Тимошенко подарували запасну косу, а вона била Червоненка різками

Понеділок, 16 травня 2005, 01:28
Цей недільний вечір був другий поспіль, коли Петро Порошенко явно не міг спокійно дивитися телевізор. В Україні триває триденне святкування 100 днів уряду Тимошенко. У суботу прем'єр показала країні свій кабінет і спальне місце в ньому. У неділю поїхала в село Пирогове, де вчилася ліпити з глини і несильно била різками міністра транспорту Червоненка. Завершаться народні гуляння нової влади в понеділок прес-конференцією.

Якщо їхати з центру Києва до Пирогова, то проїжджаєш десь з десяток бензоколонок. На кожній з них стоять цінники. І всюди напроти А-95, а інколи і пального гіршої якості, написано "БН". Можна розшифрувати як "безнал", а можна і як "бензину немає". Що в принципі одне й теж саме – заправитися неможливо.

Тимошенко до Пирогова їхала тими ж дорогами. Але чомусь через три години після прибуття до музею просто неба вона сказала журналістам, що "на заправках бензин є".

Висновок напрошується один – про користь культурного відпочинку: доторкнувшись до витоків української нації, на багато речей починаєш дивитися інакше, по-філософськи. Є бензин, немає бензину – яка за великим рахунком різниця?... Наші прадіди жили без нього і нічого. Коні – от надійний вид транспорту! Щоправда, із урядовців сісти верхи цієї неділі наважився лише один – Євген Червоненко. Який у разі заглиблення кризи з пальним може стати профільним для коней міністром.

 
Луценко і Пинзеник бережуть очі...
 
Тим часом уряд у переддень кризи на ринку бензину присвятив відпочинку на відкритому повітрі. Міністр фінансів Віктор Пинзеник, який, що загальновизнано, сидить на роботі найдовше, так і зізнався журналістам: "Я дякую, але не знаю кому... Тому, кому прийшла в голову ця ідея, щоб вивести нас на вулицю. А то інакше цілий день я б просидів у приміщенні".

Коли Тимошенко приїхала до Пирогова, біля входу на неї чекали п'ятеро міліціонерів на конях. Міністр внутрішніх справ Луценко відчував за них відповідальність. Коли до нього підійшла Тимошенко, він спробував зробити серйозне обличчя і командирським тоном заявив: "Пані прем'єр-міністре! Рота кінного полку вишикувана!". Тимошенко засміялася. Уряд вирушив на екскурсію.

Директор скаржився, що їм треба два мільйони гривень. Тимошенко звернулася "Вікторе Михайловичу!" і взяла Пинзеника під руку. Пинзеник пообіцяв гроші знайти.

 
...Дружина Червоненка теж
 
Далі директор поскаржився на бензоколонку, яка псує музей. Тут справу взяв у свої руки міністр охорони здоров'я Поліщук. Він пообіцяв у понеділок направити сюди санепідемстанцію.

Червоненко прибув до музею на червоному "мітцубіши" з номерами "Орлан" і в червоному костюмі автогонщика. Він ходив по музею, як студент на побаченні, взявши дружину за долоню і оберігаючи її від телеоператорів, які її ледь не вдарили в гонитві за прем'єром. Тимошенко відчула цей романтичний настрій Червоненка і, зайшовши до однієї з хаток на території музею, покликала: "Женя! Женя! Іди сюди!"

Оскільки журналістів в це приміщення не пустили, достеменно невідомо, що там Тимошенко заявила подружжю Червоненків. Але сам міністр після того пояснив, що уряд підшукує кожному з них свою окрему хатку, і Тимошенко питала в Червоненка, чи підходить йому така маленька. Це вона так "приколювалася". "Я подивився, там добра лежанка", - сказав потім Червоненко. "Ех, якби мені посидіти там добу без телефону...", - помріяв він і пішов далі.

 
Перший гончарський досвід Тимошенко
 
А далі на Тимошенко чекав справжній ризик. Біля іншої хатки сидів гончар і крутив своє колесо, ліплячи глечик. Тимошенко обережно обійшла його за парканом, як гончар не витримав і запропонував: "Юлію Володимирівно, не хочете спробувати?!"

Це був виклик, уникнути який значило б для Тимошенко зганьбитися в очах Ющенка. Йому, відомому шанувальнику гончарного мистецтва, пізніше точно хтось би доповів, що Тимошенко не захотіла відчути в руках глину.

"Тільки закатайте їй трошки рукава!", - сказав гончар, коли до нього підійшла Тимошенко. "Але я не зможу крутити це колесо...", - виправдовувалася прем'єр. "Нічого, це робитиму я!", - запевнив гончар. Вони почали робити свічник. Руки Тимошенко були геть чорні – майстер взяв їх у свої і фактично керував діями глави уряду.

"Як враження?", - запитали журналісти, коли зі шматка глини почали вимальовуватися форми. "Просто непередаваємо!", - сказала Тимошенко. Гончар порадив їй загадати бажання, що вона і зробила, але його зміст пресі повідомити відмовилася.

 
У школі. На першій парті Тимошенко, Ніколаєнко, Томенко, Пинзеник. На другій - Червоненко, міністр промполітики Шандра з сином. За ними - міністр праці Кириленко з дочкою
 
Делегація вирушила у сільську школу. Біля входу за дверима стояли різки, призначення яких пояснив міністр освіти Станіслав Ніколаєнко – карати поганих учнів. Тимошенко взяла одну і легенько похлопала по спині Червоненка. Всі сміялися. Міністр транспорту в цей день явно був у центрі уваги.

Всередині будинку уже не витримав Ніколаєнко. "А давайте сядемо за парти!" Урядовці сіли, а місце вчителя зайняли журналісти. Перші позували, другі знімали, а щастю тих і інших не було меж. Тимошенко відразу згадала: "Ну, президент нам уже оцінку поставив". Тоді, як відомо, Ющенко сказав, що це 12 балів по 12-бальній шкалі або 5 балів по 5-бальній. Пізніше уточнив, що це авансом.

Уряд рушив далі, Томенко запропонував забрати різки до Кабміну, а дружина міністра екології Ігнатенка запитала в нього тихим голосом, коли ж нарешті будемо кататися на конях, як обіцяли раніше. Томенко вчинив цинічно, зізнавшись: "Кататися не будемо... Ми це просто перевіряли, хто з міністрів не злякається прийти до Пирогова".

 
Дві коси і Тимошенко
 
Далі на урядовців чекав ярмарок народних промислів виробництва дитячих студій. Тимошенко відразу ж хтось вручив аналог її коси, сплетений з соломи. Прем'єр зупинялася біля кожного столу і купляла різні дрібниці. Присутній поруч її помічник за все платив гроші. Так, за статуетку з глини і кошик від імені Тимошенко ним було сплачено 70 гривень.

Пересуватися вздовж прилавків для Тимошенко ставало дедалі складніше – її обступили люди і просили сфотографуватися або розписатися на фото, які захопив із Києва хтось з її свити і роздав перед цим присутнім. Тимошенко всім писала стисло "Я з вами!" і ставила поруч автограф. Особливо линули до Тимошенко діти. Вона теж їх всіляко обнімала і фотографувалася. Якби Тимошенко була як Янукович, вона б точно їх всіх підняла би на руки.

В один із моментів цю ідилію єднання Тимошенко з народом почали порушувати її ж охоронці. Прем'єр роздратовано заявила: "Хлопці, ну що це таке!? А ну відійдіть!" Вони не послухалися, але кільце навколо Тимошенко трохи ослабили.

Після прес-конференції, яка відбулася тут же на полі, завершилося це виїзне засідання уряду у місцевому ресторані "Шинок". Перед початком місцеві музики співали пісню. Тимошенко їм підспівувала.



Читайте також про перший день святкування 100 днів уряду:

Тимошенко показала, де працює та інколи спить


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді