Ющенко позбувся дивану Кучми

Понеділок, 25 квітня 2005, 17:00
Віктор Ющенко позбувся останнього рудименту попередньої влади – дивану Леоніда Кучми. Він замінив меблі у своєму – а колись і його – кабінеті. Старі, вірогідно, підуть на аукціон. А ті столи і крісла, які Ющенко поставив на місце кучминих, новий президент начебто купував сам.

За словами нового керівника Держуправління справами Ігоря Тарасюка, Ющенко встановив собі меблі "з особистої колекції". Подробиць, де і коли були вироблені чи куплені ці речі, Тарасюк не навів. Зате уточнив, що на їх ремонт "державних коштів не витрачали".

"Це не дорого обійшлося", - уточнює прес-секретар Ющенка Ірина Геращенко, але так само цін не називає.

За словами Тарасюка, Ющенко завіз до себе "шість чи дванадцять речей, які він десь до того збирав". "Я б не сказав, що це антикваріат. Ну, наприклад, сервант – який це антикваріат? Звичайний сервант, тільки старий. Меблі красиві, але антикварну цінність не представляють", - сказав Тарасюк "Українській правді".

 
Новий диван президента. Наради він проводить за журнальним столом
 
Судячи з фоторепортажу персонального фотографа Ющенка, у президента з'явився один новий зелений шкіряний диван і один диван з оббивкою із зеленої тканини, а також кілька крісел – для гостей із тканини, для себе – зі шкіри.

Крім того, у Ющенка нові столи – робочий і журнальні, новий комод, гобелен на стіні та підставки для скульптур. Самі статуетки, за словами Геращенко, не мармурові, а дерев'яні – і також з колекції Ющенка.

 
На задньому фоні, за головою Піскуна, видно крісло президента і ікону
 
Як відомо, Кучма віддавав перевагу золоту. За численними ілюстраціями з Банкової можна оцінити рівень смаку екс-гаранта. А принагідно і вартість цього добра для бюджету.

Меблі в Кучми були у дорогому стилі "чіппендейл", який славиться ніжками у формі левових лап та бантиками. Ціна відповідна.

Як писав сайт "Україна кримінальна" у 2003 році, стіл Кучми коштував 34 тисячі доларів. Це був виріб "із зеленої шкіри і червоного дерева зі вставками із кореневої деревини з малюнками хвилі, прикрашений різьбою і золотими рельєфами, з двома тумбочками і п'ятьма ящиками".

 
Там, де у Ющенка ікона, у Кучми стояло фото, на якому він чокається рюмками з Путіним і Шредером - видно на задньому плані
 
Також у Кучми були стіл для телефонів за 10 тисяч доларів, стіл для відвідувачів за 16 з половиною тисяч, комод за таку ж ціну, тумба під телевізор за 15 тисяч 681 долар 60 центів.

Крісло Кучми з механізмом для качання і підйомником коштувало майже 19 тисяч доларів (купили дві штуки), диван на три особи – 8 тисяч 200 доларів, дві шафи з позолотою за 81 600 доларів, і карти в дерев'яних рамах з різьбою і позолотою за 50 тисяч доларів.

Загальна сума облаштування кабінету Кучми була 2 мільйона 600 тисяч доларів, які Держуправління справами в 2001 році, ще за часів Дагаєва, перерахувало в Італію на фірму Omnia Arreda. При цьому автор публікації в "Україні кримінальній" не виключив, що ця фірма пов'язана з самим оточенням Кучми і постачала меблі за завищеними цінами з метою поповнення каси колишнього гаранта.

Зараз ці підозри підтверджує й Ігор Тарасюк. "Насправді меблі не можуть коштувати 2 мільйони доларів, і журнальний столик 15 тисяч не коштує. Були якісь фірми, які на цьому заробляли".

 
Той самий стіл для переговорів за 615 тисяч?
 
Тим часом до "Української правди" потрапили матеріали перевірки Контрольно-ревізійним управлінням ДУС, де значаться ще більш цікаві факти.

Встановлено, що відомство Бакая порушило закон про закупівлю товарів і робіт за державний кошт. Воно без проведення відкритих торгів, а купляючи все лише в одного виконавця без погодження з Мінекономіки, отоварилося на 29,6 мільйонів гривень.

У приватного підприємства з Одеси "ЗМС-Сервіс" було придбано меблів на 15 мільйонів 247 тисяч гривень. Серед них: стіл для переговорів за 615 тисяч гривень, стіл-президія з отворами для мікрофонів за 266 тисяч, сорок два стільці за 1 мільйон 137 тисяч (один стілець – 27 тисяч гривень!), сім столів для фуршетів за 584 тисячі (один стіл – 83 тисячі!).

Також у цієї ж фірми було куплено два крісла перших осіб на суму 203 тисячі гривень. Тобто якщо перевести це в долари, то виходить та ж сама ціна в 19 тисяч за один трон, про яку згадувалося вище. Але ми не можемо встановити, чи ідеться про ті ж самі крісла "з механізмом для качання".

Крім того, у "ЗМС-Сервіс" було закуплено:
- світильники та п'єдестали для світильників за 115 тисяч гривень;
- два килими за 432 тисячі гривень;
- два пуфи для перекладачів за 61 тисячу гривень;
- креденс (сундук на ніжках) за 134 тисячі;
- софа – 97 тисяч;
- дзеркало – 37 тисяч
.

 
Диван, який Кучма поставив на місце мельниченківського
 
У фірми "Калина" Державне управління справами придбало посуд і штори на 9 мільйонів 850 тисяч гривень. Наприклад:
- штори для холу-приймальні вартістю від 4,5 до 359 тисяч гривень за одиницю;
- чайники фарфорові вартістю від 4,1 до 10,5 тисяч за одиницю;
- чотири вази для фруктів на суму 69 тисяч 700 гривень;
- ще інші вази для фруктів від 14,2 до 17,4 тисяч на суму 98 тисяч гривень;
- келихи вартістю від 850 гривень до 1 130 гривень за одиницю на суму 580 тисяч гривень
.

Найцікавіше, що кінці одного з постачальників кучминого двору – фірму "ЗМС-Сервіс" – ГоловКРУ взагалі знайти не змогло. За адресою, зареєстрованою у податковій, такого підприємства немає. "Фірма може бути фіктивною", - кажуть джерела в КРУ.

Також з матеріалів Контрольно-ревізійного управління невідомо, у кого в кабінеті стояли ці дивани і вази для фруктів і хто дивився у дзеркало за 37 тисяч – Медведчук, Кучма, їхні дружини або хтось третій.

Зате у нового керівництва ДУС є ідеї, що робити з цим майном. Як сказав Тарасюк на зустрічі з журналістами, "ті речі, які мали стосунок до колишньої епохи, ми плануємо продати на аукціоні".

"Але є й інший шлях. Знайти того чиновника, який поставив меблі на баланс за 15 тисяч, забрати в нього машину і таким чином викупити стіл".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді