Тимошенко зачарувала Путіна

Понеділок, 21 березня 2005, 14:17
Володимир Путін установив особистий контакт із Віктором Ющенком і зачарувався Юлією Тимошенко. А в спірних питаннях відносин України й Росії позиція нової влади на Банковій мало чим відрізняється від старої. Таким побачила візит Путіна російська преса.

На думку московського видання з назвою "Газета", "за 11 годин, проведених у Києві, Путіну вдалося налагодити стосунки із ключовими особами нової української влади. З Литвином, а також з Тимошенко, на яку російська Генпрокуратура досі не закрила кримінальну справу, він зустрічався у своїй київській резиденції".

"Не виключено, що для українського прем'єра зустріч, що відбулася, може стати своєрідним натяком на те, що Москва готова закрити очі на минуле", - відзначає газета.

Оглядач Віталій Портніков у "Грані.Ру" відзначає, що Путін "виявив максимальну витримку й прибув до Києва з привітом від Жака Ширака, Герхарда Шредера й Луїса Сапатеро. Говорив з українськими співрозмовниками тоном повчальним, навіть ветеранським".

У свою чергу урядова "Російська газета" відзначає, що "лідери "помаранчевої революції" зробили багато для того, щоб показати Путіну, як вони дорожать гарними відносинами з Росією".

"Однак на ділі з'ясувалося, що за гарними фразами про вічне партнерство ховається фактична пропозиція України почати відносини із чистого аркуша".

"Комерсант" згадує, що Ющенко зустрів Путіна на вулиці, незважаючи на мороз, а резиденцією Путіна став особняк на Липках. "Московський комсомолець" привабили ананаси й ківі, приготовлені для Путіна, і обстановка Будинку з химерами.

 
Вдома у Ющенка. Фото АР
 
Путін-Ющенко: зачистка по-київськи

Перше, що відзначає російська преса - це те, що контакти між лідерами значно потеплішали.

"Одна з небагатьох проблем, які були дійсно "зачищені", - це особисті відносини двох президентів. Про те, що було в ході українських виборів, уже ніхто й не згадував (перша, січнева зустріч Путіна і Ющенка складалася багато в чому з пояснень із цього приводу)", - відзначають "Известия".

"Время новостей" пишуть, що президенти "намагалися виглядати гранично відвертими й дружелюбними по відношенню один до одного".

Однак, підсумкова прес-конференція, судячи з усього, стала "найбільш значним випробуванням для нервів обох президентів".

"Віктор Ющенко раптово забув прізвище керівника головної газової компанії України (Івченко), який повинен їхати до Москви для обговорення російсько-українського газотранспортного консорціуму. Володимир Путін під час розмови про ЄЕП зовсім замучив лежачий перед ним папірець - зробив згин і давив на нього з неймовірною силою. А потім раптом став защібати ґудзики піджака (під час слів Ющенка про пропозицію визнати кордон по Керченській протоці в такому виді, як вона існувала на післявоєнних картах)", пише "Московський комсомолець".

 
Фото АР
 
Путін-Тимошенко: сюрприз кокетки

Перше знайомство Тимошенко й Путіна стало сюрпризом і для Путіна й для журналістів.

"Незалежна газета" пише, що "помаранчева леді" продумала кожну деталь, починаючи від костюма й непомірно високих каблуків чорних лакованих туфель і закінчуючи тактикою поведінки".

"У результаті протокольна частина бесіди, що звичайно триває не більше 5 хвилин, перетворилася на 20-хвилинне театральне дійство, щоправда, абсолютно нічого не значуще в практичному плані. Але обидва солісти були прекрасні.

Поки Тимошенко йшла по коридорах гостьової резиденції, де зупинився президент Росії, вона старанно звикала до ролі. Упевненим жестом вказівного пальця вона провела під нижнім віком - так жінки звичайно перевіряють, чи не обсипалася частина макіяжу. Потім старанно відкашлялася", - пише "Независимая газета".

На думку російських ЗМІ, Тимошенко так зачарувала Путіна, що той навіть стушувався спочатку. Результатом став досить цікавий діалог про майбутнє ЄЕП.

"Москва чекала від Києва відповіді - чи буде Україна брати участь в ЄЕП? Відповіли в підсумку питанням на питання - чи готова Москва негайно приступитися до створення зони вільної торгівлі, при цьому відмовившись від ідеї наднаціонального тарифного органа?", - відзначають"Известия".

"Потрібно зняти всі обмеження у вільній торгівлі, не чекаючи 2010-2017 р. Я не знаю, хто з політиків доживе до 2017 року", - без видимого натиску натискала Тимошенко.

"Цікаво, але саме на цьому ж варіанті - зона вільної торгівлі, але без єдиного регулювального органа - наполягала й попередня українська адміністрація", - пишуть"Известия".

Тепер, на думку ЗМІ, паузу на роздуми візьме Москва. Зона вільної торгівлі передбачає скасування будь-яких кількісних і митних обмежень на пересування товарів, що прийде по душі не всім російським виробникам, відзначають ті ж "Известия".

 
Фото АР
 
Підсумки: обходячи гострі кути

Інтернет-видання Політ.Ру вважає, що короткий український візит Володимира Путіна "передбачувано виявився невиразним і тому добросердим".

"Російський президент зізнався: "У текстовці, яку мені приготували для виступу була фраза "звичайно, у нас є проблеми..." Знаєте, я її викреслив!" Проблеми дійсно обговорювати ще занадто рано", - пише видання.

"По-перше, нова українська адміністрація все ще якось притирається до реальності й зайнята внутрішніми конфліктами... З іншого боку, російська адміністрація всерйоз і з полегшенням охолонула до української теми. І якщо, наприклад, на Україні заарештують Леоніда Кучму, то й тоді обурюватися будуть, схоже, лише для проформи", - відзначає автор статті.

"Комсомольська правда" вважає, що "у Києві сторони постаралися обійти найбільш гострі проблеми, зосередившись в основному на питаннях економічного співробітництва. У той же час українські політики дали зрозуміти, що не мають наміру брати на себе яких-небудь серйозних зобов'язань".

"Інтерес Ющенка й Тимошенко виключно до економічних проектів у рамках ЄЕП свідчить про те, що політична орієнтація країни при новій владі не перетерпіла яких-небудь змін", - відзначає видання.

А "Ведомости" вважають, що з Ющенком Кремль буде акцентувати на економічних проектах, які з новим президентом, на відміну від Кучми, "просувати навіть легше".

Враховуючи те, що Україні поки далеко від інтеграції в ЄС, їй нічого не залишається, як співробітничати з Росією, говорить президент Інституту національної стратегії Станіслав Бєлковський у коментарі виданню.

"Якщо задуматися, раніше, під час спільних посиденьок з Кучмою, теж нічого особливого не відбувалося. Досить згадати хоча б, як Україна ходила колами біля ЄЕПа, який тепер оголошений неросійською ініціативою, або як Леонід Данилович відвідував українську заставу на Тузлі під час ударного будівництва імені Володимира Володимировича", - пише Портніков у "Гранях".

"Але тоді хоч була ілюзія - у них усе буде як у нас, а значить, ми будемо безмежно довго володіти ними. Зараз, коли ілюзія зникла, залишився стиль. Усім був цікаво: коли президент Росії поїде в Київ після всіх своїх попередніх приїздів і поздоровлень, як він себе буде почувати в братній столиці?", - відзначає автор.

"Тепер цікавість задоволена. Так, начебто нічого не відбулося. Наставительно. Часом навіть глумливо - "Леонід Данилович Кучма мене мучив із цим... а тепер ви будете?" Це на зустрічі з Юлією Тимошенко. Але - не результативно", - вважає Портников.

"Хоча, можливо, результат і не переслідувався - а просто відпрацьовувався цей самий новий стиль у спілкуванні з українцями. Відповідь на питання, чи може відпрацьовування стилю замінити політику - у тій же площині, що й відповідь на питання, чи може рішення про фасон штанів замінити самі штани...", - резюмує він.

****
Погляд із Заходу

У той же час західні ЗМІ зробили свій висновок із суботнього візиту Путіна в Київ.

"Незважаючи на всі дипломатичні висловлювання й примирливі жести, візит російського президента Володимира Путіна в Київ показав одне: часи московського диктату, що тривав і під час правління Леоніда Кучми, остаточно пішли в минуле", - вважає німецька "Тагес Альгемайне Цайтунг".

На її думку, тепер Ющенко й Путін уперше зустрічаються на рівних. "При цьому зацікавленість обох сторін у плідних відносинах має абсолютно різну природу, - вважає видання.

"Після того як Росія нахабним й однобічним чином підтримала махінатора Віктора Януковича, який програв на виборах, Путіну зараз, насамперед, важливо мінімізувати збиток. Але при цьому глава Кремля досить розумний для того, щоб усвідомити, що колишні радянські республіки від нього пливуть", - пише TAZ.

"При цьому для Ющенка теж, судячи з усього, важливо партнерство з Росією. З одного боку, з економічних в енергетичних причин. З іншого боку, для того, щоб залучити на свій бік жителів Східної України, які прихильно ставляться до Росії", - відзначає видання, підкреслюючи, що це ніяк не відбивається на європейському виборі Ющенка.

Французька "Ліберасьйон" відзначає, що Путін під час візиту "відмінно зображував безвинність".

"Незважаючи на те, що російський президент був особисто замішаний в останній президентській виборчій кампанії в Україні й діяв на користь проросійського кандидата, і навіть те, що Москву підозрювали в участі в отруєнні, яке спотворило обличчя Ющенка, у суботу в Києві обоє глави держави виражали впевненість у тому, що вони готові до конструктивного співробітництва", пише видання.

"Україна рухається в тому ж напрямку, що й Росія", - виправдувався Путін, намагаючись переконати українців у тому, що їхня участь у Єдиному економічному просторі, настільки люб'язному Росії як можливість знову спаяти колишні радянські республіки, не перешкодить їхньому зближенню з ЄС. Та й Росія теж "приводить своє законодавство у відповідність із законодавством Євросоюзу", - підкреслив Путін, відзначає "Ліберасьйон".

При цьому видання вказує, що Ющенко, "щосили намагаючись бути ввічливим", говорив, що Єдиний економічний простір поки ще перебуває в "стадії переговорів" і що йому цілком достатньо було б "створення зони вільного обміну". Пріоритетом для нового українського президента є зближення України з ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді