Втеча від аури Кучми?

Четвер, 26 травня 2005, 15:09
Цей понеділок, 23 травня, був днем, коли Міністерство охорони здоров'я мало уже остаточно звільнити своє приміщення у Маріїнському парку для переїзду туди резиденції президента Ющенка.

Таким було розпорядження прем'єра Тимошенко від 23 квітня, яким відомству Миколи Поліщука було дано місяць на переселення.

Але Міністерство здоров'я нікуди не поїхало і продовжує працювати на старому місці. Бо виділене їм на заміну приміщення по вулиці Щорса виявилося... у приватній власності.

По-суті глава уряду видала не придатний до виконання документ. Тому Тимошенко, не скасувавши попереднє, підписала нове розпорядження – про розміщення Мінздоров'я у поліклініці заводу "Арсенал" на Кловському узвозі.

Встановлено новий термін, коли медичні чиновники мають виїхати з Маріїнського парку – до 14 червня. Можливо, щоб невдовзі знову спакувати речі і перебратися на третє місце. Історія з Мінздоров'я – лише одна серія багатомільйонної епопеї переїзду Ющенка з Банкової.


"Друзі, я переконаний‚ що ви розумієте‚ якщо я скажу‚ що мені не завжди тепло сидіти в тому кабінеті, де я сьогодні знаходжусь. По мотивах‚ які зрозумілі для вас і для нації. Я вам даю слово‚ що ви будете свідками всіх цих рішень. Вони будуть публічними і ваша думка там буде обов'язково врахована", - сказав Ющенко на минулій прес-конференції, коментуючи бажання з'їхати з нинішнього приміщення секретаріату президента.

У нового президента буде своє велике переселення народу. Крім Міністерства охорони здоров'я відбудеться ще переїзд Ющенка з усіма службами у корпуси, які залишаться на місці Мінздоров'я.

Також обговорюється рішення поміняти місцями офіси відомств Тарасюка та Зінченка – переселити МЗС у будинок на Банковій, а, відповідно, секретаріат президента у приміщення Міністерства закордонних справ на Михайлівській площі. Все це супроводжуватиметься знесенням будинків і витратою бюджетних коштів.

На користь переїзду Ющенка доводилося чути п'ять аргументів:

Перше – йому некомфортно сидіти в кабінеті Кучми і взагалі працювати в будинку секретаріату президента, пов'язаному до того ж іще й з Кагановичем.

Друге – бо офіс президента має передавати український дух, а не сталінський класицизм.

Третє – бо вікна кабінету Ющенка виходять на житлову зону, а це небезпечно.

Четверте – бо якщо Ющенко виїде з Банкової, а оселиться в так званому "урядовому кварталі" вздовж вулиці Грушевського (Кабмін-Верховна Рада-Маріїнський палац-резиденція президента у нинішньому Мінздоров'я), будуть менше перекривати вулиці при пересуванні перших осіб по місту.

П'яте – оскільки відбувається велика реконструкція Маріїнки, то було б правильно відтворити весь комплекс, і в одному з корпусів посадити президента.

Проти переїзду Ющенка можна знайти не менше аргументів, головний з яких – ця радість зміни робочого приміщення коштуватиме десятки мільйонів гривень, які підуть на задоволення примхи першої особи держави, а могли б піти наприклад, на туберкульозників.

Саме так, здається, під час виборів любив робити Ющенко – говорив, скільки в бюджеті передбачено на ремонт адміністрації Кучми і скільки не вистачає на лікування жахливих хвороб у державі.

Зараз зі слів Ющенка не до кінця зрозуміло, за чиї кошти йтиме облаштування його нової резиденції. Можливо, за кошти громадян, тобто бюджету, а може й ні : "Майте на увазі‚ що жодну копійку, яка потребується для проведення цих робіт... Я із шляпою не буду ходить і просить по нації. Це є державна справа. І не треба сміятись з президента ні з України‚ ні з державних інститутів".

Водночас керівник Державного управління справами Ігор Тарасюк говорить, що можуть залучити гроші меценатів. Щоправда, суть вчинку Ющенка від цього не змінюється.

Це нагадує історію, як Янукович та півтисячі чиновників минулого року їздили на Олімпіаду в Греції і мешкали на лайнері "Роттердам". Те свято життя було організовано за гроші спонсорів – але тоді все нинішнє оточення Ющенка казало, що якби у Януковича була совість, то свої путівки бюрократи мали б віддати спортсменам і тренерам.

Так і зараз – Ющенку не складно знайти інший спосіб витратити зібрані з бізнесменів гроші, ніж влаштовувати серію переїздів і ремонтів. Слід зауважити, що ця критика президента не стосується необхідності реконструкції Маріїнського палацу. Але ремонт найкрасивішого будинку в Києві прив'язали до переїзду Ющенка. Бо відновлювати Маріїнку хочуть не просто так, а щоб був "Маріїнський комплекс".

Новий простір президента

 
Саме тут, можливо, буде нова резиденція українського президента
 
Новий кабінет Ющенка хочуть зробити у синьому будинку Мінохорони здоров'я, де також 160 квадратних метрів займав фонд Людмили Кучми "Україна – дітям".

А у царські часи, за словами керівника Державного управління справами Ігоря Тарасюка, там був офіс його колеги, що займався майном імператора.

Безславна доля чекає на головний, сірий корпус Міністерства охорони здоров'я – його просто... знесуть. Тарасюк сказав, що історична цінність цієї будівлі сталінської епохи не встановлена.

На частині території, де стоїть зараз цей сірий будинок, хочуть відтворити одноповерхове приміщення, невелика частина якого нині залишилася позаду основного корпусу.

"Ми добудуємо буквою П і зробимо затишний двір", - каже керівник ДУС. Туди Тарасюк хоче пересилити помічників і радників Ющенка.

Ще одна будівля, яка може бути включена у комплекс нової резиденції Ющенка – це колишній офіс "Правекс-Банку", який знаходиться нижче. "Ми ведемо переговори і, можливо, викупимо це приміщення", - сказав Тарасюк. Очевидно, що коштувати ця нерухомість буде не один мільйон доларів.

Там можна буде поселити Ющенка – якщо буде вирішено на території його нової резиденції розмістити житлову зону. Щоправда, не зрозуміло, як у цьому приміщенні зробити спальню Ющенка, адже будинок стоїть упритул до паркової дороги і там цілодобовий рух машин.

Як інший варіант – у той будинок можна посадити секретаріат президента. Також частину цього підлеглих Зінченка можуть залишити на старому місці на Банковій.

Зараз, щоб дістатися з нижнього будинку колишнього "Правекс-Банку" до Мінздоров'я, треба підніматися бетонними сходами між кущів, що розрослися немов дика природа. Якщо ж це стане частиною резиденції, то там встановлять ліфт.

Переїзд Ющенка подається владою як доповнення до головної події – реконструкції Маріїнського палацу, яка триватиме чотири роки. Передбачається, що під'їзд до нього зроблять з протилежного боку – там, де стадіон "Динамо". Бо місце, де зараз заходять у Маріїнку, є чорним ходом.

Ще, можливо, за словами Тарасюка, в Маріїнському парку розберуть висотний житловий будинок, який почали зводити при Кучмі і де начебто отримали квартири всі його найвисокопосадовіші підлеглі. Причина вірогідного демонтажу – через цей будинок було порушено баланс схилу. Саме цей будинок, каже Тарасюк, є причиною тріщин на Маріїнському палаці.

На користь зносу цієї середи висловився і сам Ющенко. Щоправда, мер Києва Омельченко заявив, що цю висотку зводять іноземні інвестори.

Ще одна будівля, яка пошкодує через своє сусідство з можливою резиденцією Ющенка в Маріїнському парку – це готель "Київ". Кілька його останніх поверхів можуть розібрати, бо з них добре видно приміщення нинішнього Мінздоров'я. Домовлятися службам Ющенка доведеться з Литвином, бо "Київ" знаходиться на балансі Верховної Ради.

Ремонт за рецептом Кеннеді

За прогнозом Тарасюка, переїхати Ющенко зможе десь у першому півріччі наступного року – а до того в Мінздоров'я буде капітальний ремонт зі зміною перекриттів, встановлення електрогенератора і проведення спеціальних комунікацій.

 
Цей будинок буде знесений. Тому що будувався в часи Сталіна
 
Скільки це все задоволення з переселеннями-зносами-добудовами-ремонтами коштуватиме, Ігор Тарасюк не знає.

Але каже, що "не так багато, бо ми майже не будуємо нових приміщень".

Також, за його словами, розібрати будівлі буде нескладно – це зроблять фірми, які в рахунок цих робіт отримають будматеріали.

"Загальну суму я не можу прорахувати, бо не знаю об'єкту робіт. Для цього треба подивитися на фундаменти Маріїнки та Мінздоров'я – а для цього вони вже мають виїхати з цих будівель – і потім визначити, скільки треба для зміцнення схилу".

За які кошти це буде робитися?

Тарасюк розповів відразу два варіанти, як він бачить недержавне фінансування: "Створити фонд і приймати до нього гроші анонімними платіжками. Або, наприклад, дозволити кожному з бізнесменів забити по палі".

Тарасюк розповів, що сам має власну "іменну" палю в Одеському оперному театрі – він за часів свого бізнесменства вніс на його реконструкцію понад мільйон гривень. Водночас він відкидає, що участь у фінансуванні президентського палацу даватиме якийсь "дах" підприємцям.

На питання, чи може замовити собі таку іменну палю, наприклад, Суркіс, Тарасюк сказав, що проблем немає.

"Залучення грошей бізнесменів – мене за це найбільше б'ють. Ми можемо відкрити фонд, ми проведемо кампанію, будемо збирати туди гроші, і кожен може туди перерахувати", - сказав Тарасюк. "Якщо ми не будемо залучати гроші бізнесу, то говоритимемо з бюджетом. Чи продамо частину активів, які є у Державного управління справами".

Тарасюк також каже, що реконструкції за гроші підприємців – це нормально. "Коли Кеннеді робив ремонт Білого дому, це коштувало 100 мільйонів доларів, з яких бюджетних було лише 10 мільйонів".

Поки Ющенко не переїде, приймати гостей він буде на Банковій – там зараз роблять плац. Тротуари зрівняють з дорожним покриттям, приберуть паркани, розширять клумби, відведуть більше місця для почесної варти. Заїзд машин на цю площу буде закритий, а для людей прохід по площі Тарасюк обіцяє вільний – тільки коли не буде заходів за участі Ющенка.

Оскільки не буде парканів, то не буде місця, де проводити мітинги. "Стояти можна буде або на рівні комітетів Верховної Ради, або з боку вулиці Лютеранської", - сказав Тарасюк. Однак є питання, чи погодиться Ющенко підходити аж туди – як він робив, коли пікетники стояли прямо навпроти входу до секретаріату президента.

Розборки зі спадщиною Кірпи

Окремий сюжет в історії з переїздом Ющенка – це переселення Міністерства охорони здоров'я. Згідно з розпорядження Тимошенко, вони мали зайняти приміщення по вулиці Щорса 7/9.

Якщо з вулиці Червоноармійської повернути направо відразу за палацом "Україна", ви побачите цей будинок. Він житловий, але всередині корпусу – офісна частина. Колись тут було приміщення Міністерства транспорту, а зараз на дверях написано "Ремонт". Виставлена охорона приватної фірми.

Власником цього майна значиться фірма "Сучасні технології та інвестиції", яка отримала його на баланс 21 грудня 2004 року. Їх офіс знаходиться у сусідньому під'їзді. На інших кабінетах висять таблички "Аеролізинг" і "Українська транспортно-операторська компанія".

 
Спірний будинок на вулиці Щорса
 
За словами джерела "Української правди" в Мінтрансі, цей будинок був "незаконно приватизований через "Укртранслізинг" (дочірнє підприємство міністерства) за нереально заниженою вартістю".

Сталося це восени при Кирпі, і відійшла новим власникам багатоповерхова площа в центрі Києва начебто за чи то 14, чи то 15 мільйонів гривень.

Джерела в Мінтрансі не знають, кому саме було продано це приміщення старим керівництвом.

"Кажуть, що донецьким", - зазначає джерело. Потім – можливо, передбачаючи майбутні проблеми – будинок ще раз змінив власника.

Представник нинішнього розпорядника майна – "Сучасних технологій та інвестицій" – каже, що будинок було внесено до їх статутного фонду засновниками.

Але хто вони, ці таємничі аноніми, директор "Сучасних технологій та інвестицій" Ганна Середенко сказати "Українській правді" відмовилася. При цьому також не назвала ціну, за яку було придбано приміщення, але встигла проявити себе у розмові трохи неврівноваженою особою.

"Я не можу говорити за інших, бо це їхня інформація. Я відповідаю за свою ділянку", - сказала вона. При цьому вона продемонструвала свідоцтво про право власності від головного управління комунальної власності Києва від 8 лютого 2005, підписане заступником Омельченка на прізвище Лисов.

З іншого боку цього свідоцтва стоїть необхідний штамп БТІ.

Фонд держмайна подав позов на розторгнення цієї угоди - відповідачами були "Укртранслізинг" і неназвана фірма, яка виступила засновником "Сучасних технологій та інвестицій".

За словами їхнього адвоката, юриста з фірми "Правіс" Григорія Маркіяна, у першій інстанції, у Київському господарському суді, держава програла. Було це в квітні. Але на це рішення подав апеляцію один із відповідачів. У рішенні суду був якийсь пункт, який його не задовольнив. Який – представники нинішнього власника також не сказали. Тож рішення суду першої інстанції не вступило в силу.

За словами адвоката, як тільки було підписано розпорядження Тимошенко, до цього будинку по Щорса приходили представники Мінздоров'я, і він побоюється, що одного разу, якщо вони самі не захочуть звільняти приміщення – там буде виставлена державна охорона.

Паралельно сама фірма "Сучасні технології та інвестиції" судиться з Кабінетом міністрів про скасування розпорядження Тимошенко, яке все ще залишається в силі.

Керівник ДУС Ігор Тарасюк каже, що вихід з цієї ситуації є – поки Мінздоров'я переселяється до поліклініки "Арсенал". Потім, якщо держава відсудить приміщення по Щорса, вони можуть переїхати туди.

А можуть і в нове, багато років недобудоване приміщення міністерства на лівому березі Дніпра. Як третій варіант, щоб не робити переселення двічі, їх можуть залишити там же в поліклініці. Але в будь-якому разі робота одного із соціальних міністерств буде паралізована. Так само як і робота інших державних установ, яких торкнеться цей переїзд.

Насправді, при творчому підході можна знайти вихід, як всіх залишити на своїх робочих місцях, підвищити безпеку Ющенка і зняти з нинішнього секретаріату президента негативну ауру. Наприклад, перенести кабінет Ющенка так, щоб вікна виходили на протилежний бік, у двір. Відкрити експозицію "кабінет Кучми" і обіцяний ще півроку тому Музей помаранчевої революції.

Перетворити сталінські риси інтер'єру та фасаду на предмет кітчу, зробити з цього пам'ятник тієї епохи, який буде нагадувати про злочини сталінізму. Врешті решт, перефарбувати будинок і зробити його одним із пунктів київських екскурсій. Так, як в Берліні вчинили з Рейхстагом.

Враховуючи величезні розміри будівлі секретаріату президента, це ніяк не заважатиме Ющенку там працювати. І сидіти на Банковій доти, поки залишатимуться люді, які заявляють, що цей переїзд Ющенко ще повинен заслужити своєю роботою. І поки не зникнуть підозри, що участь бізнесменів у відтворенні резиденції для Ющенка матиме для них індульгенцію перед Кримінальним кодексом.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді