Смутні часи Ахметова і Пінчука

Четвер, 21 квітня 2005, 10:50
Найбагатша людина України Ринат Ахметов покинула межі України. Наступний за ним по багатству - Віктор Пінчук, можливо, готується до такої ж долі, оскільки продає свої активи в Україні.

Обидва вже екс-олігархи. При колишніх доходах, заводах і пароплавах, телеканалах і газетах, вони втратили головне – можливість впливати на владу.

Почалося все з чуток про те, що Ахметов "затримався" в Москві. Потім цю інформацію побічно підтвердили в його футбольному клубі.

Інформоване джерело повідомило, що самі співробітники клубу вже другий тиждень не можуть додзвонитися до свого шефа і не знають про його місцезнаходження. Офіційні телефони ФК "Шахтар", зокрема, його прес-служба, другий день не відповідають, повідомив донецький сайт "Остров".

Пізніше агентству "Інтерфакс-Україна" вдалося роздобути інформацію, що Ахметов вже в Іспанії. В той же час в компанії Ахметова "Систем Кепітал Менеджмент" нічого не коментують, а тільки заявляють, що Ринат може бути у трьох країнах відразу і це нормальна практика.

 
З Ющенком на дні народження Звягільського
 
Цікаво, що перед появою сенсаційної новини про зникнення найбільшого українського екс-олігарха акціонери Центрального і Північного гірничо-збагачувальних комбінатів ухвалили несподіване рішення - направити левову частку прибутків за 2004 рік на виплату дивідендів на загальну суму приблизно 800 млн. грн.. При цьому акціонери ВАТ "Північний гірничо-збагачувальний комбінат" погодилися направити на виплату дивідендів майже 95% прибутків за підсумками 2004 року.

Це ті самі ГЗК, більше 90% акцій яких належать System Capital Management Рината Ахметова.

Непогано, чи не так? Напевно, Ахметов наприкінці вирішив, як кажуть "зрубати капусту", тобто віддати перевагу готівці, коли підприємства у будь-який момент можуть відібрати.

Оскільки той же Північний ГЗК входить до складу "Укррудпрому", приватизацію якого нова влада збиралася переглянути.

І хоча прес-служба ФК "Шахтар" стверджує, що Ахметов знаходиться у відрядженні, є всі підстави вважати, що це відрядження може затягнутися. Навряд чи йому сподобається розігрувати для опозиції роль українського Ходорковського.

А судячи з усього, у правоохоронних органів вже готові питання до Ахметова. Перший дзвінок для нього у вигляді арешту його найближчого соратника Бориса Колесникова вже пролунав. Більш того, ні для кого не секрет, що в цій справі фігурує брат Ахметова, а також колишній гендиректор ЗАТ "ФК "Шахтар" Жиган Такташев і помічник Ахметова Сергій Кий.

Втім, проблеми виникли не тільки у Ахметова. Його найближчий конкурент по багатству Віктор Пінчук продовжує одержувати неприємні новини - одну за іншою.

На засіданні Кабміну в середу прем'єр Тимошенко повідомила про відміну рішень, які привели до втрати частини державної власності в страховій компанії "Оранта".

Річ у тому, що раніше в результаті додаткової емісії, "Оранта" перейшла під контроль структур Віктора Пінчука. Тепер це рішення скасоване. Для Пінчука, може і дрібниця, але дрібниця неприємна. А укупі з відібраною землею в Конча-Заспі і на Фіоленте в Криму, зі "вкраденою мрією" про музей сучасного мистецтва і проблемами із землею в Борисполі для "Аеросвіту" це демонструє тенденцію. Не кажучи вже про дуже непевну долю тата – екс-президента Кучми.

 
 
Російські "Ведомости" пишуть про те, що, схоже, зять екс-президента Кучми виставив частину своєї імперії на продаж. Пропозицію про покупку одержали деякі російські бізнесмени.

Співвласник російської металургійної компанії розповів "Ведомостям", що недавно одержав пропозицію купити активи "Інтерпайпа" за $1 млрд. "Раніше це коштувало дорожче", - здивувався інший бізнесмен.

За словами джерела, близького до "Інтерпайпу", Пінчук пропонував викупити його металургійний бізнес по частинах власникам Трубної і Об'єднаної металургійних компаній, "Сєвєрcталі", НЛМК, "Евразхолдінгу", "Мечелу" і Магнітці.

Від коментарів в компаніях відмовляються, але співробітники деяких з них зізнаються, що компанії одержували пропозицію Пінчука.

"Нам це цікаво, говорить один з них. Але ризики, пов'язані з цими активами, високі, і у нас немає упевненості в тому, що активи юридично бездоганно оформлені".

Співробітник великого інвестбанку розповів "Ведомостям", що до нього зверталися клієнти, які одержали пропозиції від Пінчука, додаючи, що запитана ним ціна втричі вища за "ту, що банк рекомендував з урахуванням ризиків".

Російський інвестбанкір, який працює з українськими компаніями, каже, що вартість металургійних активів Пінчука може досягати $1,5 млрд. А один з російських металургів оцінив весь бізнес Пінчука в $2,5-3 млрд.

В "Інтерпайпі" ситуацію не коментують. У приймальні Пінчука повідомили, що він ознайомився з питаннями "Ведомостей", але обговорювати цю тему не хоче.

Також, за словами видання, схоже, Пінчук шукає покупця не тільки на металургійний бізнес. Два знайомих з магнатом джерела розповіли "Ведомостям", що той веде переговори про продаж "Укрсоцбанку" "Альфа-банку".

До речі, раніше ЗМІ писали про те, що київський філіал "Альфа-банку" (який нібито виступає посередником від імені Пінчука) шукав покупців для ще одного підприємства Пінчука – Нікопольского заводу феросплавів.

Ситуації Ахметова і Пінчука не позаздриш. Все "накопичене непосильною працею" йде з рук. Не подобається їм бути простими громадянами, нехай навіть і найбагатшими. На дурняк нічого не приватизовуєш, японський садок на 114 га заповідної землі не посадиш.

Пінчука спробував ошляхетнити політолог Костянтин Бондаренко – спочатку він допустив, що, розпродавши активи, Пінчук, як і Ахметов, покинуть країну. А потім додав: "Влада хоче, щоб він пішов по дорозі Гусинського і Березовського".

Цікаво, хто саме з них претендує на роль Березовського?

Читайте також:

Ахметов може бути в Іспанії... у відрядженні?

АХМЕТОВ ЗАЛИШИВ УКРАЇНУ

Ахметов не фігурує у справі Колесникова?

ПО СПРАВІ КОЛЕСНИКОВА ПРОХОДИТИ БРАТ АХМЕТОВА. Свідка охороняють подвійним кільцем

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді