Через "Артек" хотіли незаконно продати ще один санаторій? Чи, навпаки, зруйнувати плани Бакая?

П'ятниця, 13 травня 2005, 11:00
Контрольно–ревізійне управління завершило перевірку "Артеку" – одного із улюблених об'єктів Кучми в Криму. Як відомо, він щороку туди навідувався, щоб походити в піонерській краватці, подарувати їм якийсь катер, оглянути корпуси, відреставровані фірмою депутата із СДПУ(о) Грановського та поводити хороводи разом із дітьми.

Але у цього хоббі також є інший бік. Як відомо, під вибори було створено благодійний фонд "Артеку", куди збиралися сотні мільйонів гривень з "Укрзалізниці", і який, як каже екс–директор табору, він навіть не знав. Є підозри, що за ці кошти фінансувалася виборча кампанія Януковича. По кримінальній справі на допити викликався той самий Грановський. Але останньою інформацією було те, що він ці виклики ігнорує.

Тим часом, не можна сказати, що Грановський, як Бакай, десь ховається за кордоном. Цієї середи, його, наприклад, можна було бачити на сьомому поверсі будинку Кабінету міністрів. Слід визнати, мандат народного депутата – це страшна сила...

Як відомо, у минулому інтерв'ю "Українській правді" керівник ГоловКРУ Микола Сивульський розповів про головне виявлене ними порушення у "Артеку" – про схему приватизації через дитячий табір дачі Брежнєва "Гліцинії", яку придбав російський "Внєшторгбанк" для Путіна.

Для цього тодішній керівник Держуправління справами Ігор Бакай у переддень виборів віддав "Артеку" майно "Гліцинії", таким чином вивівши санаторій із переліку заборонених на приватизацію. А потім табір без конкурсу продав його дружньому президенту. Щоправда, тодішній директор "Артеку" Віктор Цоклан звернувся до "УП" з листом, де заявив, що вважає цю операцію законною.

Тепер Сивульський сказав, що на цьому були не всі порушення "Артеку". За його словами, так само незаконно хотіли продати ще один санаторій, але не встигли. Про це Микола Сивульський розповів при новій зустрічі з кореспондентом "Української правди":


– Відомо, що "Артек" продав пансіонат "Гліцинія". Але раніше не було відомо, що на баланс "Артеку" було передано пансіонат "Аю Даг", на березі моря, під Медвідь–горою. Можна припускати, що це була підготовка до приватизації за схемою незаконної приватизації "Гліцинії".

– Чому ви робите такі висновки?

– А для чого майно цього пансіонату передавати "Артеку"? Адже незаконна приватизація здійснювалася через три структури – "Укрінвестбуд", "Артек" і пансіонат "Гурзуфський", через який приватизовувався пансіонат "Форос". Такі речі мають відбуватися на конкурсі.

– Чому тоді "Аю Даг" не приватизували?

– Не встигли – завадила помаранчева революція. І тому що операцію з "Гліцинією" не встигли навіть закінчити.

Щодо "Гліцинії" ми виявили ще інші цікаві факти... При співставленні змісту актів передачі його майна від Державної податкової адміністрації до ДУС і до "Артеку", а потім до "Внешторгбанку" встановлену наступну цікаву річ – розходження в оцінці будівель і споруд пансіонату "Гліцінія" станом на 30 вересня 2004 року.

Фактично при продажі "Внешторгбанку" не були оцінені будівлі і споруди за присвоєними номерами: "Н" – літній санвузол, "Л" – "навіс літній", "Т" – "побутове приміщення літнє", "У" – "контрольно–пропускний пункт", "Ш" – "підсобне приміщення літнє" та "Ч" – "навіс тіньовий літній".

– Може, ці речі некоштовні.

– Спокійно! В ході ревізії встановлено, що вартість майна, яке безкоштовно передано "Внешторгбанку", становить 136 тисяч 800 гривень. Це на хвилиночку!

– Чому так дорого?

– Тому що це зовсім інше, ніж ви собі думаєте. Вони лише так неприглядно іменуються, але якщо ви їх повитися в натурі, зрозумієте, чому їх залишкова вартість 136 тисяч 800 гривень.

Що ще... З'ясувалося, що "Артек" підключився до газопроводу високого тиску "Партеніт–Гурзуф", який проходить по його території, за 4 мільйона гривень. Ви уявляєте врізку вартістю чотири мільйони?!

– А скільки коштує врізка газопроводу?

– По–перше, цей газопровід приватний. В платіжці на перерахування коштів написано, що кошти "Артек" перерахував "Укргазпрому". Але наші ревізори працюють давно і вони звикли, що "Укргазпром" – це державне підприємство. Коли мені стало це відомо, то я сказав: так "Укргазпрому" вже не існує, його правонаступник – це НАК "Нафтогаз"! Як це "Укргазпром" може зараз бути власником газопроводу? Ми почали розбиратися, і з’ясувалося, що під цією назвою криється приватне підприємство, яке взяло цю відому на всю Україну назву і побудувало газопровід.

Газопровід високого тиску проходить територією "Артеку". Ми поставили питання перед Ігорем Тарасюком, щоб він розібрався, на якій підставі це було зроблено. Ось територія "Артеку", по якій гуляють діти, а в них над головами проходить газопровід високого тиску. Ви б хотіли, щоб ваша дитина відпочивала у Міжнародному центрі і піддавалася ризику?

 
Будинок начальника капбудівництва
 
Газопровід – це об’єкт підвищеної небезпеки. Це взагалі специфічні об’єкти, є охоронна зона. І мені дуже цікаво, на якій підставі газопровід прокладено на території "Артеку". Неофіційно в мене є інформація, що це приватне підприємство "Укргазпром" готове було продати весь цей газопровід за 10 мільйонів гривень. А один "Артек" врізався за 4 мільйони.

Оцінка подальших дій повинна бути дана відповідними органами. Потім з’ясувалася наступна цікава особливість: "Артек" підпирають приватні будови і деякі з них вже вступили на територію центру. Тобто іде самозахоплення земель.

 
Будинок невідомого власника
 
(Показує фотографії)

Цей будиночок знаходиться під горою. Його збудував колись начальник управління капітального будівництва "Артеку", але він уже декілька разів міняв власників.

Ось такі будиночки є біля території "Артеку". Саме до такого будиночку тягнеться газопровід та електропровід з "Артеку". Його власники невідомі.

Проїзд до цих новобудов можливий тільки по території "Артеку". Відпочивають діти, і самоскиди, інша техніка, курсують... Все це було замасковано тим, що сам "Артек" здійснював ремонт.


 
Будинок на території Артеку
 
– А не було відводу землі для цих будинків?

– Ми не встановили, щоб хто–небудь в "Артеку" давав дозвіл на будівництво. Навпаки, ми встановили, що керівники замість того, щоб робити реальні кроки, надсилали листи. Як це сказано в документі, адресованому президенту і правоохоронним органам:

"...Однак заходи "Артек" проти зазначених порушень, які самовільно захоплювали землю і здійснювали забудову, обмежуються в основному направлення попереджень, які позитивних зрушень не дали. Рішення цієї проблеми вимагає уваги правоохоронних та судових органів".

– Скільки будинків загалом було побудовано на захопленій території?

– 274 земельні ділянки на території "Артеку" площею 8,45 га самовільно зайняті громадянами, а 0,15 га – підприємством "Фундамент–проект". Це складає 4,1% його площі.

 
Будинок на території Артеку
 
Більше двох десятків капітальних споруд, у тому числі двоповерхових. Крім того, на пляжній зоні "Георгієвскіє камні" розташовано чотири споруди малої архітектурної форми та дві недобудовані споруди. Вони вже на пляж зайшли!

– А крім цих самозахоплень і двох санаторіїв є ще щось?

– Багато цікавого. Ще попередній керівник Пальчук у 2004 році погодив з Мінекономіки закупівлю робіт з виконання реконструкції проектів "Артеку" очікуваної вартості 26 млн. грн. у одного виконавця – виробничо–будівельної фірми "Євробуд". І тут же підписав договір з нею, але вже не на 26, а на 76,1 млн. І в березні 14 млн. 990 тис. грн. було одержано з бюджету цій організації.

В порушення цього листа до Мінекономіки Палчук підписав тристоронню угоду, ("Артек", "Євробуд" і ТОВ ВКФ "Монтажагробуд", яке базується в Одесі). І саме ця остання організація була виконавцем робіт. Тим самим було порушено чинне законодавство, яке регламентує порядок виконання таких робіт.

Цоклан так само підписав з цією компанією угоду, тобто він цього, начебто, не помітив і перерахував 10,7 млн.грн. бюджетних коштів цій організації.

При перевірці встановлено, що "Артеку" надходило багато благодійних коштів. Встановлено надходження від Донецької залізниці 1 млн. грн. Зустрічна перевірка показала, що Донецька залізниця перерахувала 102 млн. грн. Якщо 1 млн. пішов на "Артек", то де решта? Ось офіційний висновок.

"За даними бухгалтерського облік,у благодійна допомога від громадських фондів до "Артеку" не надходила. Водночас слід зазначити, що перевірками, проведеними на підприємствах "Укрзалізниці" встановлено факти виділення останніми благодійної допомоги на реконструкцію об’єктів МДЦ "Артек" на загальну суму 320 млн. грн.. Ці кошти підприємства Укрзалізниці спрямовано на рахунки благодійного фонду "Фонд реконструкції та розвитку Артеку" (Одеса). Фактично за місцем реєстрації такого фонду не встановлено. За цим фактом порушено кримінальну справу".

– "Монтажагробуд" – це фірма депутата Грановського?

– Ми не могли це встановити. Це мають зробити правоохоронці – хто стоїть за організаціями, які прикриваються "Артеком".

Є ще один цікавий момент. Попередник Цоклана Пальчук перед самим звільненням у березні 2004 уклав договори про переведення боргу ВПФ "Євробуд" у сумі 7 650 600 гривень, який ця фірма мала перед 14 субпідрядниками, на МДЦ "Артек". Виходить, що бюджетна установа – державне підприємство "Артек" – незаконно взяло на себе борги комерційних структур.

Ми завершили ревізію "Артеку", і її результати показали, що є підстави для реагування правоохоронних органів щодо оцінки дій осіб, які керували цією структурою – не тільки попереднього директора Цоклана, але і пана Пальчука, що працював перед тим. Суттєві порушення були і в того, і в іншого. В "Артеку" робилося багато добрих речей, але і в плані негативу естафету теж було перехоплено.


P.S. Після цього інтерв'ю "Українська правда" звернулася за коментарем і до колишнього директора "Артека" Віктора Цоклана.

"Мета цієї кампанії – розмішати мене із брудом. Досить мене труїти, дайте спокійно жити!", - відразу емоційно заявив Цоклан, який уже не вперше коментує слова Сивульського.

"Я виявився в ножицях під час цих розборок. Тут замішані величезні гроші й комусь цікаво зробити винуватим того, хто ним не є. Напрямок головного удару не за адресою", - додав він.

Цоклан підтвердив, що санаторій "Аю Даг" передали "Артеку", тому що він перебуває безпосередньо на території дитячого центра й користувався його комунікаціями.

У той же час, за словами Цоклана, Бакаєм були підписані розпорядження про передачу в "Артек" й інших санаторіїв – "Зорі України", "Алуштинський", дача №5, дача №7, "Юсуповський палац".

"Але я на баланс це не прийняв, оскільки знав, що вони готуються для відчуження, тому не хотів це робити", - сказав він.

Цоклан також визнав "технічною помилкою" те, що при продажі "Гліцинії" в ціну не включили вартість туалету, навісів і КПП. "Однак ми прийшли до розв'язання цієї помилки – "Внешторгбанк" готовий доплатити за ці об'єкти".

Щодо спроб розірвати угоду із продажу "Гліцинії" російському банку, Цоклан сказав, що "це вигідно тим, хто розпоряджався санаторієм до передачі його "Артеку" - тобто Державний податкової адміністрації".

Під час інтерв'ю Цоклан також відкинув обвинувачення щодо врізки газопроводу, який протягнули по території табору – за його словами, це було зроблено ще за часів його попередника.

"І захоплення земель я теж одержав у спадщину. Це місцеве населення, яке там живе, почувши десь, що будуть ділити землю, почало будівництво, в тому числі на території табору".

"Ми зверталися в прокуратуру, міліцію, писали, але розв'язання цих питань за межами можливості "Артека". Ці люди виходили на демонстрацію, пікетували дирекцію "Артека", перекривали трасу... Вони вимагають дозволити приватизацію землі", - сказав він.

Цоклан також відзначив, що фірма депутата Грановського "Монтажагробуд" за рішенням ДУС уже працювала в "Артеці", коли він прийшов на посаду. "Будівельні завдання ними були виконані, а "Монтажагробуд" одержав узгодження в Міністерстві економіки на право робіт".

Щодо ж благодійного фонду з ім'ям "Артека" у назві, у якому, імовірно, збиралися гроші під вибори, то Цоклан сказав, що був допитаний по цій справі в прокуратурі. За його словами, про існування такої структури йому було невідомо.



Читайте також:

Керівник ГоловКРУ Сивульський: Завдяки Бакаю дачу Брежнєва незаконно продали за 78 мільйонів

Дачу Брежнєва купували для... Путіна. Чи законно?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді