію екс-заступник голови СДПУ(о) Борис Андресюк та начебто заступник Кінаха у Партії промисловців і підприємців Микола Оніщук.

Ще один гіпотетичний член БЮТ – Енвер Цкітішвілі, який до обрання в парламент очолював Алчевський металургійний комбінат (власником цього підприємства є Індустріальний союз Донбасу).

Як кажуть бютівці, ці кадрові пропозиції обговорюються безпосередньо з Тимошенко і про них вони дізнаються або з чуток, або їх ставлять перед фактом.

Крім партійного авторитаризму все це свідчить ще про одне – Тимошенко підсилюється перед виборами-2006. Про це також говорить створення окремої фракції БЮТ у Львівській облраді та намір "Батьківщини" об'єднатися з партією Бродського "Яблуко".

Робота на посаді прем’єра неодмінно підвищить рейтинг Тимошенко, і здавати його у складчину до "Народного Союзу Наша Україна" було б помилкою її як політика. Ідею про те, що Тимошенко має іти окремо від Ющенка, уже озвучив Олександр Волков, який протягом останнього року став одним із найбільш наближених до чинного прем’єра політиків.

Волков пропонує, щоб партія Ющенка "Народний Союз Наша Україна" балотувалася окремо, а БЮТ – окремо, і, можливо, в коаліції з Народною партією Литвина. Зрозуміла, така конструкція вигідна самому Волкову – він тоді легко отримає місце у такому виборчому списку. Якщо ж буде єдиний блок з партією Ющенка, так само вірогідно, що він там місця не отримає.

Але Волков пояснює це прагматизмом загальним: якщо буде два ешелони – то і голосів вони наберуть більше. "Для "Народного Союзу Наша Україна" блок з БЮТ і Литвином нічого не додає. У цієї партії є 30-35% і рейтинг цей не зросте. Бо такий твердий електорат Ющенка", - сказав Волков. З цифрами сперечатися можна, але і логіка в словах Волкова є. Бо скільки б "Народний Союз Наша Україна" не називали ліберальною силою, а не націонал-демократичною, вона асоціюється з Ющенком як правим політиком.

За словами Волкова, Тимошенко "має діяти в тих регіонах, де позиції Ющенка слабкі – на півдні та сході". "А потім у парламенті "Народний Союз Наша Україна" і БЮТ з Народною партією об'єднаються", - описує з наївним обличчям Волков. Який точно знає, що об'єднання уже всередині Верховної Ради буде відбуватися на значно вигідніших умовах, ніж якщо вони це зроблять до виборів. Тим більше якщо в "Народного Союзу Наша Україна" не вистачатиме голосів для створення більшості – а так воно і буде.

Заяви Волкова – це ідеальне відображення інтересів Тимошенко. Якщо вона балотується окремо від партії Ющенка, то вона нічого не втрачає.

Судіть самі: провідні члени "Народного Союзу Наша Україна" говорять, що якщо у них буде блок з Тимошенко, їй дадуть квоту 25% виборчого списку. І це в кращому випадку, бо не менше 25% складе персональна квота Ющенка, а інші 50% треба розділити між усіма іншими лідерами партій, які влилися у "Народний Союз Наша Україна" (Порошенко, Пинзеник, група "Разом") плюс залишити квоту для Литвина (а Ющенко все ще хоче бачити його у цьому колгоспі).

У разі, якщо ця коаліція "Народного Союзу Наша Україна" разом з БЮТ на виборах набере 50% голосів – що сумнівно і буде вважатися безумовною перемогою – то Тимошенко заведе до наступної Верховної Ради максимум 60 своїх депутатів (50% на виборах – це десь 240 місць, якщо враховувати бонуси, які отримують переможці за рахунок тих партій, які балотувалися, але не подолали 3-відсотковий бар’єр. 60 мандатів Тимошенко – це 25% від 240.)

Але так само ці ж 60 депутатів Тимошенко може набрати самостійно, не об’єднуючись в коаліцію з "Народним Союзом Наша Україна". Для цього БЮТ, якщо він балотуватиметься самостійно, треба набрати на виборах лише 11-12%. А це мінімум, на який може розраховувати Тимошенко у найближчій парламентській кампанії. Насправді її потенціал – за 20%.

При цьому вона не витрачає нерви на поділ виборчого списку, не воює з Безсмертним, Порошенком і Зінченком за вплив на хід кампанії, не змушена погоджувати ні з ким склад учасників блоку, і взагалі живе самостійним щасливим життям.

Єдина проблема – гроші для окремої участі у виборах – легко вирішується за рахунок новоприйнятих членів фракції БЮТ плюс призначення Волкова казначеєм кампанії.

Крім того, як раз на те, що Тимошенко піде окремо, і розраховує Українська народна партія Костенка. Щоправда, в її рядах мало бізнесменів – наприклад, Слободян і Ігор Тарасюк – зате є два губернатори, Червоній і Жовтяк.

Очевидно, що для Тимошенко союз з "Народним Союзом Наша Україна" нічого не дає. З іншого боку, Тимошенко зв’язана клятвою Ющенку іти на вибори-2006 із його силою. І, щоб порушити її, треба мати залізні аргументи. Які, втім, можна назбирати.

Поки Тимошенко може вести щоденник із претензіями до президента і його підлеглих, щоб потім довести, що не вона першою порушила угоду.

Тимошенко може відповісти, що вони не домовлялися, що представники Ющенка у владі будуть тихо воювати проти неї. У Тимошенко є приводи обурюватися, що кадрові призначення не узгоджуються з Кабміном, що Радбез Порошенка вставляє палки у колеса, а нова влада формується без урахування пропорції, згідно з якою за Тимошенко закріплено одну чверть посад.

Якщо подивитися на півтора місяця указів Ющенка, то у центральну владу прийшли, схоже, тільки чотири представника БЮТ – крім неї самої це глава СБУ Олександр Турчинов і керівники Нацкомісії регулювання енергоринку Кальченко і Головного контрольно-ревізійного управління Сивульський.

При цьому на деяких принципових призначеннях відбувається нехтування конституційних прав Тимошенко-прем'єра. Як кажуть, нові керівники НАК "Нафтогаз" Івченко і НАК "Вугілля України" Новіков навіть не проходили узгодження з Тимошенко. При тому, що за Кучми, коли в 2000 році уряд домігся усунення Бакая з "Нафтогазу", то кандидатуру його наступника узгоджували з прем’єром Ющенком.

На голову "Нафтогазу" Тимошенко хотіла оголосити конкурс, але Ющенко питання вирішив самостійно. Так само і прізвища деяких заступників міністрів, навіть у рідному ПЕК, Тимошенко дізнається із преси. І при цьому сильно дивується.

Тому в разі, якщо Тимошенко захоче балотуватися окремо від "Народного Союзу Наша Україна", у неї є аргументи, чим пояснити Ющенку порушення даного йому слова.

Але тоді у Ющенка буде зайвий аргумент зняти її з посади глави уряду. Питання лише, чи піде він на це перед виборами, бо це автоматично може відбитися на її рейтингу. І чим вище він буде, тим гірші будуть шанси "Народного Союзу Наша Україна".

З'ясувати плани Тимошенко на 2006 рік "Українська правда" спробувала під час короткого інтерв’ю з самим прем’єром. Поставити вдалося лише кілька питань. Але відповіді Тимошенко відрізняються від категоричних запевнень бути у єдиному блоці з "Нашої Україною", даних у січні цього року.

- Чи буде БЮТ брати участь у блоці з "Народним Союзом Наша Україна" на виборах-2006?

- Я дуже чітко сказала, що з Віктором Андрійовичем я поряд як мінімум десять років. Як мінімум! Наша політика завжди буде узгоджена, збалансована, і, я вважаю, що ми партнери практично на половину життя.

І тому ми виберемо ту форму, яка буде найкориснішою для спільної перемоги на парламентських виборах.

- Це буде виборчий блок?

- Я думаю, що ближче до виборів ми знайдемо форму і концепцію, конфігурацію нашої участі у виборах, яка дасть найбільший результат нашій спільній політичній силі. Це я можу твердо сказати.

Я твердо знаю, що як у мене до Віктора Андрійовича, так і у нього до мене є повна довіра, порозуміння та командна робота.

- Як ви прокоментуєте непогодження з урядом кадрових призначень – заступників міністрів, керівника "Нафтогазу"?

- Кадрові питання завжди ідуть важко, з якимись дискусіями. Але, думаю, протягом двох тижнів і в регіонах, і в центрі ми усі кадрові призначення завершимо. І просто буде нормальна робота.

- Але ж призначення голови "Нафтогазу" не проходило через Кабмін?

- Слухайте, де б вони не проходили, виконувати вони будуть мої доручення ідеально! Це я вам гарантую!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді