Зварич: Я ніколи не читаю про себе, і мабуть, це була моя помилка

Вівторок, 10 травня 2005, 18:09
Читайте також заяву Зварича


Перший підсумок скандалу з дипломом Колумбійського університету міністра юстиції Романа Зварича – той став іншою людиною. Про це він повідомив на прес-конференції у вівторок, де спробував розповісти нову правду про свою освіту.

"Ви бачите іншого Романа Зварича", - почав герой більшості публікацій квітня. "Донедавна моє життя було як на долоні руки. Ви що хотіли, те і бачили. Скажіть, чи є багато політиків, у яких в хаті були журналісти? А я запрошував журналістів, я живу у дуже розкішній хаті, я цим пишаюся, що у мене є і басейн, і велика хата десь на тисячу квадратних метрів. Живу, як хтось писав, у престижному районі за Києвом. Я цього не приховував! Які наслідки такої відкритості з мого боку? Все повертається проти мене!".

Можливо, це говорила образа на пресу як на клас, бо зв'язку між поїздкою журналістів у гості та скандалом з освітою немає. Але тепер, за словами міністра, "моє особисте життя стає моїм особистим життям". "Я помилявся, коли говорив, що політик, оскільки він є публічною особою, то все має бути відкрите для всіх. Коли використовують твою відкритість, коли інтимні моменти з особистого життя повертаються проти тебе, щоб проводити кампанію – то, вибачте мені!..."

Зварич вибачився не в тому сенсі, що з його дипломами вийшла сюрреалістична ситуація. Він вибачився за те, що більше не буде таким публічно-щирим.


Зокрема, Зварич чомусь не захотів дати відповідь на, здавалось би, другорядне запитання: коли саме він їздив до Америки, щоб зібрати документи? Він розповів, що це було "недавно", зайняло три дні і відбувалося за його особисті гроші.

Те, що Зварич привіз із США, він не назвав. Взагалі він вибрав дивний спосіб доводити свою правоту, не продемонструвавши - навіть у своїх руках! - жодного документу, а лише роздав журналістам роздруківку е-мейла від свого колеги з Колумбійського університету – який сказав, що Зварич таки готувався до дисертації по Платону.

Зварич пропонував вірити їм на слово, хоча такий же е-мейл можна було б отримати і місяць тому. Водночас, слід визнати, у своїй промові на прес-конференції міністр виглядав як людина, яка хоче бути щирою або, можливо, справляти таке враження.

З іншого боку, Зварич визнав дві помилки. Перша – що, як він каже, не читав про себе статті у газетах та довідниках, а тому і не знав, які існують там варіанти його біографії. Друга – що не мав на руках дипломів з американських навчальних закладів.

Зварич також розповів, що намагався без поїздки до США здобути підтвердження навчання в Мангеттенському коледжі та Колумбійському університеті, а роботи – в Нью-Йоркському університеті. Але нічого не вийшло.

"Щоб можна було отримати документи, треба пам'ятати номер соціального страхування. Це є події 20-30 річної давнини. Я не знаю, чи повірите ви мені, але я не пам'ятаю номер свого соціального страхування! Я ним не користуюся уже 15 років! Я з номерами маю проблеми, я іноді можу забути, коли в мене питають номер мого телефона – тому що я ж не дзвоню сам до себе".

"Транслітерація мого прізвища помінялася. Коли зараз я був в Америці і прийшом до Мангеттенського коледжу, я показував їм свій український паспорт... Вони дивляться на паспорт, а потім на свої файли, і кажуть: "Це не ви!"

"Як не я, якщо я перед вами стою!". "Ні, у нас Зварич написано через "ZW", а у вас через "ZV". Докажіть, що це ви!?" Справа в тому, що мій батько, коли переїхав до США, використовував німецьку транслітерацію. Богу дякувати, дата народження співпала, і через дві години в Мангеттен-коледжі я зумів переконати їх, що вони можуть видати документи. Те саме було в Колумбійському університеті".

Матеріали, за словами Зварича, він готовий передати тільки "кваліфікованим людям" в Кабінеті міністрів та секретаріаті президента, які можуть оцінити рівень цих документів.

На питання, чому б не виставити всі дипломи в Інтернеті, як уже зробили кілька міністрів, Зварич сказав: "Я не буду займатися цими справами, я не хочу принижувати тих, хто це робив. Я не буду вивішувати, поки не буде дана відповідна кваліфікація документів, які я подаю".

"Щоб було підтверджено достовірність документів і на експертному рівні встановлено не тільки рівень, але і якість моєї освіти. Мені немає чого соромитися, і моя освіта відповідає займаній посаді", - заявив Зварич.

Скандал навколо своєї освіти Зварич пояснює просто: "Я переконаний, що ціль одна – позбутися мене як міністра юстиції. Мабуть, я комусь заважаю".

У Зварича різні варіанти підозрюваних на організацію полювання проти нього: спочатку він каже про сили, які вкрали мільярди при Кучмі і тепер не хочуть нових правил, встановлених міністром юстиції, потім говорить, що це діаспорські війни. А ще пізніше Зварич зізнається, що не знає, хто це зробив. Спочатку він звинувачує ЗМІ, а потім просить це не сприймати як наїзд на конкретні видання.

На жаль, Зварич так і не хоче визнати просту відповідь на питання, які не дають йому жити: що розслідування навколо його освіти може бути не змовою ворогів, а просто функціями преси як інституції демократичного суспільства.

На додачу Зварич каже, що "революція потребує своїх жертв, і, можливо, Зварич є такою жертвою". "Коли мені було 15 років, я склав клятву: "Здобудеш українську державу або згинеш у боротьбі за неї". Я живу своє життя відповідно до цього принципу".

Прес-конференція Зварича була вокалом на барабанних ритмах "Пори", які уже котрий день проводять акцію протесту під Мінюстом, вимагаючи зареєструвати цю партію.

 
 
Зварич, у якого в кабінеті дуже добре чути революційні звуки, каже, що це йому не заважає - а навпаки, нагадує "помаранчеві" часи. Він заявляє, що готовий видати свідоцтво "Порі", але вимагає від них чесно оформлених документів. На фоні непорозумінь з освітою самого міністра у "Пори" є привід запропонувати Зваричу подивитися спочатку на себе. А на честь прес-конференції вони випустили наліпку "Він бреше".

Під час зустрічі з журналістами Зварич зачитав велику заяву, а потім відповів на всі запитання. Нижче наводяться цитати Зварича, текст скорочено за рахунок повторів одних і тих самих тез.

Зварич про розмови з президентом про відставку

"Я не мав з цього приводу розмови з президентом, хоча, звичайно, готовий порозмовляти з ним на цю тему.

Документи, які засвідчують рівень і якість моєї освіти, в мене є. Я їх передаю в Кабмін та адміністрацію президента. Я почуваю певну вину, що цих документів досі не мав. Хочу також наголосити: коли я говорю, що ці документи були "втрачені" – є різниця між цим поняттям і тим, що про мене писали: що я їх "загубив".

Можна загубити лише те, що ти мав на руках. А вони були втрачені у зв'язку з тим, що я переїхав до України і тривалий час не міг повернутися до США.

Якщо після перевірки не буде встановлено, що я маю адекватну вищу освіту чи мій рівень знань чи науковий ступінь не відповідає тому, що я говорю і не відповідає посаді, президент може зробити висновок і відправити мене у відставку. Те ж саме може зробити і прем'єр-міністр, зробивши подання на президента.

Якщо думаєте, що Роман Зварич бореться за владу – це далеко не так. Я виконую доручення президента. Якщо би я отримав доручення від президента бути рядовим міліціонером в якомусь районі – я б це робив".

Зварич про те, чи піде він у відставку з власного бажання

"Що це дасть, якщо я подам заяву зі своєї волі? Все одно рішення залишається за президентом України".

Зварич про тих, хто стоїть за кампанією проти нього

"Прізвища тих, хто організовував – не можу назвати, бо це був би предмет для окремої розвідувальної діяльності. З того, що видно по ЗМІ – кампанія має організований характер. Прошу не тлумачити це як закид на адресу конкретних журналістів чи окремих засобів масової інформації".

Зварич про те, чи отримав він ступінь магістра в Колумбійському університеті

"Я не маю диплому магістра від Колумбійського Університету. Натомість я маю ступінь, який дорівнює магістру як в Колумбійському, так і будь-якому іншому науковому закладі. Не маючи такого рівня наукових знань, я би не міг отримати пропозицію від Нью-Йоркського університету бути викладачем.

Коли мене питали відразу після переїзду до України: "Який ваш диплом?", мені важко пояснювати і робити аналогії. Я пояснюю: "Я маю диплом бакалавра. Але я також викладав з титулом професора в Нью-Йоркському університеті". Мене питають: "Чекайте, а який міг бути твій науковий рівень, щоб ти міг з таким дипломом викладати в Нью-Йоркському університеті?" Я пояснював, що цей ступінь дорівнював ступеню магістра.

Маючи таку посаду в Нью-Йоркському університеті, я мав право користуватися титулом професора. Як до мене зараз і звертається професор Рон Рейні. Також я отримав листа від професора Колумбійського Університету Френка Моретті, ми разом працювали з професором Гербертом Діном, і він підтверджує факт, що я готувався до написання докторської дисертації, тему якої я уже називав.

Я жалкую, що ніколи цієї дисертації не завершив. Переїхавши до України, я мав намір залишитися в науці. Але я перейшов у політичну сферу діяльності.

Я завжди дуже обережно ставився до звання науковця. Я завжди вважав себе студентом, навіть будучи викладачем в Нью-Йоркському університеті. Це був просто мій філософський підхід. І? будучи втягнутим у політику тут в Україні, я ніколи не користувався тут своїми званнями, не робив на цьому жодного акценту".

Зварич про порівшення: якщо він є "професором", бо так його називали у Нью-Йоркському університеті – за аналогією, якщо у Британії до покупця в магазині звертаються "сер", то чи дозволяє це називатися "сером"

"Щодо "сер" і "професор". Давайте будемо серйозними людьми. Якщо професор Рейні у листі звертається до мене як до професора Зварича, тут є певна якісна різниця з фактом, коли власник магазина звертається до покупця "сер". Може, я помиляюся. Якщо так, то пишіть, що ви тільки хочете.

Я переконаний, що незважаючи на те, що я говоритиму і які документи пред'явлю до адміністрації президента і Кабінету міністрів, це буде продовжуватися. Але ніхто не відбере у мене того, що я маю відповідний науковий ступінь і наукові знання.

Я готовий позмагатися з будь-ким з членів уряду. Я не кажу, що маю вищі знання. Але можу сміливо говорити, що ті наукові знання давали мені можливість отримати роботу в Нью-Йоркському університеті не на посаді власника магазина, а на посаді викладача. На тій посаді я мав право користуватися титулом професор".

Зварич про те, чому на усіх офіційних сайтах стоїть неправдива інформація про його кандидатську дисертацію про Платона і про навчання в Колумбійському університеті до 1981 року, хоча в 1979 він переїхав до Мюнхену

"До Кабміну я подав свою офіційну біографію. Чому вона не відзеркалена в даних, які подаються на сайті Кабміну, мені важко відповідати. Я буду наполягати, щоб моя офіційна біографія, подана до Кабміну, була відзеркалена на його сайті.

Розумієте, я ніколи не читаю про себе, і мабуть, це була моя помилка. Бо ці речі треба було спростовувати з самого початку.

В 1998 році в "Ukrainian Weekly" було вміщено інтерв'ю зі мною, у вступі журналіст робить твердження, що я є доктор, але не наводиться жодна цитата. Я не хочу нічого закидати цьому журналісту. Можливо, я щось тоді сказав українською мовою, що було тлумачено тим журналістом як факт, що я маю диплом доктора. Повірте, я не читаю "Ukrainian Weekly". І про те, що така інформація (тоді, в 1998 році) була подана, мені стало відомо лише десь тижні три тому".

Зварич про те, що підписав анкету з неправдивими даними про себе

"Там є мій підпис, але там немає жодного брехливого слова. Там є помилки. Для прикладу, там називається моя мама... Я точно не пам'ятаю, але вона того, що їй приписують, не мала. Там є помилки, які довелося б мені за ці роки виправити. Але можете вірити чи ні, але я ні разу не заглядав у той довідник".

Зварич про те, чи повинен міністр юстиції мати диплом юриста

"Я не можу це підтвердити, що дійсно посада міністра юстиції вимагає юридичної освіти. Бо тоді скажіть, яка освіта вимагається від міністра аграрної політики чи керівника СБУ, чи міністра промислової політики? Чи, якщо на то пішло, прем'єр-міністра України?

Я ніколи не говорив, що я маю юридичну освіту. Формально я її не маю, але за останні роки, що я працюю в Україні, я можу відповідально заявити, що я почуваюся юристом – відповідно до знань, підготовки не тільки у Верховній Раді, але і клопіткої роботи над собою, підготовки законопроектів, представляючи інтереси різних фізичних і юридичних осіб в різних судах ще до того, як я став народним депутатом.

Є мало таких судів в Україні, які я програв. Був, для прикладу, такий судовий процес, де я представляв інтереси родин, які виганяли зі своїх квартир. Це були багатодітні сім'ї.

Судіть по мені, по моїм діям. Є кілька сотень правових висновків Міністерства юстиції, поки я є міністром. Ніколи такого не було, щоб я втручався у роботу правових департаментів, які готували ці висновки. Дуже часто було так, що я без змін підписував ці висновки".

Зварич про те, що його документи про освіту не підтверджені в Україні

"Так, вони не підтверджені в Україні, і я не можу посилатися, бо закон, на який ви посилаєтеся, я гірше знаю. І можливо, вони (документи про освіту) не мають жодної ваги тут, в Україні. Чи це значить, що я не маю таких наукових знань? Чи що я ніколи не вчився в Колумбійському університеті?

Чи це значить, що я дійсно не досяг відповідного наукового ступеню в Колумбійському університеті чи Українському вільному університеті? Такий ступінь, який був адекватним, щоб бути викладачем Нью-Йоркського Університету".

Зварич про те, що він є двоєженцем – одружився в Україні, не розлучившись в США, і отримав достроково громадянство України

"Щодо так званого двоєженства – це вже переходить всі межі. Якщо мені хочуть закинути, що я був двоєженець, то це не робиться в (газетній) статті! Будь ласка, напишіть на Генеральну прокуратуру і притягуйте мене до кримінальної відповідальності, тим більше що я склав депутатський мандат.

Я отримав розірвання свого шлюбу, живучи тут в Україні, в українському суді. Про що ця газета ("Київські відомості") не згадує. Моя колишня дружина, щоб легітимізувати розірвання шлюбу в США, також отримала відповідне рішення суду в Америці. Це є нормальна процедура.

Єдиний висновок – подавати позов на цю газету до суду".

Зварич про те, що його ім'я пов'язують з убитим кримінальним елементом Прищиком

"Я не знаю, що правоохоронці мене асоціюють з покійним Валерієм Прищиком. Так, я знав цю людину, навіть був випадок, що він до мене звернувся, щоб я поцікавився його деякими документами, що я зробив.

Я ніколи не приховував того факту, що моя дружина була однокласницею з паном Прищиком. І вона ніколи не відмовлялася від цього. Чи це означає, що я був задіяний у якихось злочинних операціях? Наскільки мені відомо, проти мене, Богу дякувати, ніхто ніде не порушував кримінальної справи".

Зварич про те, що раніше він стверджував, що його брат є віце-президентом великого "Сітібанку", але його прізвища немає на сайті "Сітібанку" серед керівників

"Я підтверджую, що мій брат є директором відповідного відділення не Сітібанку, а Сітігруп, що є власником Сітібанку".

P.S. Для підтвердження останньої інформації Роман Зварич передав кореспонденту "Української правди" візитівку його брата.





Читайте також заяву Зварича за підсумками поїздки до США:

Зварич заявляє, що кампанію проти нього ведуть "комсомольці" і діаспора. І натякає, що на гроші, вкрадені при Кучмі

Читайте також:

Міністр Зварич в облозі - розповідає правду про свою освіту та викладацьку діяльність

За Зварича заступився професор Нью-Йоркського університету

Скандал з міністром Зваричем шкодить міжнародному іміджу України

Чому Зварич не зробить, як 60-літній студент із Міннеcсоти?

Читайте також статтю, після якої почався "зваричгейт":

Міністр Зварич – ще один проФФесор?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді