Тимошенко не їде в Москву. Через поле чи прокурора?

Середа, 13 квітня 2005, 13:48
Перший закордонний візит прем'єра Юлії Тимошенко скасовано. 15-16 квітня вона мала відвідати Росію, але тепер не поїде. Про це стало відомо у середу з дипломатичних джерел у Москві.

Офіційної причини скасування поїздки поки не названо.

Чому?

Російські дипломати в Києві кажуть, що українська сторона мотивує перенесення візиту Тимошенко в Росію проведенням весняно-польових робіт в Україні.

Нота відповідного змісту була направлена до МЗС РФ, повідомив в інтерв'ю в середу радник-посланник посла Росії в Україні Всеволод Шматков.

"У зв'язку із проведенням весняно-польових робіт і необхідністю вирішення актуальних завдань щодо усунення складнощів, які виникли при їхньому проведенні, українська сторона змушена відкласти візит прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко в Російську Федерацію, попередньо запланований на 15-16 квітня", - зацитував ноту представник російського посольства.

Водночас джерело, яке повідомляло про скасування візиту, припустило, що візит Тимошенко до Москви скасовано через вчорашні висловлювання генерального прокурора РФ Володимира Устінова.

Напередодні, виступаючи в Раді Федерації, генпрокурор Росії заявив, що Тимошенко як і раніше знаходиться в міжнародному розшуку.

"Справа, порушена Головною військовою прокуратурою стосовно прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, не припинена, і вона як і раніше знаходиться в розшуку", - наголосив Устінов.

"Що стосується приїзду прем'єр-міністра України, то він буде здійснений відповідно до протоколу і міжнародних норм", - заявив генпрокурор Росії.

Міністр економіки Сергій Терьохін також вважає, що "єдиною й головною" причиною скасування візиту Тимошенко в Росію є заява російського генпрокурора.

"Уявіть собі, перший візит, знаковий... Завжди в Росії з генпрокурорами щось не так", - сказав він.

Разом з тим, він підкреслив, що скасування візиту не пов'язане з побоюваннями Тимошенко. "Ніхто нікого не боїться. Є в принципі міжнародне право й так далі", - сказав Терьохін.

В той же час перший віце-прем’єр Анатолій Кінах сказав, що "немає офіційної інформації" про причини, чому не відбудеться поїздка прем’єра до Москви.

"Ми дуже потужно готувались до цього візиту, і є інформація, що його перенесено", - сказав Кінах.

На питання, чи не пов’язано скасування візиту з образою Тимошенко на генпрокурора Росії, Кінах сказав: "Ми як незалежна держава, знайдемо можливість, щоб захистити гідність і авторитет як України, так і прем’єр-міністра Юлії Володимирівни Тимошенко".

Тим часом політичними кулуарами гуляє ще одна версія - що президент Ющенко доручив Тимошенко займатися внутрішньоекономічними проблемами, а не наносити візити за кордон.

Враховуючи, що куратором від України в комісії Ющенко-Путін є Порошенко, це може бути правдою. Тим більше що непублічна боротьба секретаря Радбезу і прем'єра обертів не знижувала. Також на Банковій не можуть не помічати, що будь-який крок Тимошенко супроводжується максимальною присутністю телекамер і відповідним збільшенням рейтингу.

Справа Тимошенко в Росії

Тим часом глава російського МЗС Сергій Лавров переконаний, що немає проблем для візиту Тимошенко.

"Будь-яких перешкод для візиту прем'єр-міністра України в Росію не існує. Ми готові до найширшого повномасштабного співробітництва", - сказав міністр.

За словами Лаврова, у ході майбутнього візиту Тимошенко буде продовжений діалог, розпочатий президентами двох країн. При цьому особливу увагу планується приділити торгово-економічному співробітництву, додав міністр.

"Питань тут багато. Ми маємо намір розглянути різні питання, як рухатися по Єдиному економічному простору, а також питання, пов'язані з нафтогазовими справами. Очікуємо активізації переговорів щодо баз російського флоту, які базуються на Чорному морі", - сказав Лавров.

Кримінальна справа в Росії, у якій фігурує Тимошенко, росте корінням ще в середину 90-х років. Але суб’єктом міждержавних відносин вона стала лише минулого року, коли використовувалася опонентами кандидата в президенти Ющенка для його дискредитації.

Тимошенко обвинувачують у Росії у дачі хабара працівникам Міноборони Росії, що завдало цьому відомству мільйонні збитки.

Як розповідав російський "Коммерсант", взимку колишнім співробітникам Міноборони дали на ознайомлення їх справу. Їх звинувачують у спричиненні збитків відомству на 11 мільйонів доларів при постачаннях українських меблів, які курувала Тимошенко.

Історія виглядає так: У 1996 році уряди України і Росії домовилися про процедуру погашення боргу України за поставлений газ. Український борг на той час становив близько 750 мільйонів доларів.

Відповідно до підписаної угоди, корпорація "Єдині енергетичні системи України", президентом якої була Тимошенко, повинна була поставити російському Міноборони металопрокат, будівельні матеріали і меблі на суму боргу.

Російська Генпрокуратура переконана, що Тимошенко завищила ціну меблів.

Російська сторона перерахувала на рахунки підконтрольної ЄЕСУ компанії United Energy International 450 мільйонів доларів, тоді як поставлені товари приблизно мали б коштувати лише 130 мільйонів доларів.

В 2000 році Головна військова прокуратура РФ, намагаючись відшукати зниклі гроші, порушила кримінальні справи проти головного фінансиста Міноборони Росії генерал-полковника Георгія Олійника, а потім і колишніх співробітників Центрального управління матеріальних ресурсів і зовнішньоекономічних зв’язків Міноборони РФ Олександра Ізгагіна і Бориса Чурилова.

Офіцерів звинувачували в одержанні хабарів від Тимошенко, завданні збитків своєму відомству і перевищенні посадових повноважень.

У 2003 році суд виправдав Ізгагіна і Чурилова. Генерала Олійника визнали винним, але амністували.

Але у вересні 2004 року російська прокуратура раптом порушила ще дві кримінальні справи. За однією з них Тимошенко зрештою було оголошено в міжнародний розшук.

У другій справі знову обвинувачення висунуто Ізгагіну і Чурилову, які за версією слідства начебто перевищили посадові повноваження, чим завдали шкоди своєму відомству на суму 11 мільйонів доларів. Там знову фігурують горезвісні меблі.

Офіцери нібито завищили вартість меблів, а Тимошенко нав’язала їм невигідні умови контракту.

Слідство у справі колишніх співробітників Міноборони було закінчено в грудні 2004 року, але потім було повернуто на дослідування.

Учора генпрокурор Устінов заявив, що в справі нема нічого нового, бо грошей ніхто не повернув. Він також повідомив, що Тимошенко, як і раніше, перебуває в розшуку.

Тим часом у середу з'явилася заява Інтерполу про те, що Тимошенко виведена з усіх систем розшуку Інтерполу.

Відповідно до цього, вона не може бути затримана за звинуваченням у скоєнні злочинів у справі, порушеній Головною військовою прокуратурою Росії. Про це в середу в Києві заявив в.о. начальника Національного центрального бюро Інтерполу в Україні Кирило Куликов, коментуючи заяву Устінова.

Куликов підкреслив, що 3-4 березня 2005 року в штаб-квартирі Інтерполу в Ліоні на міжнародній конференції генеральним секретарем Інтерполу Рональдом Ноублом було ініційовано пропозицію про виведення всіх даних, які стосуються розшуку Тимошенко, з міжнародної системи Інтерполу.

Ця пропозиція була підтримана, і у зв'язку з цим керівництвом Інтерполу були направлені листи на ім'я керівників російських Генпрокуратури, МВС і Російського бюро Інтерполу.

За матеріалами "Української правди", УНІАН Інтерфакс-Україна, РІА Новості.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді