Степан Хмара: "Якщо Абдулін буде у нашій фракції, то мені там не місце"

Субота, 19 березня 2005, 11:17
Степан Хмара таки вийшов з фракції БЮТ. Це стало несподіванкою для багатьох. Степан Ількович — не просто член фракції, він був заступником Юлії Тимошенко по партії, один з найближчих її соратників.

В те, що Хмара піде, до останнього моменту не вірив ніхто з його колег, в тому числі і сама Тимошенко, про що свідчить її заява, мовляв "треба знати Хмару, нікуди він не піде, а подисциплінувати фракцію завжди на користь".

Що мала на увазі Юлія Володимирівна? Що Степан Ількович побоїться втратити мандат і тому нікуди не піде? Це — не про Степана Хмару, який не був помічений у любові до посад чи мандатів. Свого часу він покинув ряди УРП, партії, яку сам створював, через те, що вона взяла курс на повну і беззастережну підтримку діяльності президента Леоніда Кравчука.

Чи, може, Тимошенко хотіла сказати, що Хмара, як вірний друг і соратник, не залишить фракцію в такий відповідальний момент? Про її думку можна лише здогадуватися. Тому що сама Юлія Володимирівна пояснювати не стала.

Протягом останніх двох тижнів Степан Ількович сперечався з головою фракції БЮТ Олегом Білорусом щодо прийняття до її лав свіжих депутатів, колишніх "кучмістів" і зокрема членів СДПУ(О), однак безуспішно.

До БЮТ таки прийняли лідера аграріїв Михайла Гладія та члена фракції СДПУ(О) Олександра Абдуліна. Абдулін, якого Хмара вважає хресним батьком і найближчим соратником Ігора Бакая, був останньою краплею, що переповнила чашу. Степан Ількович не міг з цим змиритися, і відкрито заявив, "якщо Абдулін буде у нашій фракції, то мені там не місце". Так і сталося.

До того ж, за словами колишнього нардепа і члена фракції "Батьківщина" Ігора Пилипчука саме губернатор Гладій не давав можливості Тимошенко зустрітися з виборцями у 2002 році, під час парламентських виборів. А начальник УВС Львова Ординський, за вказівкою того ж таки Гладія навіть погрожував арештувати лідера Батьківщини, якщо вона спробує пройти до Львівського оперного театру, де 22 січня проходило святкування злуки за прісутности спікера Литвин, який в той час агітував за партію "Єдина Україна".

Два тижні Степан Хмара намагався зустрітися з Тимошенко, щоб з'ясувати принципові для себе питання. Проте, даремно, пані прем'єр пояснила своєму соратнику через пресу, що навіть для рідної дочки у неї часу немає, тому хай уже Степан Ількович вибачить.

Безсумнівно, роботи у нового голови уряду вистачає, і тиск їй доводиться витримувати неймовірний, і справ у неї непочатий край. Але ж, якби Тимошенко хотіла, вона б знайшла час для заступника по партії.

Однак, можливо хтось з фракції переконав Тимошенко не говорити з Хмарою на цю тему, мовляв так буде краще, Степан Ількович перебіситься і заспокоїться. Подейкують, що цей хтось —нинішній голова фракції БЮТ Олег Білорус. Напередодні він мав телефонну розмову з Хмарою, де останній пояснив, що в жодному разі не примириться із входженням до фракції Олександра Абдуліна і якщо рішення не зміниться він вийде з її лав. Знаючи це, Олег Білорус заявляє, що з' ясував з колегою всі суперечки і Степан Ількович вже нікуди не йде.

Таким чином лідер фракції підштовхнув Степана Хмару до кроку, який давався йому вкрай важко. Степан Ількович не хотів залишати фракцію, де в переважній більшості його оточували друзі і соратники, люди, які користувалися його повагою і довірою.

І до Тимошенко у Хмари особливе ставлення і повага, як до людини, яка пройшла випробування Лук'янівкою, і яку він вважає соратником по духу. Тому, після двох тижнів безплідних спроб зустрітися чи хоча б переговорити по телефону з лідером партії, і пояснити свої аргументи, Хмара зробив висновок, що він вже непотрібен.

Хмара, за його словами, тільки хотів переконати Тимошенко, що прийняття до фракції скомпрометованих людей, в кінцевому результаті призведе як до втрати авторитету БЮТ, так і її власного.

"Набір нових людей у фракцію, які заплямували себе неблагодійними справами, тісною кримінальною співпрацею з старою владою, мене лякає. Наприклад, прийняття Абдуліна. Він же був у фракції СДПУ (о), яка є просто злочинним угрупуванням в межах держави і була основою режиму Кучми. Або прийняття колишнього лідера Аграрної партії пана Гладія, який двічі був губернатором Львівщини і м'яко кажучи нічого корисного для області не зробив. Так само як і на посаді віце-прем'єра по АПК. Такі люди не повинні бути в команді, що завжди була принциповою і в найтяжчі моменти вела надзвичайно важку боротьбу проти кучмівського режиму", вважає Хмара.

"Я хотів би, щоб цей, мій дуже нелегкий крок, був сигналом, особливо для лідера партії і фракції, пересторогою від майбутніх помилок. Оскільки моя позиція не була сприийнята і керівництво вирішило не рахуватися з моєю думкою, то я був змушений вийти з фракції", на останок додав він.

Правда, Тимошенко таки потелефонувала Степанові Ільковичу ввечері 14 березня, і переконувала, що Хмара потрібен фракції. Але рішення Хмара не змінив. Тим більше, що мови про відкликання Олександра Абдуліна з лав БЮТ не було.

Сам Степан Ількович зараз вважає, що він свою функцію у фракції виконав, він був з нею в найтяжчі часи. Хоча, можливо, і сам шкодує, залишаючись палким прихільником Тимошенко.

"Я ще раз підкреслюю, я її дуже поважаю, як надзвичайно талановиту людину взагалі від природи. Я вважаю, що Юлія Тимошенко –– це унікальне явище в українській політиці і я хотів би, щоб вона робила якнайменше помилок, щоб вона змогла весь свій потенціал віддати на користь Україні", — Хмара не приховував своїх почуттів щодо Тимошенко в день, як оголосив свою заяву про вихід з фракції.

Але, нагадує Степан Ількович, тільки здоровою командою соратників можна досягти максимум позитивного.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді