Полювання за прізвищем Тимошенко

Понеділок, 28 березня 2005, 19:15
Рівно через рік знову буде понеділок. Але це буде не просто перший робочий день тижня, а понеділок після останньої неділі березня, коли відбудуться парламентські вибори-2006. І в цей день через рік уже буде відомий склад нової Верховної Ради. Тієї самої, яка внаслідок політреформи набуде потужних повноважень і стане новим центром української влади.

Тобто того, що буде через рік, всі чекатимуть з великим нетерпінням. І ціна життя в новому парламенті значно вища – бо це шанс прямою дорогою потрапити до влади виконавчої. Тому, хто і як піде на наступні вибори – це велика інтрига.

Свої варіації на цю тему представив у понеділок Комітет виборців України. На їх думку, найбільший ажіотаж буде навколо персони Юлії Тимошенко. Її хочуть бачити на чолі блоку принаймні три політичні сили.

Серед можливих коаліцій, на чолі яких стане чинний прем'єр, називають блок Ющенко+Тимошенко+Литвин. Тобто "Народний Союз Наша Україна", "Батьківщина" і Народна партія.

Другий варіант – Блок Юлії Тимошенко як самостійний учасник виборів. Можливо, розширеним складом.

Третій – блок партій Ющенка і Тимошенко плюс менші партнери з правих сил. Комітет виборців в цьому варіанті згадує лише УРП "Собор" Анатолія Матвієнка, яка у 2002 увійшла до БЮТ. Водночас, не виключено, так само там можуть опинитися і Українська народна партія Костенка, і Народний Рух Тарасюка, і навіть партія "Наша Україна" (екс-ПРП), хоча структура Пинзеника, найпевніше, увіллється до партії Ющенка.

Представники КВУ передчувають, що Тимошенко не захоче йти в коаліцію з кимось, а піде на вибори самотужки. За їх словами, зараз "Батьківщина" Тимошенко "активно нарощує політичні мускули своєї політичної сили".

Голова КВУ Ігор Попов відзначає, що в даний момент спостерігається активна робота цієї партії у регіонах. На його думку, це й є ознакою сепаратизму в думках "Батьківщини".

Попов підкреслив, що блок Тимошенко має дуже великі шанси на виборах в 2006 році, оскільки навіть після того, як лідерка БЮТ перестала боротися з режимом Кучми, її рейтинг не тільки не впав, а стабільно й упевнено росте.

Тимошенко показує себе суспільству як дуже ефективний політик, сказав Попов. Про це, зокрема, свідчить процес проходження в парламенті змін і доповнень у бюджет-2005, відзначив він, передає Ліга.

Щодо інших можливих коаліцій, то блок правих сил УНП, НРУ та екс-ПРП може очолити міністр закордонних справ Борис Тарасюк, а лідером коаліції Регіони України-СДПУ(о)- Трудова Україна стане Віктор Янукович. Решту політсил логічно очолять лідери партій.

Комітет виборців склав також свій варіант найцікавішого – перших п'ятірок виборчих списків. Озвучена версія не виглядає досконалою. Але КВУ стверджує, що використав досвід формування списків під час попередніх виборів, коли враховувалися особистий рейтинг політиків, обов'язкова наявність в першій "п'ятірці" жіночого, молодіжного, регіонального сегментів та відомих поза політикою осіб.

У результаті картинка в Комітету виборців вийшла така:

Варіант Блок "Народний Союз Наша Україна"-"Батьківщина"-Народна партія
1. Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр ("Батьківщина");
2. Володимир Литвин, голова Верховної Ради (НПУ)
3. Олександр Омельченко, міський голова Києва (НСНУ);
4. Роман Безсмертний, віце-прем'єр (НСНУ);
5. Юрій Павленко, міністр з питань молоді і спорту (НСНУ);

Примітка УП. Цей прогноз виглядає сумнівним з огляду на відсутність у першій п'ятірці Петра Порошенка та Олександра Зінченка, надто високе місце для Юрія Павленка та Олександра Омельченка (якому, найпевніше, оточення Ющенка висуне альтернативу на виборах мера). Можливо, для створення ситуації апофеозу партії влади цей список очолить сам Ющенко, а потім після виборів відмовиться від мандату – бо Конституція не забороняє йому балотуватися.

 
Вгорі: Блок
 
Варіант Блок Юлії Тимошенко:
1. Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр ("Батьківщина");
2. Юрій Костенко, депутат (УНП);
3. Анатолій Матвієнко, депутат ("Собор");
4. Левко Лук'яненко, депутат ("Собор");
5. Михайло Волинець, депутат ("Батькіщина");

Примітка УП. Вірогідно, четверта і п'ята позиції у цьому варіанті, якщо Тимошенко піде на вибори як БЮТ, виглядатиме інакше. Час, коли додаткові бали зароблялися на дисидентах і опозиційних профспілкових діячах, минули. Навпаки, у п'ятірці слід очікувати на появу несподіваних людей – як, наприклад, новопризначеного глави контрольно-ревізійного управління Миколи Сивульського.

Варіант Блок "Батьківщина"-"Народний Союз Наша Україна"-"Собор":
Юлія Тимошенко, прем'єр-міністр ("Батьківщина");
Роман Безсмертний, віце-прем'єр (НСНУ);
Олександр Омельченко, міський голова Києва (НСНУ);
Анатолій Матвієнко, депутат ("Собор");
Юрій Павленко, міністр з питань молоді і спорту (НСНУ);

Примітка УП. Цей ще більш сумнівний прогноз: надто високе місце Безсмертного, Омельченка і Павленка. На їхньому місці варто очікувати на появу Петра Ющенка, Петра Порошенка, Олександра Зінченка чи Миколи Томенка.

 
Вгорі: блок Тимошенко-Ющенко. Знизу - НПУ
 
Варіант Народна партія України:
Володимир Литвин, голова Верховної Ради (НПУ);
Катерина Ващук, депутат (НПУ);
Ігор Єремеєв, депутат (НПУ);
Олег Зарубінський, депутат (НПУ);
Михайло Поплавський, депутат;

Примітка УП. Безглуздим у цьому списку виглядає Поплавський. Більш природньо там виглядала б народна артистка з числа кумирів Литвина.

Варіант Блок Народний Рух-Українська народна партія-партія "Наша Україна" (екс-ПРП):
Борис Тарасюк, міністр закордонних справ (НРУ);
Юрій Костенко, депутат (УНП);
Віктор Пинзеник, міністр економіки ("НУ");
Лілія Григорович, депутат (НРУ);
Іван Плющ, депутат;

Примітка УП. Враховуючи амбіції Костенка і відсутність публічного політдосвіду в Тарасюка, вірогідно, вони поміняються позиціями. Хоча у такому варіанті блокування цій компанії слід шукати потужний перший номер списку – можливо, з числа безпартійних.

 
Вгорі: блок НРУ-УНП-ПРП. Знизу: НСНУ
 
Варіант Партія "Народний Союз Наша Україна":
Роман Безсмертний, віце-прем'єр (НСНУ);
Олександр Омельченко, міський голова Києва (НСНУ);
Оксана Білозір, міністр з питань культури (НСНУ);
Петро Порошенко, секретар РНБО (НСНУ);
Юрій Павленко, міністр з питань молоді і спорту (НСНУ);

Примітка УП. Варіант неімовірний через присутність на надто високих позиціях Омельченка, Білозір і Павленка. На їхньому місці слід очікувати Порошенка, Зінченка, Миколу Мартиненка або Петра Ющенка. Лідером списку, очевидно, Безсмертний не може стати в силу своєї конфліктності та відсутності рис харизми. На його місці може опинитися або Зінченко, або Порошенко. Як варіант: список партії Ющенка очолить сам президент. Як резервний варіант – список партії Ющенка знову ж таки очолить Ющенко, але Петро Андрійович.

Партія Регіонів:
Віктор Янукович, голова Партії Регіонів (ПР);
Володимир Рибак, депутат (ПР);
Раїса Богатирьова, депутат (ПР);
Тарас Чорновіл, депутат (ПР);
Валерій Хомутиннік, депутат (ПР);

Примітка УП. Вірогідно, слід очікувати зниження у виборчому списку Рибака.

 
Вгорі: список Партії регіонів. Знизу: СДПУ(о)
 
Соціал-демократична партія України (об'єднана):
Віктор Медведчук, голова партії СДПУ(о) (СДПУ(о);
Леонід Кравчук, депутат (СДПУ(о);
Тамара Прошкуратова, депутат (СДПУ(о);
Нестор Шуфрич, депутат (СДПУ(о);
Олег Блохін, депутат (СДПУ(о);

Примітка УП. Можливо, настануть часи, коли ми нарешті побачимо у першій п'ятірці Оксану Марченко.

Варіант Блок Партія Регіонів-СДПУ(о)-"Трудова Україна":
Віктор Янукович, голова Партії Регіонів (ПР);
Віктор Медведчук, голова партії СДПУ(о) (СДПУ(о);
Олександра Кужель, заступник голови партії "Трудова Україна" (ТУ);
Леонід Кравчук, депутат (СДПУ(о);
Тарас Чорновіл, депутат (ПР);

Примітка УП. Варіант можливий, хоча питання Сергій Тігіпка ближче до виборів ставатиме все актуальнішим.

 
Вгорі: блок Регіони-СДПУ(о)-ТУ. Знизу: НДП
 
Народно-демократична партія:
Валерій Пустовойтенко, голова Народно-демократичної партії (НДП);
Сергій Куніцин, Голова Ради міністрів АР Крим (НДП);
Анатолій Толстоухов, заступник голови Народно-демократичної партії (НДП);
Людмила Супрун, депутат (НДП);
Володимир Удовиченко, міський голова Славутича (НДП);

Примітка УП. Наведений у списку Володимир Удовиченко входить до демократичної платформи НДП, яка підтримала на виборах Ющенка і тепер перекочувала до Народної партії Литвина. Крім того, не факт, що лідером партії до виборів залишиться Пустовойтенко.

Соціалістична партія України:
Олександр Мороз, депутат(СПУ);
Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ;
Йосип Вінський, депутат (СПУ);
Валентина Семенюк, голова Фонду держмайна (СПУ);
Станіслав Ніколаєнко, міністр з питань освіти (СПУ);

Примітка УП. Варіант майже бездоганний. Хоча, з огляду на прийом до СПУ різноманітних діячів з числа вчорашніх кучмістів, можливо, хтось із цікавих персон буде і в першій п'ятірці.

 
Вгорі п'ятірка СПУ, знизу -КПУ
 
Комуністична партія України:
Петро Симоненко, депутат (КПУ);
Адам Мартинюк, заступник голови Верховної Ради України (КПУ);
Алла Олександровська, депутат (КПУ);
Георгій Крючков, депутат (КПУ);
Леонід Грач, депутат (КПУ);

Примітка УП. Варіант майже бездоганний.

Слід відзначити, що у вибірку Комітету виборців не потрапили такі сили як Партія промисловців-підприємців Кінаха, який заявив у неділю, що не піде на вибори разом з партією Ющенка або "Трудова Україна". Як немає тут малопотужних "Єдиної України" Губського, "Центру" Гавриша, новоспеченої Партії свободи Марчука чи навіть ПСПУ Вітренко.

Можливо, їх вплив на процес вважається не надто значущим. Хоча, незрозуміло, чим на їх фоні відзначається напівмертва НДП Пустовойтенка. Кількістю партструктур?

До речі, Комітет виборців відзначає, що створення нової партії влади "Народний Союз Наша Україна", значно вплинуло на українську партійну палітру.

Зокрема, це автоматично призвело до формального (але ще не юридичного) зникнення деяких структур, що мали потужні осередки в окремих регіонах. Насамперед це стосується Молодіжної Партії, партій "Солідарність" та "Єдність".

"Народний Союз Наша Україна", зазначає КВУ, "на сьогодні є лідером по представництву у органах виконавчої влади, однак, як показують дані моніторингу, існують також проблеми у формуванні місцевих осередків, зумовлені конфліктом інтересів різних структур, що увійшли до нового утворення".

Також КВУ занепокоєний "окремими сигналами у застосуванні адміністративного ресурсу під час розбудову осередків НСНУ на місцях, так само, як і факти примусового записування в цю партію".

"Непрозорим для громадськості питанням залишилося можливе подвійне членство окремих членів "Народного Союзу Наша Україна", і навіть керівників цієї партії. Незважаючи на проголошення процесу створення цієї партії як об'єднання діючих структур, жодна із партій-донорів кадрів не була розпущена", - пише Комітет виборців у своєму звіті.

Серед інших порушень КВУ бачить, що попри реєстрацію у березні в Мін'юсті 13 нових партій жодного разу не було видно необхідного для цього процесу збору підписів. Це "дає підстави говорити про відсутність прозорості та наявності низки порушень законодавства", - говорить КВУ.

У своєму прогнозі на вибори 2006 року Комітет згадує слова часів Кучми: вони будуть "дуже брудними і конфліктними", будуть супроводжуватись "чорним піаром, викидом компромату, використанням будь-яких технологій і величезною кількістю судових позовів".

Водночас на думку голови КВУ, застосування адміністративного ресурсу буде меншим, ніж раніше. "Адмінресурс буде розпорошений через існування декількох "центрів сили". Проте рівень політичної конкуренції буде досить високим", - вважає шеф КВУ Попов, про що повідомляє УНІАН.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді