Олександр Волков: Безсмертний і Порошенко були проти моєї участі в кампанії Ющенка, але покликали, коли ситуація зайшла в глухий кут

Вівторок, 22 березня 2005, 10:29
Олександр Волков - відомий український олігарх і депутат Ради - був одним з організаторів перемоги Леоніда Кучми в 1999 році. Політичне чуття не підвело його й на виборах 2004 року, коли він приєднався до Віктора Ющенка. Зараз Олександра Волкова називають ініціатором скандального візиту в Україну опального російського олігарха Бориса Березовського

- Березовський не без іронії заявив, що приїде в Україну на запрошення одного з українських телеканалів, який пообіцяв оплатити дорогу. Але кажуть, що справжній ініціатор візиту - ви?

- Так, ми говорили про візит Березовського ще влітку минулого року, до президентських виборів в Україні. Я знаю його майже десять років. Колись на піку свого впливу я познайомив Бориса Абрамовича з Леонідом Кучмою. Потім він разом зі мною взяв участь у фінансовій підтримці Кучми на виборах 1999 року. Під час візиту Березовського в Україну я буду радий прийняти його в себе вдома. Це його приватний візит.

- Чи правда, що Березовський не без вашої допомоги активно фінансував передвиборчу кампанію Віктора Ющенка?

- Я не можу відповідати на це питання за Березовського.

- Чим пояснити затримку з відкриттям візи відомому росіянинові?

- Влада України не хотіла, щоб Березовський зустрівся віч-на-віч із Путіним у Лаврі або на Хрещатику. Однак після того як візит російського президента відбувся, буде правильним ухвалити рішення щодо видачі візи Березовському на політичному рівні.

- Російський олігарх не проти одержати посвідку на проживання в Україні. Чи не побоюються в Києві, що цей живучий і чіпкий політик стане одним з визначальних факторів української політики?

- Цього не варто боятися. Він не приїжджає сюди жити, його мета провідати друзів, а далі буде видно. Можливо, проведе кілька прес-конференцій, нагадає про дещо й закличе не повторювати російських помилок.

- Офіцер охорони Микола Мельниченко, чиї нелегальні записи розмов Леоніда Кучми призвели до "касетного" скандалу, після загибелі колишнього глави МВС Юрія Кравченка відмовився приїжджати в Україну й попросив допомоги в Березовського. Чи буде порушена тема Мельниченка під час візиту Березовського?

- Мені це невідомо. Але Березовський дуже розумна людина. Якщо йому потрібно буде використати якийсь шанс для реалізації своїх політичних цілей, він його використає. Я хотів би, щоб це знали деякі представники нової влади.

- Один з російських політологів заявив, що якщо Березовський приїде в Україну, то вдасться до інтриг проти керівництва Росії. Поставить у Луганській області ретранслятор і почне передавати на Росію антипутінські програми...

- Це з області фантастики. Дехто нагнітає ситуацію, демонізує образ Березовського. Цей бізнесмен був одним з головних консультантів й інвесторів Путіна під час минулих президентських виборів. Цілком можливо, що особи з оточення російського президента налаштовують його проти Березовського, боячись повернення в Кремль сильного конкурента. Його приїзд в Україну не зможе змінити політичний лад у Росії. І жодного ретранслятора в Луганській області не буде. Не думаю, що уряд України зважиться зіпсувати відносини з Росією, своїм стратегічним партнером.

- Візит Березовського не сподобається Кучмі і його оточенню. Вас це не зупиняє?

- От що-що, а думка Кучми мене абсолютно не цікавить.

- Чи матиме, на ваш погляд, продовження "касетний" скандал і справа про вбивство журналіста Гонгадзе?

- Записи Мельниченка були зроблені нелегальними шляхом, тому вони не можуть використатися в суді як доказ. Але плівкам треба дати легальний статус. Що стосується справи Гонгадзе, прокуратура в кроці від його розкриття. Правда, після загибелі Кравченка (4 березня. - Ред.) вийти на замовників буде складно. Хоча я сумніваюся, що хтось "замовляв" Гонгадзе. Тим більше не робив цього Леонід Кучма при всьому моєму негативному до нього ставленні.

- Після зникнення Гонгадзе невідомий подзвонив у грузинське посольство в Києві й повідомив, що до "замовлення" причетний Волков. Ви тоді заявили, що це підступи колишніх чи діючих працівників спецслужб. Ви не змінили свою думку?

- Я и зараз у цьому впевнений. Із трибуни Ради низка депутатів для своєї "розкрутки" усе ще повторюють деякі прізвища, у тому числі моє. Хоча вже "кожна дитина" знає, що я не маю стосунку до справи Гонгадзе.

- Ви були близькі до Кучми, а потім примкнули до Ющенка. Чи не викличе це негативне ставлення до вас по обидва боки "барикад"?

- У 2001-му у мене почалися досить серйозні розбіжності з Леонідом Кучмою. Після похолодання в наших стосунках більше двох років я взагалі не зустрічався з Леонідом Даниловичем.

- Коли ви запропонували свої послуги Віктору Ющенкові?

- За рік до виборів. Його помічник - Віра Ульянченко - говорила: "Обов'язково треба, щоб Волков був з нами". Але оточення Віктора Андрійовича - нинішній віце-прем'єр Роман Безсмертний і секретар Ради національної безпеки й оборони Петро Порошенко - були категорично проти. Коли ситуація зайшла в глухий кут( у серпні рейтинг Ющенка став падати), він дав згоду залучити мене до передвиборчої кампанії.

- Ви можете назвати себе людиною, близькою до нинішньої влади?

- Ні. Нова влада виявилася ще більш невдячною, ніж стара. У мене навіть немає можливості розповісти Віктору Андрійовичу про колосальні помилки, які робляться на місцях.

Якщо партія влади буде поводитися так, як сьогодні, опускатися до дріб'язків і переслідувати політичних опонентів на місцях, а також бізнес, який підтримував екс-прем'єра Віктора Януковича, то не виключений реванш опозиційних сил на парламентських виборах 2006 року.

- Чи є політичне майбутнє у Віктора Януковича?

- Соціологічні дослідження, які я проводив нещодавно, показують, що рейтинг Януковича з 44% на президентських виборах нині опустився до 18%. Нарощування його рейтингу відбудеться, тільки якщо влада буде нерозумно поводитися щодо сходу й півдня країни. При правильній політиці влади, а я сумніваюся, що її політика буде правильною, Януковича чекає політичне забуття.

У Раду його партія пройде, але самостійно, і без об'єднання з іншими політичними силами не буде мати впливу (мова йде про парламентські вибори 2006 року. – Ред.). Щоб уникнути такого сценарію, екс-прем'єрові потрібно терміново ужити заходів щодо об'єднання опозиції під прапором партії "Регіони".

Розмовляла Світлана Степаненко

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді