Що написав Кваснєвський про Ющенка. Спецвипуск Time

Вівторок, 26 квітня 2005, 17:21
Тиждень тому, 18 квітня, журнал "Time" випустив спеціальний випуск під назвою "Життя та ідеї 100 найбільш впливових людей світу". Всіх героїв випуску розділено на 5 категорій: "Лідери та революціонери", "Будівничі та титани", "Герої та ікони", "Науковці та мислителі" та "Митці та артисти".

Дописувачами статей про номінантів списку виступили такі визначні особистості як держсекретар США часів президенства Ніксона Генрі Кіссінджер, лауреат Нобелівської премії в галузі економіки Амарт'я Сен, один із найвидатніших економістів сьогодення Джеффрі Сакс, президент Польщі Александр Кваснєвський, прем'єр-міністр Канади Пол Мартін, один з найуспішніших місіонерів сучасності Біллі Грем, соліст U2 Боно, актор Шон Пенн та інші.

 
 
у список 100 найвпливовіших людей світу увійшли 3 вихідці зі Східної Європи, лише один з яких проживає наразі на своїй батьківщині: засновник компанії Google Сєргєй Брін, російський бізнесмен Роман Абрамович (обидва у категорії "Будівничі та титани") та президент України Віктор Ющенко (категорія "Герої та ікони").

Упорядники починають вступ до списку словами: "Що спільного у святої людини Шиїтів, у того, хто врятувався від цунамі, репера з Брукліна та президента України? Те, що всі вони ввійшли до цьогорічного списку TIME 100, нашого щорічного переліку найвпливовіших людей світу".

Статтю про українського президента розміщено першою у категорії "Герої та ікони". Далі в цій категорії розміщені розповіді про таких знаменитостей як Опра Вінфрі, Далай Лама, Міхаель Шумахер, Нельсон Мандела, Вангарі Маатаї (минулорічний лауреат Нобелівської премії миру), Джон Стотт, Білл Гейтс та інших.

Що найцікавіше - розповідь про Ющенка написав безпосередній свідок закулісних подій помаранчевої революції Александр Кваснєвський. Подаємо повністю думку польского президента про свого українського колегу у спецвипуску "Time".


Герої та ікони

Вони виправили кривду, побороли біль, духовно підтримали або просто надихнули нас своїми надзвичайними здібностями...


 
Фото Ющенка з журналу
 
Віктор Ющенко: Революція для всього Світу

Український президент Віктор Ющенко змінив саму природу своєї країни. Він не тільки очолив протест проти фальсифікованих президентських виборів у листопаді 2004 року і забезпечив проведення свіжих чесних виборів, але також він укріпив віру в силу громадянського суспільства як у людей у своїй країні, так і навколо світу.

Своєю помаранчевою революцією він додав нового відтінку до палітри світової демократії. Ющенко став гідним державним діячем саме завдяки тому, що не прагнув влади для себе, але натомість шукав правди та справедливості для своїх співгромадян. Він спрямував Україну на Захід, водночас перешкодивши розділенню країни.

Ющенко врятував Україну від тріумфу брехні завдяки тому, що повірив у силу звичайних людей. Українська революція донесла нам відлуння протестів в моїй країні, у доках Ґданська у 1980 році, коли народжувався польський рух "Солідарність".

Ющенко зайняв своє місце за столом переговорів і мирно забезпечив переголосування виборів, на яких він врешті переміг. Я мав честь взяти участь у цих переговорах і є гордим за те, що - разом із "царем" зовнішньої політики Євросоюзу Хав'єром Соланою та президентом Литви Валдасом Адамкусом - ми доклались до досягнення сторонами згоди.

Успіх був би неможливим, якби Ющенко не ставив суспільне благо над власним почуттям скривдженості. В часи, коли багато людей навіть у країнах з глибокими демократичними традиціями не вірять, що мають реальний вплив на те, що відбувається з ними, українська революція відкриває їм очі на справжній стан речей.

Завдяки Віктору Ющенку, Україна народила свою "Солідарність". Тепер ця країна має пройти крізь низку реформ, які, на моє глибоке переконання, відкриють перед нею дорогу до Європи.

З повним списком 100 найвпливовіших людей світу 2004 року можна ознайомитись тут


Матеріал підготував Михайло Сальников, докторант економіки, Університет Саймона Фрейзера, Ванкувер, Канада.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді