Жовтогарячі пустоцвіти по-київськи: перші вибори після революції

П'ятниця, 25 березня 2005, 14:32
Чим далі відходить у минуле "жовтогаряча" революція, тим більше хочеться покуштувати її освіжаючих плодів. Києву випав шанс раніше за усіх відчути смак змін, але доводиться давитися прокислою локшиною старого режиму - цілий чан цього продукту вивернуть у процесі підготовки до перших післяреволюційних виборів в Україні – довиборів у Київську міськраду по 60-му виборчому окрузі.

Сподіватися, що ця виборча компанія стане зразком демократизму й політичної культури, було б наївно, але такого розгулу брудних технологій у місті, яке стало епіцентром революції, важко було очікувати.

До фальсифікації підготувалися заздалегідь. Окружна виборча комісія опублікувала в газеті "Гостинний двір" інформацію про розподіл будинків по виборчим дільницям з масою підозрілих неточностей - наявні будинки-фантоми, яких не існує в дійсності, а деякі реальні будинки належать відразу до двох ділянок. І це - після трьох турів президентських виборів, коли дані про виборчі дільниці перевірялися й переперевірялися!

Громадські організації "Фундація регіональних ініціатив" і "Об'єктивна реальність", які ведуть постійний моніторинг виборчого процесу, нарили в 60-му окрузі чимало компромату. Причому не тільки на ставленика київської влади - начальника Головного управління земельними ресурсами Анатолія Муховікова, але й на його суперників.

Однак найбільш численні й масштабні порушення все-таки в "активі" чиновника, який прославився не лише причетністю до роздавання ділянок у Пущі-Водиці, але й до численних скандалів, пов'язаних із розбазарюванням столичної землі.

На його підтримку діє ніде незареєстрована громадська ініціатива "Разом з мером", під прикриттям якої здійснюється підкуп виборців. По території округу курсують дві безкоштовні "маршрутки" із зазначенням адреси громадської приймальні кандидата Муховікова й написом "Разом з мером", у пакетах з аналогічним написом роздавалися продуктові набори до Дня захисника батьківщини.

У гірших традиціях незграбної агітації перших виборів всім бажаючим пропонувалося "Разом з мером" безкоштовно почастуватися горілочкою.

Втім, ставка на те, що позитивний образ мера Омельченка додасть голосів, може й не зіграти - ріст невдоволення киян своїм міським головою демонструють мітинги й пікети, які проходять останнім часом досить часто.

Як то кажуть, на бога надійся, а сам до роботи берися - Муховіков і сам виявляє помітну активність - спілкується з жителями округу, незважаючи і незалежно від установленого окружною комісією графіка зустрічей з виборцями, причому це спілкування відбувається в бюджетних установах, до яких інших кандидатів не підпускають на гарматний постріл.

Все це можна пояснювати тим, що стара київська влада продовжує використовувати брудні технології, але єдиний кандидат від коаліції "Сила народу", голова Подільського районного штабу Віктора Ющенка Петро Головатенко теж виявився не зовсім чистим.

За визнанням представників громадської організації "Об'єктивна реальність", яка брала участь у моніторингу передвиборчої боротьби, "жовтогарячий" кандидат точно так само, як і інші, перевищив ліміт виборчого фонду, є "чорний піар" не тільки проти нього, але й на його користь, крім того, він робив безкоштовні інформаційні послуги, що теж є порушенням закону. Звичайно, з тим, що творить адмінресурс, все це й близько не стояло, але так не хочеться прощатися із мріями про бездоганність представників нинішніх пропрезидентських сил...

Ще один претендент на депутатське крісло, який позиціонував себе як опонент Муховікова - голова партії "Молода Україна" Анатолій Коноваленко теж займається підкупом, роблячи жителям округу комунальні послуги у вигляді прибирання снігу, а його агітки без вказівки тиражу й вихідних даних заполонили увесь район.

Очевидним є перевищення усіма кандидатами виборчого фонду, що складався з 850 гривень. Судячи з якості й кількості однієї лише друкованої продукції, можна зробити висновок, що витрати на неї в багато разів перевищують цю суму. Природньо, провести кампанію на такі гроші нереально, але норма закону зараз саме така.

Масові порушення законодавства випливають із того, що кандидати здебільшого навіть не намагаються створити умови для свідомого вибору, і прагнуть завоювати симпатії виборців не своїми програмами, що було б логічно напередодні переходу до пропорційної виборчої системи, а примітивним задобрюванням, що не має нічого спільного з дійсною турботою про соціальний розвиток.

І все-таки можливості змагання гаманців й адмінресурсу не безмежні. Більше гарантій дає метод усунення конкурентів через суд, шляхом подачі скарг від імені технічних кандидатів.

У результаті скарги кандидата-самовисуванця пенсіонера Віктора Сухотерина вже знятий із дистанції один із ймовірних претендентів на депутатство - Геннадій Виходцев, представник вищої керівної ланки групи компаній "Фокстрот".

Повістку в суд отримував і "молодоукраїнець" Анатолій Коноваленко. Правда, скаргу проти нього не задовольнили. Здавалося б, вирішення питання на користь кандидата, який позиціонує себе як опонент кандидатові від влади, продемонструвало незалежність і справедливість суду. Але коли в українській політиці обходилося без закулісся?

Петро Головатенко вважає, що Коноваленко є технічним кандидатом Муховікова, а позов проти нього не більше, ніж технічний хід, спрямований на відволікання уваги громадськості.

Дійсно, Коноваленко об'єктивно "відтягує" на себе голоси, які могли б дістатися "жовтогарячому" кандидатові. Але для остаточних висновків все-таки не вистачає наведення конкретних фактів, які підтверджують "технічність" лідера "Молодої України".

А проти цієї версії грає те, що співробітництво "Молодої України" з київською партією влади "Єдність" залишилося в далекому за політичними мірками минулому й відбувалося при іншому керівництві. Зараз "молодоукраїнці" беруть активну участь у пікетах мерії і критикують дії столичних чиновників і депутатів.

Однак найбільш кричущим фактом пресингу адмінресурсу стало рішення Подільського районного суду міста Києва про зняття з реєстрації одного із найреальніших претендентів - "жовтогарячого" кандидата Петра Головатенка.

Сам він не здивований діями суду, у якому розглядалася подана на нього скарга, тому що вважає, що в Подільському районі всіх кандидатів, які набирають більшість голосів на місцевих виборах, традиційно позбавляють перемоги через суд.

Більше того, Петро Головатенко стверджує, що суддя Валентина Декаленко, яка вела його справу, уже неодноразово виконує замовлення київської влади. За її допомоги в судовому порядку у пенсіонерів відбиралися земельні ділянки і роздавалися "новим українцям".

Цього разу саме вона прийшла до висновку, що міжпартійна конференція з висування кандидата Головатенка не проводилася, сумніви щодо цього і стали приводом для скарги пенсіонера Сухотерина.

Втім, можливість іншого варіанту відповіді суд навіть не спробував перевірити. Пропозицію "жовтогарячого" кандидата заслухати як свідків 96 учасників цієї конференції, серед яких є й народні депутати, було відхилено. Зате з великою увагою були сприйняті письмові свідчення покоївки, яка жодного разу не з'явилася в суд, готелю "Санкт-Петербург", де збиралися представники "Сили народу" для того, щоб висунути Головатенка на вибори.

У письмових свідченнях покоївка стверджує, що не бачила ніякої конференції. А Головатенко у свою чергу говорить, що не бачив ніякої покоївки, і дуже дивується, що ця працівниця готелю, яка проживає у Фастові, не полінувалася встати рано-вранці, проїхати через увесь Київ, знайти у Вишгороді приватного нотаріуса, який би за годину до засідання суду завірив її свідчення, ніяк не може вибрати час, щоб особисто з'явитися в суд і відповісти на запитання адвоката.

І от, без присутності позивача і основних свідків з його боку, на підставі сумнівних навіть на перший погляд, а на кваліфіковану думку юриста - адвоката Головатенка Тетяни Мунтян, - сфальсифікованих доказів, суд ухвалює рішення щодо зняття з реєстрації основного суперника Муховікова.

Ситуація загострюється ще й через те, що визнавши конференцію нереальною, суд фактично обвинуватив багатьох людей, у тому числі й членів парламенту, у лжесвідченні й підробці документів конференції.

От такі вони - перші післяреволюційні вибори. Що це - останні судороги колишнього режиму або тренування мускулів напередодні виборів-2006?

У кожному разі - "жовтогарячі" плоди в Києві ще не дозріли, і добре, якщо зав'язалися...


PS. У п'ятницю стало відомо про те, що Петро Головатенко, знятий з реєстрації за рішенням Подільського районного суду Києва, оголосив голодування.

Біля ста його прихильників провели акцію на знак протесту проти рішення Подільського суду під прапорами Української народної партії, блоку "Наша Україна", громадської організації "Пора", а також партії "Батьківщина", "Собор".

Учасники акції встановили перед будинком міської адміністрації два жовтогарячі намети. Вони також б'ють "у шаманський барабан", що символізує "ритуал звільнення Києва від "злих духів старої влади". Біля міськадміністрації знову лунає пісня "Разом нас багато".


Читайте також:

Омельченко повинен піти


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді